Egytől egyig: PSG – Real Madrid (3-0)

A Real Madrid a francia fővárosban kezdte el a Bajnokok Ligája idei idényét. Zidane csapatából több játékos is hiányzott, a kezdőcsapat viszont közel sem keltett gyenge benyomást. Ennek ellenére nem sikerült felnőni a feladathoz, a királyiak az esélytelenek nyugalmával szemlélték a meccs történéseit. Nézzük tehát a szokásos értékelést, természetesen szubjektív alapon.

Csapatok

Real Madrid (2)
Talán felesleges is szépíteni a dolgot: a Real Madridnak nagyon csúnyán lefőtt a kávé a francia fővárosban, a PSG legjobbjai nélkül felállva is nagyon simán rendezte le Zidane csapatát. Bale érvénytelenített találata ide vagy oda, az mindent elmond a csapat teljesítményéről, hogy nem sikerült a kaput eltalálni a 90 perc során. A védekezési sémák teljesen szétestek, a középpályás védekezés során nem sikerült jól lezárni a kulcsfontosságú passzsávokat és habár a PSG sem brillírozott támadásban, mindössze pár passzal meg tudták bontani a madridi vonalakat. Kroos és James egyáltalán nem találta a helyét a csapatszintű védekezésben, ennek persze különböző, rendszerszintű okai is vannak. Támadásban nem sikerült nyomás alatt tartani a párizsiak védelmét, végül pedig rúgott gól nélkül távozott a pályáról a Real Madrid. Az egészben azonban számomra az a legszomorúbb, hogy a fejlődést vagy bármilyen meghonosított taktikai elképzelés nyomát sem látom a csapaton.

PSG (8)
A francia csapat nagyon szervezetten játszott egész végig és megmutatták, hogyan kellene megbirkóznia egy topcsapatnak a sérülésekkel. Tuchel nem számíthatott többek között a Mbappé-Cavani-Neymar hármasra, ezt viszont egy végletekig megszervezett, néhol akadozó, de eredményes produktumot pakolt a pályára. Di María egyenesen életveszélyes volt, volt klubja ellen pedig két góllal is kivette részét a győzelemből. Nagyon fontos győzelmet arattak a csoport első meccsén, aminek köszönhetően könnyen elképzelhető, hogy nem is fognak most már elmozdulni az első helyről.

A mérkőzés embere – Gareth Bale (6)
A madridiak legjobbja volt ezen a katasztrófális párizsi estén. Bár nehéz volt választani ebből a felhozatalból, a walesi támadó legjobb tudása szerint igyekezett valamiféle kreativitást lehelni a támadásokba. Nagyon kár az érvénytelenített góljáért, mert nagyon megérdemelte volna. Látszik rajta, hogy nagyon akar bizonyítani, ezzel pedig egyértelműen üde színfoltja a királyiak támadóharmadának. 

Thibaut Courtois (3)
Oda hogyan? Kár ezt a meccset az ő nyakába varrni, meg nem is volna igazságos, egyszerűen csak nem tudom megérteni azt, hogy miért pont ő kellett nekünk a kapuba. Csak mert több, mint egy éve semmi kiemelkedőt nem tud mutatni a belga válogatott hálóőr. 

Ferland Mendy (5,5)
A meccs egy üde színfoltja volt madridi részről, bár nem sok ilyet láttunk ezúttal. Tisztességgel robotolt a bal oldalon, a nagyon kemény védekezést hozta ezúttal is, talán ez az a sztenderd, amit tőle elvárhatunk majd a továbbiakban is. Támadásban nem olyan hatékony, mint Marcelo, de alapvetően nem is ez volt ma a prioritás. A második félidőben nem igazán találta a helyét a pályán.

Éder Militão (3)
Alapvetően voltak jó pillanatai, de vele szemben aztán tényleg nem volt túl sok elvárásom. Nem igazán hálás feladat pont a PSG ellen debütálni a kezdőben, főleg ha ennyire bizonytalan a csapat védekezése. Zidane úgy próbálta meccsbe hozni, hogy 30 percet kapott a Levante ellen. Talán nem csoda, hogy kissé bizonytalan volt a pályán.

Raphaël Varane (4)
Brazil társánál egyértelműen jobb volt, főleg az ember elleni párharcokban, de ez tőle nagyon kevés volt. Egyszerűen nem tud a védelem vezére lenni, ez pedig felvet néhány kérdést vele kapcsolatban. Militãoval nem igazán keltettek jó benyomást a védelem tengelyében, de 30 perc pályán együtt töltött idő után talán ez még érthető.

Dani Carvajal (2)
A védelem leggyengébb tagja volt a saját nevelésű jobbhátvéd. A Levante elleni bíztató teljesítményének nyoma sem volt, számtalan alkalommal megverték a jobb oldalon, támadásban pedig egyáltalán nem tudott tényező lenni.

Casemiro (3)
Az első félidőben a brazil hozta a tipikus rossz játékát. A válogatott szünet után teljesen kifacsartnak tűnt, védekezésben nagyon bizonytalanul mozgott. Labdával szokásos módon nem igazán tudott mit kezdeni labdabirtoklás esetén, lassú döntéshozatalai miatt pedig többször nehéz helyzetbe hozta társait. A második játékrészben néhány sikeresen végrehajtott szerelést kivéve nem volt jó meccse a brazilnak sem.

Toni Kroos (5)
A PSG intenzív presszingjét ő kezelte a legjobban, több alkalommal sikerült szorult helyzetből kijátszania a játékszert. Másik oldalról viszont védekezésben továbbra sem elég hatékony, visszarendeződéseknél egyáltalán nem találja a helyét, bár ez korántsem újkeletű dolog az ő játékával kapcsolatban. 

James Rodríguez (4,5)
Rajta legalább láttam az akarást, bár alapvetően szeretem a kolumbiai játékát, azzal a bal lábbal még sokat adhat a csapatnak, hiába volt már ő itt kegyvesztett. Tipikus példája volt annak, amikor egy játékost egy olyan rendszerbe akarunk beerőszakolni, ahol nem feltétlen lenne létjogosultsága vagy éppen sokkal hatékonyabb lehetne más poszton. 

Eden Hazard (3)
Nem tudta fellendíteni a támadójátékot ő sem, de alapvetően ez nem csak az ő hibája volt. Nagyon messze van még a legjobbjától, a mozgása még korántsem az igazi, egyértelműen formába kell lendülnie. A meccs egészében nem nagyon tudták játékba hozni a társak, a PSG rendszerszinten izolálta őt is, ezáltal nem sok pluszt tudott hozzátenni. 

Karim Benzema (5,5)
A támadók közül ő volt az, aki visszalépéseivel többet volt játékban társainál. Volt néhány nagyszerű megoldása a franciának, kis szerencsével a gólszerzők közé is felkerülhetett volna. Bale mellett ő szolgáltatta a pozitívumokat a találkozón madridi oldalról, a középpálya teljes impotenciája miatt pedig nagyon mélyről is kellett játszania. 

Cserejátékosok

Lucas Vázquez (2) 

Az akarásért kap 2 pontot, de ez sem változtat azon a tényen, hogy teljesen használhatatlan volt. A játékra csupán annyi hatással volt, hogy lesre futott Benzema lövése előtt. Nyilván nem tőle kell várni a megváltást, most alapvetően egyik cseréje sem működött Zidane-nak 

Vinícius (-)
Nettó nulla. Nem tudom mi történt vele a nyáron. 

Luka Jović (-)
Játékperceinek száma nem feltétlen indokolja, hogy ne adjak neki pontszámot, de olyan szinten nem volt játékban, hogy az már szinte fáj. Hazard el volt izolálva, Jovic egyenesen el is tűnt a pályára lépése után. Ezt a srácot sokkal jobban lehetne használni, de ebben az esetben hozzá kell igazítani kicsit a rendszert. 

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (2)
Nem tudok többet adni, de erre nem is lehet. A baj abból adódik, hogy bármi is volt az elképzelés – ha volt konkrét –  azt nem sikerült megvalósítani most sem. A támadójáték minősége erősen konvergál a nullához, ezen csupán egyéni megoldásokkal tudott színezni Bale vagy Benzema, de a csapat védekezése még ennél is pocsékabb képet fest. A kezdőcsapat összeállítása számomra teljesen rendben volt, a rendszer nélküli játék viszont semmi jóra nem vezet. Ennek a csapatnak radikális változásra lenne szüksége és ez még nem jelenti azt, hogy a fél csapatot el kell adni, vagy Zidane-t kell azon nyomban elküldeni. Nem működnek az utóbbi évek bevált sémái, sajnos ezzel meg kell barátkoznia a francia mesternek is. Az eddig bevált alapformációba és játékrendszerébe próbál beilleszteni 1-2 új játékost, ez azonban édeskevés lesz ahhoz, hogy a Madrid visszakerüljön oda, ahova való. Cristiano Ronaldo pótlásáról rég nem kéne beszélni, mégis lépten-nyomon felmerül, hogy vajon hogyan lesz képes túllendülni ezen az átmeneti időszakon a csapat a portugál vezér nélkül. A trendek változnak a labdarúgásban is, ehhez kell alkalmazkodni, ebben pedig Zidane felelőssége a legnagyobb. Ez a pofon reméljük elindít valamit a csapaton belül, mert különben megint egy kínkeserves év elé nézünk. 
 

 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK