Alaba: Nem a beilleszkedés volt a legnehezebb része a csapatváltásnak

Mióta tavaly nyáron csatlakozott a csapathoz, David Alaba a Real Madrid gépezetének meghatározó alkotóelemévé vált. A spanyol foci ritmusának gyors felvétele nagyban közrejátszik a királyiak vezető pozíciójához és egy jel sem mutat arra, hogy az osztrák játékos visszavenne a tempóból. Alaba a Süddeutsche Zeitung munkatársával beszélgetett.

„Ez egy érzelmekkel teli év volt számomra. 13 hihtetetlenül szép Münchenben töltött év után egy új kihívás elé néztem a Real Madridban, ami nem volt egy könnyű döntés. De szerettem volna egy új utat keresni, tovább fejlődni, mind a pályán, mind emberileg.” – emlékezett vissza az előző esztendőre Alaba.

„Kicsit olyan érzés volt a váltás, mint amikor Bécsből Münchenbe mentem. Persze az nem volt akkora váltás, mint a mostani, de hasonló volt abból a szempontból, hogy messze kerültem az otthonomtól, egy másik városba, másik kultúrába. Itt ráadásul egy új nyelvet is meg kellett tanulnom.” – mondta az osztrák a klubváltás kapcsán.

És arról, hogy milyen a madridi élet, a következőket mondta: „Találtunk egy remek házat egy csodás környéken, ahol több csapattársam is lakik, például Toni. Még próbálom megismerni a várost. Az első hetekben például, amikor még hotelben laktunk, sokat sétáltam az utcákon. Nagyon kedves hely. Az emberek szívesen vannak kint, szívesen járnak el vacsorázni.”

A Bayern Münchentől érkező játékos számára a valódi kihívást a pályán kívüli élet megszokása jelentette, nem pedig maga a futballpálya.

„Itt (Spanyolország) teljesen máshogy telik egy nap és ez nagy változás volt számomra. Délutánonként egész egyszerűen megáll az élet, különösen nyáron. Amikor előszőr itt jártam és este beültem valahova 20:00-kor vacsorázni, gyakran előfordult, hogy egyedül ültem az egész étteremben, majd amikor távoztam, akkor érkeztek az első vendégek.”

Általában ez az egyik legmegdöbbentőbb kultúrabeli különbség a Spanyolországba érkező játékosok számára, miután az emberek a legtöbb európai országban sokkal korábban fogyasztják el a vacsorájukat.

Alaba-Real-Madrid

Emellett még előfordulhatnak olyan nehézségek is, mint a teljesen új nyelv elsajátítása, valamint az új csapattársak, edzők és a játékrendszer megismerése.

„Már most is remekül megértetem magam spanyolul. Kifejezetten fontos volt számomra, hogy mielőbb elsajátítsam a nyelvet. Ez az egyik legfontosabb dolog és máig emlékszem a Bayernnél töltött korszakomból, hogy ezekben a csapatokban mekkora jelentősége van a beilleszkedésnek” – tette hozzá Alaba, a csapatokon belül előforduló nyelvi akadályok leküzdésével kapcsolatban.

„A Bayern fizioterapeutája sokszor kérte tőlem, hogy németül beszéljek a külföldi játékosokkal, ezzel is elősegítve számukra a lehető leggyorsabb beilleszkedést.”

"A pályán eleinte angolul kommunikáltam, de gyorsan elsajátítottam az alapokat, és minden spanyolul ment. A Real Madridnál így zajlik a kommunikáció."

„Carlo Ancelotti hibátlanul beszél spanyolul. De Münchenben is tökéletesen megértette magát, miután ott mindenki jól beszélt angolul.”

„Ő egy elsőosztályú személy és hihetetlen mennyiségű tapasztalatot hoz magával. Imádja a munkáját és folyamatosan azon dolgozik, hogy fejlesszen minket és ezáltal mindig a maximumot tudjuk kihozni magunkból. Ami azonban a legjobban meglepett, hogy még mindig milyen éhes a sikerre.” – mondta edzőjéről Alaba.

Madridi üzlet
Kattints ide és nézd meg a kínálatot!

Alaba végül kitért a klubra és az azon belül uralkodó győztes mentalitásra, ami elmondása szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Real Madridot válassza.

„A Real Madrid lényegében egyet jelent a sikerrel” – mondta Alaba. „Ez érezhető a csapattal és az alkalmazottakkal folytatott munka során.”

„Vannak csapatok, amelyek mindent annak rendelnek alá, hogy folyamatosan a csúcson lehessenek, ilyen a Real Madrid is. Ennek ékes példája a Bajnokok Ligája, amely kapcsán véleményem szerint sosem fog változni a klub hozzáállása.”

Alaba természetesen korábbi sikerei helyszínét sem felejtette el: "Imádom Münchent, a bajor kultúrát, az ottani barátaimat, a Bayern Münchent. Sokakkal vagyok napi kapcsolatban. Az ott töltött időszakom alatt rengeteg barátot szereztem."

"Nem volt kellemes dolog, amikor pozitív lett a koronavírus-tesztem. Emiatt ki is kellett hagynom az év utolsó meccsét. Hála Istennek komolyabb tünetek nélkül vészeltem át a betegséget, később pedig újra negatív lett a tesztem." – emlékezett vissza Alaba az év végére.

Természetesen az El Clásico is szóba került a beszélgetés során: "Az ilyen mérkőzéseken felszabadul az emberben egy jó adag adrenalin. Az egész várakozás, a sajtó felkészülése, az emberek a városban, az edzőközpont előtt sorakozó szurkolók… Már napokkal a meccs előtt megváltozik minden. Ami a hotelnél, a stadionnál és a stadionon belül zajlik, az valami nagyon különleges. Teljesen más a hangulat, mint máskor."

Forrás: MARCA, Süddeutsche Zeitung
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK