Toni Kroos: Ter Stegen? Ő a tökéletes kapus… a Barcelona számára

A Real Madrid német középpályásával ezúttal az AS munkatársa beszélgetett. Az interjú apropója a közelgő barátságos mérkőzés, melyet Németország éppen Spanyolország ellen vív majd.

Mi a véleményed azokról a hangokról, melyek szerint a Real Madrid játékából hiányzik a folytonosság, és amelyek a csapat bajnoki problémáit hangoztatják?
Az első dolog, ami eszembe jut, hogy nem mehetnek annyira rosszul a dolgok, ha hat játékosunk is bekerült Spanyolország válogatottjának keretébe. Ennek oka van. Ott vannak a többiek is, akik korábban a csapatunkhoz tartoztak, és most meghívót kaptak Lopetegui kapitánytól. Ez sok mindent elárul. Ez nem azért van, mert a Real Madrid igazán versenyképes génekkel rendelkezik, de igenis sok olyan játékosunk van, akik a pozíciójukban a világ legjobbjai. A Real Madrid minőségileg igen magas szintet képvisel, épp ezért lehetséges, hogy féltucatnyi játékosunk kapott meghívót Spanyolország válogatottjába. Vannak persze olyanok, akik a Barcelonából, az Atléticóból, vagy más spanyol csapatokból érkeztek, de a válogatottjuk alapját a Real Madrid játékosai szolgáltatják. Az elmúlt idényekben rendre ott voltunk a legnagyobb versenysorozatok döntőjében, és többször meg is nyertük azokat. Beszélnünk kell tehát ezeknek a játékosoknak a minőségéről. Nem most fedezik majd fel Iscót, Asensiót vagy Sergio Ramost. Világklasszis játékosokról beszélünk, épp ezért nem lep meg, hogy annyi madridi játékos került be Spanyolország keretébe. Ez olyasvalami, aminek nagyon örülök.

Nyugtalanná tesz, hogy ellenük kell játszanod?
Németországnak szintén nagyszerű csapata van, mi vagyunk a regnáló világbajnokok. A Real Madridnál töltött időszakom alatt nemcsak azt tanultam meg, hogyan nyerjek címeket, hanem azt is, hogy hogyan védhessem meg azokat. Látványos mérkőzés lesz, ugyanakkor egy kiváló teszt a világbajnokság előtt. A világ összes szerencséjét kívánom a madridi csapattársaimnak, kivéve persze a pénteki mérkőzésen és a világbajnokságon – igaz, ott az elődöntő előtt nem találkozhatunk. Mindkét csapat számára nagyszerű lenne, ha a döntő előtt megmérkőzhetnénk. De ne szaladjunk annyira előre, hiszen a világbajnokság egy rendkívül kemény sorozat.

Sok olyan játékos lép majd pályára a pénteki meccsen, akik a La Ligában vagy a Bundesligában játszanak. Mire számíthatunk?
Egy nagyszerű mérkőzésre. Tudom, hogy milyen szintet képvisel a Bundesliga és a spanyol bajnokságot is nagyon jól ismerem, mindkettő pompás. Az lehetséges, hogy a spanyol játékosok nem tudják előre, hogy mire is számítsanak, mivel nem követik akkora figyelemmel a német bajnokságot, mint én. Németország válogatottját nem csak a nagyszerű játékosok jellemzik, hanem a rendkívül erős csapategység is. Pontosan ez tette lehetővé, hogy uraljuk a FIFA különböző rangsorait éveken keresztül.

És mi jellemzi Spanyolországot?
2008 és 2012 között ők domináltak a világfutballban, ráadásul nagyon szép játékot játszva – a híres tiki-takát, ami az akkori Barcelona játékára reflektált. Most másfajta futballt játszanak, változáson ment keresztül a csapat. Elől egy robosztus, erős csatárral állnak fel, aki mögött csodálatos szervezők játszanak. A futballjuk sokkal lényegre törőbb. Rendkívül jó csapatuk van, így ők számítanak a világbajnokság egyik esélyesének Németország, Brazília és még néhány más nemzet mellett.

Képes lehet Németország megvédeni a világbajnoki címet?
Van tapasztalatom ilyesmiben, hiszen a Real Madriddal meg kellett védenünk a Bajnokok Ligája-címünket, ami végül sikerült is. A győzelmekhez szükséges magas szint fenntartása az egyik legnehezebb dolog a futballban, de semmi sem lehetetlen, ha a csapatodban vannak a legjobb játékosok és továbbra is győztes mentalitással lépsz pályára. A Real Madriddal már megcsináltuk, de Németország válogatottja is képes lehet hasonlóra.

Mi a titka a címvédésnek?
Mindenekelőtt a csapatszellem, ami a társak bátorításán, támogatásán alapszik. A pozitivitás át kell hogy járja az egész keretet. Ez az, amire lehet építeni, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a játékosok rendelkezzenek azokkal a képességekkel, melyek segítségével a nehéz pillanatokon át lehet lendülni.

Németország Manuel Neuer nélkül lép majd pályára, aki sérüléssel küszködik, így Ter Stegen viseli majd az 1-es számú mezt. Mit gondolsz róla?
Nagyon kedvelem őt, talán túlságosan is (nevet). A világ egyik legjobbja, kétségkívül ő a tökéletes kapus… a Barcelona számára. A legkülönlegesebb dolog vele kapcsolatban, hogy nagyon keveset hibázik. Ő a tökéletes a Barcelona számára, hiszen képes úgy beszállni hátul a játékba, ahogy csak nagyon kevesen.

Spanyolország után Brazília lesz az ellenfeletek. Marcelo és Casemiro ott lesz a másik csapatban…
Ez nem kis dolog, hiszen ők a világ legjobbjai a saját posztjukon. Madridban nem is kérdéses, hogy mennyire fontos Casemiro az egyensúly fenntartása miatt. Aztán ott van Marcelo… Mégis mit mondhatnék róla? A bolygó legjobb balhátvédje. Brazília egyértelműen a legnagyobb esélyesek egyike a világbajnokságon.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK