Bontásra ítélték a Bernabéut! Lőttek a felújításnak is.

Közel egy hete látott napvilágot az Instituto Geológico y Minero de España (IGME), azaz a Spanyol Földtani és Bányászati Intézet, valamint a La Sociedad Española de la Ciencia del Suelo (SECS), vagyis a Spanyol Talajtani Társaság egy friss, ám annál rémisztőbb kutatása. A tanulmányból egyebek mellett az derült ki, hogy az Estadio Santiago Bernabéu és a stadion környékén lévő többi épület (köztük például a Foglalkoztatási és Társadalombiztosítási Hivatal, valamint számos, a szurkolók által közkedvelt étterem, bár és üzlet) is süllyedésnek indult. A süllyedés mértéke több mint aggasztó, az elmúlt évtizedben a nyolcvan centimétert (!) is meghaladó.

A szakértők úgy gondolják, hogy a jelenséget a talajvíz mennyiségének csökkenése okozza, és könnyen elképzelhető, hogy a föld később sem lesz már képes regenerálódni. A roskadásként is ismert folyamat a stadionnak otthont adó Avenida de Concha Espina sugárút, az azzal merőleges Calle de Padre Damián út, valamit a BBVA bank- és pénzügyi szolgáltató fővárosi székházának területét, a Plaza de los Sagrados Corazones egészét is érinti. Az IMGE és a SECS kutatói értesítették Madrid város önkormányzatát, valamint José Luis Martínez-Almeida polgármestert, aki egy geológusokból, földbiológusokból és talajmérnökökből felállított szakértői csoporttal is konzultált a folyamat esetleges megállításának vagy visszafordításának érdekében.

Meglehet, több mérnöki megoldás is kínálta magát (mint a talajfeltöltés, a földleszedés vagy az úgynevezett talajeltávolító fúrási technika, mellyel a kilencvenes években a pisai ferde torony szerkezetét is stabilizálni tudták), azonban ilyen hatalmas földterület és egy ekkora létesítmény esetében, mint amekkora az Estadio Santiago Bernabéu is, ezek a technológiák lényegében hasznavehetetlennek tűnnek, így a madridi városi tanács végül a szóban forgó épületek elbontása mellett döntött. Florentino Pérez – aki civilben maga is építészmérnök -, a holnapi napra ígért részletesebb tájékoztatást a sajtó képviselőinek, azonban ha szűkszavúan is, de rövid nyilatkozatot adott a legnagyobb madridi rádióadó, a Cadena COPE megkeresésére. 

Viszlát, Bernabéu!

Megdöbbenve és értetlenül állunk a városvezetés döntése előtt. A stadion több mint hetven éve az otthonunk, és egyben otthona minden madridistának szerte a világban. Egy történelmi épület, egy fantasztikus konstrukció, melyet most egy tollvonással halálra ítéltek. Felfoghatatlan veszteség ez mindnyájunk számára, ám a Bernabéu ebben a formában életveszélyes, mi pedig természetesen nem kockáztathatjuk a szurkolóink és a csapat biztonságát” – mondta az elnök.

Mindez természetesen egyúttal azt is jelenti, hogy az eredeti tervek szerint mintegy ötszáz millió eurót felemésztő, grandiózus stadionfelújítási-projekt is leáll, a vezetőség pedig kénytelen alternatív lehetőség után kutatni a leendő új stadion helyét illetően. Egyes források szerint egyáltalán nem kizárt, hogy a már egyébként is a klub tulajdonát képező Valdebebas környékére esik végül a választás. Addigi is – bár a hírt hivatalosan még nem erősítették meg -, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Real Madrid az elkövetkezendő idény haza mérkőzéseit az Atletico Madrid otthonában, a Wanda Megtropolitanóban játssza majd.

A sors furcsa fintora, hogy a hír április 1-jén, bolondok napján jutott el szerkesztőségünkhöz. 😉

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Thibaut Courtois
Tovább

Orvosi jelentés: Thibaut Courtois

A Real Madrid hivatalos közleménye a játékos műtétje kapcsán. Játékosunk, Thibaut Courtois a Real Madrid orvosi csapatának felügyelete…
Real Madrid hivatalos közlemény
Tovább

Hivatalos közlemény

A tegnapi napon a klub ismét hivatalos úton reagált az El Sadarban elhangzott, Vinícius-t célzó szurkolói inzultusokra. Az…