Casemiro, a részletek megszállottja

Hosszú órákon át tartó videózás, szigorú diéta, hiperbárikus kabin. A brazil középpályás Zidane leggyakrabban foglalkoztatott játékosa, aki előszeretettel merül el a taktikai tudnivalókban, s kínosan ügyel a teste regenerálódására.

"Um, dois, três, quatro…" Így számol be a Real Madrid metronómja, Casemiro, aki az edzéseken is garantálja a csapat ritmusát. Még a többiek is portugálul folytatják a sort.

Casemiro az átépítés alatt álló Madrid kötőanyaga. Amikor Zidane nem számol vele, életbe lép a vörös riasztás. Azt megelőzően, hogy a Valencia elleni vasárnapi meccsen pihent, 21 mérkőzésen lépett pályára kezdőként, s egyedül a Levante, illetve a Galatasaray elleni mérkőzésen jött le a pályáról 30 perccel a lefújást megelőzően. Még a sima 5-0-s Leganés elleni találkozón és a Brugge elleni, tét nélküli összecsapáson is végig ott volt a gyepen. Nincs még egy olyan futballista a blancóknál, aki mögött ennyi játékidő állna. Csak akkor kényszerült a kispadra, mikor mindössze egy sárgalapra állt az eltiltástól a Mestallában, egyetlen mérkőzéssel az El Clásico előtt. Utóbbin a feladata nem kevesebb volt, mint őrizni a pálya azon részét, ahol Messi jellemzően lendületet vesz.

Casemiro

Zidane sokkal inkább gesztusokkal, mint szavakkal utal arra, milyen fontos ebben a gépezetben Casemiro. Mindenki tudja, kiről beszél, mikor az egyensúlyt emlegeti. Maga a brazil is tisztában van ezzel, nemrég például azt nyilatkozta: „A futball alapja a középpálya”. Abban hasonlít mesterére, hogy ő sem a szavak embere.

Július 27-én Casemiro São Pauló-ban nyaralt a családjával azt követően, hogy a válogatottal megnyerte a Copa Américát a Maracanában. Már összepakolta a bőröndjét, hogy néhány napot Orlandóban töltsön az édesanyjával, a testvérével, kedvesével és kislányával, azonban azon az estén szemtanúja volt annak, hogy a Madrid 3-7-re vereséget szenved az Atléticótól New Jersey-ben. Ekkor úgy döntött, ő máshova vált repjegyet, s hétfőn már Valdebebasban edzett, miközben családja kihasználta a vakáció hátralévő részét az Egyesült Államokban.

Tíz nappal később már szerepelt a Salzburg elleni meccs első 45 percében, s a Madridnak ismét volt tartása, mintha csak visszakapta volna a gerincét.

Casemiro

Innentől kezdve szinte minden találkozón játszott, amellett, hogy a brazil nemzeti tizenegyet is erősítette 420 percen át, összesen három válogatott szünetben. „Csak ne essen baja Casemirónak” – gyakran hallatszik ez a mantra Madridban, hiszen ő az, akinek nincs valódi alternatívája a keretben. 

„A futball nem csak 90 percig tart” – mondta Valdanónak Casemiro. „Szinte betegesen figyelek magamra, arra, hogy megfelelően felkészüljek. Egyike vagyok azoknak a futballistáknak, akik legjobban ügyelnek a saját állapotukra.”

Elsők közt érkezik Valdebebasba, nagyjából egy órával az előírt időpontnál korábban, s az edzőteremben kezd, mielőtt kezdetét venné a közös munka. Ezt követően ő az egyik utolsó, aki hazamegy. Délután otthon folytatja a munkát, ahol száz négyzetméteres edzőterme van, valamint saját fizioterapeutája. Egy hiperbárikus kabinban tölti a sziesztát. Rendkívüli módon ügyel az étrendjére mind Valdebebasban, mind otthon. Közeli ismerősei szerint a feijoada (hagyományos brazil fogás, fő összetevői a bab, sózott disznóhús, rizs, narancs, jukkaliszt) iránti szenvedélyét háttérbe szorították az olyan kímélő ételek, mint a csirkehús, a saláta és a frissen facsart narancslé. „Csak nagyon ritka alkalmakkor engedi el magát” – vallják vele kapcsolatban.

Rodrygo szerint ragadós a fegyelmezettsége. „Nem ismertem őt igazán, de ami azt illeti, igazi vezér. Úgy érzem, Casemiro megváltoztatta azt az általános véleményt, hogy a brazil játékosok lusták. Mindig azt hajtogatja, irány a terem, irány a jégfürdő, irány az edzés. Komolyan inspirál engem.”

Casemiro

A szabadideje nagy részét – beleértve azokat az álmatlan időszakokat is, amiket a jet lag okoz – videózással tölti. S miközben a kanapén hever, a lábán egy különleges „csizmát” visel, melyet az izmok impulzusok révén történő regenerálódásának elősegítéséhez terveztek. Nagyon aprólékosan elemzi a labdarúgást a Wyscout nevű felület segítségével, ahol több ezer videó és számtalan adat segíti őt az ellenfelek, a játékhelyzetek, valamint saját teljesítményének analizálásában. Nemrég a Líbero című lapnak arról beszélt, miként tudja ezt alkalmazni a pályán: „Például a PSG elleni hazai meccsen tudtam, Mbappé egy olyan figurát kezdeményez, ahol el fog indulni befelé, így sikerült szerelnem. Minden a tudáson múlik.”

S mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy Casemiro a labdaszerzések tekintetében ötödik a BL-ben (50) és második a La Ligában (125).

Forrás: El País
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK