Egytől egyig: Real Madrid – Sheriff Tiraspol (1-2)

Több, mint 30 próbálkozás sem volt elegendő arra a srácoknak, hogy két vállra fektessék moldáv ellenfelüket. A seriff a fővárosba érkezett, golyóálló mellényéről szinte minden lepattant, és két halálos lövést eresztett a spanyol óriásba. Két kör után így a második helyről várjuk a folytatást, az este legnagyobb pozitívuma a másik meccsen született döntetlen volt. Mi ismét megpróbáljuk értékelni a látottakat egy tízes skálán, ezúttal is szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok

Real Madrid (olvasói pontszám: 4,3 – szerkesztői pontszám: 5)
Ha emlékeztek, jó pár éve volt egy Celtic – Barca meccs, ami azonnal bevillant erről a találkozóról. Riválisunk ott is uralta a meccset, mégis kikapott 2-1-re. Ne mentsük fel fiainkat, otthon egész egyszerűen nem kaphatunk ki egy ilyen helyzetben, ez megengedhetetlen. A kapu előtt sokkal jobb döntéseket kell hozni, abban viszont biztos vagyok, hogy ez a 100-ből 1 esete volt. Ami aggasztó volt, hogy nagyon sokszor (rossz) beadásokkal próbálkoztunk kezdetben a betömörülő védelem ellen, a játékosanyag képességei alapján pedig máshogy kellene érvényesülni. Próbáljunk meg tanulni belőle, és a visszavágón bizonyítsuk, hogy ennél sokkal többre vagyunk képesek.

Sheriff Tiraspol (olvasói pontszám: 7,4 – szerkesztői pontszám: 10)
Mi mást lehet adni Dávidnak, ha legyőzi Góliátot két jó mozdulattal? Egy kiváló kontrának és egy óriási távoli löketnek hála három ponttal távozhatnak a spanyol fővárosból, elmondható, hogy kihozták a maximumot a mérkőzésből. Már hozzászokhattunk, hogy szinte bármelyik ellenfél kapusa god mode-ban véd ellenünk, ezen már szerintem senki nem lepődött meg. Az üzbég támadó gyönyörű fejese és a luxemburgi középpályás védhetetlen bombája pedig az élre varázsolta két kör után a Tiraspolt. Erre azt hiszem senki sem számított, még ők sem.

Játékosok

A Real Madrid legjobbja: Eduardo Camavinga (olvasói pontszám: 6,2 – szerkesztői pontszám: 8)
A francia tinédzser mindent elkövetett annak érdekében, hogy megnyerjük a meccset. A Sheriff játékosai folyamatosan csak szabálytalanul tudták megfékezni, dinamikus volt, jó döntéseket hozott, kiválóan kombinált több társával is. A négyes csere után balbekket játszott, amivel már nem tudott akkora hatással lenni a támadójátékunkra. Ahogy az olvasóknál, nálam is ő lett a csapat legjobbja.

210929_ee_cama

Vini Jr. (olvasói pontszám: 5,9 – szerkesztői pontszám: 7,5)
A legveszélyesebb emberünk volt az este folyamán, nehezen tudták megállítani őt. A második félidőben rövid időn belül kétszer buktatták gyanús körülmények között a tizenhatoson belül, ebből az egyiket befújta a játékvezető. Játékban nyilvánvaló, hogy szintet lépett idénre, de a legmagasabb polcokhoz még hiányzik a konzisztencia, hogy folyamatosan magas szinten teljesítsen minden tekintetben. Irreális elvárás lenne ezt csakis gólokban mérni, de egész egyszerűen bizonyos helyzetekben jobb döntéseket kell hozni (pl. amikor álló helyzetből mellétekert az első félidőben, vagy amikor érthetetlenül löbbölt alá a labdának a második játékrészben – mindkettő ígéretes helyzet volt).

Karim Benzema (olvasói pontszám: 5,6 – szerkesztői pontszám: 6)
A francia támadó 72. gólját szerezte a BL-ben, ezzel megelőzte Raúlt, és a sorozat negyedik legeredményesebb játékosának mondhatja magát. Ezúttal büntetőből volt eredményes, sajnos akcióból hiába próbálkozott, nem járt sikerrel. Saját magának tette magasra a lécet, ilyenkor tőle várjuk, hogy valahogy találjon be, fordítsa meg, vezesse a csapatot győzelemre, de bőven lesz még lehetősége erre a szezon folyamán.

>>> Ancelotti mérkőzés utáni nyilatkozatát itt olvashatjátok! <<<

Thibaut Courtois (olvasói pontszám: 5,4 – szerkesztői pontszám: 6)
A két kapott gólnál teljesen tehetetlen és kiszolgáltatott volt, a fejes és a lövés is kiválóan volt helyezve, a védéshez minimum gondolatolvasónak kellett volna lennie. Az első félidőben volt egy nagyobb hibája, az ellenfél pedig csak centikkel hibázta el a lehetőséget. Látszik rajta, hogy nincs még meg a jó együttműködés a védelem és közte, nincs meg a kellő bizalom részéről a hátsó alakzat felé, ami nem is meglepő, hiszen nagyon sok találatot kapunk úgy, hogy Courtois a legtöbb esetben a jobbak közt teljesít.

Fede Valverde (olvasói pontszám: 5,2 – szerkesztői pontszám: 6)
Akárcsak Camavingának, neki is voltak jó megindulásai, igaz ő nem tudott akkora hatással lenni a meccsünkre, mint a francia. Igazság szerint a középpálya elbírta volna kettőjük közül az egyiket is, mert bár egyénileg mindketten a jobbak között voltak, a hasonló játékstílusuk némileg ütötte egymást, a harmatgyenge Casemiro pedig nem segített a helyzetükön. Hiányzott az egyensúly a csapatrészből, de erről majd később. A cserék után ismét jobbhátvédben találta magát, amit ideje lenne már elfelejteni, mert Valverde középpályás, a szélen nem tudja kellőképpen kiaknázni az erényeit.

David Alaba (olvasói pontszám: 5 – szerkesztői pontszám: 6)
Nem rajta verném el a dolgot, az első gólnál mellőle fejelte a labdát, de a találatnál inkább a szélsőhátvédeket venném elő. A mentalitása és képességei miatt nálam bérelt helye van a kezdőben, más kérdés, hogy ki mellett és milyen rendszerben, mert talán van olyan megoldás, ami célravezetőbb volna.

210929_ee_alaba

Luka Modrić (olvasói pontszám: 4,8 – szerkesztői pontszám: 6)
Lukita nekem kezdettől fogva hiányzott a pályáról. Ahogy az utóbbi időben azt éreztem, hogy ő és Kroos együttes játszatása már túlságosan elvesz a lendületből és statikussá teszi a játékot (ezt fenntartom), úgy Cama és Fede közös szerepeltetése is bizonyos szempontból túl sok. Ideális esetben egy védekezőbb mentalitású játékos, egy szervező és egy lendületes ember alkotja összhangban a jó középpályát. Ez elsősorban Kroosra igaz, de ő még csak most tért vissza, kockázatos lett volna egyből a kezdőbe dobni. Luka beállása után egyébként nem vallott szégyent, igyekezett szerepéhez hűen mozgatni a csapatot, megteremteni a gólszerzés lehetőségét.

Rodrygo (olvasói pontszám: 4,8 – szerkesztői pontszám: 6)
Az Inter elleni meccs hőse akár most is lehetett volna hős, de lövése kicsivel a kapu felett szállt el, gyönyörű beadását pedig Jović nem tudta gólra váltani. Biztosan jobban jártunk volna azzal, ha ő kezd, Hazard-ral a jobb oldalon semmire sem jutottunk.

Toni Kroos (olvasói pontszám: 4,7 – szerkesztői pontszám: 6)
A sérülésből visszatérő németre szükség lett volna már az elejétől kezdve, de óvatosnak kell lenni vele a visszatérését követően. A cserék után sorra alakítottuk ki vele a csapatban a helyzeteket, kár, hogy a gól csak a másik oldalon érkezett. Azért annak is van előnye, hogy a szerkesztői pontokat visszahoztuk, mert az, hogy a csereként beálló, a tűzoltásra hivatott és kudarcot nem vallott játékosok pontszáma ugyanúgy négyessel kezdődik, mint a gyengébben teljesítő kezdőké… hát, ahogy a kommentmezőben szoktuk olvasni: nem ugyanazt a meccset néztük.

Eden Hazard (olvasói pontszám: 4,5 – szerkesztői pontszám: 4)
Innentől kezdve annyira nem rózsás a helyzet. Ismerjük a belgát, tudjuk, hogy egyénileg remek húzásokra képes, de valahogy ez semmilyen szinten nem tudja segíteni a csapatot, pláne úgy, ahogy azt mi elvárnánk. Vele és Nachóval lényegében egyoldalasak lettünk, minden jó és érdemi Vini oldaláról érkezett, jobbra meg csak labdát veszíteni jártunk. A brazil úgy tudott veszélyes lenni, hogy közben a csapat hasznára is vált, Hazard meg azzal van a csapat legnagyobb hasznára, ha ül a padon.

210929_ee_hazard

Éder Militão (olvasói pontszám: 4,4 – szerkesztői pontszám: 4,5)
Valahogy nem érzek összhangot ebben a Militão – Alaba párosban, és nem feltétlen az osztrák középhátvédként való szerepeltetése miatt. A brazil egész egyszerűen a közelében nincs annak a szintnek, amit tavasszal hozott, amikor kényszerből került be. Akkor sorban szórta a 8-9-10-pontos teljesítményeket, most pedig mintha nem tudna megbirkózni azzal, hogy több az elvárás.

Miguel Gutiérrez (olvasói pontszám: 4,3 – szerkesztői pontszám: 3,5)
Az világos vele kapcsolatban, hogy a támadórészlegben inkább hasznosabb tud lenni, mint hátul. Az első gól előtt lelkesen kocogta végig, ahogy az üzbég támadó öt méteren tízet ver rá a beadás előtt. Ezt pedig nem tudta igazán hasznos tevékenységgel ellensúlyozni. Pedig pont ez az az időszak amikor bizonyíthatna harmadik számú balbekként, hogy mire képes, Ancelotti és a szurkolók felé egyaránt.

Nacho (olvasói pontszám: 3,9 – szerkesztői pontszám: 2,5)
Szerintem még az életben nem láttam ennyire gyengén játszani. Támadásban borzasztó homály beadásokkal vetette észre magát, védekezésben meg az első gól előtt tisztes távolságból követte le a beadást. Persze, nem jobbhátvéd, de ettől azért bőven több kellene, hazai pályán egy Sheriff Tiraspol ellen, ez borzasztó volt.

210929_ee_nacho

Luka Jović (olvasói pontszám: 3,3 – szerkesztői pontszám: 4)
Persze, el lehet verni a port szerencsétlen gyereken, de azért ne őt vessük már a felbőszült bika elé, mint a vereség első számú felelőse! Nincs egyáltalán formában, de hogy is lehetne, ha szinte soha nem játszhat. A képességeit láttuk, tudjuk, világos, hogy több van benne, de egyelőre nálunk ezt nem tudja megmutatni.

Casemiro (olvasói pontszám: 3 – szerkesztői pontszám: 2)
Ahogy a legjobb játékosban, úgy a leggyengébbet illetően is megvan a közös nevező az olvasók és a szerkesztőség között. Casemiro jelenléte emberhátrány volt. Lett-e volna jobb alkalom, hogy Blancót kezdőként lássuk, és a brazil kapjon némi pihenőt, pláne, hogy az előző meccsen is gyengén játszott? Inkább végignézhettük, ahogy a játék minden elemében alulmúlja önmagát, és begyűjt egy teljesen felesleges sárgát. Köszönjük, de ebből nem inkább nem kértünk volna.

>>> Casemiro gondolatait itt olvashatjátok a találkozót illetően! <<<

Edzői értékelés

Carlo Ancelotti (olvasói pontszám: 4,3 – szerkesztői pontszám: 5)

Amiről nem tehet: a kapu előtti határozatlanság. 31 lövési kísérletből csak egy ment be, az is büntetőből, ezért kár volna elővenni az olaszt, hiszen ennyi lehetőségből legalább 3 de inkább 4-5 gólt illett volna összehozni (a Liverpool 21 kísérletből szerzett öt gólt), de ehelyett inkább naggyá tettük a Sheriff kapusát.

Amiről tehet: igazából minden más, ami a felállást, a taktikát és a cseréket érinti. Ha tudom, hogy kidőltek a szélsőhátvédeim, és egy ifistám van csupán balra, akkor felállok a három egészséges középhátvédemmel, akik számára ráadásul nem lenne ismeretlen a szerkezet sem. A brazil srácok általában tisztességgel visszazárnak védekezni, tehát nem lett volna nagyobb kockázat, annál, hogy kényszerű megoldást választ. A cserékkel aztán tovább súlyosbodott a dolog szerkezeti szempontból, hiszen mostmár egyik oldalon sem védő védekezett. Nálam (ha már ez a kezdő és ez a meccs állása) csak hármas csere lett volna, Casemiro, Hazard és Miguel le, Kroos, Jović és Modrić be, és tükörsima 3-5-2.

Viszont adjuk meg a mesternek, hogy képes felismerni, ha hibázik és tanulni is tud belőle, szóval én továbbra is optimista vagyok. A BL-ben meg lassan hozzászokunk, hogy van egy leolvadásunk – legalább remélhetőleg ezzel túl vagyunk rajta.
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK