Hugo Sánchez: 200 millióért is megvenném Kane-t

A Real Madrid korábbi legendás csatára, aki 164 gólig jutott a blancók játékosaként, a klubbal kapcsolatos kérdésekre válaszolt.

Milyennek látja a Real Madridot Mexikóból?
Követjük az eseményeket. Az országom évekkel ezelőtt nagy Real Madrid szurkoló volt, ahogy az amerikai kontinens nagy része is. Aztán Rafa Márquez megérkezett a Barcelonába, és a dolgok kicsit kibillentek az egyensúlyból. De a Cristiano Ronaldo – Lionel Messi érában 60-40-re állt be az arány a Real Madrid javára.

És mit gondolsz a klubról jelenleg?
Mérges vagyok, hogy nem értek el többet Spanyolországban. Nem erősítették meg újra a helyüket a bajnokságban. Az én időmben a bajnoki cím sokkal fontosabb volt, mint a BEK. A bajnokságra, a Pichichire koncentráltunk, a BEK pedig a sorsoláson múlt, az egy teljesen más történet volt.

Nem tudta megnyerni… Az a PSV elleni meccs…
Ne gondold, hogy annyira emlékszem. Egyáltalán nem voltunk a BEK megszállottjai, akkoriban nem volt akkora jelentősége a dolognak, mint manapság. Nem panaszkodom amiatt, amit elértünk, nem is változtatnék semmin. Di Stéfano korszaka után az volt a klub második aranykora. Most az embereket a BL érdekli. Zidane viszont nagyobb jelentőséget tulajdonít a bajnokságnak, ezért is kedvelem a mentalitását.

Hugo Sánchez

Ha már az edzőkről van szó, Ön is szeretne még edző lenni?
Nem igazán van már ilyen elképzelésem, mivel a sportvezetők már nem adják meg azt a támogatást az edzőknek, mint korábban. Ez történt velem is a Pumas-nál, vagy Zidane-nal a Real Madridnál. Mindenesetre megmondtam az elnöknek, hogy bármikor készen állok a Real Madridra.

És mit válaszolt Florentino?
Azt, hogy remélhetőleg keresztezik majd egymást az útjaink. Nem zárta be a kapukat, én pedig várok. Bár már nem leszek fiatalabb. Mindenesetre reménykedem…

Menjünk vissza kicsit az időben. A játékos Hugo Sánchez ma mennyibe kerülne a piacon?
Lehetetlen ezt megmondani. Teljesen más korszakról beszélünk. Engem már felértékeltek akkor. Emlékszem, hogy beléptem a 100 millió pezetás klubba. És akkor már sokan voltak ott. Most már minden megváltozott. Ami nehezített a dolgomon, az az, hogy az Aranylabdát akkoriban nem kaphatta meg Európán kívüli játékos.

Csatlakozhatott volna a Barcelonához.
Igen, az Atléticónál találkoztam Joan Gasparttal, akivel szóban megállapodtunk. De Terry Venables végül Archibaldot preferálta. Azt mondták, hogy sajnálják. Én pedig azt mondtam nekik, hogy fogják is.

És hogy bánnak Önnel, amikor Barcelonában sétál?
Remekül. Persze akkor a pályán mindennel megdobáltak, ami csak a kezük ügyébe akadt. Voltak sérülések a fejemen pénzérméktől, öngyújtóktól.

Ronaldo és Messi mellett ki a legjobb vérbeli középcsatár?
Egyre kevesebb igazi 9-es van. Legutoljára Didier Drogbát kedveltem nagyon. Küzdött, harcolt és betalált.

De ha most megkérdezné Önt Florentino Pérez, hogy ki az a 9-es, akit a Real Madridnak tanácsolna, mit mondana?
Azon a véleményen vagyok, hogy a Real Madridnak két teljes csapattal, ezáltal két erős 9-essel kellene rendelkeznie. Harry Kane-t figyelem már régóta.

De ő több mint 150 millió euróba kerül.
Én még 200 millióért is leigazolnám. Ronaldo is sokba került, és meg lehet nézni, hogy mit adott a klubnak. De Florentinót ismerve, biztos vagyok benne, hogy már van valami a fejében, viszont a stadion újjáépítése biztosan kiveszi a pénzt a kasszából.

Karim Benzema 9-es?
Ronaldo távozása óta tölti be ezt a szerepet, de hiányzik mellőle egy Emilio Butragueño, aki nekem megvolt.

És Luka Jović? Eddig nem kapott túl sok lehetőséget.
Nem gondolom, hogy rossz játékos lesz belőle a jövőben, de a Real Madridnak a jelen legjobb csatárai kellenek. Szerintem Kane ilyen.

A Real Madrid sorozatban két meccset hozott le lőtt gól nélkül, egyet a Barcelona, egyet a Valencia ellen.
A futballban a legnehezebb dolog a gólszerzés. Elköltesz 300 milliót hat vagy hét játékosra, de egyikük sem garancia a gólokra. Ezért költenék el 200 milliót egy olyan 9-esre, mint Kane. Semmi más nem hozza úgy a trófeákat, mint a gólok.

Hugo Sánchez

Kane-t preferálja Mbappéval szemben?
Két teljesen különböző játékosról beszélünk. Kane Ronaldo utóda lenne, de Mbappé és Neymar más típusú játékosok.

Ha már a gólokról beszélünk, Vinícius sok gondot okoz a védőknek, de nem talál be. Vele mit tenne?
Először is meg kell nézni, hogy imád-e gólt lőni. Jól cselez, agilis, csillog, örömöt hoz a pályára, de meg kell vizsgálni, hogy gyerekkora óta a gólszerzésért él-e. Lehet, hogy nincsenek emiatt álmatlan éjszakái. Ezzel vigyázni kell!

Hogy érti ezt?
Úgy gondolom, hogy egy kicsit fél, talán nem szereti a felelősséget. Lehet, hogy Benzemával is ez történt Ronaldo mellett, de nézd meg most. Rodrygo sokkal erősebb személyiség a kapu előtt, mint Vinícius.

De ez tanítható?
Én edzőként minden tréning után ott maradtam a pályán a csatáraimmal egy órát, hogy gyakoroljuk a befejezéseket. Szerintem Viníciusnak erre van szüksége. És igen, tanítható, mivel megvan hozzá a tehetsége. De folyamatos gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy tökéletesíteni tudd a dolgot.

A Real Madrid egy éve nem lőtt gólt szabadrúgásból. Ez szokatlan?
Szeretném tudni, hogy hány játékos marad az edzések után gyakorolni őket. Messi biztosan ezt teszi. Rengeteget javult ebben.

Igaz, hogy nem voltak barátai a Real Madrid öltözőjében?
Inkább az az igaz, hogy nem akartam barátkozni a pályán kívül. A kivétel ez alól Rafa Martín Vázquez volt. Sokat segítettem neki, mivel nem értékelték őt a klubnál, én pedig bátorítottam, hogy menjen Torinóba. A többiekkel idővel barátok lettünk, de mindenek előtt Butragueñóval és Míchellel, akikkel a Celayában is együtt játszottam.

Az, hogy nem volt jóban Míchellel, csak városi legenda?
Igen. Egyáltalán nem volt rossz a viszonyunk. Annyi az egész, hogy mindketten erős egyéniségek voltunk, ahogy Buyo, Sánchís, Schuster is. Aztán ott volt Buitre, akit kenyérre lehetett kenni.

Hogyhogy?
Emiliót sokszor felrúgták, Míchel és én pedig azonnal a védelmére keltünk, aztán amikor épp letámadtuk azt, aki megrúgta őt, odajött, és megölelte a fickót. Szinte már ő kért bocsánatot, amiért megrúgták. Lenyűgöző volt.
 

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK