A nagy Penamadridista-évértékelő (2019/2020) #2

A 2019/20-as szezon sokáig meg fog maradni a madridisták emlékezetében. Az idény végeztével a szerkesztőségünk néhány tagja visszaemlékezett azokra a pillanatokra, játékosokra, amelyek/akik meghatározták az elmúlt esztendőt.

A 2019/20-as idény végeztével a szerkesztőség is a múltba tekintett. A tízes skálákat most hosszabb szövegre cseréltük, fogadjátok ezt is sok szeretettel. Az első értékelő cikket itt találhatjátok.

Kik teljesítettek a legjobban szerinted a játékosok közül, és miért? 

Nagy Balázs: Benzema – fontos gólok mestere, Sergio Ramos – nélkülözhetetlen vezér, Courtois – a bajnokság legjobb kapusa.

Jázon: Benzema – CR hiányában ö lett az egyik vezére a csapatnak, és maximálisan magára vállalta ezt a szerepet. Bravó!

Ramos – Ha nem is nézzük a védő munkáját, már a kapitány szerepe miatt megérdemli a második helyezést. Fantasztikus munkát végzett, vezér volt a pályán, és azon kívül is.

Kroos – Nehéz döntés volt, hogy kit válasszak a középpályás négyesből a harmadik helyre, de a német tűnt nekem az egész során a legkonzisztensebbnek.

umek: Courtois, Ramos és Benzema. Előbbi hatalmas meglepetésre brutálisan feljavult, Ramos elképesztő mekkora vezér volt a bajnokságban, Benzema meg csúcson van.

Pisti: Ramos, Benzema, Courtois – 

Ramos és Karim a csapat két legnagyobb vezére, ami akkor látszik meg igazán, ha egyikük nincs pályán.

Ramos a védelem irányítása mellett minden büntetőjét értékesítette, aminek nagy szerepe volt a bajnoki címben.

Benzema a góljai mellett támadásépítésben is nagy szerepet vállalt remek passzokkal és cselekkel.

Courtois a pocsék szezonkezdet után 180 fokot fordult és megcsinálta azt, amire senki számított. Egy erős védelem mögött nem hibázott és bravúrokat tudott bemutatni. 

Matyi: Thibaut Courtois – A kezdeti nehézségek után bevehetetlen erőddé varázsolta a csapat kapuját.

Ferland Mendy – Új érkezőként nem volt könnyű dolga, de remek teljesítményével kiszorította Marcelót. Védekezésben átjátszhatatlan, támadásban pedig hatalmasat fejlődött idén.

Karim Benzema – Magára talált, a támadójáték lényegében egyetlen veszélyforrásaként termelte a gólokat. Jelenléte kulcsfontosságú volt az idei sikerekben.

Bodnár Balázs: 1. Courtois, tavalyi szezont követően nagyon szépen régi önmagára talált és nem hiába lett a bajnokság legjobb kapusa.

2. Benzema, szezon főleg második felére sikerült egy konzisztens jó formába kerülnie, aminek köszönhetően joggal várhattunk tőle gólokat minden meccsen.

3. Ramos, védekezésben hozta a szokásos klasszis szintet, forrófejűsége is látszólag jó irányba változott.

Gergő: Benzema – Több mint 10 éve folyamatosan bizonyítja, miért a világ egyik legjobbja. Idén pedig azt is megmutatta, hogy ha kell gólokkal, ha kell tanácsokkal és motivációval is képes vezetni a csapatot. Ő az egyetlen, akinek a hozzáállása idén minden meccsen példa nélküli volt. 

Sergio Ramos – Annyira szerencsések vagyunk, hogy ilyen vezére, kapitánya van a csapatnak. Az ember, aki a legnehezebb pillanatokban is képes volt magával rántani a társakat. Vezér védekezésben és támadásban egyaránt, sajnos vagy nem sajnos, de a legfontosabb láncszeme a mostani Real Madridnak. Sajnos azért, mert Nélküle többször is láttuk, mire megy a védelem. Egyedül a City elleni buta hibája miatt haragszom rá…

Courtois – Bizonyította, hogy miért emlegetik őt a legjobb kapusok között. Pedig elég mélyről kellett visszajönnie a tavalyi gyenge szezon, valamint a személyét ért támadások miatt. Folyamatosan biztos pontja tudott lenni a csapatnak, fejben éles volt és sokszor jöttek a bravúrjai is.  

Ki volt a legnagyobb csalódás/legrosszabban teljesítő játékos, és miért?

Nagy Balázs: Hazard – elhízás és sérülések, Bale – még mindig volt lejjebb emberileg, Jović – oroszlánból félős kiscica lett.

Jázon: Bale – nem is lehet teljesítménynek nevezni azt, amit lerakott az asztalra, borzalmas volt.

Hazard – szinte annyit tett hozzá a játékunkhoz, mint Bale, de vele még elnézőbb vagyok.

Jović – nagy reményeket fűztem hozzá, amiket szerintem jövőre be fog váltani, de idén csalódás volt.

umek: Hazard. Messze alulmúlta a várakozásaimat.

Pisti: Hazard, Bale, James – 

Hazard meg sem közelítette azt a szintet, amit eddig hozott egész karrierjében. Pár perc volt a szezonban, ahol felvillant, hogy miért ért ő valaha 100 millió euro feletti összeget. Talán jövőre jobb lesz, de idén ez nagyon-nagyon kevés volt tőle.
 
Bale a szezon elején még talán egy kis kedvvel is játszott és hasznos tudott lenni, de utána teljesen súlytalan lett a pályán, azon kívül pedig igyekszik lerombolni mindent, amit eddig felépített Madridban. 

James a szezon elején kapott lehetőségeket még kezdőként is, de nem tudott élni vele. 

Matyi: Gareth Bale – Amennyire kedveltem a játékát régebben, most annyira kívánom, hogy elmenjen. A pályán kívül mutatott viselkedése, illetve ez az egész huzavona csak a csapat kárára van.

Eden Hazard – A folyamatos sérülések révén nem tudta megmutatni, mire is képes. Az előttünk álló idényben remélhetőleg már hasznos, állandó tagja lesz a csapatnak.

Bodnár Balázs: 1. Bale, világossá vált, hogy közel sem tudja kiegyensúlyozottan azt a szintet hozni, (sérüléseinek is köszönhetően) mint ami egy kulcsembertől elvárt, továbbá hozzáállása sem méltó a képességeihez.
2. Jović, nagyon gyenge számokat produkált és fejben sem volt a toppon. Mindenesetre nem lenne fair máris megválni tőle, hátha képes lesz egy Courtois féle feltámadásra.
3. Nacho, sérülésekkel sokat küzdött, viszont amikor játékra kész állapotban volt nem tudta hozni a tőle megszokott biztos kiegészítő ember szintet.

Gergő: Jović – Nagy reményekkel vártam őt a lehengerlő frankfurti teljesítmény után, de nagy csalódás lett a vége. Biztosan nem segített ezen a kevés játékperc, Benzema formája, az új ország új kultúrája sem, ettől függetlenül valami nagyon nem volt rendben vele. Főként mentálisan. Nagyon bízom benne, hogy a következő szezonban élni fog a lehetőséggel, és megmutatja, miért is igazolta le őt a Real Madrid.

Bale – Sokan, sok mindent leírtak már vele kapcsolatban. Számomra egy remek futballista, aki a Real Madridban is bizonyított már döntő szituációkban is. Idén viszont többet ártott, mint használt a csapatnak. Nálam leginkább sportemberként bukott meg. Lehetsz bármilyen rossz kapcsolatban az edzővel, a vezetőséggel, a szurkolókkal, lehetsz bármilyen rossz formában, ha pályára lépsz a Real Madridban, akkor az utolsó labdáért is fölszántod a pályát. 

Kik az év meglepetésemberjei nálad, és miért?

Nagy Balázs: Valverde – középpálya motorja, Mendy – egyensúly a támadás és védekezés között, Courtois – mélyből a magasba.

Jázon: Valverde – Berobbant a középpályára, fantasztikus hónapokat produkált, volt egy időszak, amikor csak miatta ültem le meccseket nézni. Az év végére picit ellaposult, de így is ö a legnagyobb meglepetés idén.

Courtois – A tavalyi szenvedés és az idei borzalmas kezdés után úgy összekapta magát, amire nagyon kevesen lennének képesek. Az már csak egy plusz, hogy a nyilatkozataival egyre inkább a szívemhez nő.

Rodrygo – Sejtettem, hogy ügyes gyerek, de az első pár meccsén nyújtott teljesítményére még én sem számítottam.

umek: Rodrygo, hogy milyen érett játékos már ennyire fiatalon, és mennyire allűröktől mentes, és bírja a nyomást.

Pisti: Rodrygo – Lehet sorolni az emlékezete pillanatait a szezonból: gól 57 másodperc után a La Ligában, mesterhármas a BL-ben, A City ellen Benzema fejesét megelőzően megkerülte e City védőjét. Számomra meglepően hamar letette a névjegyét Madridban. 

Matyi: Ferland Mendy – Szerintem nem sokan számítottak arra, hogy ilyen könnyedséggel szorítja ki Marcelót a kezdőből. Bármikor játszott, remekül teljesített.

Bodnár Balázs: Valverde, mindenkit meglepve robbant a köztudatba, nagy sprintjeinek, megmozdulásainak és még nagyobb szívének köszönhetően.

Gergő: Valverde – Korábban sem volt titok, mekkora tehetés, de az idei szezonnak, főleg az első felében meg is mutatta, hogy már most képes felnőni a Real Madridhoz. Imádom a lendületes, csupaszív játékát, és hogy a labdáról sem rúgja le a pöttyöket. 

Mendy – Kapott hideget, meleget az első néhány meccsén, miközben az elmúlt 10 év legjobb balhátvédjével küzdött meg a csapatba kerülésért. Aztán lépésről lépésre bizonyította be, mit is lát benne Zidane. Remek védekezés, könyvekbe illő, ahogy a gyorsaságát kihasználja, és az idény második felében már a rövid, gyors passzos játéktól sem jött zavarba. 

Melyek voltak a szezon legemlékezetesebb pillanatai számodra, és miért? 

Nagy Balázs: Mariano gólja a Barcelona ellen, Valverde becsúszása Moratával szemben, a bajnoki serleg magasba emelése.

Jázon: A Barcelona elleni 2-0-s győzelem – Emlékszem, hogy sokan leírták Zidane-t és a csapatot a mérkőzés elött, amire jött a tökéletes válasz. Hihetetlen meccs volt, kezdve Marcelo őrjöngésével, Kroos integetésén át egészen Mariano góljáig. 

Valverde becsúszása – Ikonikus mozdulat, ami a szezon első trófeáját eredményezte. Fantasztikus volt nézni, még Simeone is elismerően bólintott.

A bajnoki ünneplés – Egy fantasztikus 11 meccses sorozat lezárása, egy olyan szezon után, ahol a szezon elején nem sokan számítottak ekkora sikerre.

umek: A szuperkupa, mert ott nagyon meglepő volt szerintem, hogy nyertünk, továbbá a szünet utáni bajnoki menetelés. És persze a Barcelona megütése 2-0-ra.

Pisti: Barcelona elleni visszavágó- A meccs tétje, energiája és a játékosok küzdeni akarása miatt. 

Benzema mesteri gólja a Valencia ellen – nem kell magyarázni csak megnézni és élvezni. 😀 

Vinícius elsírja magát miután újra gólt szerez hosszú szünet és rengeteg kritika után – Nem mindennapi jelenet volt és ebből is látszott, hogy mennyit jelent neki a habfehér mez. 

Matyi: Valverde szabálytalansága az Atlético ellen – Remek helyzetfelismerés, áldozatkészség, aminek eredménye egy újabb trófea és a mérkőzés legjobbja díj.

Rodrygo mesterhármasa a Galatasaray ellen – Neki is és a csapatnak is úgy kellett, mint egy falat kenyér. Remélhetőleg sok ehhez hasonlót látunk még tőle.

A visszatérés utáni forma – Kell ezen bármit is magyarázni? A megszerezhető 33-ból 31 pont, így a szezon végén 34jnoki címet ünnepelhettünk.

Bodnár Balázs: Rodrygo mesterhármas vs. Galatasaray, Valverde kupát érő szabálytalansága Morata ellen, Mariano vs Barcelona.

Gergő: A szuperkupa meccsek: Zidane taktikai húzása az öt középső középpályással, Kroos szögletgólja, Valverde Morata-buktatása.

A bajnokság folytatása a járvány miatti leállás után. Három hét alatt 11 meccs, ebből 10 győzelem. Csodálatos élmény volt. Ahogy Asensio visszatérése, Benzema bődületes gólja a Valencia ellen, és Mendy találata a Granada ellen.

A Pena-élményekből sem volt hiány: csodás pillanat volt, amikor hosszú hónapok után visszakaptuk az Instagram-profilunkat, vagy amikor végigtoltuk a Pena Ligát.

Melyek voltak a szezon legkellemetlenebb pillanatai számodra, és miért?

Nagy Balázs: PSG elleni 3-0, City elleni első mérkőzés, spanyol kupa kiesés a Real Sociedad ellen.

Jázon: A PSG elleni 3-0 – Esélyünk sem volt a meccsen, kellemetlen volt nézni.

BL kiesés – Nem annyira kellemetlen, mert várható volt, de nagyobb küzdelmet vártam volna el a csapattól.

umek: Kupabúcsú… Illetve Ramos kiállítása a City ellen, mert ott ütött belém a gondolat, hogy a BL-idényünknek vége.

Pisti: Varane váraltan hibái a City ellen és amit utána kapott a közösségi médiában. – A hibáit nem lehetett szépíteni, de a temérdek mocsok és szidás teljesen felesleges és gyomorforgató volt. Biztosan nem direkt csinálta, mindenki hibázik, de vállalta a felelősséget és kiállt az újságírók elé. 

Bale madridi jelenléte – Egyre szürreálisabb a kép, hogy csapat egykori ünnepelt sztárja mindent feladott, hogy golfozhasson és mellé mindent megtesz az ügynökével együtt, hogy ameddig tart a szerződése élősködhessen a klubbon a játszani akarás minden jele nélkül. 

Matyi: A City elleni visszavágó – Az idény legrosszabb teljesítménye, ettől jobb szezonzárásban bíztam. 

Bodnár Balázs: Varane vs Manchester City, 3-0-s vereség vs PSG.

Gergő: A Betis elleni bajnoki, a Real Sociedad elleni kupameccs, és a Manchester City elleni BL-találkozó. Az elsőnek végül nem lett végzetes hatása, a másik kettőnek igen.

Összességében mi a véleményed a csapat szerepléséről?

Nagy Balázs: Az idény eleji és az idény közbeni elvárások alapján szerintem kihozták a maximumot a 2019/2020-as szezonból. A régóta várt bajnoki cím és a Spanyol Szuperkupában való menetelés megsüvegelendő teljesítmény, Zidane rengeteget fejlődött taktikailag az előző évekhez képest. Reményeim szerint jövőre már a Király Kupa átok is megszűnik, így összejöhet a történelmi triplázás. 

Jázon: Véleményem szerint Zidane és a játékosok egy jó szezonon vannak túl, ahol maximálisan az elvárások felett teljesített eredmények szempontjából a csapat. Nagyon jó alapja van a csapatnak, amire reméljük a következő években bátran tud és fog építeni a francia mester.  

umek: Pozitívan értékelem, építkezés van, ami még el fog tartani egy darabig. Kis szerencsével még több is kijöhetett volna ebből az évből.

Pisti: Nem volt a legszebb, de így is emlékezetes és eredményes. 

Matyi: Végső soron elégedett vagyok azzal, amit a srácok nyújtottak idén. Sikerült behúzni a bajnokságot és a szuperkupát is. Öröm látni, hogy hátul mennyire stabil az együttes, ez valamelyest kompenzálja a támadójáték impotenciáját. Van még hova fejlődni, különösen elöl, de jövőre csak jobb lesz ettől!

Bodnár Balázs: A Bajnokok Ligájából való fájó kiesés miatt talán sokan picit csuklódottabbak, mint amire valóban okunk lenne. A tavalyi nullázást követően Zidane nagyon szépen összekapta a fiúkat, aminek 2 cím lett a gyümölcse idén, ami összességében egy teljesen vállalható eredmény. A védelem bajnokságban mutatott sziporkázása pedig még több örömre ad okot, hiszen így már csak a támadósort kéne tovább élezni. 

Gergő: Egy átalakulóban lévő sikercsapat első szezonja volt ez. Új játékosokkal, új célokkal. A legnagyobb szerzemény aztán a szezon nagyrészében értékelhetetlen volt, vagy azért, mert megsérült, vagy azért, mert nem hozta a tőle várt plusz – bár az egyik sokszor a másikból következett. Ahogy a csapat, úgy Zidane is jól látható átalakuláson ment át. Szerintem jól látta meg, mire és hogyan lehet képes ez a gárda ebben a szezonban – persze a sérülésekkel és a be nem vált játékosokkal nem sokat tehetett. Egy jó védekezésre pedig lehet építeni a támadásokat – a következő szezonban ezt is látni fogjuk. A fő cél idén a bajnokság volt, ami végül meg is lett. Emiatt elégedett is vagyok, viszont a Király-kupában és a Bajnokok Ligájában is többet vártam a csapattól. Utóbbiban, ha győzelmet nem is, egy elődöntőt mindenképp. De biztos vagyok benne, hogy 2-3 éven belül újra ott fogunk ülni Európa trónján. Egy olyan csapattal, melyben hemzsegnek a fiatal húzóemberek.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK