Sergio Ramos: Ez volt életem legnagyszerűbb időszaka

A legendás kapitány utolsó sajtótájékoztatója a Real Madrid játékosaként.

„Egy igazán érzelmes, különleges és belsőséges eseményen vagyunk túl. Köszönetet mondtam ott mindenkinek, de nektek, a média képviselőinek is szeretném megköszönni, hogy végig követtétek velem ezt a csodálatos utazást. 16 évet töltöttem el a Real Madridnál, kritikákkal és dicséretekkel kikövezett úton, de ezek alatt az évek alatt rengeteget tanultam.”

„Szeretnék tisztázni mindent, ami elhangzott. Én az a típusú ember vagyok, aki szereti magát egyetlen szóval kifejezni, és ha magamat kellene egy szóval jellemezni, akkor az a tisztaság. Minden egyes percet, amit a pályán töltöttem, és amikor ezt a címert viseltem a mellkasomon, hű voltam önmagamhoz, szívemet és lelkemet adtam ennek a klubnak, és azt szeretném, ha így emlékeznének rám. Vannak erősségeim és gyengeségeim, de mindenekelőtt egy őszinte ember vagyok.”

„Ahogy elmondtam az eseményen is, nagyon szerettem volna szurkolók előtt búcsúzni a stadionunkban, de le a kalappal az elnök és a klub előtt. Nem is álmodhattam volna szebb búcsúról. Szerettem volna érezni a szurkolók támogatását, mivel egy olyan kötődés van köztünk, amely már évek óta fennáll, és amit senki és semmi nem vehet el tőlünk. Mindenesetre a COVID-19 kapcsán kialakult körülmények miatt most egy más típusú búcsúra került sor, de kitüntetettnek érzem magam, hogy megtapasztalhattam ezt, a sok trófea közt, és érezhettem a szeretetet ezen a különleges eseményen.”

Ramos

Újra aláírna a Real Madridhoz?
„Természetesen gondolkodás nélkül igen. Ez volt életem legcsodálatosabb időszaka, azért jöttem a klubhoz, hogy trófeákat nyerjek. Rengeteg trófeám van, életem legjobb döntése volt. Aláírnék a Madridhoz újra és újra.”

Tisztázás
„A játékosok a pályán beszélnek, nem azon kívül. A legjobbamat nyújtom a pályán. A körülmények miatt nem volt lehetőség beszélni, ezért is mondtam, hogy ha bármilyen újdonság van, akkor kiállok és elmondom. Ami a pénzéhes dolgot illeti, számtalan vélemény létezik, de ha az emberek véleményt mondanak, előtte informálódjanak. Az elnök három vagy négy hónapja tudta, hogy nem pénzügyi problémám van, hanem az évek számával van gondom. Én két évet szerettem volna, ők csak egyet ajánlottak, de nekem a családom biztonsága és nyugalma, továbbá az állandóság érdekében két év kellett volna, és úgy éreztem, hogy ezt kiérdemeltem. Az élet megy tovább, ez most életem egyik időszakának befejezése, de egy újabb fejezet kezdődik, és minden megtörténik majd a maga idejében.”

Boldogság keresése
„A hozzám közel állóknak már többször elmondtam, hogy szerintem a Real Madrid és Sergio Ramos a tökéletes párosítás. Ezek az életkörülmények és dolgok úgy alakulnak, ahogy alakulniuk kell. Vannak dolgok, amiken nem változtathatunk, és csak el kell fogadnunk őket. Most egy új klubot kell keresnem, máshol kell megtalálnom a boldogságot, a legjobbamat kell nyújtanom. Ez az, ami most leginkább izgat, megpróbálok még több trófeát nyerni.”

Nem voltál prioritás a klub számára?
„Erre nem tudok válaszolni. A klubnak megvannak a prioritásai, de egyetlen játékos sem fontosabb, mint maga a klub.”

Tárgyalások más klubokkal
„Soha nem gondoltunk távozásra. Január óta, amikor már szabadon tárgyalhattam, volta néhány érdeklődő hívás kluboktól, de soha nem akartam távozni, ezzel kapcsolatban mindig őszinte voltam. Most megvizsgáljuk a lehetőségeket. A Sevilla a másik klubom, csodás időszakot töltöttem el ott, de jelenleg ők nem opció, és én sem vagyok az nekik. A Barcelona? Egyértelmű, hogy soha nem játszanék a Barcelonában. Ez egy akkora nem, mint az új Bernabéu mérete. Mindenki megnyugodhat, soha nem fogjátok Sergio Ramost a Barcelona mezében látni.”

Mi jár most a fejedben?
„Mindenki eszembe jutott, nem akarok a családomról beszélni, mert elérzékenyülök. Gyerekként, a szüleim és testvéreim támogatását élvezve csatlakoztam a klubhoz. Mostanra elmondhatom, hogy ez volt életem legnagyszerűbb utazása, lett egy nagyszerű családom, feleségem, Pilar és négy gyermekem, emellett pedig nyertem 22 trófeát. Büszkén mondhatom, hogy a családommal jöttem ide, és velük is távozom. Nem számít, hogy hová megyünk, mindig együtt leszünk. Ők az én támaszaim. A feleségem, a gyerekeim, a testvéreim és a szüleim.”

Érzések az elmúlt hat hónapról:
„Nehéz volt. Teljes boldogsággal megyek ki a pályára, és ha az embernek szembe kell néznie egy olyan időszakkal, amikor folyamatosan sérült, három hónapot visszaesik, az nem könnyű, és kétségeket ébreszt benne. De nyugodtan mondhatom, hogy szerencsés vagyok, mert szinte már teljesen felépültem. Szerettem volna még néhány évet eltölteni itt, a szerződésem nyújtotta biztonságban, de ha visszanézek az elmúlt 16 évre, újra leszerződnék. 6 kemény hónap volt, előtte pedig 15 és fél év boldogság és győzelem. A Madrid az otthonom, a családom, az iskolám, hiszen itt váltam felnőtté és profivá. Ez nem egy végleges búcsú, Ramos vissza fog térni, efelől senkinek ne legyenek kétségei.”

A kommunikáció hiánya?
„Mindent elmondtam, amit kellett, kifejtettem a javaslataimat. Nem tehettem többet, de nem akarok ezzel foglalkozni, vagy arra gondolni, hogy lejárt az időm. Arra koncentrálnék, amit együtt átéltünk, amit együtt ünnepeltünk, hogy Florentino volt az, aki ide hozott engem Madridba, ahol megélhettem egy olyan álmot, melynek részeként mindent megnyertem, és mindarra a sok trófeára, ami itt van a vitrinünkben.”

Ramos

Eltérő igények:
„A klub és az én igényeim között egyetlen eltérés volt. 1 év vagy 2. A klub 1 évet ajánlott, én 2 évet szerettem volna. Az elmúlt néhány hétben végül úgy döntöttünk, hogy elfogadom a néhány hónappal ezelőtti ajánlatot, ami 1 évre szólt, csökkentett fizetéssel. Elfogadtam, de az ajánlat már nem élt, lejárt a határideje.”

„Sok minden történt. Szeretném tisztázni, hogy sosem akartam távozni, mindig itt akartam maradni. Ez volt a célom. A legutóbbi bajnoki címünk után a klub megadta a lehetőséget a hosszabbításra, de a COVID miatt ez a dolog háttérbe szorult. Aztán a klub egy 1 évre szóló szerződést ajánlott fizetéscsökkentéssel. Az anyagiakkal kapcsolatban nem volt probléma. 2 évet szerettem volna, hogy én és a családom is biztonságban érezzük magunkat. Az utolsó egyeztetésen, amikor már elfogadtam volna az ajánlatot, tájékoztattak, hogy az már nem él, volt egy lejárati ideje, amiről nem tudtam. Büszkén távozom, amiatt, amit az elmúlt 16 évben elértünk. Rengeteget nyertünk együtt, ezekkel az emlékekkel távozom.”

Megbántál valamit a tárgyalások kapcsán?
„Aki megveszi a márkámat, akkor azt az erősségeivel és gyengeségeivel együtt veszi meg. Én mindig szerettem önmagam lenni, az elnökkel remek volt a kapcsolatunk. Mint apa és fia, sport szempontból. Mindig hálás leszek neki, így fogok rá emlékezni. Családon belül is vannak nézeteltérések, de én szeretettel távozom, az utolsó öleléssel, amit kaptam tőle a búcsúzáskor. Lehetővé tette, hogy átéljem ezt az időszakot, azt akarom, hogy így emlékezzenek erre. Nem akarok semmilyen konfliktust, de szeretem elmondani az igazságot, és mindig a tiszta Sergio Ramos maradok.”

Megbántad, hogy nem fogadtad el előbb az ajánlatot?
„A világjárvány miatt megváltoztak a körülmények, kellett hoznom egy döntést, de sosem voltam tisztában azzal, hogy van lejárati idő. Amikor elfogadtam, azt mondták, hogy már késő. Ezt tiszteletben tartom, de meglepett, hogy az ajánlat már nem volt érvényes.”

Miért nem volt az?
„Nem tudom. Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, mivel nem ismerem a mögöttes okokat, nem tudtam, hogy van lejárati idő. A tárgyalások barátilag zajlottak, privát, személyes beszélgetések voltak, nem akarom elárulni a részleteket. Egy hete szólt az ügynököm, meglepett a dolog. Soha nem adtak ultimátumot, azt hittem, a tárgyalásoknak nincs vége. Azt gondoltam, hogy elfogadhatom az ajánlatot, de túl késő volt. Nem neheztelek. Amit magammal viszek, az a családom. Hamarosan újra találkozunk. Mindig a szívemben lesztek.”

Az ajánlat kezelése:
„Nem tudom, hogy mit gondol az elnök. Ezt neki kellene megmondania. A dolgok így működnek. Megkaptam a válaszokat a kérdésedre, de ezt megtartanám magamnak. Nagyon büszke vagyok a búcsúeseményre, ami rendkívül érzelmes volt. Nagyon élveztem.”

Úgy érzed, mint Zidane, hogy nem értékeltek?
„Nem tudok más nevében nyilatkozni. Ha engem kérdezel, akkor a 16 évet emelném ki, és azt, hogy büszke vagyok arra, amit elértem. Mindig a Real Madridban akartam maradni, de azt mondtam, hogy tervezzék nélkülem a jövőt, mert egyetlen játékos sem fontosabb a klubnál. A tárgyalások azonban a tervezéstől függetlenül zajlottak.”

Jövő:
„Nem tudom, hogy hova visz az utam, de nem most van ideje erről beszélni. A legfontosabb nem az, hogy hová, hanem hogy kivel. A családom mindig mellettem volt. A célunk mindig az volt, hogy együtt maradjunk, ezen nem akarunk változtatni. Az egységesség az egyik nagy erősségem, a boldogságomat nekik köszönhetem. Hosszú évek óta itt vagyok már, van bennem egy kis csalódottság, de csodálatos éveket töltöttem el itt, és biztos vagyok benne, hogy újra találkozunk majd.”

Ancelotti, Zidane, Luis Enrique:
„Ancelottival nagyon jó barátságot ápolok, a szakmai kapcsolatunkon túl mindig jó barátok voltunk. Felhívtam, amikor visszatért, gratuláltam neki, de ennyi. Nagyon kedvelem őt az együtt töltött időszak miatt. Zidane kiérdemelte, hogy a világ valaha volt legjobb edzője legyen, karrierem egyik legjobbja is volt. Nagyra tartom őt, ő az egyik legnagyobb, úgy szeretem, mintha a családom tagja lenne. Luis Enrique döntését teljes mértékben megértem, de nem szeretnék véleményt mondani. Megpróbálom a legjobbamat nyújtani, hogy visszatérhessek a válogatottba, ez nagyon fontos számomra. Harcolni fogok, hogy visszanyerjem a helyem.”
 

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK