Hugo Sánchez: Az ember, aki ollóval vágta ki a madridi gólzsákot

A These Football Times írása állít emléket a mexikói gólvágó nem mindennapi madridi pályafutásának. Az ollózós gólok nagymestere, a Cristiano- és Messi-éra előtti gólrekorder, Mexikó nemzeti hőse. Csak néhány jelző, melyekről a cikkből kiderül, hogy miért is igazak Hugo Sánchezre.

Nagyon kevés játékos mondhatja el magáról, hogy úgy egyesített egy egész országot, mint Hugo Sánchez, de az is igaz, hogy kevés olyan futballista létezik, mint a Real Madrid legendája. Amikor Mexikó egyik legígéretesebb labdarúgója 1981-ben Spanyolországba tette át a székhelyét, új otthonában még ismeretlennek számított. A hangos spanyol közvélemény eleinte rossz hatással volt az önbizalmára, de egy évtizeddel később a negatív hangokat már sehol nem lehetett hallani.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi őrületes gólszerzési hatékonyságát megelőzően Sánchez tette magasra azt a bizonyos lécet. Hét évet töltött a Santiago Bernabéu Stadionban, amely idő alatt a klub harmadik legeredményesebb játékosává nőtte ki magát. Figyelemreméltó módon öt alkalommal nyerte el a liga legtöbb gólt szerző futballistájának járó Pichichi-díjat, valamint 38 megszerzett találatával az 1989/90-es idényben rekordot állított fel. 

Annak ellenére, hogy érthető módon leginkább a habfehér mezben töltött madridi időszakáról emlékeznek rá a legtöbben, kezdetben a városi rivális Atlético Madrid csapatában is szerepelt – igaz nem nyújtott lenyűgöző teljesítményt. Játékpercek és önbizalom hiányában is 12 találatot jegyezhettek fel a neve mellett az idény végén, majd az elkövetkező 10 évben mindösszesen egy spanyolországi szezonjában lőtt ennél kevesebb gólt, mielőtt visszatért volna szülőföldjére.

Hugo Sánchez

Akkoriban még máshogy álltak hozzá a mexikói labdarúgókhoz. Sánchezt is sokan azzal csúfolták, hogy kívülálló, valamint gyakran érte vádként az is, hogy nincs benne elég kitartás és elhivatottság. Ennek ellenére sikerült legyőznie ezeket az előítéleteket, amely harcban nagy segítségére volt önbizalma és kiegyensúlyozott személyisége is. A specialitásának mondható ollózós góljai hozzájárultak ahhoz, hogy megszerettesse magát a királyi gárda szurkolóival. Játékának ez az eleme nem az agyondicsérésnek vagy az elfogadásának szólt, sokkal inkább természetes ösztöneiből és a szórakoztatni akarásából fakadt.

A mexikói futballista atlétikus megjelenése abból volt eredeztethető, hogy sportolói családból származott. Édesapja félprofi labdarúgó volt, akit a kis Hugo bálványozott, elleste a mozdulatait, és tőle tanulta el az ollózás technikáját is. Lánytestvére tornász volt, aki képviselte Mexikót az 1976-os montreali olimpián. ’Hugol’ – ahogy a spanyol szurkolók hívták őt – minden egyes gólját egy szaltóval ünnepelte meg, ami ékes bizonyítéka volt ügyességének és alacsony súlypontjának.

A közép-amerikai országban pedig minden család, sőt az egész közösség csak azért gyűlt össze a televízió köré, hogy láthassák imádott sztárjukat, amint éppen semmitől sem zavartatva hódítja meg a spanyol bajnokságot. Ezt a jelenséget ugyanakkor egyfajta keserű irónia is átszőtte, ugyanis a Spanyolországban eltöltött 11 évével egyidőben Sánchez minösszesen hétszer ölthette magára hazája válogatottjának szerelését. Ezt négy alkalommal egyébként az 1986-os világbajnokságon tette meg.

Az elképesztő mértékű nyomás – mely a futballista vállára nehezedett – valószínűleg a legtöbb játékost maga alá temette volna. De nem Sánchezt, aki igyekezett mindent beleadni a mexikói világbajnokságon. Néhányan megkérdőjelezték a hazája iránti elköteleződését, miután sikerrel betört az európai futball világába. Mások egyszerűen csak büszkék voltak arra, hogy egy honfitársuk messze földön híressé tette Mexikó zászlaját. Mindez nem akadályozta meg abban Hugo Sánchezt, hogy 58 találkozón 29 alkalommal vegye be az ellenfelek hálóját tengerentúli kalandja egy idénye során. 

Hugo Sánchez

Mint nemzetének megtestesítője, hírét vitte annak, hogy Mexikó tele van egyedülállóan tehetséges emberekkel, és az ország tiszteletet érdemel. A Real Madrid csatárcsillagának pályafutása példaként szolgált honfitársai számára, hogy merjenek sikeres karriert befutni az Atlanti-óceánon túl is. Ugyan a mexikói labdarúgó szakmai pályája ezután már lefelé kezdett el ívelni, de bárhol is lépett a zöld gyepre, mindenhol képes volt megmutatni fáradhatatlan gólszerző képességét.

Leo Beenhakker – a Real Madrid akkori vezetőedzője – egyik híres nyilatkozatában dicsérte a mexikói támadó kivételes gólszerzési képességét. ’Mikor egy futballista ilyen találatot szerez (utalva a Logroñés együttese elleni, 1985-ös mérkőzésen bemutatott látványos megmozdulására – a szerk. kieg.), a találkozót meg kellene állítani, és megkínálni egy pohár pezsgővel azt a 80.000 embert, aki a stadionban ennek szemtanúja lehetett.’ Ugyan később edző és játékosa összeveszett egy Torino elleni UEFA-kupa mérkőzésen, miután Sánchez nem akart leülni a kispadra, mindez nem von le semmit minden idők legnagyobb mexikói labdarúgójának legendájából.

Forrás: These Football Times
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK