Alaba: Az El Clásicón lőtt gólom örök emlék marad

A Real Madrid osztrák védője exkluzív interjút adott a Kicker magazinnak. A játékos a Real Madridnál töltött eddigi időszakáról, a beilleszkedésről, célokról, továbbá a Bayern Münchenről és a válogatottról is beszélt.

Mennyi üzenetet kaptál azután, hogy az 1-2-re megnyert El Clásicón te lőtted az első gólt?
Egy kicsit többet mint általában, a gólhoz és a győzelemhez is gratuláltak. A csapattársak is gratuláltak, ami jól esett, de ez a győzelem elsősorban a csapatunknak volt nagyon fontos. Mindenképp nyerni akartunk. Az első El Clásicóm különleges volt, de így, hogy betaláltam, még szebb emlék marad.

Annak fényében, hogy 13 Bayernnél töltött év után új kihívásokat kerestél, ez lett karriered egyik legfontosabb találata?
Egyértelmű, hogy fontos és különleges gól volt, és a karrierem során megélt legszebb pillanatai között van. De ilyenekből volt jó néhány Münchenben is.

Alaba

Hogy sikerült beilleszkedned Madridba sport szempontból és emberileg?
Nagyon jól. Van egy házunk Madridban, nagyon jól érezzük itt magunkat. A csapatban is jól érzem magam, viszonylag gyorsan beilleszkedtem. A srácok is megkönnyítették a dolgom.

Milyen a spanyolod?
Már egész jó. Tudok beszélgetni a társaimmal, megértem őket, szorgalmasan tanulok és rendszeresen nyelvórákat veszek. Az egyik célom az volt, hogy gyorsan sajátítsam el a nyelvet. Itt ez nagyon fontos, mivel az öltözőben természetesen sokat beszélnek spanyolul, ahogy a pályán is. De a városban is jó, ha tudsz spanyolul, mivel az emberek nem nagyon beszélnek angolul.

A Bayernben is ismerkedtél már a nyelvvel, vagy csak nyáron kezdted?
Először Madridban foglalkoztam vele, egész gyorsan szereztem egy nyelvtanárt, már akkor, amikor még csak szállodában laktam. Még mindig a tanulás fázisában vagyok, sokat kell még elsajátítanom. Az alapok már megvannak. A Bayernnél évekig játszottam spanyolokkal, ott is ragadt rám valami, bár egy itteni beszélgetéshez azért az nem lett volna elég.

A Real Madrid történelme hemzseg a legendás játékosoktól. Találkoztál már hírességekkel?
Roberto Carlos minden idegenbeli meccsre eljön velünk, gyakran beszélgetünk, de nem a futballról, hanem az életről általában. Raúllal, a második csapat edzőjével is beszélgettem már. Ezek mindig jó beszélgetések. Megpróbáltam Raúllal németül beszélgetni. Egy kicsi megmaradt benne a Schalkénál töltött időszakából, de nem sok. Azt még megérti, hogy „Wie geht’s?”.

Milyennek látod első kézből a Real Madrid mítoszát?
Nagyon pozitívan látom, már az első naptól kezdve érzem a különleges hangulatot és kisugárzást. A klub történelmét akkor kezded el felfogni, amikor az edzőközpontban vagy a városban sétálsz. Ez egy nagyon különleges klub.

Alaba

Az átigazolásod előtt is foglalkoztatott már a klub történelme?
Ha a futball világában nősz fel, már gyerekként is ebben mozogsz, akkor nem igazán kell tenned semmit ezért. Aki szereti ezt a sportot, az egy életre magával viszi ezt a történelmet. Az emberek ismerik ennek a klubnak a történeteit.

És a Bernabéu milyen? Bár még átépítés alatt van, már ott játsszátok a meccseket.
A meccseken az ember nem sok mindent vesz észre. Ha kívülről ránézünk, látjuk, hogy még sok munka lesz vele. Ez egy építkezés. A hangulat mindenesetre szuper, a pálya kiváló, jó érzés ott játszani.

Mi a közös a Realban és a Bayernben? És miben különbözik a két klub?
Mindkettő egyenlő a sikerrel. A Bayern a világ egyik legnagyobb klubja, akárcsak a Real Madrid. Nincs nagy különbség. Ennek ellenére itt, a Realnál minden egy kicsit nagyobb, mondom ezt anélkül, hogy tiszteletlen lennék a Bayernnel.

És mik a sportszempontú különbségek?
Mindkét csapat nagyszerű stílusban futballozik. A különbség az apró részletekben van. Ráadásul ez mindig függ az aktuális edzőtől és az ő kézjegyétől. Ezt az évek során megtapasztaltam a Bayernnél, és itt sincs másképp. Mindkét klubnál a siker a legfontosabb. A Real Madrid jelenlegi csapata nagyon éhes a sikerre, minden meccsen győzni akar. Ez a Bayernnél sem volt másként.

Alaba

Milyen különbségek vannak a Bundesliga és a LaLiga között?
A LaLigában más a játék. Még a Levante és az Alavés is megpróbálnak hátulról építkező futballt játszani. Középső védőként kevesebb fejpárbajt kell megvívnom a szabadrúgások után, mint a Bundesligában. Ott direktebb az előrejáték, míg a spanyoloknál nagyobb hangsúlyt fektetnek a labdabirtoklásra, még a tabella végén lévő csapatoknál is.

A LaLiga csak más, vagy jobb?
Nehéz ezt megmondani. Más.

Te lettél a védelem vezére a Realnál, hogy megy ez a feladat?
Ahogy Münchenben. Először is megpróbálom az erősségeimet a pályára vinni, vezető szerepet vállalni, hátulról olvasni a játékot. Erősségeim közé tartozik a figurák megindítása, a játék formálása. Nem kellett változtatnom a stílusomon.

Milyen gyakran hasonlítanak össze Ramosszal? Mennyire zavar ez téged?
Az első naptól kezdve hangoztattam, hogy nem azért jöttem ide, hogy bárkivel is összehasonlítsanak. A saját történetemet akarom megírni, a saját játékomat akarom játszani. Időről időre megkapom az összehasonlításokat, de nem igazán foglalkozom velük. A srácok elfogadják, hogy most már én vagyok itt, a saját játékomat játszom, a saját történetemet írom. Különben meg teljesen más típusú játékosok vagyunk, nem lehet minket összehasonlítani.

Mennyire segít az, hogy Ancelotti már korábban is az edződ volt?
Kiváló a kapcsolatunk, ez már Münchenben is így volt. Nagyon jó, hogy újra vele dolgozhatok. Edzőként elképesztően sok tapasztalata van, emellett nagyon jól ismeri a Real Madridot. Ez meg is látszik.

madridstore

Beszéltetek arról, hogy 2017-ben mi nem működött, miért kellett elhagynia a Bayernt?
Nem, ez már a múlt.

Milyen játékosnak és vezérnek látod Karim Benzemát?
Nagyon pozitívan látom őt. Ő a pályán és azon kívül is egy igazi vezér. Példát mutat, keményen dolgozik. Napi szinten látom őt az edzőteremben, ahogy a regenerálódik, vigyáz a testére. Nagyon inspiráló, hiszen minden nap az elsők között érkezik meg, minden edzésen 100%-ot nyújt. A meccseken is láthatja mindenki, hogy mennyire fontos játékos számunkra.

Benzema a Realban, Lewandowski a Bayernben. Hogyan hasonlítanád össze a két világklasszist?
Minden, amit Karimról említettem, igaz Lewy-re is. Sosem állnak le, sikeréhesek, keményen dolgoznak. Ezt a pályán is megmutatják. Ez az életük, mindent megtesznek a sikerekért. Mindketten hihetetlenül fontosak a csapatuknak, mindketten vezérek.

Melyik játékosok nyűgöznek le még leginkább?
Már az első napjaimon pozitív benyomást tett rám, hogy mennyire profin dolgozik mindenki. Az ember láthatja, hogy ezért a sportért élnek. Toni Kroost már ismertem Münchenből, most pedig itt is együtt játszunk. Ő is egy igazi példakép.

Ő az egyik, akivel a legtöbbet kommunikálsz?
Tonival már Münchenben is remekül kijöttünk egymással, ő volt az egyik első, aki üdvözölt engem itt. Nagyon sokat segített nekem, magánéleti dolgokban is, például házat keresni. A felesége is nagyon segítőkész volt a párommal.

Beszéljünk egy kicsit a célokról. A Real Madridot a BL határozza meg. Ez az elsődleges cél?
Minden lehetséges trófea cél. De igen, a BL-ambíciók nem fognak megváltozni. Ez a klub sikereket akar, ezért dolgozik mindenki. Az, hogy végül sikerül-e ezeket elérni, már más kérdés.

Bár vezetitek a csoportot a BL-ben, mennyire érint meg benneteket a Sheriff elleni vereség?
Ez már a múlt. A fociban minden nagyon gyorsan megy, három naponta játszunk. Mindig az aktuális mérkőzéssel foglalkozunk, a Tiraspol elleni óta már eltelt néhány hét. Ilyen dolgok mindig megtörténnek a fociban, volt elég helyzetünk azon a meccsen. Akkor este rossz volt, de később már nem.

Alaba

Mit gondolsz, a Real mellett kik lehetnek esélyesek a BL-re?
A Bayern Münchennek biztosan fontos szerepe lesz. A Liverpool erős, a Chelsea, a PSG is, hogy csak néhányat említsek. Ezért olyan különleges dolog megnyerni a sorozatot. Hosszú még az út, a döntőig el is kell jutni és azt meg is kell nyerni. Addig még sok nehéz feladat vár ránk.

Kétszer is megnyerted a BL-t. Mennyire volt fontos a 2020-as győzelem 2013 után?
Ezen a szinten futballistaként ezért élsz és dolgozol keményen minden egyes nap. 2013 hihetetlenül szép volt, a csapatunknak nagyon fontos volt az a győzelem a 2012-es döntő után. 2020 is ugyanolyan különleges volt a klub számára, de nekem még különlegesebb, hiszen akkoriban már más szerepben játszottam, mint 2013-ban.

Milyennek látod jelenleg a Bayernt?
Mint mindig. Csapatként hihetetlenül erősek, látni lehet Nagelsmann munkájának nyomát. Egyáltalán nem lep meg, mivel tudtam, hogy a Bayern mindent meg fog tenni a sikerért. Ez az én időmben is így volt, és ezután is így lesz.

Visszatekintve hogyan jellemeznéd a müncheni éveidet?
Hihetetlenül szép, pozitív érzelmekkel teli időszak, ami mindig az életem fontos része marad. Emberként és játékosként is rengeteget fejlődtem. Nagyon szép emlékeket őrzök erről az időszakról.

Te és Müller vagytok a rekorderek a német bajnoki címek tekintetében. Szorítasz, hogy ne húzzon el?
Nem, nem, Thomas az idény végén meg fogja nyerni a 11. címét.

És te az első spanyol bajnoki címedet?
Ez a célom, de ez itt nem könnyű, és nagyon különleges lenne. A Real nem sokszor nyerte meg ezt a címet az elmúlt tíz évben.

Pontosan egy évvel ezelőtt vonta vissza a Bayern a neked tett ajánlatát. Mi maradt meg neked erről?
Már mindent elmondtam. Az egyetlen dolog, ami 13 ott töltött év után megmaradt, az a sok pozitív érzés és gondolat. Mindig ezt hangsúlyoztam és a jövőben is ezt fogom tenni. Nagyon hálás vagyok a klubnak azért, amit nekem adott.

A Real és a Bayern szóba került a BL-esélyesek között, de a Barcelonát nem említetted. Mit a benyomásod róluk az első klasszikusod után?
Megértem, hogy a klubjuk nehéz időszakon megy keresztül. Mindenesetre ettől még ők maradnak Spanyolországban az egyik fő riválisunk. Még mindig kiváló csapatuk van, top játékosokkal, még akkor is, ha az idényben megvannak a hullámvölgyeik. Továbbra is versengeni fognak a nagy címekért.

Alaba

A tehetségeik miatt?
Egy zavaros időszakon mennek át, a fiatal játékosaik pedig már most nagy felelősséget vállalnak. Kiváló tehetségek, nagy potenciállal. De majd az idő megmondja, hogy mi történik. Mindenesetre remek egyveleget alkotnak az olyan tapasztalt játékosokkal mint Piqué vagy Busquets. Memphis Depay-jal pedig komoly támadó kvalitásokkal erősödtek.

Vessünk egy pillantást Bécsre is. Miért szerepelt ilyen rosszul az osztrák válogatott a vb-selejtezőkön?
Jó kérdés, amit mi is feltettünk magunknak. A lehető leggyorsabban szeretnénk visszatérni a helyes útra. A selejtezők nem úgy sikerültek, ahogy szerettük volna, de még mindig van esélyünk, hogy eljussunk Katarba. A nemzetek ligáján keresztül még kijuthatunk. Jó csapat vagyunk, ezt be is akarjuk bizonyítani.

Még mindig Franco Foda a megfelelő edző a nemzeti csapat élére?
Amikor kielemezzük a selejtezőket, akkor minden játékosnak magába kell néznie, a saját teljesítményét kell értékelnie, meg kell tudnia, hogy mit tud jobban csinálni. Túl könnyű és túl gyors lenne néhány héttel az Eb után az edzőről diskurálni.

Nemrég megszerezted az Austria Wien részvényeinek 2%-át. Mennyire áll közel hozzád a klub?
Nagyon hálás vagyok nekik, ott kezdtem el focizni az U11-es csapatban, majd végigjártam a korosztályos csapatokat. Ennek megfelelően közel állnak a szívemhez, még most is követem őket. Egyrészt fáj, ami történik velük, viszont meggyőződésem, hogy a következő években jobb helyzetbe kerülnek és fejlődni fognak.

Veled, mint elnök, sportigazgató vagy edző?
(nevet) Az azért még messze van…

Forrás: Kicker
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK