Gareth Bale egy jobb együttműködésben bízik

Bale nem fukarkodott a dicsérő szavakkal, mikor Ancelotti visszatéréséről kérdezték. Elmondása szerint arra fog törekedni, hogy egy kiváló utolsó idényt töltsön el Madridban. Kétségtelen, hogy a wales-i az olasz mester irányítása alatt mutatta a legjobb formáját.

Bale továbbra sem ad egyértelmű választ a jövőjét, avagy a következő szezont illetően. Minden fontosabb döntést az Európa-bajnokság után tervez meghozni. Az edzőtáborban adott interjúja során elmondta: „Csak az Európa-bajnokság után kívánok minden egyéb kérdéssel foglalkozni, jelenleg nem gondolok a jövőmre. Amint az Európa-bajnokságnak vége, biztos vagyok benne, hogy lesz alkalmunk beszélgetni. De addig nem érdekel semmi egyéb." Bizonyos értelemben ez egy üzenet Carlo Ancelottinak, melyben Bale abbéli reményét fejezi ki, hogy a soron következő idényben együtt dolgozhatnak majd.

A wales-i szerződése 2022-ig köti őt a Real Madridhoz, és tisztában van azzal, hogy nehéz lenne újból kölcsönbe távoznia. A covid okozta gazdasági válság, a nettó tizenöt millió eurós fizetése nem könnyítik meg a helyzetét. Az elmúlt idényt a Tottenham csapatánál töltötte, míg a Madrid állta fizetésének a felét. Minden sorozatot figyelembe véve 16 találatig jutott, így mondhatjuk, meggyőző teljesítményt nyújtott, kihasználta a neki szánt időt. Egyelőre úgy tűnik, az a szándéka, hogy kitölti madridi szerződését, majd karrierjét Angilában folytatja, esetleg végleg fel is hagy a labdarúgással.

Bale 2013-ban csatlakozott a Real Madridhoz, első két idényében Ancelotti dirigálta. Érdekesség, hogy ez a két év volt a klubnál eltöltött legsikeresebb időszaka (nem megfeledkezve a 2017/2018-as szezonról sem, amikor is az idény nagy részét a padon töltötte, mégis nagyszerű számokat produkált, sőt, a Bajnokok Ligája döntőjében két sorsdöntő találatot is szerzett): 39 mérkőzésen 39 gólt ért el, és 31 gólpasszt osztott ki. Bármely játékos büszke lenne egy ilyen teljesítményre, főleg úgy, hogy a támadások többsége Cristianón keresztül futott. Bale hamarosan újra találkozik egykori edzőjével, és pontosan tudja, hogy ez egy kiváló alkalom karrierje helyrebillentésére.

„Ismerem Carlo Ancelottit és remek edzőnek tartom. Jól kijövünk egymással. A múltban remek időszakot éltünk meg együtt. De egyelőre nem beszéltem senkivel” – felelte újságírói kérdésre. A Sky Sports-nak adott interjújában újabb bókok következtek: „Visszatért a Real Madridhoz, ő egy nagyszerű ember. A Madridban eltöltött közös évek alatt remekül éreztük magunkat. Biztos vagyok benne, hogy kiválóan helyt áll majd. A szezon kezdetén, az Everton elleni mérkőzés alkalmával találkoztam vele, összeölelkeztünk és cseverésztünk egy jót. Viszont jómagam változatlanul ugyanabban a csónakban evezek, egyelőre nem a jövőn jár az eszem. Majd az Európa-bajnokság után visszatérünk a témára.”

Az elmondottakból leszűrhető, hogy a wales-i szerint helyes döntés volt visszahozni Ancelottit, akit a bemutatója alkalmával szintén kérdeztek egykori játékosáról: „Gareth nem játszott túl sokat az angol bajnokságban, de mégis sok gólt szerzett. Nagyon hatékony volt, amikor megkapta a lehetőséget a legutóbbi meccseken. Nagyon jól ismerem őt, és ha kellően motivált abban, hogy a legjobbját próbálja nyújtani, akkor nagyszerű idénye lehet. Nincs kétségem efelől.” Úgy tűnik tehát, hogy minden adott egy újabb gyümölcsöző együttműködéshez. Az olasz szakember tisztában van azzal, hogy a jelenlegi keret merőben eltér a 2015-ben hátrahagyottól. A csapat az ő irányítása alatt az első két szezonban összesen 322 találatig jutott, átlagban 161 gólt szerzett idényenként, ami gyakorlatilag duplája a tavalyinak.

Bale vs. Ancelotti – a múltbéli problémák

Gareth és Carlo között nem mindig volt felhőtlen a kapcsolat. Ancelotti a Csendes vezetés – Hogyan nyerjünk meg szíveket, fejeket és meccseket c. önéletrajzi könyvében, melyet a Bayern Münchennél töltött időszak alatt írt, felidéz egy esetet: „Egyszer csörgött a telefonom, a főigazgató telefonált azzal, hogy az elnök beszélni szeretne velem. Mikor az irodájában találkoztunk, elmondta, hogy Bale ügynöke felhívta őt, történetesen a Mestallában, január 4-én elszenvedett vereséget követően, amely a győzelmi sorozatunknak is véget vetett. Arra panaszkodott, hogy lecseréltem Garethet, és hogy ő inkább a pálya közepén szeretne játszani. Az elnök megkérdezte tőlem, mit kívánok tenni, mire én azt feleltem, hogy semmit. Az idény közepén nem változtathattam meg a játékrendszert. Ezután az elnökkel való kapcsolatom már sosem volt a régi.”

Bár az olasz szakember minden körülmények között ragaszkodott ahhoz a verzióhoz, hogy Bale ügynöke, Jonathan Barnett hívta fel az elnököt, ő volt a felelős a később kialakult helyzetért, könyvében mégis azt írja, hogy „Nem beszélek ügynökökkel, kerülöm őket. Gareth fantasztikus képességekkel rendelkezett, így amit lehetett, igyekeztem megtenni, hogy megértse, mik az alapvető erősségei, hogyan aknázhatja ki a benne rejlő lehetőségeket, s nem mellesleg megjegyeztem, hogy több szakértelemmel rendelkezem, mint az ügynöke, vagy mint az elnök. Mondtam az elnöknek, hogy másnap én magam beszélek Bale-lel, amit edzés után meg is tettem. Elmondtam neki, hogy tudomásom van arról, hogy az ügynöke beszélt az elnökkel, s megkérdeztem, miért nem közvetlenül hozzám fordult a problémájával. Annyit felelt, hogy minden rendben, nincs gond. Elmagyaráztam neki, amit az elnöknek is, hogy nem tudom megváltoztatni a játékrendszert a szezon közepén, hiszen itt nem csupán egy pozícióról van szó, hanem az egész csapatról. Egyenes voltam vele. Jeleztem azt is, hogy a nyáron kipróbálhatunk néhány új felállást, változtathatunk a pozícióján is, de ebben a pillanatban erre nincs lehetőség.”

Bale a nagy meccseken

A wales-ivel kapcsolatban egy másik edző, José Mourinho is megfogalmazott néhány észrevételt, aki a 2020/2021-es idényben, távozásáig dolgozott együtt Bale-lel. Mourinho mindig is kedvelte őt, és még a manchesteri évei alatt több ízben megpróbálta leigazolni. Nemrég a portugál tréner komoly kritikát fogalmazott meg Bale fontos mérkőzéseken nyújtott teljesítményével kapcsolatban (ennek pont a Liverpool elleni mérkőzés lehet az egyik cáfolata…), hozzátéve, hogy a wales-inek elő kell lépnie, Wales igazi vezérévé kell válnia, ha az Európa-bajnokságon a lehető legmesszebb szeretnének jutni. A The Times-nak adott interjújában elmondta: „Amikor Gareth-re nézünk, vajon hány emlékezetes teljesítményt, hány gólt tudunk felidézni a legjobb csapatok ellen lejátszott mérkőzéseiről. Nagy valószínűséggel alig valamit, vagy talán egyet sem. Mindez pedig nem kedvez egy olyan országnak, amelynek nincs túl sok lehetősége. Van büszkeségük, csapatuk és rendszerük. Tudják, hogyan alakítsanak ki olyan helyzeteket, melyekből a tehetségesebb játékosaik a lehető legtöbbet kihozhatják.”

Forrás: as.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK