Maradona: Solari nem lesz sokáig a Real Madrid edzője

Diego Maradona a mexikói Dorados edzése után beszélgetett a MARCA újságírójával, többek között Mourinhóról, Messiről, Ronaldóról és a Real Madrid helyzetéről.

Dolgozna edzőként Spanyolországban?

Igen, de egy hosszú távú projektnek kell lennie, nem pedig egy hirtelen jött ötletnek, hogy gyorsan hozzunk egy edzőt. Illetve úgy az egészséges, ha minden megnyerése után van egy kis szünet. (Itt talán a Real Madridra utal – a szerz. kieg.) Most a hibák kijavításának van itt az ideje, annak, hogy a szélső védők lezárják-e a területet, hogy a középső védők visszazárnak-e, hogy a középső középpályások segítik-e egymást. Nekem sokat kell tanulnom edzőként, ezért úgy gondolom, hogy meglátogatom Mourinhót a Manchesternél és sokat kérdezek majd tőle.

Miért őt?

Mert kétség kívül ő a legjobb.

Jobb, mint Pep?

Számomra igen, ő a legjobb. Úgy gondolom, hogy Pep jól kihasználta a Cruyff által elindított módszer előnyeit. Már többször is elmondtam, hogy a tiki-takát nem ő vezette be. Cruyff volt az. Jelenleg Pepnek megvan a lehetősége, hogy a világon bármely játékost kiválassza magának. Így könnyebb a tiki-taka.

Nem gondolja, hogy komoly hatása volt annak, amit Messiről mondott?

Miről beszélsz?

Arról, hogy Messit nem érdemes vezetőnek kikiáltani, amikor minden meccs előtt 20-szor megy wc-re.

Ez hazugság.

Nem akart konfliktust Messivel?

Leo a barátom, én pedig sosem beszélek nyilvánosan negatívan egy barátról. Egy ilyet négyszemközt mondanék, nem egy interjúban. Leóról azt mondanám, hogy egy fenomén. Semmi mást. Vannak játékosok, akik 20-szor mennek ki, de nem rá utaltam ezzel. Pont ellenkezőleg. Szerettem volna, ha Leo átöltözik, kimegy a pályára, keresi a labdát, nem úgy, mint néhányan, akik próbálják elkerülni. Azt akarom mondani, hogy ami Leo és köztem van, az feltétel nélküli.

Szeretet?

Szeretet, béke, meg persze szeretném megölelni, mivel nagyon régen találkoztunk.

Maradona

Beszéltek az eset óta?

Amióta a Barcelonába ment, azt akarják, hogy harcoljunk egymással.

Kik? Miért?

Nem tudom, hogy miért, de van egyfajta megszállottság ezzel kapcsolatban. Leót lehetne például Ronaldinhóhoz hasonlítani. Dinho óriási hatással volt a Barcelonára, de valamiért senki nem emlékszik rá. Ez tipikus Barcelona. Nagyon hamar elfelejtik a bálványaikat. Kérdezd meg Rivaldót, hogy a félpályás, Atlético elleni gólja és a Valencia elleni ollózása ellenére ki emlékszik még rá? Tudod milyen a barcelonai sajtó, azt akarják, hogy harcoljunk, de én együtt fogok vacsorázni Leóval, lábtengózunk egyet és boldogok vagyunk.

A téma lezárásaként: lehetséges, hogy azt szerette volna kifejezni ezzel a hasonlattal, hogy Messiben nincsenek meg azok a vezetői képességek, mint a korábbi generáció néhány képviselőjében?

Teljesen haszontalan dolog azt várni egy játékostól, hogy változtassa meg a stílusát. Tedd be Leót jobb hátvédnek és nézd meg, hogy hányszor mennek el mellette. Nincs értelme máshogy játszani. Imádom őt, a Németország elleni 4-0-s vereség után láttam sírni az öltözőben. Ha pedig mérges, akkor igazán mérges. Vannak játékosok, akik már idő előtt megvették a jegyüket vissza Argentínába, de ő nem tette meg ezt, ő helyesen cselekedett, ezért láthattam sírni a zuhanyzóban.

Gondolja, hogy visszatér a válogatottba?

Igen. Ha mégsem, akkor bajban leszünk, mert nincs senki, aki megüti ezt a szintet.

Kritizálta Scolonit, a tapasztalatlansága miatt. Gondolja, hogy Solari esetében is ez a helyzet Madridban?

Csak annyit mondanék, hogy mindkét esetre igaz, hogy nincs meg a megfelelő támogatottságuk. Mindenesetre ha őket választották, az azért volt, mert a szövetség elnökének, illetve a Real Madrid elnökének támogatását élvezik, de nem gondolom, hogy sokáig lesznek a helyükön. Az edzők megbízatása mindig csak egy időszakra szól, de az övék nem lesz hosszú.

De ugyanez volt Zidane-nal is, nem?

Más, ha valakit Zidane-nak hívnak, nem Scaloninak vagy Solarinak.

És ha Maradonának. Tetszett volna önnek egy madridi lehetőség?

Imádtam volna. Kellően erős vállaim vannak az ilyen nyomáshoz, de ez nem így működik. Most a Doradosnál vagyok, ahol az unokámat is látni fogom (Kun Agüero fiát – a szerz. kieg.). Jó kapcsolatban vagyok Kunnal, jó apa és remek srác.

Ha már róla beszélünk. Gondolja, hogy a City a BL esélyese?

Igen, megnyerhetik. Pepről már beszéltem, de az egyértelmű, hogy nagyon érti a játékot, a legtöbb embernél jobban, de általában ezt hiszem, aztán kikapnak 3-0-ra. Kun megnyerheti a BL-t, de az argentin gyerekeknek is azt mondom, hogy a BL nagyszerű, de hamarosan jön a vb. Nem csak a BL-re gondolnak.

Mit gondol Cristiano eladásáról?

Szerintem számára ez egy jó lépés volt. Mindent megadott a Madridnak, de nem élvezte annyira, mint most az olasz focit, Florentino pedig örökké tervez. Amikor azt látta, hogy Ronaldo csak meccsenként egy gólt szerez, eladta.

Maradona

Hiányzik most a Madridnak?

Egyértelműen igen, de mindig azt mondom, hogy nem egy játékos határoz meg egy klubot. A Madrid fel fog állni, újra nyerni fognak, nagyszerű keretük van. Az igaz, hogy CR7 tovább lövi a gólokat, az emberek pedig hibának fogják tartani az eladását. Mindig mondom, hogy Florentino nagyon okos, ha pedig elengedte, annak oka volt.

Köszönöm az interjút.

Én is köszönöm.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK