Egytől egyig: Zaragoza – Real Madrid (0-4)

Mindkét fél némileg felforgatott kezdővel vágott neki a tegnapi összecsapásnak, ami nem meglepő, hiszen szombaton madridi derbi lesz, vasárnap pedig a Cádizt fogadják a hazaiak, ami a feljutásért vívott harc során kulcsfontosságú mérkőzés lehet a számukra. Így a végeredmény egy elég langyos 90 perc során alakult ki, néhány remek egyéni teljesítménnyel, jó cserékkel, és végre láttunk olyan gólt is, ami támadótól érkezett. Mi ismét megtáncoltatjuk az ujjainkat a klaviatúrán, és kiosztunk pár kisebb-nagyobb pontszámot egy tízes skálán, szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok

Real Madrid (7)
Az Atlético elleni meccs közelsége miatt várható volt némi rotáció a keretben és a kezdőben egyaránt, és rápillantva az induló tizenegyre, nem is nézett ki rosszul a történet. Egyedül Brahim Díaz miatt volt hiányérzetem, akit az előző körben mutatottak alapján a kezdőben szerettem volna látni. Casemiro pihentetése kiváló döntésnek bizonyult úgy is, hogy fogalmunk sem lehetett, mi kerekedik a meccsből, viszont Modric padoztatása miatt kétségeim támadtak, hiszen így megvan az esélye, hogy a matrac ellen kezdő lesz, és esetleg Valverde csak csere lesz, ami viszont óriási melléfogás volna. A Valladolid ellen látottakhoz képest jóval intenzívebben használta a pálya két szélét a csapat, de tegyük hozzá, ezt elősegítette a Zaragoza fegyelmezetlenebb védekezése, illetve hogy a területek kihasználására ideális játékosok álltak rendelkezésre madridi oldalon.

Zaragoza (4,5)
Hiába a négy kapott gól, azért semmi lealázás szaga nem volt a találkozónak. A hazaiak számos akciót építettek fel egészen a tizenhatosig, leginkább középen és jobb oldalon, a boxhoz érve azonban rendre elfogyott a tudomány, jött egy mentés, vagy Areola brillírozott, így gólképtelenek maradtak a találkozó során. A védekezést tekintve azért van hova fejlődni, mert azért hiába volt felforgatott a kezdő, olyan játékosok alkották a hátsó sort, akik azért nem egy-két kilencven percen vannak túl idén. Ha feljutnak, nyáron érdemes lesz erősíteni ezt a csapatrészt, különben könnyen egy gyors visszaesés lehet a vége.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Toni Kroos (8,5)
Remek meccsel készült a német a derbire, még úgy is, hogy nem volt egyszerű dolga. Casemiro hiányában, és Marcelo jelenlétében általában egy sokkal mélyebb szerepkör jut neki, sokkal több feladat hárul rá védekezésben. Ez általában nem túl kényelmes a számára, beleszürkül a mérkőzésbe, többször hibázik el egyszerű passzokat. Most azonban kiválóan megoldotta a feladatát, rövid és hosszú passzai egyaránt csapattárshoz jutottak, és hatékonyan segítették a felfejlődést, emellett két szerelés, három kulcspassz, na meg persze az első két assziszt is ott szerepel Toni neve mellett – arról a rút kötényről feledkezzünk meg nagyvonalúan.

200130_kroos

Alphonse Areola (8)
Ha Courtois nem hamizta volna meg ősszel a Super Mushroomot, akkor őt is elnézegetném idén a kapuban. Rendkívül határozott jelenség, jól irányít, remek döntéseket hoz, na meg persze elég frankó reflexei vannak. Kagawa megpattanó lövésénél erről tanúbizonyságot tett, nagy bravúrral tolta ki a léc alól a labdát. A második félidőben már a lábára volt szükség Luis Suárez helyzeténél, ami legalább akkora parádé volt, mint az előző hárítás. Elégedett lehet a teljesítményével.

Dani Carvajal (7)
Nacho után jó volt olyan játékost látni a poszton, aki jóval aktívabb szereplője a támadásoknak, sok ígéretes felfutása volt, amelyek közül egy végül gólpasszal zárult részéről. Ami viszont szembeötlő volt (és ami miatt nem tudok magasabb pontszámot adni), hogy hátul voltak kihagyásai, amelyek az ellenfél képességei miatt nem okoztak nagyobb gondot.

Raphaël Varane (8,5)
Minden védőmunkát és a támadómunka oroszlánrészét is egymaga végezte el. Könnyűnek látszott a gólja, mégis ki kell emelni, hogy ilyen helyzetben még csatárból sincs sok, aki támadja a hosszú kapufát. Hátul folyamatosan nyerte a párharcokat, szerelt, tisztázott, és az építkezés kezdeti fázisában is hasznos volt okos passzaival. Esetében különösen élvezetes a sorozatos magabiztos teljesítmény, ami remélhetőleg egész tavasszal kitart majd.

200130_varane

Sergio Ramos (6)
Társához képest csendesebb estéje volt, viszont valamivel több kisebb hibával zárta a neki jutó 68 percet. Feltűnő volt, hogy nagyon sokszor rohant fel az akciókkal, hogy középen várja a beadásokat, de ez eléggé haszontalan és szükségtelen volt.

Marcelo (3)
El nem tudom mondani, hogy mennyire rossz ilyennek látni Marcelót. Nincs meg az a zabolázhatatlan örömfoci, a tátott szájak pedig a rontásoknak szólnak, nem a varázslatnak. Sorozatosan futottak zátonyra a támadások rajta keresztül, és védekezésben is hatalmas területeket hagyott az ellenfélnek. Megmagyarázhatatlan dolgokat csinált, sajnos idén már nem először. Én nagyon szurkolok neki, hogy ki tudjon mászni pályafutása legmélyebb gödréből. Mendynek van bőven lemaradása a támadások segítése terén, de a hátsó stabilitással így is bőven a brazil mókamester előtt van a rangsorban.

Fede Valverde (6)
Formáját tekintve ez most egy gyengébb meccs volt a hattüdejű középpályástól. Egyetlen nagy helyzetét csúnyán hagyta ki, és bár ezúttal is megvolt az ingamunka, és néhány lendületes szóló, ez csak a demó volt. Remélhetőleg Cholóék ellen tartogatja a teljes verziót.

James Rodríguez (6,5)
Pár valóban szemrevaló és hasznos átadás, indítás, hosszú labda, majd 5-10 perc teljes észrevétlenség. Ebben az ütemben darálta a mérkőzést a kolumbiai, aki azért javított az összképén egy szép kényszerítős gólpasszal. Valamivel talán jobb volt azért, mint az Unionistas ellen, de számomra továbbra is kevés ahhoz, hogy beverekedje magát a kezdőbe, vagy a rendszeres cserék közé.

Lucas Vázquez (7,5)
Keveset vártunk, ahhoz képest viszont sokat kaptunk tőle. Az első 20-25 percben inkább a bal oldal érvényesült, ekkor még szinte teljesen láthatatlan volt, aztán nem sokkal később jött a gól, amit utána egy kiegyensúlyozott jó összteljesítmény követett.

Vinícius Jr. (8)
Nagyon örülök annak, hogy Vini felszabadultan játszott, annak pedig még jobban, hogy gólt is szerzett. Delmas előbb a pályán, majd az ágyban forgolódhatott – utóbbi esetben már rémálmoktól gyötörve, ahol egy brazil ördögfióka tömködi őt vissza vasvillával a pokol fortyogó üstjébe. Szambabokrot ültetett a gyepre, és bár ez még nem a riói karnevál, felettébb ígéretes az összkép. Hát még a magabiztos befejezés a kapussal szemben. Semmi kapkodás, csak higgadtan, szépen, mint egy rutinos róka. Önbizalom +1. 

200130_vini

Luka Jović (3)
A szerb támadó szomorú mélyrepülése tovább tart, ezúttal sem tudta bevenni az aktuális ellenfél kapuját. Ami még rosszabb, hogy erre különösebb esélye sem nyílt, ő sem támadta kellő határozottsággal a lehetséges labdákat, és a társak se nagyon keresték őt. Mintha ott sem lett volna. Míg Marcelo esetében azért lehet drukkolni, hogy egy bámulatos karrier utolsó néhány éve ne legyen teljes homály, úgy Jovićnál egy ígéretes karrier végleges megtörésének elkerüléséért lehet szurkolni. Drukkoljunk nekik, és bízzunk benne, hogy a csapat felhúzza őket. Zidane mindenesetre továbbra is hisz a támadóban, ami üdvözítő.

Cserejátékosok

Nacho (6)
Tette a dolgát abban a bő húsz percben, amiért beküldték, megfelelően pótolta Ramost.

Brahim Díaz (7)
Remekül szállt be, agilisan tört a kapu irányába, a negyedik gól előkészítésében elvitathatatlan érdemei vannak. Reméljük jutalmul Zidane nem zárja vissza a pincébe. Igazságtalan lenne, ha ez a srác nem kapna tavasszal az eddigieknél több esélyt, több játékpercet.

200130_brahim

Karim Benzema (7)
Rájöttem mi volt a probléma: lecserélte a kötést, azért volt a gólcsend. Most visszarakta a régit, úgyhogy Madrid randábbik fele kezdhet aggódni.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (8)
Ezúttal mindent összevetve nem lehet komolyabban kritizálni a mestert. Bár Brahimot hiányoltam a kezdőből, végül Lucasszal is jól sült el a dolog, az egyéni gyengélkedéseket tekintve pedig kevés a felelőssége, hiszen mindkét látványosan alulteljesítő játékos számára igyekezett ideális körülményeket biztosítani. Ideje hát készülni Simeone és az Atléti ellen!
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK