Figo: A galaktikusok a mai napig jó barátságot ápolnak egymással

A portugál legenda a MARCA újságírójával beszélgetett, leginkább Real Madriddal kapcsolatos kérdésekről.

Ki emlékezteti leginkább önmagára a mai futballban? „Ha azt kérdezed tőlem, hogy ki az a játékos, aki manapság a régi önmagamra emlékeztet, akkor Dembelét mondanám. Nem volt szerencséje a sérülésekkel, de óriási potenciál rejlik benne. Aztán ott van még Gnabry a Bayern Münchenből, ő is nagyon jó, fiatal. Szélsőként játszanak, és nagyon tetszik az önbizalmuk, amit az egy az egy elleni játék során látok tőlük. Ansu Fati is így kezdte. Ők azok a játékosok, akiket nagyon kedvelek, mivel szeretnek kockázatot vállalni, nincs bennük félelem. Ez pedig fontos azoknak a csapatoknak, amelyek szélsőkkel játszanak. Portut is kedvelem a Real Sociedadban.”

Figo

A Real Madridba igazolása megváltoztatta a futballt: „Nem tudom, hogy nem túlzás-e azt mondani, hogy megváltozott ettől a futball, de az biztos, hogy a spanyol fociban valami megváltozott. Soha nem volt addig olyan drága átigazolás, onnantól kezdve pedig egyre magasabb összegeket fizettek a játékosokért. De ez 2002-ben volt, az első kínai előszezonnal és túrával, amikor a futball mint üzlet nagy fejlődésnek indult. Ez nem volt normális, és ez tényleges változás volt, hiszen a futball elindult a marketing és reklám irányába. Korábban is voltak reklámszerződések, de ezek inkább egyéni megállapodások voltak, nem teljes csapatokra vonatkoztak.”

Mennyit kellett volna fizetnie, ha végül nem igazol a Real Madridba? „Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, hogy igazak-e a pletykák, hogy fizetnem kellett volna, ha nem írok alá a Real Madridhoz. Én akkor írtam alá a szerződésemet, amikor Florentino megnyerte a választásokat. Vagy aznap, vagy másnap. Sosem láttam az ügynököm megállapodását Florentinóval. Tárgyaltak egymással, és úgy hiszem, hogy a megállapodás részeként az ügynököm felelősséget vállalt az összes klubtag éves bérletének árával, ha nem írok alá. De én erről nem tudtam, és nem is láttam olyan dokumentumot, ami ezt igazolta volna. Pletykáltak erről annak idején, de én nem láttam papírt.”

Kapcsolat a korábbi galaktikusokkal: „Az az időszak fantasztikus volt a kapcsolatunk szempontjából. A mai napig mindannyian barátok vagyunk, ami jól mutatja, hogy nagyon jóban voltunk akkor is. Még mindig erős barátság köt minket egymáshoz, az mindenki számára egy rendkívül különleges időszak volt, persze nehéz pillanatokkal fűszerezve, rossz eredmények miatt. Mindenki tudta, hogy mi a feladata, mi a dolga, nem voltak konfliktusok. Egy-egy rosszabb időszakot úgy tudtunk átvészelni, hogy remek volt a hangulat közöttünk. Amikor megérkeztem, Raúl vagy Hierro támogatott a leginkább, mivel többször játszottunk már egymás ellen nemzetközi szinten, így ismertük egymást. Olyanok voltunk, mint egy nagy család. Az egyik legjobb emlékem az ott töltött időszakomból az a remek kapcsolat, amelyet ápoltunk egymással.”

Figo

Panaszkodott Zidane amiatt, mert nem passzolt neki? „Ezek olyan pletykák, amelyeket az újságokban olvastam. Nem tudom, hogy Zizou valóban mondott-e ilyet. Anélkül is elég nehéz a pályán játszani, hogy azon gondolkodjak, hogy kinek nem fogok mos passzolni. Nem hiszek ebben. Nevetséges, hogy ez megtörténne egy olyan meccsen, ahol nagyjából fél másodperced van eldönteni, hogy mit fogsz tenni. De emlékszem, hogy egy meccs után az erőnléti edző, Minano magához hívott engem és Zidane-t, és elmondta, hogy mi passzoltunk egymásnak a legtöbbet. De az emberek néha panaszkodtak, bár nem volt igazuk, és ezt fájt, mert az ilyen dolgok elkezdenek hatással lenni az emberek véleményére.”

Zidane az edző: „Nagyon meglepett, hogy edzőként láthattam, bár a sikerei a képességeinek köszönhetők. Amikor játszol, elgondolkozol azon, hogy vajon kiből lesz majd edző, és kiből nem, és szerintem senki nem gondolta volna, hogy Zizou-ból edző válik majd. És nézd meg, mit ért el. Az olyanok, mint Raúl vagy Guardiola, akik kapitányok voltak, intenzíven élték meg a futballt, példaként szolgáltak, vezérek voltak; ők igen. Róluk azt gondolod, hogy a jelenben és a jövőben is a futball világában élnek, a játékoskijáróban van a helyük. Úgyhogy igen, Raúlról úgy gondoltam, hogy belőle edző lesz.”

Raúl keménykezű edző lehet? „Mindenkinek megvan a saját személyisége, a tettei pedig ennek megfelelően alakulnak. Ahhoz, hogy a Real Madrid edzője legyél, ismerned kell a klubot, a keretet, és nem gondolom, hogy vasököllel kellene irányítanod az öltözőt, hanem inkább a tudásoddal, és azzal, hogy tisztában vagy vele, hogy miként tudod a rendelkezésedre álló emberállományt kezelni. A vasököl gyakran sehová nem vezet, de az öltözőben keménynek kell lenned, tisztán kell beszélned, hogy a játékosaid jól teljesítsenek és javuljanak.”

Figo és Raúl

A 35 éves Cristiano: „Nem lep meg a formája, mivel Cristiano mindig is egy igazi profi volt. Ha a sérülések elkerülik, és a fizikuma engedi, továbbra is gólokat fog szerezni, mivel megvan benne ez az adottság. A kornak persze van hatása a felépülésre és a gyorsaságra. De ha ezek rendben vannak, és nem apad az éhsége, akkor továbbra is döntő fontosságú játékos lesz, aki sok-sok gólt szerez majd. Úgy gondolom, hogy Olaszországban másképp gondolkodnak a játékosok korát illetően, mint a spanyolok. Ezt tapasztalatból tudom mondani. Ha itt 30 vagy 31 éves leszel, és játszol egy rossz meccset, azt mondják, hogy neked ennyi volt. Olaszországban a formád alapján ítélnek meg, nem a születési dátumod alapján.”

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK