Egytől egyig: CSZKA Moszkva – Real Madrid (1-0)

A Real Madrid Moszkvában folytatta a Bajnokok Ligája idei kiírását. Lopeteguinek több játékost is ki kellett hagynia a keretből sérülés miatt, de a kezdőcsapat összeállításakor így is egyértelmű volt a rotálási szándék.

Csapatok

CSZKA Moszkva (7)
Találtak egy gólt a mérkőzés elején, ezután pedig – teljesen érthető módon – visszaálltak védekezni mélyen a saját térfelükre, kizárólag kontrára játszva. A középpályát tökéletesen lezárták, a kompakt védekezésnek pedig meg lett az eredménye. A Madrid kreatív játékosai előtt nem hagytak területet, Ceballos és Asensio sem tudott kibontakozni különböző okokból. Megőrizték az egygólos vezetést, most pedig vezetik a csoportot.

Real Madrid (4)
Gólt ezúttal sem szerzett a csapat, legutóbb az Espanyol kapujába talált be a Lopetegui-gárda. Természetesen most is hatalmas volt a mezőnyfölény, a labdabirtoklás ezúttal 72 százalékos volt, 26 kapura lövés – ebből pedig 4-szer (!) sikerült csak eltalálni Akinfeev kapuját. Az előző találkozókon is szembeötlő volt, mennyire vaktölténnyel lövöldöz a Real Madrid, ezúttal ez hatványozottan igaz volt. Alapvetően van ebben a szisztémában potenciál, a sok rövid passzra építő, egyértelműen labdabirtoklást preferáló csapatok sem 2 hónap alatt épültek. Ami viszont nyilvánvaló: nagyon nehezen tudja tiszta helyzetbe hozni magát a Real Madrid, olybá’ tűnik, hogy Bale távollétében nem igazán van gólszerzője a csapatnak. A Moszkva ellen a támadóharmadban egyszerűen megállt a tudomány, nem sikerült feltörni az ellenfél védelmét, nem jöttek váratlan megoldások. A sablonos, védelmet körbepasszolgatós, hirtelen oldalváltásokat az orosz csapat játszi könnyedséggel semlegesítette, különösen a második félidőben. A támadójátékon mindenképpen javítani kell, ugyanis a mostani fontosabb meccseken minden egyes alkalommal kudarcot vallott a madridi előre játék. Egyértelműen látszik, hogy hullámvölgybe került a Real Madrid, egyelőre kérdés, hogy ki fogja vállára venni a csapatot a következő időszakban.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Toni Kroos (6)
Igen, tudom, róla kaptuk a gólt, hát milyen világban lehet ő a meccs embere. Alapvetően azért elég szűk a választási lehetőségek tárháza ilyen szempontból, viszont rajta éreztem egyedül a meccsen (meg Modrićon), hogy bevállalja a passzokat előre, próbálja forgatni a csapatot. 4 kulcspassz fűződik a nevéhez, ami a legjobb mutató az összecsapáson, valamint 2 veszélyesebb lövést is bemutatott, de a védekezésben ezúttal átlag felettit nyújtott, csapatában ő mutatta be a legtöbb sikeres szerelést Nachóval együtt, szám szerint 4-et, emellé 2 labdaszerzés is társult.

Keylor Navas (6)
A Bajnokok Ligáját alighanem megkapta Lopeteguitől, ezzel kell megelégednie idén. Alapvetően nem volt nehéz feladata, az oroszok 3-szor találták el a kapuját, a gólról pedig egyáltalán nem tehetett.

Dani Carvajal (5)
Már az első félidőben le kellett cserélni egy sérülés miatt, odáig kissé szürke játékot produkált. 

Nacho (6)
Az utóbbi pár hétben szinte a védelem összes posztján szerepelt, Ramos hiányában Lopetegui ezúttal Varane mellett, középhátvédként számított a saját nevelésű játékosra. 4 szerelést mutatott be és ugyanennyi párharcot nyert meg Nacho, a védelem egyik legjobbja volt.

Raphaël Varane (5)
Kroos eladott labdája után bőven lehetett volna határozottabb, de ez azért nem feltétlen rajta ment el. Alapvetően határozott játékot hozott, az oroszok kontrajátékát megfelelően semlegesítették a védelemmel. A második játékrészre többször az ellenfél térfelének közepéről osztogatta a labdákat, több sikeres szerelése és labdaszerzése is volt a franciának.

Sergio Reguilón (6)
Habár sokszor kissé szertelennek és kapkodónak tűnt a játéka támadásban, a védekezőharmadban több párharcot is megnyert az ellenfeleivel szemben. Marcelo visszatérésével nyilván nem fog szóhoz jutni, Lopetegui valószínűleg a kupában fog számolni vele. 3 sikeres kulcspassz fűződik a nevéhez, ami egyáltalán nem rossz, főleg úgy, hogy egyből a mélyvízbe lett dobva. A Real Madridban ő szerezte a legtöbb labdát (6), valahogy így kell ezt csinálni.

Casemiro (5,5)
Védekezésben ezúttal nem nyújtott kiemelkedőt, de sokat nem is feltétlen kellett a hátsó alakzat előtt szűrnie. Elég szürke meccse volt a brazilnak, két kapura lövése volt az oroszok portájára, valamint egy kapufát is összehozott. Cseréje alapvetően indokolt volt, a CSZKA nem igazán jelentett komoly veszélyt kontrái révén sem.

Dani Ceballos (4,5)
Nem tudott olyan lendületesen és hatékonyan játszani, mint az Atlético Madrid ellen. 3 lövést tud felmutatni, emellé 3 kulcspassz társul. Alapvetően most nem pálya szélén, hanem a középpályán kapott lehetőséget. Amennyire tetszett, ahogy beállt a madridi derbin, ezúttal annyira nem kápráztatott el Ceballos.

Lucas Vázquez (3)
Az a helyzet, hogy Lucas olyan szinten formán kívül van, ami számomra nagyon meglepő. Nem gondoltam volna, Zidane egyik legmegbízhatóbb cserejátékosaként számított rá az utóbbi években. A Moszkva ellen nem sok jó megmozdulása volt, és habár eddig csak epizódszerepek jutottak neki idén, ennél azért többre lesz szükség, ha játékpercekhez akar jutni.

Marco Asensio (4)
3 kapura lövést és 4 kulcspasszt tud felmutatni a moszkvai estén. Ezek a mutatók akár egy nagyon jó teljesítményt is indikálhatnak, Asensio viszont ezúttal sem tudott a különbség lenni. Hatalmas kérdés bennem továbbra is, hogy tulajdonképpen mit kell elvárni ettől a sráctól, mert a képességei sokkal többre prognosztizálják őt, az viszont tisztán látszik, hogy túlságosan nagy teher lenne neki egyedül vállára venni a csapatot, egyelőre nem képes vezéregyéniséggé válni.

Karim Benzema (4)
A pályán való eltűnés istene ezúttal sem alkotott maradandót, habár nehéz feladata volt a nagyjából minden kreativitást nélkülöző támadójáték miatt. A pontszámát csak az húzta fel ennyire, hogy nagyon kevés hiányzott neki a gólhoz, hetek óta most állt hozzá a legközelebb, hogy betaláljon az ellenfél hálójába. 5 kapura lövéséből egyszer sem sikerült eltalálnia Akinfeev portáját, kapufáját kivéve teljesen veszélytelen volt ő IS a moszkvai kapura.

Cserejátékosok

Álvaro Odriozola (4)
Számomra kevés volt, bár nyilván még nagyon fiatal és nincs is meccsben egyelőre. Sokszor az volt az érzésem, hogy túlfutja a labdát, kicsit kapkodó még a játéka. Előre nem igazán tudott segíteni a csapatnak, az alapvonal felé megtoló, majd onnan beadást választó játékát olvasták a védők. Ilyenkor tudatosul bennem még jobban, hogy mekkora kincs is Carvajal.

Mariano Díaz (5)
Ő nem az a játékos, aki egész védelmeket forgat fel, majd pár csel után kilövi a hosszú felsőt. Hozzá el kell juttatni a labdákat, majd pár érintésből ő megoldja. Ezúttal alig kapott labdát, jobbára beívelésekből próbált élni, ezeket lefejelni jobb helyzetben lévő társainak. Kíváncsi vagyok, mire lenne képes, ha már a kezdősípszótól a pályán lenne, mindenesetre ezúttal ő sem tudott segíteni a csapaton.

Luka Modrić (5,5)
Magához képest nem volt meggyőző a teljesítménye, a középpályára azonban mindenképpen lendületet hozott magával beállásakor. Ezúttal ő sem tudta úgy forgatni a csapatot, hogy megtörje a moszkvai védelmi vonalat. Talán többet próbálkozhatott volna átlövésekkel.

Edzői teljesítmény

Julen Lopetegui (3)
Elkezdte rotálni a csapatot, ezt egyből Modrić padoztatásával és Ramos kihagyásával indította. Mindez persze nem indokolná a gyengébb teljesítményt, egyszerűen a rendszer nem működik még olajozottan, a támadójáték lassú és körülményes volt. Megint. A második játékrészre sem tudott nagyon váltani a Real Madrid, a mezőnyfölény meddő volt. Óriási luxus ez, tekintve, hogy az utóbbi hetekben rendre ez a helyzet, az idei fontos mérkőzések közül pedig egyet sem sikerült megnyerni. Meg kell oldani ezt a krízist, de nem úgy, hogy majd egy spanyol kiscsapatnak rúgunk 4-et, aztán minden el van felejtve. Nagy kérdés, hogy lábal ki ebből Lopetegui, ugyanis az eddigi eredmények tisztán az ő játékrendszerének hibáiból adódtak.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK