Pérez: Aki Ramost akarja, fizesse ki a kivásárlási árát

Florentino Pérez elnök úr José Ramón de la Morenánál járt tegnap este az Onda Cero egyik rádióműsorában (El Transistor), ahol másfél órás, meglepően őszinte nagyinterjút adott. Szóba került többek között Cristiano Ronaldo és Zidane távozása, Ødegaard sorsa, Hazard és Jović jövője, valamint az Európai Szuperliga ötlete is.

Cristiano Ronaldo: „Cristiano új kihívásra vágyott, és kihasználta az UEFA Bajnokok Ligája döntője után kapott figyelmet, hogy közölje ezt. Ő a legjobb játékos, akit valaha leigazoltam. Példaértékű és problémáktól mentes volt az itt eltöltött kilenc éve. Soha nem volt közöttünk nézeteltérés, még a pénzzel kapcsolatos ügyekben sem. A kapcsolatunk mindig is erős volt. Cristiano sosem kérte arra a Real Madridot, hogy fizessük ki az adótartozását. Egyszerűen csak egy jobb feltételeket biztosító szerződést akart, amit végül a Juventustól kapott meg. Úgy gondolom, hogy végső soron ezzel a transzferrel mindenki jól járt. Nem ő az első labdarúgó a világtörténelemben, aki másik csapathoz igazol új kihívásokat keresni. Nagyon boldog Torinóban az egész családjával együtt, ennek mi is örülünk. Ami a sportszakmai szempontokat illeti, úgy gondoltuk, hogy az Asensio-Bale-Vinícius hármas elegendő lesz a pótlására.”

„Hogy beszéltem-e vele a távozása óta? A privát beszélgetések és üzenetek nem olyan dolgok, amiket kitereget az ember.”

„Nem hiszem, hogy a Madrid idei problémái annak köszönhetőek, hogy nem tudtuk pótolni Cristiano Ronaldót. Benzemát leszámítva minden játékos kimerült volt idén. Zidane is emiatt távozott, ezt érezte a kettővel ezelőtti idény végén.”


José Ramón és Florentino Pérez az Onda Cero stúdiójában (2019.05.27.)

Zidane távozása: „Számomra a versenysorozatok királya a Bajnokok Ligája. Zidane egyre nagyobb nyomást érzett magán, egy örökké fárasztó erőhatást. Láttuk, hogy a játékosok is hasonlóan éreznek. Zizou pedig úgy döntött, hogy pihen egy kicsit. Felhívott és elmondta, hogy mit gondolt ki. Amikor ő elhatározza magát, akkor nagyon-nagyon nehéz megváltoztatni a véleményét. Ez már akkor is így volt, amikor leigazoltam őt 2001-ben. A távozásában nem volt semmilyen személyes motiváció. Egyszerűen elfáradt. A kapcsolatunk akkor és most is tökéletes.”

Lopetegui kinevezése és a következmények: „Zidane távozása után Lopetegui volt az első számú jelöltünk. Nem volt túl sok elérhető opció. Klopp ötéves szerződést írt alá, ahogy sok más edző is Lopeteguin kívül. Azt a mai napig sem tudom, hogy miért kavart ekkora port a szövetségnél az, hogy aláírt hozzánk. Ez a forgatókönyv gyakran megtörténik, de máshol nem csinálnak belőle problémát. Valaki telebeszélhette Rubiales fejét. Julen úgy gondolta, hogy jobb őszintének lenni, és nyíltan beszélt erről az embereknek még a világbajnokság kezdete előtt. Akkor még Rubiales is azt mondta, hogy rendben van a dolog. A saját fülemmel hallottam ezt a szájából, mert én is beszéltem vele. Másnap történt valami; nem tudom, hogy esetleg felhívta-e őt valaki, vagy mi lehetett a háttérben. Fogalmam sincs, hogy miért változtatta meg a véleményét. A Real Madrid azért nem fizetett akkor semmit a Spanyol Labdarúgó-szövetségnek, mert önmagában a szerződtetése miatt nem is kell. Természetesen tisztában voltunk vele, hogy amennyiben ő irányítja a válogatottat a vb-n, akkor majd kompenzációt kell fizetnünk a torna után.”

„Eltelt egy kis idő, és láttuk, hogy az edzőváltások nem oldották meg a csapat problémáit. Volt olyan, hogy zsinórban több vereséget szenvedtünk egymás után, ami mindenkinek nagyon nehéz volt. Ráébredtünk, hogy a csapat nem képes azt a szintet hozni, amit mi megcéloztunk. Most azt mondom diagnózis gyanánt, hogy szerintem túlságosan nagy volt a játékosokon a nyomás, emiatt pedig nem tudták a megszokott szintet hozni. Di Stéfano előtt összesen nem nyertünk annyit, mint ebben a hat évben. Minden szezonban rengeteg energiát fektettünk bele a Bajnokok Ligájába, az elvárások pedig nem hogy csökkentek volna, de csak nőttek a zsinórban három siker után. Lopetegui megtette, amit tudott. Nem vele volt a probléma, a játékosok elméjének egyszerűen szüksége volt egy kis szünetre. Látjuk, hogy mennyire kimerültek voltak mentálisan még a szezon végén is, ez pedig természetesen az erőnlétükre is kihat.”

A jelenlegi keret: „A futball világa irracionális. Mindig nyerned kellene, de ez lehetetlen. Olyan játékosokat bántottak és fütyültek ki, akik már sokszorosan beírták magukat a klub történelemkönyvébe. Most talán úgy tűnhet, hogy a BL megnyerése nem olyan nagy dolog, de ez nem igaz. Nem örültem különösebben a Barcelona vereségének a Liverpool ellen, de az is tökéletesen megmutatta, hogy milyen hatalmas tettet vittünk véghez az elmúlt öt esztendőben a Bajnokok Ligájában. Rosszul érzem magam a játékosok helyében a füttyszó miatt, és a ti helyetekben is, újságírók, akik folyamatosan sértegetik őket. Ezek a srácok a Real Madrid történelmét jelentik, de mégiscsak emberek. Nagyon igazságtalannak tartom a bánásmódot, amit kapnak tőletek. Ahogy Zidane mondta, nem arról volt szó, hogy a játékosaink ne akartak volna sikeresek lenni, egyszerűen nem voltak képesek rá. Elismerést érdemelnek, nem gúnyolódást.”

„Ötből négy BL-t nyertünk, a srácok széthajtották magukat. Elképesztő, amit megmegcsináltak. Nem vesztették el a motivációt és a sikeréhséget, egyszerűen csak elfáradtak. Át kell gondolnunk, hogyan lábalhatunk ki ebből a helyzetből. Biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog. Az elmúlt 10 idényben 17 trófeát nyertünk, az idei »pihenőévben« pedig Európa bajnokai voltunk több mint 1500 napig. Az embereknek nem szabad ezt elfelejteniük, s nem is fogják.”

Sergio Ramos helyzete: „Ramos eljött az irodámba és közölte velem, hogy érkezett egy nagyon jó ajánlat Kínából, de nem tudnak kivásárlási árát fizetni valamilyen ottani szabály miatt. Felmerült, hogy esetleg távozna… A játékosok időről időre eljönnek hozzám, hogy beszámoljanak a beérkező ajánlatokról, és esetleg átbeszéljük őket. Csupán erről van szó. Ez teljesen normális, ugyanezt gondolom erről az esetről is. Hangsúlyozom, hogy Ramos nem kérte, hogy engedjük el őt ingyen, csak afféle átbeszélésére jött hozzám. De én elmondtam neki nyíltan, hogy ez a forgatókönyv biztosan nem fog megvalósulni. A kapitányunkat semmiképp sem fogjuk ingyen elengedni.”

„Az ügynökök felhasználják az újságírókat, hogy hazugságokat terjesszenek. Nem normális, hogy azt kell olvasnom egy újságban, hogy megtévesztettük Ramost, mert Bale valójában többet keres, mint amit nyilvánosságra hoztunk. Pedig a legmagasabb fizetésről szóló szerződés a Real Madridnál a kapitányé, Sergióé! Ő keresi a legtöbbet. Előtte pedig Cristiano Ronaldo. Régebben a galaktikusok mindannyian többé-kevésbé ugyanolyan fizetést kaptak, de most igyekszünk egy mintát követni és következetesnek maradni. Nem szabad, hogy a fizetések problémát jelentsenek az öltözőben, mindenkinek elégedettnek kell maradnia. Az egyértelmű, hogy az keresi a legtöbbet, aki a leginkább kiérdemelte. Ez Ramosra abszolút igaz, én pedig nagyon boldog vagyok, hogy a mi csapatunkat erősíti. Nagyszerű kapitány és nagyszerű labdarúgó.”

„Aki meg akarja őt szerezni, annak ki kell fizetnie a kivásárlási árát. Ezt mondtuk azoknak is, akik Modrićot akarták tavaly nyáron.”

„2000 óta benne vagyok a futball világában, ismerem az újságírókat és a működési vezérelveiket. Ma az Atleti újságírói Sergio Ramos védelmére kelnek, hogy besározhassanak engem. Nem foglalkozom ezzel. Mindig meg fogom védeni a Real Madridot és Sergio Ramost, akit én hoztam ide, és akit fiamként szeretek.”

„Az is csak egy újabb hazugság, hogy az Ajax elleni meccs után azt mondta nekem, hogy fizessem ki, amivel tartozom és engedjem őt távozni. Semmi ilyesmit nem hallottam tőle. Őszintén szólva nagyon meglepett, hogy az újságírók hogyan tálalták ezt a kínai dolgot, mert én még csak el sem gondolkodtam rajta. Ez az igazság, jelentőséget sem tulajdonítottam neki. Ha René (Sergio testvére és egyben ügynöke – a szerk. kieg.), akkor neki is el fogom mondani, hogy milyen nagy becsben tartom a kapitányunkat.”

Zidane visszatérése és az utolsó hónapok: „Amikor láttuk, hogy idén már nem fogunk tudni trófeát vagy trófeákat nyerni a szezon végén, akkor azt gondoltuk, hogy jobb a hátralévő 11 meccset a következő szezonra való felkészülésnek szentelni. Mivel Zidane idén sehol sem vállalt munkát, ez nem volt probléma. Ismét ott ég benne a tűz, hogy segítsen a csapatnak. Az elképzelés az, hogy a mostani nyugodt légkörből, amit a visszatérésével teremtett a játékosok között, ambíciót és sikeréhséget csinálunk a következő szezonra.”

Lemondás: „Sosem gondoltam arra, hogy kiszálljak. Amikor távozom az elnöki székből, egy olyan csapatot fogok hátrahagyni, akik remekül teljesítenek. Meg fogjuk oldalni a problémáinkat.”

Mbappé és Neymar: „Nem beszéltem Zidane-nal erről, egyikükről sem, ahogy nem beszéltünk magukkal a játékosokkal sem. Ha érdeklődünk valaki iránt, akkor először a klubot keressük meg, mert tiszteletben tartjuk a jogaikat. A PSG megkért minket, hogy nyilvánosan tagadjuk a pletykákat tavaly nyáron, megtettük. Ha akarunk onnan valakit, akkor felhívjuk az elnököt, akivel egyébként nagyon jó a kapcsolatom, ahogy a többi európai klub elnökével is. Július 1-én leülök Zidane-nal egyeztetni, és majd meglátjuk. De a játékosvásárlás mellett az is nagyon fontos kérdés, hogy kiket fogunk eladni. Ettől többet nem szeretnék Neymarral vagy Mbappével kapcsolatban mondani.”

Bale: „Jelenleg nyaral. Még senkiért sem kaptunk hivatalos ajánlatot, érte sem.”

Hazard: „Már több éve próbáljuk megszerezni őt. Az az álmom, hogy idén végre sikerül is, az érkezésével pedig nagyobb lesz a csapat éhsége a trófeákra, mint valaha. Ő a legjobbak egyike, aki sok mindenben segíthetné a csapatot. Tavaly is sok energiát fektettünk a megszerzésébe, akkor nem sikerült, de idén már csak egyetlen év van hátra a szerződéséből, ami megkönnyíti a dolgokat.”

Szurkolói füttyszó: „Cristiano egyszer feltette a kérdést, hogy »miért fütyülnek?«. Ez nem helyes. ezek a játékosok hozzánk tartoznak, nekünk pedig a sikerekben és a kudarcokban is támogatnunk kell őket. Nem érdemlik meg a fütyülést. Nem tudok azonosulni a szurkolóinknak azzal a részével, akik ezt teszik. Az Anfielden, mikor 3-0-ra győztünk, az emberek megtapsolták a saját csapatukat. Irigylem azt az atmoszférát.”

„Arra kérem a szurkolóinkat, hogy ne próbáljanak kiokosítani minket, például hogy kiket kellene leigazolnunk, vagy kiket nem. Tudjuk a dolgunkat.”

„Vannak olyan újságírók, akik csak azért utaznak el Madridba, hogy lássák a csapatot veszíteni. Velük kapcsolatban nem tudok mit mondani, antimadridisták mindig is voltak és mindig is lesznek.”

Szerződéshosszabbítások: „Kroosszal és Nachóval igazolából már egy évvel ezelőtt hosszabbítottunk, de eddig nem hozhattuk nyilvánosságra bizonyos okok miatt. Navas? Ugyan miért búcsúztam volna el tőle? Érvényes szerződés köti őt hozzánk. Modrić? Úgy gondoltuk, hogy további egy évvel és némi fizetésemeléssel jutalmazzuk meg őt az Aranylabda megnyeréséért.”

James: „Nem fogom felhasználni őt a megkérdezése nélkül, hogy visszarángassuk ide, aztán több pénzért eladjuk valamelyik csapatnak. Emberként kezeljük a játékosainkat, nem árucikkekként. A jövőjével kapcsolatban még nem tudok konkrétumokról beszélni, de az biztos, hogy egy minden fél számára ideális forgatókönyvet fogunk keresni.”

Jović: „Vannak olyan játékosok, akiket mindannyian kedvelünk. Amikor csak tudom, leigazolom a világ legjobbjait, mert a Real Madridban van a helyük. Minden évben egy álomcsapat összerakása a célunk. Az emberek tudják ezt.”

Ødegaard„16 évesen érkezett meg hozzánk, most 20. Ebben a szezonban ott volt a holland bajnokság 2-3 legjobb játékosa között. Én pedig biztos vagyok abban, hogy további 2-3 év múlva a Real Madrid egyik legnagyobb sztárja lesz.”

Griezmann: „Sosem próbáltuk meg őt leigazolni.”

A fiatalokat favorizáló átigazolási politika: „Az FFP miatt ebben van a jövő, a legjobb fiatalok megszerzését kell megcéloznunk. Nálunk vannak néhányan a legjobbak közül: Brahim, Vinícius és Rodrygo. Ezek a srácok a jövőben biztosan BL-győztesek lesznek. Carvajal 10, Varane 18, Ramos 19, Marcelo pedig szintén 18 évesen került ide. Közülük hárman benne vannak a FIFA Év Csapatában. Mindannyian fiatalként jöttek.”

„Mindenki, aki kölcsönben van a fiatalok közül, vissza fog térni hozzánk, hogy itt legyen sikeres. Például Achraf, aki most a Dortmundnál van. Ez az a politika, amit követnünk kell a jövő világsztárjainak megszerzése és kinevelése érdekében. Talán lesznek tévedéseink, de ez az egyetlen út.”

Európai Szuperliga: „Elképzelhetőnek tartom.”

Bajnoki meccsek Spanyolországon kívül: „Amikor felmerült, hogy külföldön kellene lejátszani a szuperkupa-meccseket, nem szavaztunk az ötlet ellen. De a bajnokság teljesen más. Egy ligameccs külföldön olyan, mint a prostitúció.”

A videóbíró-rendszer (VAR) használata a ligában: „Egyáltalán nem volt igaz, amit az újságok írnak, hogy telefonon panaszkodtam Rubialesnél a játékvezetők által képviselt minőségre. Csak érdeklődtem nála a Vinícius-féle tizenegyes jogosságával kapcsolatban. Nem a bírókra panaszkodtam, csak szeretném, ha jobban és észszerűbben alkalmaznák a VAR-t. Én abszolút támogatom ezt a technikai újítást, már így is sokkal jobbá tette a játékot.”

Stadionfelújítás és ennek hatása az igazolásokra: „575 millió euró 30 évre elosztva. Ennek semmilyen hatása nem lesz a játékosvásárlásainkra, az új stadion pedig épphogy egy remek befektetés a jövőre nézve, mert megnöveli majd a bevételeinket.”

Kommunikációs malőr a klub és Pochettino között: „Pochettino azt nyilatkozta, hogy nem engedtem meg neki, hogy az edzőközpontban aludjanak a BL-döntő előtti napokban. Ez nem igaz. Talán csak viccelt, de a média egyből felkapta az ügyet. Végül egy közleményt kellett kiadnunk. Később írt egy üzenetet José Ángel Sáncheznek (a klub általános igazgatója – a szerk. kieg.), amiben elmondta, hogy egyáltalán nem állt szándékában provokálni vagy megsérteni bárkit is. Klopp és Pochettino is zseniális edzők. Sosem kerestük meg őket konkrétan, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben sem fogjuk megkísérelni megszerezni őket.”
(Az ügynek az volt a pikantériája, hogy Pochettino nyilatkozata szerint Pérez azt mondta neki, hogy majd akkor aludhat itt, ha ő lesz a Real Madrid vezetőedzője. A klub erre válaszolt az említett közleménnyel, melyben leírták, hogy semmilyen formában nem keresték meg Pochettinót. – a szerk. kieg.)

A média viszonya Luca Zidane-nal: „Az emberek felhasználják Lucát, hogy bántsák Zizout, az édesapját. Ez egy perverz dolog. A klubnál senki sem mondta, hogy Luca lesz a második számú kapus jövőre. A média egy fiút használ egy apa ellen, ez rendkívül undorító.”

Forrás: El Transistor (Onda Cero)
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK