Lucas Vázquez: Nem kérdés, hogy megérdemeltük a BL-győzelmeket

Tomás Roncero ezúttal Lucas Vázquezzel beszélgetett hosszasan.

Múlt pénteken lettél 31 éves. Olyan korban vagy, ami korábban azt jelentette, hogy már nem sok van hátra a karrieredből. De a te fizikumoddal, és a sporttudomány fejlődésével még rengeteg időd van. Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Miért változott ennyit minden?
Az emberek gondolkodása, a futballvilág gondolkodása megváltozott. Játékosként sokkal inkább érdekünk az, hogy odafigyeljünk magunkra fizikálisan. Sokat javult a helyzet abban a tekintetben is, hogy mostanra nagyobb tudással rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy miként tartsuk fenn a testünket hosszú távon. A tervem az, hogy sokáig futballozom még, és amennyire csak lehet, kiélvezem ezt a sportot.

Milyen jelentősége van az erőnléti edzőnek? Mennyire érzed azt, hogy az Antonio Pintusszal való közös munkád szükséges a fizikai állapotod javulásához és a karriered hosszú távú fenntartásához?
Pintus rendkívül fontos. Különösen az előszezonban, amikor a szokásosnál is több erőnléti munkát végzel. Az idény során, amikor három naponta meccs van, nehezebb ezt megtenni. Egyébként az egyéneken is múlik a dolog, hogy ki mennyi munkát hajlandó elvégezni.

41 mérkőzésen léptél pályára a legutóbbi idényben, amelyek közül jó néhány az idény kritikus szakaszára esett. Ha korábban egy játékos nem volt állandó kezdő, akkor általánosságban elmondható volt, hogy nem olyan fontos része a keretnek. Manapság azonban nem ez a helyzet, még akkor is értékes része lehetsz a csapatnak, ha a legerősebb 11-ben nem lennél benne.
Igazából pontosan így van. Annyi a lényeg, hogy a rendelkezésedre álló időből a lehető legtöbbet hozd ki. Fontos, hogy adj valamit a csapatnak. Érthető, hogy mindenki kezdő akar lenni, de ha nem vagy a kezdő tizenegy tagja, akkor az a dolgod, hogy a padról beállva mindent beleadj. Én is szeretnék annyi meccsen kezdeni, amennyin csak lehet, és mindig javítani ezen a számon.

A Real Madridra gyakorolt hatásod felülmúlta az érkezésedkor meglévő elvárásaidat?
Amikor visszatértem Madridba, még gyerek voltam. Egy évig játszottam az első osztályban az Espanyolban, mielőtt visszajöttem, ott nagyszerű lehetőséget kaptam a Castilla elhagyása után. Amikor újra itt voltam, az volt a célom, hogy hosszú évekig maradni tudjak és mindent beleadva dolgozzak ezért. Nagyon elégedett vagyok az itteni karrieremmel, remélem, hogy még hosszú évekig folytatódik.

Lucas AS címlap

Közelítesz a 300. mérkőzésedhez a Real Madridban…
Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ennél is többször lépjek pályára, de ez egy olyan mérföldkő, amely jól mutatja, hogy az évek során milyen keményen dolgoztam. Nagyon elégedett vagyok.

A Madridban játszottál Benítez, Zidane, Lopetegui, Solari, majd ismét Zidane kezei alatt, most pedig Ancelotti irányításával. Milyen hatással van egy edző a játékosra? A lényeg a beléd fektetett bizalom?
Minden edzőnek megvan a maga edzői módszere, mindenki a saját módján értelmezi a játékot, megvannak az általa kedvelt játékos típusok… De az egyetlen módja annak, hogy jól játssz és megteremtsd a különbséget a pályán, a kemény munka, minden egyes nap. Ha folyamatosan megmutatod, hogy készen állsz a Real Madridban játszani. Ezt próbálom én is megtenni. Keményen harcolok a játékpercekért, bizonyítok az edzőnek, hogy megkapjam a bizalmat, amely pedig hozzájárul ahhoz, hogy napról napra jobbá váljak.

Szélső védőként is ugyanúgy szeretsz játszani mint szélsőként?
Őszinte leszek. Gyerekkorom óta a támadó játék és a szélsőjáték volt a középpontban számomra. És a gólszerzés. Így eleinte nem igazán mozogtam otthonosan szélső védőként; nem élveztem. De most, hogy már másfél éve játszom ott, egyre inkább otthon érzem magam ezen a poszton. Mostanra nagyon élvezem a játékot ezen a poszton is. A célom az, hogy egyre jobb legyek, hasznos legyek a csapat számára és fontossá váljak ezen a poszton.

Eléggé lenyűgözött a BL legjobb 16 csapata közötti párharc visszavágóján, a PSG ellen látott utolsó fél órád. Két alkalom is volt, amikor Kylian Mbappé megindult előre, de mindkétszer elbántál vele. Azon az estén nem érezted azt, hogy megérkeztél védőként?
Igen, talán ezt tükrözte a dolog a csapat számára rendkívül fontos mérkőzésen. De ez csak egy apró mozzanata az elvégzett munkámnak, és mindannak, amit tanultam ez alatt a másfél év alatt. Különleges pillanat volt a PSG elleni, egy hihetetlen fordítás a Bernabéuban. Tényleg átvettem azokat a dolgokat, amelyeket védőként meg kell tanulni, és egyre inkább otthon érzem magam ezen a poszton.

Carlo Ancelotti hihetetlen edzői pályafutással rendelkezik, valószínűleg a világon a legjobbal. Hogyan tudja elérni, hogy minden játékosa, még azok is, akik kevesebb játéklehetőséget kapnak, elkötelezett és boldog?
Egyszerű. A titka az, hogy remek fickó, akinek nagy szíve van. Ez a legnagyobb titka.

Lucas

A legutóbbi BL-idényben senki nem számított a Real Madrid győzelmére, de ti sorban löktétek félre az ellenfeleiteket: PSG, Chelsea, Manchester City, Liverpool… Mit mondtatok egymásnak az öltözőben? Milyen volt ez az idény?
Őrület volt. A sikerünk kulcsa a Real Madridot meghatározó filozófia volt: soha ne add fel, az utolsó pillanatig higgy a sikerben, mindenki egy irányba haladjon. Ez persze klisének hangzik, de tényleg ez a helyzet. Voltak pillanatok, amikor az egyenes kieséses szakaszban amikor teljesen elvesztünk, de voltak kulcsmomentumok, amelyekben remekül játszottunk, mondjuk azért, mert a saját szurkolóink előtt játszottunk, a Bernabéu varázsa miatt. Minden egyes játékos hitt abban, hogy csapatként bármire képesek vagyunk, és eljutottunk a döntőbe. A Tizennegyedik mindenki számára különleges volt.

Talán a Tizedik után a Tizennegyediket mondanák a madridisták a kedvenc BL-sorozatuknak…
Érzelmi szempontból nehéz lenne túlszárnyalni a Párizsba vezető utunkat. Őrületes volt. Az, hogy ilyen visszavágókat játszottunk a Bernabéuban ezek ellen a nagy csapatok ellen, még különlegesebbé tette számunkra, a szurkolóink számára, mindenki számára.

Láttátok a bizonytalanságot az ellenfeleitek szemében?
Inkább rajtunk múlott ez, mint rajtuk. Tudtuk, hogy bármikor képesek vagyunk fordítani, hogy képesek vagyunk gólhelyzetet kialakítani. Nagyon fontos volt a szurkolóink támogatása is. Amikor mentálisan szenvedtünk, feltüzeltek minket. Az általuk teremtett varázslatos hangulat vezetett ahhoz, amit történt.

Mindig vannak olyanok, akik azt mondják, hogy a Real Madrid nagyon szerencsés volt. Miért esik nehezére néhányaknak az, hogy elismerjék a Real Madrid eredményeit?
A BL körül mindig sok a vita. Minden klub szeretne 14 címmel rendelkezni, és mindenki szertette volna megnyerni az előző idény kiírását is. Az, hogy mi ilyen sokat nyertünk az elmúlt években, azt eredményezte, hogy sokan szeretnének kétségeket elültetni az emberek fejében azzal kapcsolatban, hogy megérdemeltük-e a győzelmeket vagy nem, de szerintem ez nem is lehet kérdés a megnyert trófeákkal kapcsolatban.

Barcelonában stílusvitát folytatnak… Azt mondják, hogy bár a Real Madrid trófeákat nyer, azt nem jó játékkal teszi…
A jó játék fogalma sokrétű. Jó játék az is, ha jól védekezel, jól kontrázol, jól fejezed be az akciókat, fókuszálsz, a csapatnak karaktere van a fordításoknál… Rengeteg stílusban lehet futballozni, ezek mindegyike tiszteletet érdemel, de mi mindennél jobban szeretünk nyerni. Ebben az idényben megnyertük a bajnokságot, a BL-t és a Spanyol Szuperkupát is. Nem nyerhetsz három ilyen fontos címet rossz játékkal. Végül mindig ugyanoda lyukadunk ki: megkérdőjelezünk egy bajnokot, csak azért, hogy megkérdőjelezzük.

Meglepett, hogy Mbappé visszautasította a Real Madridot? Mit gondolsz a döntéséről? Szerinted meg fogja bánni?
Nem volt ez egy egyszerű helyzet, főleg nem neki. Hatalmas nyomás volt rajta. Nem tudom, hogy mi történt. A döntését tiszteletben kell tartani. Remélem, hogy nagyon boldog és élvezhetjük még a játékát hosszú évekig, mivel ő egy kiváló játékos.

A Real Madridban két veterán is van, Luka Modrić 36, Benzema pedig 34 éves. Két vezéregyéniség, akiknek a teljesítménye nem kérdőjelezhető meg. Mit gondolsz, a fiatalokat motiválja az, hogy a keret két ilyen idős játékosa nem azért van a pályán, aki, hanem azért, ahogy teljesít?
Ők példaképek, ez a legjobb szó rájuk. Olyan játékosok, akik 34 és 36 évesen többet futnak bárkinél egy meccsen. Nagyon fontos játékosok számunkra. Ki gondolta volna, hogy Luka 36 évesen hétről hétre kezdő lesz a középpálya közepén. Ez is megmutatja, hogy a futball változott, a játékosok egyre jobban figyelnek magukra, egyre profibbak. Ők mindenki számára követendő példák. Modrić jobb most, 36 évesen, mint amikor megérkeztem és 29 volt. Ugyanez igaz Karimra is, jobb játékos most, mint hét éve. Láttam a fejlődését, hogy élvezi a játékot. Csodálatos dolog látni ezt. Két példakép, nem csak a madridisták, de a világfutball számára.

Lucas

Nacho Fernándezzel és Dani Carvajallal együtt ti hárman vagytok a keret azon utánpótlásban nevelkedett játékosai, akik komoly hatással voltak a klubra. De mostanában úgy tűnik, hogy nincs olyan játékos az akadémián, aki képes lenne az áttörésre. Minek köszönhető ez? Nincsenek tehetségek? Vagy a türelem hiányzik?
Nem vonható kétségbe a kemény munka, amelyet a Real Madrid akadémiáján végeznek. Jó játékosok kerülnek ki onnan. De az első csapatba való bekerüléshez jó időzítés, megfelelő körülmények is kellenek. Senkinek nem lehetnek kétségei az akadémiával szemben. Minden évben ad játékosokat spanyol első és másodosztályú csapatoknak. Jelenleg is van néhány nagyon jó játékos a Castillában és az U19-es csapatban. A kérdés, hogy megkapják-e a lehetőséget. Biztos vagyok benne, hogy néhány kiváló játékos a közeljövőben megjelenik az első csapatban.

A Madrid a következő idényben hat sorozatban is érdekelt lesz. Képesek lehetnek a blancók egy hatkupás idényre?
Igen, meg tudjuk csinálni, mivel mindegyikben bele fogunk adni mindent. Ennél a klubnál kötelességünk mindent megnyerni. Kemény munkával, összeszorított foggal harcolva, semmit sem készpénznek véve messze fogunk jutni minden megnyerhető trófea kapcsán, kezdve az UEFA-szuperkupával az Eintracht Frankfurt ellen, augusztus 10-én. Mindent beleadunk, hogy magasba emelhessük mind a hat trófeát.

Vannak madridisták, akik már a 2023-as BL-döntőre vetik a tekintetüket, a klub 15. BL-trófeájára. Osztod ezt a nézetet?
Nem lehet más a hozzáállásunk. Tudjuk, hogy ez a klub mit vár el. Annyi trófeát kell megnyerned, amennyi csak lehetséges. Tisztában vagyunk ezzel. Tudjuk, hogy csodálatos eredmény, hogy már 14 BEK/BL-serlegünk van. Kiélveztük, stílusosan megünnepeltük, nagyszerű volt. De az előszezon kezdetétől már csak arra gondolunk majd, hogy megnyerjük az UEFA-szuperkupát, a bajnokságot, a BL-t, a Spanyol Szuperkupát, a klubvilágbajnokságot, a Király-kupát, mindent.

Szeretnélek egy kicsit visszarepíteni ahhoz a pillanathoz, amikor elvállaltad az első büntetőt a 2016-os BL döntőjének büntetőpárbajában. Kérték, hogy te legyél az első? És az, hogy a kezeden pörgetted a labdát, tudatos volt? Szeretted volna tudatni az ellenféllel, hogy nem félsz? Ikonikus képpé vált…
Igen, tényleg. Elég jó kép. (nevet) Jól éreztem magam a meccsen. A 90 perc utolsó 20 percében és a hosszabbításban… Magabiztos voltam, amikor pedig a büntetőkre került sor, kértem, hogy elvégezhessek egyet, aztán én lettem az első. Semmi gond. Elvállaltam, belőttem, megnyertük a BL-t. Minden tökéletesen ment. Ami a trükköt illeti, az csupán ösztönös volt. Nem gondolkodtam rajta, nem is igazán voltam tisztában azzal, hogy mit csinálok.

Ott voltál a 2018-as vb-n Spanyolországgal. Gondolod, hogy visszakerülhetsz a keretbe azok után, hogy ilyen hosszú ideje nem kaptál már behívót, vagy ezt már lezártad magadban? Luis Enrique kedveli azokat a játékosokat, akik hozzád hasonlóan labda nélkül is nyomást gyakorolnak. Gondolod, hogy ott lehetsz Katarban?
Igen, lehet esélyem. Szövetségi kapitányként Luis Enrique mindenki számára nyitva hagyta a kaput. A világbajnokság is a céljaim között szerepel, keményen fogok dolgozni, és mindent beleadok novemberig, hogy valahogy felkerüljek arra a gépre.

Láthatjátok, ahogy egy új Bernabéu formálódik. Ez is biztosan motivál benneteket.
Igen. Csodálatos lesz. Amikor készen lesz, elképesztően fog kinézni. Alig várjuk, hogy az átépített stadionban játszhassunk, hogy a következő években kiélvezhessük azt a szurkolóinkkal.

Madridi uzlet
Kattints ide és nézd meg a kínálatot!

Milyen céljaid vannak még a futballban? Teljesnek gondolod egy profi labdarúgó életét?
Minden évben nulláról indulok, abba az irányba terelem magam, hogy mindent megpróbáljak megnyerni, legyek jobb futballista, próbáljam a játékomnak azokat a területeit javítani, amelyekben gyengébb vagyok. És igen, teljesnek gondolom az életet futballistaként. Nagyon szerencsések vagyunk; legalább is én szerencsésnek gondolom magam. Azt csinálom, amit három vagy négy éves korom óta élvezek. Imádom a futballt, az edzéseket, a játékot, még nézni is szeretem a focit. Úgy gondolom, hogy nagyon szerencsés voltam az életem során, és keményen dolgozok azért, hogy ez még hosszú évekig tartson.

Amikor majd szögre akasztod a stoplist, vállalsz valamilyen pálya melletti szerepet? Például edzőit? Szeretnél a futball világában maradni?
Igen, szeretnék a játék közelében maradni. Azt, hogy milyen szerepben, még nem tudom, de biztosan a futball világában szeretnék maradni, és az életem hátralévő részében élvezni akarom a játékot.

Remélem, hogy addig is még négy vagy öt BL-címet nyersz majd, és együtt ünnepelhetjük azokat.
Én is remélem. (nevet)

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK