Carvajal: Büszke vagyok arra, hogy a csapatkapitányok egyike lehetek

A spanyol védő Tomás Roncerónak adott exkluzív interjút. A beszélgetés során a BL-sikerek mellett szóba került többek között Ancelotti, több csapattárs, de a játékos közelgő esküvője is.

Ez az utolsó interjúd mielőtt megházasodsz. Ideges vagy, hogy minden rendben legyen, vagy sikerült kikapcsolnod az esküvőd közeledtével?
Nem szoktam ideges lenni, de a pillangók az én gyomromban is ott vannak ha minden jól megy és mindenki boldog. Ez most sokkal inkább aggodalom mint idegesség. Nem tudom, hogy ott lesz-e a BL-trófea replikája az esküvőn. A menyasszonyom szeretett volna egyet, és egy bajnoki serleget is, de én mondtam neki, hogy szerintem az embereket jobban érdekli majd, hogy azzal fotózkodjanak, mint maga az esküvő. (nevet)

Kisfiad, Martín 18 hónapos, és már van egy BL-serlege… Tisztában van a Real Madrid kerete azzal, hogy mennyire kiváltságos ez a generáció?
Olyan sokat beszélünk arról egymás közt, hogy miket értünk el, hogy a végén már normálisnak tűnik. De amikor a családtagjaimmal, barátaimmal beszélek róla, akkor úgy gondolom, hogy néhány év múlva sokkal többre értékelik majd az emberek azt, amit elértünk. És ezt nem volt könnyű elérni. Amióta a jelenlegi formátumban zajlik a BL, senki nem nyerte meg kétszer egymás után. Mi háromszor is. A lisszaboni győzelem évében tértem vissza, és mind az öt győzelem részese voltam. Ez csodálatos dolog, és mindig azt mondom, hogy idővel felértékelődik majd. Igazi megtiszteltetés és kiváltság, hogy itt lehettem és segíthettem a klubot, hogy történelmet írjunk a klub egyik aranykorában, számomra ez a legjobb dolog, ami csak történhetett velem.

Ha azt mondom, hogy 2004. május 12., mi jut eszedbe?
Természetesen az edzőközpont alapkőletétele.

Ott voltál Di Stéfano mellett azon a napon, és nagyon szőke voltál…
Igen! (nevet) Szőkén születtem, de mostanra bebarnult a hajam. A kisfiam is szőke.

Carvajal

Ha valaki azt mondja neked 18 évvel ezelőtt, hogy öt BL-címet fogsz nyerni és mindegyik döntőben kezdő leszel…
Úgy gondolom, hogy ez egy olyan dolog, amit rajtam kívül csak Karim és Luka mondhat el magáról. Nagyon büszke vagyok arra, hogy segíthettem a csapatnak öt BL-trófea megnyerésében, és hogy minden alkalommal kezdő voltam. Ez azért sejtet valamit arról, hogy mennyire nehéz is az, hogy itt legyél ennél a klubnál és ilyen sokáig a kezdőben tudj maradni. Marcelo, Iker, Sergio, Raúl… Játékosok, akik hosszú éveken át kezdők tudtak lenni ennek a meznek az elvárásaival együtt is, ez hatalmas édem.

El tudnád mesélni, hogy hogyan sikerült megnyernetek ezt a BL-kiírást?
Jól kezdtünk a csoportban. A Sheriff elleni vereséggel aztán nehezebbé váltak a dolgok, de végül jól fejeztük be a csoportot, az első helyen végeztünk. Reméltük, hogy egy kedvezőbb sorsolásnak örülhetünk, de végül a PSG-t kaptuk. Ez a párharc mindent megalapozott. Nem játszottunk jól Párizsban. Alig lőttünk kapura. A csapat nem reagált jól, a legjobb abban a meccsben pedig valószínűleg az eredmény volt, hogy csak 1-0-ra kaptunk ki. A visszavágón is hasonló volt a helyzet, 2-0-s hátrányban voltunk összesítésben, aztán… Nos… Megtörtént a csoda, Karim hibára kényszerítette Donnarummát… Mindannyian láttuk, hogy most itt a lehetőség. Még a fiatal srácok is, akik korábban nem tapasztaltak ilyet a BL-estéken, megtapasztalták, hogy a Bernabéu mire képes. Innentől kezdve úgy tűnt, mintha élveznénk a szenvedést és a színpadias fordításokat. És ez történt. A Chelsea ellen jól játszottunk hazai pályán és idegenben is, nem volt veszíteni valójuk. Ezeken a meccseken a legnehezebb játszani, nem a legjobban álltunk neki. Aztán a City ellen el lehet képzelni… A varázslat. Két perc alatt kiharcoltuk a hosszabbítást, majd ott már tudtuk, hogy biztosan tovább fogunk menni.

Te adtad a gólpasszt Rodrygónak a 2-1 előtt. Anélkül vélhetően nem lett volna 14. BL-cím.
Igazából mindannyian kivettük a részünket. Azok, akik többet játszottak, azok, akik kevesebbet, mindannyian fontosak voltunk a csapat számára. Mindenki, aki játszott, kivette a részét. Ez a padról is látszott. A Chelsea ellen középső védőként játszottam. Ez eléggé rögtönzött dolog volt. David, Lucas, Marcelo és én. Még a középpályás hármas, Casemiro, Luka és Toni sem volt ott. Ez sokat elmond arról, hogy milyen mély és tehetséges a keretünk.

A City ellen is beugrottál a védelem közepére. Csináltál már ilyet karriered során korábban is, vagy csak most volt erre szükség?
Úgy gondolom, hogy ennyi év tapasztalata, ennyi ilyen szintű meccs után van egy magas szintű koncentrációd és helyezkedési érzéked, amelyekkel az alap dolgokat megoldod. Az akarat hatalom, ahogy a mondás tartja. Ha minden jól megy, mindenki teszi a dolgát, az kifizetődik.

A cardiffi döntő mellett a párizsi volt az egyik legjobb meccsed a Madrid színeiben. Kivetted Luis Díazt a meccsből, pedig remek torna volt mögötte.
Remek formában érkeztem meg az idény utolsó szakaszára, és azt akartam, hogy az a négy döntő és négy cím számítson ellene, hiszen neki az első döntője volt. De ez nem ilyen egyszerű. Ragadni akartam hozzá, tudtam, hogy milyen veszélyt jelent, és szerintem a meccs legnagyobb részében sikerült jobbnak lennem nála. Ez volt az egyik kulcs. A védekező párharcokban sokkal jobbak voltunk a meccs különböző szakaszaiban. Aztán ott volt Thibaut teljesítménye, ő sokszor megmentett minket.

Hogyan sikerült megnyernetek az utolsó nyolc döntőtöket?
Szerintem sokkal fontosabb az, hogy mit érez az ellenfél, mint hogy mi mit érzünk. Mi mindig minden címért harcolunk. Tudjuk, hogy ha rosszul játszunk és ez épp nem a mi napunk, akkor is lesznek helyzeteink, és ha keményen hajtunk, meglesz az eredménye. Az ellenfél hatással van saját magára; ott van a fejükben, hogy a Madriddal állnak szemben, a Madrid nem veszít döntőket, a Madrid tudja, hogy hogyan kell játszani a döntőkben… Cardiffban csodás volt a döntő, minden szinten jobbak voltunk mint a Juventus, különösen a második félidőben. Párizsban pedig lőttünk egy gólt és nagyon gyakorlatiasak voltunk a pályán. Minden pillanatban tudtuk, hogy mi a dolgunk, hogy fognak réseket hagyni, és ez volt a kulcs: a labda megfelelő járatása a győzelem érdekében.

Carvajal

Furcsának találod, hogy vannak szurkolók, akik már a jövő évi döntőre vásárolnak jegyet?
(nevet) Csak bátorítani tudom őket. Természetesen meg fogunk próbálni bejutni a döntőbe. Ez csodás lenne. De lépésről lépésre haladunk. Rengeteg munka vár ránk, a többi csapat sokat erősít. Mindig nevetnem kell, amikor az emberek azt mondják, hogy ott voltam az összes döntőben és mindet megnyertük. És persze azt hiszem azóta egyet sem veszítettünk el… (nevet) Ez vicces.

Az előző idényben sérülések miatt mindössze 15 meccset tudtál lejátszani. Mi változott?
A táplálkozási szakértőmnek köszönhető, aki rájött, hogy a glutén nem tesz jót nekem. Gyulladásokat okozott, ami pedig kockázatossá teszi a versenysportot. Speciális táplálékkiegészítőt szedek, hónaptól függően. A pihenés is segít. Sokat dolgozom a fizioterapeutákkal. Mentális munkát is végzek, az olyan meccseken mint döntő vagy a City elleni visszavágó, vagy például fejben azzal számolok, hogy kiharcoljuk a hosszabbítást a Chelsea ellen. A korábbi években túlságosan izgatott voltam, ez pedig több oxigén, több vér felvételére ösztönzi az izmokat, és meggyengít. De száz szónak is egy a vége, összességében elégedett vagyok a teljesítményemmel, ebből a szempontból felszabadultabb lettem. Persze kapok rúgásokat, de elmondhatom, hogy kikeveredtem abból a spirálból.

Hiányzik a tej és a vörös hús, vagy tudsz ezek nélkül élni?
Ehetek vörös húst. (nevet) Heti egyszer vagy kétszer. Ott a csirke, a hal… Szeretek jól enni. Mindenevő vagyok, ez megkönnyíti a dolgokat.

Senki nem beszél arról, hogy a Madrid jobb oldali védőket igazolna, Carvajal ott van, Ordiozola visszatér. Nem könnyű egy posztot teljesen kisajátítani a Real Madridban.
Ez soha nem könnyű, főleg akkor, amikor a teljesítményed nem a legjobb. A klub szeretné megerősíteni a keretet, és teljesen logikus, hogy fiatal játékosokat igazolnak. Az idő rohan, a klub viszont remek munkát végez. Viníciusszal, Rodrygóval, Camavingával, Asensióval… Mindenkivel. Emellett olyan tapasztalt játékosokat is igazolnak, mint David és Rüdiger, akik ingyen érkeztek. Vagy ott van Tchouaméni.

Hogy betűzöd? Olyan, mintha a T néma lenne.
Nem könnyű, nem az… Megpróbálunk majd egy olyan nevet találni neki, ami ennél kicsit könnyebb. (nevet)

Ancelottinak nagy szerepe volt a karrieredben. Egy Leverkusenben töltött időszak után tértél vissza, még nem debütáltál a Madridban, de kezdőt csinált belőled, amikor pedig visszatért, ott tartott téged. Milyen edző Ancelotti?
A keret szempontjából egy vezető, mindenki számára referenciapont. Amikor beszél, mindenki maximálisan rá figyel, meg akarjuk érteni őt. Sikerült harmóniát teremtenie azokkal, akik többet játszanak, és azokkal is, akik kevesebbet. Megpróbált mindenkit megérteni. Ő is játékos volt, tökéletesen érti, hogy ha valaki nem játszik, az nem ideális helyzet. Fantasztikus edző, tudja, hogy hogyan készüljön fel a mérkőzésekre, de ami kiemelkedő, az az, ahogy a játékosokat kezeli.

Mit mondott nektek a Clásicón elszenvedett vereség után, ami az idény egyik kulcspontja volt? Hogyan biztosította, hogy a csapat ne veszítse el az önbizalmát?
A Barcelona azon a meccsen jobb volt nálunk, tudták, hogy hogyan használják ki a gyengeségeinket. Mindig nehéz hazai pályán kikapni az ősi riválistól egy ilyen végeredménnyel. A válogatott szünet jót tett nekünk. De az edző elmondta, hogy maradjunk nyugodtak, ez mindössze három pont volt. Ha a Celta elleni meccsen kapunk ki és veszítünk három pontot, az is ugyanilyen. Elmondta, hogy keményen dolgoztunk, rengeteg erőfeszítést tettünk azért, hogy elveszítsük azt a meccset. Szerintem ez volt a kulcs, hogy nyerjünk Vigóban, a bajnokság pedig a Sevilla ellen dőlt el, amikor hátrányból álltunk fel, a Barcelona pedig talán másnak kikapott.

A Madrid egy hónappal a vége előtt megnyerte a bajnokságot, megnyerte a BL-t és a Spanyol Szuperkupát is, ez volt az egyik legjobb idény a klub számára. De az emberek mégis megkérdőjelezik a Madrid stílusát…
Tudod, hogy mi ez? Amikor egy csapat nyer, egy másik pedig nem, akkor kevesen értik meg, hogy az ellenfél jobb volt ebben az értelemben. A futballban végül nem mindig az a csapat nyer, amely a legtöbbször lő kapura, amely többet birtokolja a labdát, amely a legtöbbet passzol az ellenfél térfelén, amely leginkább lenyűgözi a szurkolókat. Az nyer, aki a legtöbb gólt szerzi és a legkevesebbet kapja. Ebben jobbak voltunk, de nem csak az elmúlt idényben. Az, hogy az elmúlt 9 BL-kiírásból 5-öt mi nyertünk meg, úgy nem történhetett volna meg, ha rosszul játszottunk volna de mégis nyertünk volna. Ehhez kell valami más. Mindenkinek meglehet a maga véleménye, de belülről nézve elmondhatom, hogy ez a világ egyik legjobb kerete, és megvan bennünk a varázslat, a hit, az erő, vagy ahogy Guardiola mondta nemrég, „a madrid 2-0-s vesztésre áll, de senki nem égeti el a labdát”. Ez nem könnyű, és nem minden csapat mondhatja el magáról, hogy megvan benne.

Carvajal

A Madridnál ott van két veterán, akik posztjukon a világ legjobbjai: Luka Modrić és Karim Benzema.
Ők a legjobbak. A csapat hoz döntéseket, de tudjuk, hogy hogyan játsszunk, tudjuk, hogy egy ilyen csapattal is tudni kell lezárni a területeket, hogyan kell különböző módokon üres területeket keresni. Ha minden fekete vagy fehér lenne, akkor unatkoznánk, minden csapat ugyanúgy játszana. Ez a futball szépsége. A taktika, a játék megközelítése más, ezért is gondolom úgy, hogy amit mi teszünk, az elismerést érdemel. De ha valaki ahhoz a véleményhez akar ragaszkodni, hogy nekünk csak a győzelem számít, tiszteletben tartom, de nem értek egyet vele.

A Bernabéu kulcsszerepet játszott az idény sikereiben.
A szurkolók és a stadion alapvető fontosságúak voltak abban, hogy megnyertük a BL-t és a bajnokságot. Sok csapat képes gólt lőni a 75. percben, neked pedig ilyenkor már két gól kell a továbbjutáshoz, és mindenki tudta, hogy megtörténhet. Ez szárnyakat és rengeteg energiát ad a felálláshoz, és nekik köszönhetően sikerült.

Te vagy a negyedik számú kapitány Benzema, Nacho és Modrić mögött. Ez biztosan nagyon jó érzés.
Igazság szerint tényleg az. Nagyon boldog vagyok emiatt. Büszke vagyok arra, hogy a négy csapatkapitány egyike lehetek. Ez még keményebb harcra sarkall, nagyon büszkévé tesz, hogy ilyen hosszú idő elteltével is fontos része vagyok a csapatnak. Legalább is ez az, amit a klub mond nekem.

Benzema most a kapitány, de néhányan kételkednek abban, hogy neki kell nyernie az Aranylabdát.
Minden más jelölt jóval mögötte van. Nem csak amiatt, amit segített elérni nekünk, hanem azért is, mert rendkívül fontos szerepe volt az egészben. Ha messziről nézzük, akkor Karim volt az, aki ezekre a sikerekre vezetett minket. A góljai, a gólpasszai… Bárki, aki látta őt játszani, kétségtelenül neki adná az Aranylabdát.

Jönnek a fiatalok. Camavinga, Rodrygo, Viníciua… Meglepett, hogy Vini milyen szintre ért?
Mi, akik vele dolgozunk az edzéseken, tudjuk, hogy milyen potenciál lakozik benne, ebben az évben pedig berobbant. Mindenki láthatta. Ahogy Karim mondta, kétség sem férhet hozzá, hogy a világ öt legjobbja között van, de szeretném kiemelni azt a kemény munkát, amit az egészbe fektet. Nagyon fiatalon érkezett ide, sok mindent el kellett viselnie. Még mémek is születtek arról, hogy a kapu előtt nem találta a helyét, az emberek nagyon kritikusak voltak. Nem könnyű ezt a mezt viselni ilyen fiatalon. Sok játékossal megtörtént már hasonló, a bukástól való félelem, amely miatt nem vagy önmagad. Továbblépett, maga mögött hagyta az egészet, és megmutatta magának, hogy képes bármivel megbirkózni. Maximálisan tisztelem őt ezért, mivel ez nagyon nehéz dolog. Egy jó szerződéshosszabbítást is kiérdemelt, remélem, hogy sokáig itt lesz.

Egy másik játékos, akinek rémálmai voltak a sérülések miatt, Eden Hazard. Te is pontosan tudod, hogy ez milyen érzés. Öröm volt látni, hogy mindenki támogatta őt a Cibelesen. Gondolod, hogy ebben az idényben végre azt az Hazard-t láthatjuk, aki a világ öt legjobbja között volt a Chelsea-ben?
Úgy gondolom, hogy ha túllendül a problémáin, ami alapvető fontosságú, akkor igen. Amikor meccsről meccsre felveszi a ritmust, fantasztikus játékos lesz, ahogy ezt már az elmúlt években megmutatta. Az összeölelkezésünk pedig megmutatja, hogy milyen nagyszerű srác. Egy rémálmot élt meg, de mindig megjelent Valdebebasban, keményen dolgozott, soha nem panaszkodott. Nem mindenki képes erre.

Tchouaméni vagy Rüdiger komoly ajánlatokkal rendelkeztek más kluboktól. De ez volt a helyzet Alabával és Camavingával. A játékosok a pénzügyi dolgoktól függetlenül érkeznek Madridba. Mbappé úgy döntött, hogy marad a PSG-ben. Ez extra motivációt jelentett nektek a BL-döntőben?
Az olyan játékosok, mint Antonio vagy Camavinga azért döntöttek úgy, hogy csatlakoznak a Madridhoz, mert tudták, hogy mit is jelent ennél a klubnál lenni, amely körül minden óriási. Ezt meg is fogják tapasztalni nagyon hamar. David már túl is van ezen. Ami az Mbappé-ügyet illeti, úgy tűnt, hogy lényegében más lezártnak tekinthető az üzlet. A szerződése lejárt, de végül úgy döntött, marad. Ez az ő döntése volt, biztosan beszélt a hozzá közel állókkal, mérlegre tett mindent, a döntéseket pedig tiszteletben kell tartani. Párizsban maradt, hogy megpróbálja megnyerni velük a BL-t. Előfordul, hogy az ilyen lehetőségek egyszer jönnek el az életben. Nem akarom előtte bezárni az ajtót, egyáltalán nem, de soha nem lehet tudni, hogy mi történik a jövőben. Sok játékos van, aki nem gondolkodik kétszer, ha a Madrid kopogtat az ajtaján. Hozott egy döntést. A szülővárosában van, hatalmas volt rajta a nyomás. Ő egy zászlóshajó, példakép, a sztár, és történelmet akar írni a klubjával. Szerintem ez így teljesen rendben van. De a Madrid itt van, mindig itt volt és itt is lesz. A klub minden és mindenki felett áll.

Madridi uzlet
Kattints ide és nézd meg a kínálatot!

Utolsó kérdés. Ott vagy Luis Enrique keretében. Gondolod, hogy álmodozhatunk egy újabb győzelemről, mint az aranykorszakban?
Nagyon, nagyon izgatottak vagyunk. Az edzőnek sikerült egy magot alkotnia 50 játékosból, mi pedig szeretnénk, ha az emberek újra rákapjanak és higgyenek. Az Eb-n az elődöntőig jutottunk, büntetőkkel búcsúztunk. Ez egy csodás vb lesz, egy szokatlan vb. Karácsonykor, télen. Én a legjobb öt vagy hat csapat közé tenném a spanyolokat.
 

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK