Érdekes számok Cristiano Ronaldo gólínsége mögött

Nemcsak a Real Madrid, hanem Cristiano Ronaldo számára is elképesztően sikertelen az idei szezon eddig. A portugál támadó nem találja a jól megszokott góllövő cipőjét. Motivációs gondok? A szerencse hiánya? Ezek csak találgatások, azonban a számok sohasem hazudnak, és egészen apró részletekbe engednek betekintést. Ashwin Raman a chanceanalytics.com hasábján vette górcső alá Ronaldo idei statisztikáit.

Amikor a Barcelona 29 éves középpályása, Paulinho több gólnál tart a bajnokságban, mint egy ötszörös aranylabdás, akkor érezhetően valami furcsa dolog történik. Cristiano Ronaldo mindössze 0,4 gól/meccs átlaggal rendelkezik az idei bajnoki szezonban. Nem túlságosan meggyőző egy olyan játékostól, aki eddig minden évben gólrekordokat döntött.

A kevés gól nem írható a megrekedt lövőkedv számlájára, hiszen a portugál 90 percenként 6,8 lövéssel próbálkozik átlagban – ez pedig a legmagasabb 2014 óta. Sőt, a tizenhatoson belülről minden eddiginél többször veszélyeztet – 5,8 lövés/90 perc. Eközben a gól/lövés mutatója mutat egy kevés javulást a jelenleg futó szezonban – az átlagos, nem büntetőből szerzett góljainak mutatója 90 percenként az eddigi 0,69-ről 0,78-ra emelkedett az Understat.com elemzése szerint.

Ezeknek az információknak a birtokában két hipotézis fogalmazódott meg a fejemben:

  • Ronaldo azért szerez kevesebb gólt, mert már 32 éves, és ő is csak egy ember
  • Ez csak egy átmeneti állapot, hamarosan újra elkezdi termelni a gólokat

Mégha a feltételezések igazak is, akkor sem lehet a korral és a véletlennel magyarázni ezt a hatalmas visszaesést. Kell még lennie valaminek, valami kézzel fogható ténynek a kevés gól mögött. Ennek megerősítésére elővettem a különböző statisztikákat és videókat, hogy egyéb okokat keressek.

1. Ronaldo egyre kisebb területről próbálkozik lövéssel

Ebben a szezonban Ronaldo szemmel láthatóan jobban keresi, de legalábbis sokkal többször kerül olyan helyzetekbe, amikor lövés előtt több védő is körülveszi őt – ennek az eredménye pedig az eredménytelenség. Nézzük meg ezt az összefoglaló videót:

Az adatok is megerősítik a látottakat. A Stratagem Technologies kielemezte és 0-5-ig tartó skálára helyezte a szituációkat attól függően, mennyire nagy nyomás alatt kell a támadónak kapura lőnie. A tavalyi idényben mindössze a helyzeteinek 31,5 százaléka volt olyan, amikor a ránehezedő nyomás 3 vagy annál magasabb értéket mutatott. Ez a szám 48 százalékra emelkedett idén. A másik érdekesség, hogy azok a szituációk, amikor alacsony (1) vagy semmiféle (0) nyomás alatt kellett lövéssel próbálkoznia a tavalyi 50,3 százalékről 24,6 százalékra estek vissza. Ez röviden annyit jelent, hogy hiába próbálkozik többször, az esetek nagyobb részében a védők erős szorításában kell a labdát a kapu felé juttatnia.

2. Gyengült Ronaldo lövéseinek kivitelezése

Nem túl sok játékost ismerünk, aki jobban tudná megrúgni a labdát a portugálnál. Ettől függetlenül az idei szezonban úgy tűnik, Ronaldo rosszul időzíti lövéseit, emellett vagy túl erősen, vagy túl gyengén teszi ezt. Gyakran lő első szándékből, ahelyett, hogy birtokolná a labdát, és utána hozna egy megfelelő döntést. Emellett pedig a lövései vagy a kapusnál vagy a kaput elkerülve landolnak. Mindössze a lövéseinek 35,3 százaléka találja el a kaput – ez madridi karrierjének legalacsonyabb mutatója. Olykor a lövés közben elveszti az egyensúlyát és ehhez hasonló mozdulatokat produkál:

Ronaldo bad shoot

A Stratagem összegyűjtötte és rangsorolta egy 0-5 közötti skálán a lövéseinek minőségét. A 0 és 1 jelenti a nagyon gyenge próbálkozást, 3 az átlagos, az 5 a tökéletes rúgás, megfelelően helyezve, megfelelő erővel.

Ronaldo gyakran szerez ilyen hihetetlen helyzetből gólt. Ez egy olyan lövés, ahol a lövés minősége magasan 5-ös osztályzatot kap. Az ilyen lövései azonban az idei szezonban hihetetlenül megfogyatkoztak – a lövéseinek 70 százalékát értékelték 2 vagy az alatti pontszámra.

lack of well-taken shots

3. Ronaldo kevesebbszer kerül helyzetbe

A portugál támadó az elmúlt évek alatt egy góléhes predátorrá vált, azonban az idei szezonban a posztját tekintve is inkább középcsatárként szerepel. Tény, hogy a szélsők és a csatárok más úton-módon szereznek gólt, ez pedig szintén egy kiváltó oka lehet Ronaldo gólnélküliségének.

A következő táblázat bemutatja, Ronaldo kiknek köszönhette helyzeteit az előző szezonban.

Jól látható, hogy leginkább magának.

És most nézzük meg az idei szezon adatait:

Ronaldo a helyzeteinek nagyrészét egyedül alakította ki tavaly – vagy megvert egy védőt egy-az-egyben, vagy visszazerezte a labdát. Idén messze nem képes erre. Karim Benzema távolléte is okozhatja  a jelenséget, hogy Ronaldo a helyzeteinek nagy százalékát a középpályások közbenjárásának köszönheti.

Ronaldo helyzetei milyen szituációkból alakultak ki?

2016-2017

2017-2018

Bár a fő forrása Ronaldo helyzeteinek továbbra is a kulcspasszok, azonban nagy visszaesés mutatkozik a saját maga által kialakított helyzetek, a beadások értékesítése és a rögzített szituációk terén. Fejjel idén többet veszélyeztet – 26 százalék szemben a tavalyi 18 százalékkal. Ez azonban nem túl jó hír, mivel mindössze egy fejes gólt szerzett 22 próbálkozásból az idei szezonban. Talán ő is sokkal kényelmesebben érezné magát a tavalyi szerepben, amikor inkább a szélen játszott, és nem mint a beadásokra érkező befejező játékos.

Rakjuk össze a kirakós darabkáit

Ronaldo száműzése a középcsatár pozícióba egyet jelent a kevesebb kialakított lehetőséggel. Emellett kevesebb gólt szerez kis területről és a labdákra sem tud szellemként lecsapni. A portugálnak nincs meg az összes kvalitása, ami egy vérbeli kilencesnek igen – nem tudja a hátával a hálóba juttatni a labdát, nem tud olyan jól érkezni az ívelésekre. Ronaldo nem is igazán szeret csatárként játszani, ezt korábban ő maga is megerősítette:

"Igazából sohasem tudtam csatárként elképzelni magam. Más játékos lettem, amióta elkezdtem futballozni a Sportingban, és más játékos vagyok a manchesteri évekhez képest is. Vonalszélső voltam, aki átgyalogolt a védőkön és beadta a labdát."

"Ahogy fejlődtem, máshogy kezdtem látni a játékot. Éreztem magamban az erőt, a lehetőséget és a képességet, hogy ennél több legyek."

"Felismertem, hogy közelebb kell játszanom a kapuhoz, mert így több lehetőségem van a gólszerzésre. Talán úgy tűnik, hogy a kilences pozícióban játsztom, de én nem így látom – élvezem a szabadságot a pályán."

Bale, Benzema and Ronaldo

Továbbá Benzema hiányát nemcsak a Real Madrid, de Ronaldo is megérezte. A francia mindig is arról volt híres, hogy a támadóharmadban kiveszi a részét a kreatív támadásépítésből, miközben érkezik a centerezésekre. Ezek a feladatok idén Ronaldóra szálltak át. A számok is jól mutatják, hogy sokkal többször vesz részt a támadásépítésben a portugál. Biztos vagyok benne, ha Benzema játszott volna idén a 4-3-3-as rendszerben az ék szerepében, Ronaldónak sokkal jobb lehetőségei adódtak volna a gólszerzésre.

Egy másik tény, hogy idén a Real Madrid kontrái nem olyan élesek, mint korábban. Gyakran előfordul, hogy a kontratámadások, a letámadások súlytalanok. Nincs meg a megfelelő területi mélység és szélesség eloszlása, illetve Ronaldo és Benzema teljesen elszigeteltek állnak legelöl. Lehetséges, hogy Bale és Benzema visszatérése lehetőséget teremt, hogy újra a tavalyihoz hasonló formációban játszanak – ez pedig talán Ronaldo kivirágzását is jelentheti.

Úgy gondolom, Ronaldo hamarosan el fogja kezdeni termelni a gólokat. Végtére is, nem történhet meg, hogy mindenidők egyik legjobb góllövője 32 éves korában csakúgy abbahagyja a góllövést.

Forrás: chanceanalytics.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK