Santiago Solari: Vinícius nem pusztán tehetséges, de egy igazi harcos is

Santiago Solari a MARCA újságírójának kérdéseire válaszolt a holnap hajnalban esedékes Real Madrid - Cluba América felkészülési mérkőzés kapcsán. Az argentin edzőnek volt szerencséje irányítani mindkét klubot, s ennek apropóján a rá jellemző könnyedséggel osztotta meg gondolatait a párharcról, a Real Madriddal közös múltjáról és a jövőjéről.

Milyen érzéseket kelt benned a mérkőzés?

Azt gondolom, szórakoztató meccs lesz, hiszen a különböző kultúrájú csapatok találkozása nem szokványos. Itt a futballtörténelem legnagyobb, valamint Közép- és Észak-Amerika legkedveltebb klubja méri össze erejét. Az Egyesült Államok latin-amerikai szurkolói miatt bizonyosan telt házra számíthatunk. Részemről mindenképp izgalmas mérkőzés lesz, hiszen mindkét klubot jól ismerem.

Ha Carlo Ancelotti felhívna, milyen taktikai tanácsokkal látnád el?

Egyszerűen csak hallgatnám. Nem ismerem közelebbről, csupán néhány alkalommal találkoztam vele még akkor, amikor az utánpótlásban edzősködtem, ő pedig az első csapatot irányította. Személy szerint nagyon kedvelem, egy kivételesen bölcs embernek tartom. Szívesen meghallgatnám.

És mit üzennél úgy általában a Real Madrid szurkolóinak?

Egy percre sem veszíteném szem elől a Real Madrid játékosát, Álvaro Fidalgót. Érkezése óta remek dolgokat látni tőle. Másfajta futballhoz szokott, mégis gond nélkül alkalmazkodott az öltözőhöz, továbbá a pályán is igazi vezéregyéniség. Ő a mexikói futball egyik csillaga, olyannyira igaz ez, hogy beválogatták az All Star Game-re is. Roppant büszke vagyok rá, s a madridistáknak is büszkének kell lenniük, hogy van egy saját nevelésű játékosuk az akadémiáról, aki a Real Madrid értékeit magáévá téve szembement mindenféle előítélettel és meg tudta nyerni magának a mexikói szurkolók szívét. Ő a madridistáké.

Madridstore

Fidalgo volt Raúl első csapatkapitánya. Követed még az utánpótlást?

Természetesen! Minden korosztályt. Persze a Castillával és esetenként a Juvenil A-val könnyebb dolgom van, ott több a tartalom. Sőt, még a női csapat körüli eseményeket is követem.

Mi a véleményed a Raúl által végzett munkáról?

Fenomenális. A Castilla jelenleg egy, a korábbinál versenyképesebb bajnokságban szerepel. Az utánpótlást edzeni egy csodálatos és áldozatos munka.

A Barcelona Inter Miami elleni mérkőzését látva elképzelhetőnek tartasz egy hasonló eredményt?

Nem, dehogyis. A két csapat között nincs ekkora különbség. A labdarúgás egyre versenyképesebb, egyre profibb, sokkal többet fektetnek ebbe a sportba a világ minden táján. Az európai klubok úgy érkeznek a Klubvilágbajnokságra, hogy készpénznek veszik a trófea megszerzését, de a mérkőzéseken megmutatkozik, hogy a csapatok között nincs akkora különbség. A Club América a szezon közepén jár, míg a Real Madrid épp csak megkezdte a felkészülést.

A Real Madridnál eltöltött időd többek között arról is emlékezetes, hogy az olyan „szent tehenek” padra ültetésétől sem riadtál vissza, mint Isco vagy Marcelo. Miként értékeled, hogy e két játékosnak jelenleg nincs még csapata?

Az edző célja nem az, hogy bebizonyosodjon az igaza, hanem, hogy a neki rendelt időben a lehető lejobban szolgálja a klub érdekeit. A Real Madrid mindig is így működött. Ennek az intézménynek tizennégy BL-győzelme van, és épp úton van egy újabb trófea felé.

Az érem másik oldala Vinícius. Mindig is élvezte a bizalmad, nem?

Van egyfajta büszkeség az emberben egy-egy játékossal kapcsolatban, ha arra gondol, hogy 0,5, esetleg 1 % érdeme neki is van a sikerekben… Ugyanakkor az igazi érdem, mondjuk Valverde, Reguilón vagy Llorente esetében, egyértelműen a klubé, a játékosmegfigyelőké, illetve a labdarúgók fejlődése miatt fenntartott intézményeké. Másrészt ott vannak maguk a játékosok. Ha egy fikarsznyi közöm is van ahhoz, ahogy Vinícius kapura lő, vagy ahogy megnyerte magának a szurkolókat, akkor roppant büszke vagyok, ez egy szuper dolog.

Mi rejlik még benne?

Az tőle függ. Elképesztő örömöt sugároz magából. Az önbizalma, a törekvése, hogy feltörje az ellenfél védelmét és még többet nyerjen, ezek szenvedélyesebbé teszik a Real Madrid szurkolóit. Vinícius nem pusztán tehetséges, de egy igazi harcos is. Minden edzőjétől tanult valamit, pl. védekezésben, és ez meglátszik a játékán. Keményen dolgozik a pályán, labdát szerez, szerel, mindezek nemcsak fizikai, hanem mentális, lelki felkészültséget is igényelnek.

Tartod a kapcsolatot valakivel a Real Madridnál?

Nem is lehetne másképp, továbbra is nagy rajongója vagyok a klubnak. Büszkeség és öröm, hogy két éve a Real Madrid nagykövete lehetek. Madridista voltam és vagyok, bárhova sodorjon az élet.

A Real Madridnál eltöltött időszakaid közül melyikre vagy a legbüszkébb?

Mindegyikre. Különböző időszakok voltak, de a játék semmihez sem fogható, mert az függ a fizikai adottságaidtól, attól, ami a pályán történik, s aminek csak nagyon kevesen lehetnek részesei.

Mostanában kaptál ajánlatokat?

A futball mindig tartogat meglepetést az ember számára. Egész életemben keményen dolgoztam, élveztem, amit csináltam, remélhetőleg hamarosan ugyanígy folytathatom.

Szeretnél visszatérni egy európai klub kispadjára?

Természetesen, de nyitott vagyok bármire, mert imádom ezt a játékot.

És a Real Madrid?

Soha nem hagytam el a Real Madridot. Mindig a klub része leszek.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK