Xavi: Azt hittem, Cristiano nélkül a Madrid jobban fog játszani

A Barcelona korábbi játékosa egy interjú során több Real Madriddal kapcsolatos kérdésre is válaszolt, ezeket közöljük alább. Beszélt többek között Cristiano távozásáról, a madridi edzőváltásokról, Iscóról vagy épp Llorentéről.

Gondolod, hogy az aktuális bajnoki szezonban tapasztalt kiegyenlítettség csak a látszat?
Nem, nagyon nehéz megnyerni ezt a sorozatot. Az edzők színvonala sokat nőtt azóta, hogy Pep feltűnt Spanyolországban. Rendkívül felkészültek. A minap néztem az Espanyol – Betis meccset, nagyszerű volt, mivel mindkét edző nyerni akart. Fantasztikus volt. De mindenkinél ezt látom, még azokon a meccseken is, ahol senkinek nem célja a labdatartás, hanem a másik hibájára várnak. A labdarúgás mindig nagyszerű.

Egyre nehezebb helyzeteket kidolgozni. Ezt láthattuk a világbajnokságon is.
Egy vb-n az edzők sokkal gyakorlatiasabbak, mivel félnek attól, hogy kiesik a csapat. Egyetlen hiba és vége. Én pedig megértem őket. Én másik iskolát tanultam, labdatartás és kockázatvállalás, de a világbajnokságokon 70-80%-ban nem vállalnak kockázatot, hanem várják a gólszerzés lehetőségét. Ez sajnálatos. Az eredményeken keresztül próbálják igazolni ezt a módszert. Engem mindenesetre nem tudnak meggyőzni. Franciaország csak annyit mutatott, hogy ők a bajnokok. Rendezett csapat, nem valami szemet gyönyörködtető játék, de sok a tehetség. Keményen dolgoznak, nem lehet őket lekontrázni, Griezmann és Mbappe is visszazár… Engem ez nem szórakoztat. Mindenesetre mindenből lehet tanulni.

Mit gondolsz a Real Madrid játékáról?
Másképp játszanak, de megnyerték az utolsó három BL-t. Amikor nincs náluk a labda, nem veszi magára az egész csapat a felelősséget, sokkal inkább tűnnek egyéniségek összességének, mint egységnek. Ezzel szerintem szervezetlenebbek. Ez sokkal inkább „ha támadsz, akkor támadok” típusú játék. A minőségüknek köszönhetően nyerik a meccseiket.

Xavi

Látsz különbséget Julen Lopetegui és Santiago Solari között?
Szerintem Lopetegui új szabályokat akart hozni a Real Madridnál, amire 15-20 éve már nem volt példa náluk. Ő rendkívül módszeres, a csapatai vonalakban dolgoznak, magasan letámadnak, a Real Madrid pedig nem alkalmazkodott. Nem adtak neki időt.

Sajnálatos, hogy ilyen hamar távoznia kellett?
Én nagyon kritikus voltam az időzítésével, ami a spanyol válogatott elhagyását illeti. Várnia kellett volna a világbajnokság végéig, nem értettem. Koncentrációt vársz a játékosoktól, majd bejelented, hogy egy klubhoz távozol. Szerintem ez hiba volt. De mindig sajnálatos, ha egy edzőt kirúgnak. Nem volt ideje, csakúgy, mint másoknak. Például az Huesca edzőjének. Épp csak feljutottak, októberben mégis kirúgták. Bennem ez rossz érzést kelt. Az edzőképzésen is elmondják, hogy bár a neved Xavi, ha veszítesz, egy másodpercen belül munkanélküli leszel.

Mit gondolsz Marcos Llorentéről?
Figyelem az Alavésben mutatott kiváló teljesítménye óta. De szerintem jobban illik a Real Madridba, sokat megy a szélre, nincs annyira helyhez kötve mint Casemiro. Vannak játékosok, akiket figyelek, és van, akire azt mondom, hogy a Barcelonába való, van, akire pedig azt, hogy a Real Madridba. Például hogy lehetséges, hogy Cazorla vagy David Silva sosem játszott a Barcelonában? Nagyszerűek lettek volna. Luka Modrić mindkét csapatban jó lett volna, ahogy Rodri is.

Meglepett a Cristiano utáni krízis a Real Madridnál?
Igen. Azt gondoltam, hogy a Real Madrid Cristiano nélkül csapatszinten jobban fog teljesíteni. Sok egyéni dolgot ad neked Cristiano, mint például az évi ötven gól, de azt hittem, hogy a Madrid sokkal jobban fog játszani nélküle. Igazság szerint Lopetegui kezei alatt volt néhány ilyen meccsük, mint például a Roma ellen vagy Moszkvában. De nem adtak neki elég időt.

Xavi

A Barcelona szurkolói frusztráltak lehetnek, látva a Real Madridot, amint az elmúlt 5 BL-ből 4-et megnyert, ráadásul a Messi-korszakban.
Nem, mivel a Messi-korszaknak még nincs vége, ha pedig az egészet nézed, akkor lenyűgöző. Nélküle a klubnak csak egy BL-címe lenne, vele már van öt. Ez a korszak nem rossz, de a Real Madrid hű volt a történelméhez. A Real Cristiano előtt kilenc BL-címmel rendelkezett. De Messi megváltoztatta a Barcelona történelmét. Ők ketten uralták az elmúlt tizenöt év futballját.

Mit gondolsz Viníciusról?
Nem sokat tudok róla, de látható, hogy nagyon tehetséges és van önbizalma. Olyan, mint Neymar, a legjobbra képes… De még fejlődnie kell. Nehéz megtalálni Messi és Ronaldo utódját. Nem gondolom, hogy most vannak olyan nagyszerű játékosok, akik hozzájuk hasonlóan képesek lennének dominálni. Ki lőne ötven gólt? Például Suárez, aki szerintem a Barcelona történetének legjobb kilencesei között van, de még így is „csak” harmincat szerez, nem ötvenet. Az Aranylabda mostantól nyíltabb lesz. Mbappe hihetetlen fizikummal rendelkezik, úgyhogy trükkökre nem is nagyon van szüksége. Szöktetik, ő pedig mindig megy. Fizikálisan Henry-ra emlékeztet.

Mit mondtál Iscóról, ami vitát generált?
Nézd, semmi bajom nincs vele. Szerintem ő egy nagyszerű futballista. Tudod, hogy mi történik? Az emberek, akik nem értik a futballt, vagy nem edzők, nem tudják, hogy mit csinál Isco, vagy mit csinált Iniesta. Meghatározónak kellene lennie, hogy lenyűgözze a szurkolókat, de nem a pálya közepén. Isco képes arra, amire Iniesta, Silva vagy Modric… Ők meghatározó játékosok. Iscónak előre kellene lépnie, ahogy azt Lopeteguivel tette a válogatottban például Olaszország ellen. Iscónak ezt kellene tennie, sok meccsen. Nem elég egy lenyűgöző mozdulat a pálya közepén. Ha jön mellé egy gól meg egy gólpassz, az már elég. Meg kell teremtenie a különbséget, mint Asensio vagy Coutinho.

A spanyol válogatott elveszítette az irányt?
Nem, de nagyon nehéz nyerni. Nekünk annak idején szerencsénk is volt. Biztos vagyok benne, hogy a mi időszakunkban nyertünk volna az oroszok elleni tizenegyes-párbajban. Most megállították őket és mindenki a múltba tekint. A 2006-os Iniestát és Xavit sokat kritizálták, mint ahogy most Iscót vagy Asensiót, mivel nem nyertünk. Az út adott, de nehéz nyerni. Amit annak idején tettünk, az történelmi volt. De vissza fogunk térni.
 

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK