Gareth Bale négy viszontagságokkal teli éve Madridban

Amikor 2013-ban a Real Madrid világrekordot jelentő összegért leigazolta Gareth Bale-t, úgy számoltak vele, mint Cristiano Ronaldo hosszútávú helyettesével. A walesi azonban inkább egy hepehupás úton vánszorgott az elmúlt négy évben…

Négy évvel ezelőtt Bale éppen ezen a napon debütált a királyi gárdában a Villarreal elleni bajnoki meccsen (a cikk szeptember 14-én született – a szerk.), melyen amellett, hogy rögtön egy góllal hívta fel magára a figyelmet, folyamatos fel-le futásaival a szélen azonnal magával ragadta a közönség figyelmét.

Épp négy év telt el e nap óta, ám a villámléptű Southampton-neveléssel kapcsolatosan még mindig kétségek gyötrik a szurkolókat: vajon el fogja még érni valaha azt a szintet, amelyet mindenki elvárt (és még mindig elvár) tőle?

Gareth Bale

Ha a trófeák számát nézzük, már rég elérte, hiszen sikert sikerre halmozott a csapattal. Erről tanúskodik a három BL-cím, a tavaly nyert bajnoki serleg, a három UEFA-szuperkupa, a két klubvilágbajnoki cím, a spanyol szuperkupa és a Király-kupa

Ám hiába a megannyi siker: Bale sosem tudott állandó és meghatározó játékossá válni az évek során, többek között rekordszámú sérülésének is köszönhetően.

2013/2014-es szezon: Valencia és Lisszabon hőse

Gareth Bale

Bale nem is álmodhatott volna ennél jobb kezdésről: Carlo Ancelotti csapatában nélkülözhetetlen láncszem lett. Bár nem minden meccsen lett a csapat húzóembere, két fontos momentumban ő lett a döntő faktor.

Az idényben összesen 44 találkozón szerepelt, s ezeken 22 gólt szerzett, valamint kiosztott 19 gólpasszt is. A Király-kupa döntőjében bemutatott Barcelona elleni sprintje pedig mára már szinte legendássá vált. Ez volt az a pillanat, amikor a legkiválóbb képességeit csodálhattuk meg: ahogy a pályán kívül hihetetlen sebességgel kerülte meg Marc Bartrát, ahogy elképesztő kitartással vágtázott egészen a kapuig – ezek kétségkívül Bale pillanatai voltak.

Aztán egy hónappal később jött a Bajnokok Ligája fináléja, ahol az Atlético Madrid ellen a hosszabbításban az ő nagyszerű fejesével fordította meg a meccset a habfehér alakulat. A győzelem pedig a szintén legendás Tizedik BL-győzelmet jelentette a klub számára.

2014/2015-ös szezon: Nincs sérülés, de trófea sem

Gareth Bale

A „második év szindróma” igen ismert fogalom a mai modern labdarúgásban. Bale második madridi idényét is ez jellemzi a legjobban. Carlo Ancelotti csapata főbb trófea nélkül maradt a szezonban, minek köszönhetően az olasz szakembernek távoznia kellett. Bale közben lehozott egy sérülésmentes szezont, lőtt 17 gólt és kiosztott 12 asszisztot.

2015/2016-os szezon: Meghatározónak lenni

Gareth Bale

Rafael Benítez érkezésével Bale-re más szerep várt: szinte középcsatárrá kellett válnia, azonban ez nem tartott sokáig, hiszen a spanyol edzőnek fél év után távoznia kellett a csapat éléről.

Bale ekkor érezhette először és máig utoljára, hogy a csapatot rá akarják építeni. Ebből kifolyólag Benítezzel kiváló kapcsolatot ápolt, s egyike volt annak a néhány játékosnak, aki az exliverpooli edző távozásakor személyesen is elbúcsúzott tőle, és sok sikert kívánt neki.

Zinédine Zidane érkezésével pedig bizonytalanná vált a szélső szerepe, egyáltalán nem volt rá garancia, hogy ugyanaz vár rá, mint Benítez alatt, annak ellenére is, hogy a francia személyének is nagy szerepe volt annak idején abban, hogy Bale a spanyol fővárosba szerződött.

A válasz úgy tűnt, viszonylag hamar megérkezik: Bale Zidane első mérkőzésén mesterhármast szerzett a bajnokságban.

Januárban sérülések hátráltatták, de egyelőre nem annyira, hogy az hosszú távon befolyással legyen a teljesítményére. Mikor pályára tudott lépni az idény kétségkívül életbevágó szakaszában, akkor rendre bizonyította, hogy milyen fontos szerepe van a csapatban. Mikor Ronaldo hiányzott, Bale vitte a hátán a csapatot a Bajnokok Ligája elődöntőjében és a bajnoki meccseken is. A legrangosabb  európai kupa döntőjében pedig remekül játszott.

2016/2017-es szezon: Új szerződés, régi sérülések

Gareth Bale

Az előző szezont tehát jó formában fejezte be, s emiatt mindenki sokat várt tőle Zidane első teljes idényében.

Először ottléte alatt felcsillant a remény: tényleg ő lehet Ronaldo örököse. De a sérülések közbeszóltak.

Nem sokkal azután, hogy aláírta új, 2022-ig szóló kontraktusát, megsérült a bokája a Sporting elleni BL-meccsen. A diagnózis öt- vagy hathónapos kihagyást jósolt számára. És bár a walesi remek munkájának köszönhetően végül három és fél hónap után felépült, a kihagyás hatással volt rá, mint ahogy az minden profi futballistára hatással van. A siettetett visszatérés pedig megbosszulta magát.

A walesi a szezon végén a fájdalmai ellen beinjekciózva tudott csak szerepet vállalni a bajnoki címből és a BL-címvédésből. Visszatérő bokasérülése miatt az El Clásico felénél el keleltt hagynia a pályát, s a hazájában rendezett Bajnokok Ligája fináléjában is csak csereként tudott pályára lépni.

2017/2018-as szezon: Távozási pletykák és Zidane támogatása

Gareth Bale

A 2017-es nyári transzferpiac olyan módon robbant fel, ahogy azt senki sem várta előzetesen. Az őrült árak és vad pletykák azonban hidegen hagyták a blancók vezetőségét, így hiába tűnt sokáig úgy, hogy José Mourinho a Manchester United élén mindent megtesz Bale leigazolásáért, a walesi szélső végül Madridban maradt. Ő maga persze hivatalosan egyszer sem jelezte távozási szándékát, és manchesteri vágyakról sem beszélt.

Jelenlegi szerepe pedig továbbra is kérdéses abban az esetben, ha mindenki egészséges a keretben, annak ellenére, hogy Zinédine Zidane vezetőedző minden alkalommal kiáll mellette, s támogatásáról biztosítja. „Azon dolgozik, hogy visszanyerje a legjobb formáját, ezt pedig nemsokára mindannyian látni fogjuk a pályán is” – magyarázta a 45 éves francia szakember.

A szurkolók mindeközben – korántsem meglepetésszerűen – kifütyülik Bale-t, és a kérdés továbbra is ott lóg a levegőben: vajon maradt-e még magabiztosság Bale-ben, hogy a legjobb tudjon lenni négy viszontagságokkal teli évet követően?

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK