Luís Figo: A Madrid megtalálta a Cristiano nélküli utat

A portugál legenda az AS újságírójával beszélgetett. Az online interjú során szóba került Figo Real Madridba igazolása, majd távozása, a galaktikus éra, a jelenlegi Madrid, Zidane és néhány játékos is.

Üdvözöllek Luís, hogy megy a sorod?
Szerencsére minden rendben. Az egész család Madridban volt karantén alatt, egy érzelmi hullámvasút volt ez az egész. Voltak jobb és rosszabb napok, ahogy mindenkinek. De szerencsére mindannyian jól vagyunk.

Ki gondolta volna, hogy így kell élnünk?
Kicsit olyan ez az egész, mint egy sci-fi. Nem gondolod, hogy tényleg igaz, de az.

Most volt 20 éve, hogy aláírtál a Madridhoz, eléggé felkapták ezt a témát a lapok.
Nos, elhiheted, te emlékeztettél rá, amikor felhívtál. Olyan sok év telt már el… Az az átigazolás a pénzügyi dolgok miatt még most is nevetséges lenne.

Figo

60 millió euróból manapság meg tudsz venni egy Jovićot.
(nevet) 20 éve ez hatalmas pénz volt, való igaz.

Megváltoztatta ez az átigazolás a Madrid történelmét?
Nem igazán, de a spanyol futball irányára némileg hatással volt. Korábban ilyen nem történt.

És ez jelentette a kezdetét annak, hogy a futballt iparágként láthattuk. A galaktikus Madrid.
Lehetett volna a modern Madrid kezdete is. Ez egy fantasztikus időszak volt, rengeteg jó játékos jött össze… És persze nyertünk is néhány dolgot.

Mikor kaptad az első híreket Madridból?
Az Eb-n voltam épp, egy jó idény után. Madridban és a Barcánál is választások voltak. Az ügynököm (José Veiga) felhívott, hogy van egy klub, a Lazio, amely kifizetné a kivásárlási áramat, de a Real Madrid elnökjelöltje is érdeklődik.

Komolyan vetted a dolgot?
Meghallgattam, de nem igazán foglalkoztam ezzel. Tájékoztattam az ajánlatokról a Barca vezetését. Ők sem vettek komolyan engem.

Megbántad valaha a döntésedet?
Nem igazán. Bár meg kell hagyni, hogy nagyon kemény nyár volt. Hatalmas volt a nyomás, sok volt a pletyka, a bizonytalanság.

Figo

Igaz, hogy az utolsó pillanatban vissza akartál táncolni, és felhívtad Núñezt, hogy elmondd neki azt, hogy ha a Barca kifizeti a kompenzációt, maradsz?
Ez hazugság. Nem beszéltem Núñezzel az Eb után vagy a nyaralásom alatt. Sem vele, sem Gasparttal. Ez egy komplett hazugság. Pont az ellenkezője történt…

Igen?
A választások során Gaspart előnyt kovácsolt abból, hogy a Sport egy ismert újságírójával elküldött nekem Szardíniára egy aláírt levelet, amelyben felajánlotta nekem ugyanazt, amit a Madrid megad, és kompenzálnak is.

A történet ezen része nem volt ismert.
Nem bíztam Gaspart-ban. És sosem fogok. (nevet)

Miért hagytad el a Barcát?
Ha egy olyan helyen dolgozol, ahol nem értékelnek, majd ezt elmondod nekik, az makacsságként hat. De a dolgok egyre komolyabbá válnak, mire meghozod a végleges döntést. Itt is ez történt.

Mikor beszéltél először Florentinóval?
Először az ügyvédem lisszaboni irodájában láttam őt. A szardíniai nyaralásom után találkoztunk ott, miután megválasztották elnöknek. Ennek a célja az volt, hogy aláírjak Madridba.

Mit mondott neked?
Amíg nem írtam alá, nyugtalan volt. Amíg nem volt teljesen biztos, hogy Madridba megyek. Elmondta, hogy a világ egyik legjobb klubjához fogok igazolni, hogy címeket fogok nyerni, hogy ez presztízs szempontjából is jó döntés. Megpróbált meggyőzni.

De nem kellett volna milliókat fizetned, ha nem írsz alá?
Nem. Nem köteleztem el magam előre. Az ügynököm volt az, aki előre aláírt valamit.

Nem volt meg a felhatalmazása arra, hogy elkötelezzen a Madrid irányába?
A szóbeli megvolt, de az írásbeli nem. Szóval nem volt szerződéses kötelezettségem. Semmit nem írtam alá vele, csak a bizalom és a barátság volt meg kettőnk között.

Figo

Mérges voltál, amikor megtudtad, hogy mit írt alá?
Igazából nem is tudtam. Csak a tárgyalások lefolytatásához adtam neki útmutatásokat.

Haragudtál rá?
Nos, igazából úgy gondoltam, hogy az övé a felelősség, ennyi. Mindketten felelősek voltunk a saját tetteinkért, kötelezettségeinkért. De nagyon sokan aggódtak aznap, mivel sokan részei voltak az üzlet létrejöttének. Amíg alá nem írtam a szerződést, logikus, hogy sokan idegesek voltak.

Florentino csalódást okozott neked, amikor elhagytad Madridot?
Igazából nem viselkedett velem valami szépen. Akkoriban sokszor felhúzott, mindig heves volt a kapcsolatunk. Amikor elárulva érzed magad, akkor nem látod kedvezőnek a helyzetet.

Mit gondolsz, mi vezetett ahhoz, hogy igazságtalan volt veled?
Nem tudom. Ötletem sincs. Talán úgy gondolta, hogy már nem érdekel a projekt. Ha nem illeszkedsz a főnök stratégiájába, lecserélnek.

Miért érezted, hogy elárultak?
Mert nem volt tiszta a helyzet. Még volt egy év a szerződésemből, és elkezdtem kimaradni kezdőcsapatból az idény utolsó három hónapjában. Pont egy héttel a Madrid – Barca előtt. Onnantól kezdve csere voltam, és a helyzetem megváltozott.

Megkeresett azóta Florentino, hogy térj vissza Madridba, mint Hierro vagy Raúl?
Igen, nagyjából egy éve, de az UEFA-nál betöltött szerepem miatt nem voltam elérhető.

Visszatérnél Madridba úgy, hogy ő az elnök?
Nos, nem mondhatok egyértelmű igent vagy nemet. A múlt ott van, tudom, hogy hogyan működnek a dolgok, de sosem mennék vissza csak azért, hogy a kedvére tegyek. Ez egyértelmű.

Figo és Zidane

Meglepett téged az edző Zidane?
Először meglepett, hogy edző akart lenni. Vannak olyanok, mint Guardiola, akikkel kapcsolatban ez nyilvánvaló. De amikor meghozta ezt a döntést, akkor már tudtam, hogy megvan benne a képesség, a veleszületett tehetség, így már nem volt meglepetés.

A Madridnak olyan edzők kellenek, akik nem túlzottan szigorúak? Mint Del Bosque, Ancelotti, Zidane?
Nagyon ismerned kell a klubot, a környezetet, a játékosokat… Az úgynevezett kemény kézre nincs szükség egy klubnál, ahol olyan játékosok vannak, akik azonosulni tudnak a projekttel. Így sokkal könnyebb az irányítás. A Madridhoz összességében jobban passzol ez a típus, de van olyan időszak is, amikor keménynek kell lenni, hívni kell valakit, ha a dolgok rosszul mennek. Semmi sem fekete vagy fehér.

Mondhatjuk, hogy a Madridnak szerencséje volt Zidane-nal?
A szerencsét meg is kell találni, meg kell dolgozni érte. Zidane nyugodt, és megvannak a trükkjei. A helyzete nem tűnik szerencsésnek.

A galaktikusok öltözője problémás volt?
Nem gondolom. Mindenki tudta a szerepét, mindenki tisztában volt a saját helyzetével. Mindannyian remek kapcsolatot ápolunk egymással a mai napig.

Szoktatok beszélni telefonon?
Mindenkinek megvan a saját életed, de igen, szoktunk. David, Hierro, Raúl, Redondo…

Mi a helyzet azzal a pletykával, amely szerint Zidane bement Florentino irodájába panaszkodni amiatt, hogy Figo nem passzol neki?
Úgy gondolom, hogy ez a sztori a média leleményességének volt köszönhető. De hogy eloszlassa a kételyeket, Miñano, az akkori erőnléti edzőnk egy nap odajött hozzánk, és megmutatta a statisztikáinkat. „Csak a tisztánlátás kedvéért mondom, hogy a legutóbbi meccsen többször passzoltatok egymásnak ti ketten, mint bárki más a pályán” – mondta. Röhejes volt az egész.

Figo

A Real Madridnak meg kell újítania a keretét, ha továbbra is nyerni akar?
Épp ellenkezőleg. A Madridnak bő kerete van, a világ egyik legjobbja. Ez segítette hozzá őket ahhoz, hogy bajnokok legyenek a liga végén mutatott menetelésükkel. A keretük a tapasztalt és a fiatal, nagy jövő előtt álló játékosok érdekes egyvelege. Én az igyekezetet nagyra értékelem. Ha 36 évesen hozod az eredményeket, mit számít a kor? Modrić egy példakép. Spanyolországban túl sokat foglalkoznak a korral, és túl keveset az igyekezettel. Olaszországban teljesen más volt.

Mbappét emlegetik, mint az új korszak kezdetét.
Ő a világ egyik legjobbja, nagyon tehetséges, és nagyon sokat fejlődhet még. De már most is egy pénzügyileg nagyon erős klubnál van. Nem tudom, hogy valaha is lehetséges lesz-e őt habfehérben látni.

Vinícius megtanulhatja a befejezést?
Ahogy idősödik, javulni fog a kapcsolata a kapuval. De az is igaz, hogy erre születni kell, ezt nem tanulod. Vagy benned van a gólszerző ösztön, vagy nincs. De javulni fog természetesen. Nem kérheted egy ilyen fiatal sráctól, hogy a játék minden elemében legyen tökéletes.

Benzema 9-esként vagy 10-esként a legjobb?
Nagyszerű játékos, ezt idén is megmutatta. Fontos szerepet vett magára Cristiano távozása után, fontosabbnak érezte magát. Ő egy kilences és egy tízes keveréke.

Voltak emberek, akik kételkedtek abban, hogy a Madrid Cristiano nélkül is nyerhet valamit.
Cristiano nagyon fontos volt a Madridnak, és a Madrid is Cristianónak. Ő pótolhatatlan. De a Madrid megtalálta az utat nélküle is.

Bale Madridban töltött ideje csalódást keltő volt számodra?
A szurkolókkal megélt nehézségei ellenére még mindig úgy gondolom, hogy nagyon minőségi játékos. Én nagyon kedvelem őt.

Figo és Raúl

Mely csapatok játékát élvezed mostanában?
Nagyon tetszik a Liverpool. A Madrid is, amikor nyernek, mert nagyon egységesek. A Barca, amikor a saját stílusukat játsszák. De általánosságban azokat a csapatokat kedvelem, amelyek támadó focit játszanak, és lenyűgöző dolgokat csinálnak.

Zidane után Raúl jöhet?
Ő egy igazi győztes, a klub embere. A legjobbakat kívánom neki, de majd attól is függ, hogy mi történik, hogy milyen lehetőségeket adnak neki. Megvan a tudása és a képessége, mint ahogy Gutinak, Hierrónak is.

Téged is láthatunk majd valamikor a játékoskijáróban?
Igen, de csak nézőként, (nevet)

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK