Casemiro: Alig várom, hogy pályára lépjek

A brazil középpályás első interjúja a Manchester United játékosaként.

Carlos, üdvözöllek a Manchester Unitedben. Mit érzel most, hogy aláírtál ehhez a klubhoz?
Nos, először is nagyon köszönöm. Kétségtelen, hogy nagyon izgatott vagyok. Nagyon meleg fogadtatásban részesültem. Már most is érzem az emberek szeretetét, ez pedig nagyon fontos. Az érkezésem pillanata óta érzem ezt, szerintem ez most egy új kihívás lesz. Nagyon elégedett vagyok. 20 vagy 18 évesnek érzem magam, alig várom, hogy elinduljak, nagyon izgatott vagyok, hogy a csapattársaim között lehetek, játszhatok ebben a stadionban, és úgy gondolom, ez az izgalom óriási, nagyon elégedett vagyok.

Milyenek az első benyomások?
Nos, ahogy mondtam, a körülöttem lévők szeretete… Csodálatos volt, amikor megérkeztem. Az emberek nagyon barátságosak voltak velem, sok szeretet közvetítettek felém, és ez az, amit az ember szeret érezni. Szóval nagyon boldog és izgatott vagyok, érzem, hogy ez nagyszerű kihívás lesz, egy teljesen új kihívás számomra, úgyhogy keményen dolgozom, hogy megvalósítsam a céljaimat.

Az Old Trafford, az álmok színháza. Mik az első benyomásaid róla?
Tudjuk, hogy történelmi helyszínről van szó. Ez egy komoly történelemmel rendelkező klub, nem csak a stadion, hanem a klub is. Mindent megnyert már. Szeretnék találkozni a csapattársaimmal, segíteni a csapatot. Én is a United egyik játékosa vagyok.

Mit tudsz a Manchester Unitedről?
Nos, hogy őszinte legyek, 15 év után térek vissza ide. Nem tudom, hogy mennyien tudják, de 15 évesen voltam itt egy versenyen, amikor a São Paulo játékosa voltam. Most olyan érzésem van, mintha újra nézném azt a filmet 15 évvel később, amikor már itt játszhatok, és akkor el sem tudtam képzelni, hogy ez megtörténhet. Persze amikor azon a Nike kupán játszottam, szívesen jöttem volna ide, most pedig, hogy újra itt vagyok, én vagyok a világ legboldogabb embere, és alig várom, hogy teljesítsek a pályán, hogy segítsem a társaimat, hogy győzelmekhez és trófeákhoz segítsem a Unitedet.

Mikor hallottál először arról, hogy létrejöhet ez a transzfer?
Nos, a Manchester United vezetői az első pillanattól kezdve nagyszerűen bántak velem, erre volt szükségem. Szeretettel fordultak felém, én pedig amint lehet, meg akarom mutatni a meccseken, edzéseken, hogy mit tudok. A szeretet, amit kaptam tőlük, azzal, hogy leigazoltak… Ezért is szeretnék már annyira kezdeni. Alig várom.

Mi volt az első reakciód, amikor hallottál a United érdeklődéséről?
Nos, ez Anglia legnagyobb klubja. Ez a legtöbb trófeával rendelkező együttes. Szóval nagyon örülök, és alig várom a kezdést.

Izgalmas számodra a lehetőség, hogy a PL-ben játszhass?
Persze, hogy az. A PL-ben játszani egy álom. Ez egy nagyszerű bajnokság. Ahogy a szurkolók tisztelik a játékosokat és a játékosok a szurkolókat, a játékosok a bírókat, a bírók a játékosokat, a klubok szenvedélye… Amikor a reptérről utazol be a városba, érzed, hogy ott van a futball a levegőben, a stadion pedig önmagáért beszél. A pálya lélegzi a futballt, örülök, hogy itt lehetek.

A családod számára ez egy lehetőség, hogy beszéljetek angolul, tanuljátok a nyelvet.
Igen, a feleségem beszél angolul. Van egy hétéves lányom és egy egyéves fiam. Ők egy kicsit jobban beszélnek nálam. Nagyon sajnálom, hogy nem beszélem a nyelvet, de szeretnék a lehető leggyorsabban megtanulni, hogy tanulhassak a kultúráról, a nyelvről, beszélhessek a barátaimhoz, csapattársaimhoz, a klub dolgozóihoz. Meg akarom mutatni nekik, hogy egy vagyok közülük.

Az új csapattársaiddal, például Freddel…
Nos, mielőtt ide igazoltam, beszéltem Freddel. Ő egy barátom, akivel a válogatottban jó néhány évig és jó néhány meccsen együtt játszottam. Jól ismerem őt. Nagyszerű játékos, ezért is játszik a Unitedben és a válogatottban, ahová nagyon nehéz bekerülni. Úgyhogy különleges kapcsolatban vagyok vele, és persze nagyszerű futballista, pontosan ezért van itt.

Miért gondolod őt jó játékosnak?
Nos, komoly kvalitásai vannak. Szerintem rendkívül jól mozog, remekül passzol, jól lő, mindkét lábbal. Jobbal és ballal egyaránt jól passzol. Nagyszerű játékos. Ezért is játszik a brazil válogatottban és ezért is fontos játékos itt a klubnál. Szerintem brazilként sokat fog segíteni nekem. Úgy gondolom, hogy a klubnál nagy segítség lesz nekem a jelenléte, kétség kívül fontos lesz, hogy van még itt brazil rajtam kívül.

Két korábbi csapattársad is itt játszik: Cristiano Ronaldo és Raphaël Varane. Jól mutatja ez számodra a keretben rejlő tehetségeket és tapasztalatot?
Nos, két olyan játékosról van szó, akikkel öröm volt játszani a múltban. Egész nap beszélhetnénk Cristianóról. Ő a futballtörténelem egyik legjobb játékosa. Ha visszatekintünk a Real Madridnál töltött idejére, szerintem hét évet voltunk ott együtt, igazi megtiszteltetés újra mellettük játszani, de nem csak velük, hanem a többiekkel is nagyon szeretnék már futballozni, segíteni nekik, ahogy ők is segítenek majd nekem. Nagyon izgatott vagyok, hogy itt lehetek a Unitednél.

Beszéltél Cristianóval és Raphaëllel?
Igen, beszéltem Rafával. Elmondta, hogy boldog. A családja is nagyon boldog itt Manchesterben, én pedig úgy gondolom, hogy a Unitednek egy remek középső védője van az ő személyében, azt pedig tudjuk, hogy Cristiano a történelem egyik legjobbja, és szerintem újabb dolgokat ér majd el a jövőben is.

És kik azok a United játékosok, akikkel várod már, hogy megoszthasd az öltözőt?
Nos, tudom, hogy sok remek képességű játékos van itt, nehéz lenne kiemelni néhányukat, így mindegyikükkel szeretnék már játszani. Tudom, hogy nagyon tehetségesek, akik keményen dolgoznak, én is egy leszek közülük, segíteni akarom őket, remélem, hogy ők is segítenek engem, és csodás történelmet írunk együtt.

A világ legjobb stadionjaiban játszottál: Maracana, nagy brazil stadionok, São Paulo, Bernabéu, Camp Nou, most pedig Anglia. Mire számítasz? 30 éve minden meccsen telt ház van.
Nos, pont így tekintek a stadionra. Ideges vagyok, hogy nem játszhatok egy olyan fontos meccsen, mint a mai. [Az interjú a Liverpool elleni mérkőzés napján készült – a szerk. kieg.] Szóval először is szeretném, ha a játékosok tudnák, hogy ott leszek velük a harcmezőn. Hogy mind együtt nyerhetünk. És úgy gondolom, hogy ez egy remek pálya, nagyszerű itt a hangulat, ez pedig rendkívül fontos, úgyhogy alig várom, hogy ott legyek. Nem tudom elmondani, milyen boldog vagyok. Szerintem a szurkolók nagyon fontosak lesznek számunkra, segítenek majd meccseket nyerni, ha pedig ez sikerül, akkor jönnek a trófeák is.

Ez egy futballváros…
Igen, és egy futballnemzet. A városon túl úgy érzem, hogy ez egy futballnemzet, és ami a legjobban tetszik Angliában, az a tisztelet, amelyet a szurkolók a játékosok irányába mutatnak, és ez a legfontosabb dolog.

Milyen középső középpályásnak írnád le magad?
Ez nehéz kérdés. Úgy gondolom, hogy olyan játékos vagyok, aki szeret keményen dolgozni. Egy játékos, aki mindent belead a pályán, de nem csak az ott töltött 90 perc alatt, hanem az edzéseken is, ami számomra a legfontosabb. Úgy edzel, ahogy játszol, én pedig úgy gondolom, hogy függetlenül attól, mi történik a pályán, úgy akarsz hazamenni, hogy tudod, elvégezted a dolgod. Nekem ez a filozófiám, a mentalitásom, és tudom, hogy minden arról szól, hogy mindent beleadjak a Manchester Unitedért. Persze mindenki nyerni akar a meccseken, az edzéseken, tanulni akar az edzéseken.

Tehát számodra fontos, hogy ugyanolyan intenzitással dolgozz az edzéseken mint a meccseken?
Persze. Úgy gondolom, hogy ez kulcsfontosságú a mérkőzések és trófeák megnyeréséhez. A lehető legkeményebben kell edzened ahhoz, hogy a legjobbadat tudd nyújtani a pályán, erősnek és elkötelezettnek kell lenned.

Játszottál a Manchester United ellen az UEFA-szuperkupán, de a City, a Liverpool, a Tottenham és a Chelsea ellen is néhányszor. Mit gondolsz az angol futballról?
Nos, úgy gondolom, hogy fizikálisan nagyon erős, és kétség kívül nagyon kemény. De amit a legjobban kedvelek a játékosokban, szurkolókban, bírókban ebben az országban, az az, hogy igazságosak, függetlenül a keménységtől, mindenki fair. Persze van kontakt a futballban, ütközések, de a fair játék, ami ebben a bajnokságban tapasztalható, a legcsodásabb dolog. Tudjuk, hogy mennyire versenyképes a liga, akár otthon, akár idegenben játszol, minden meccs nagyon szoros. Minden csapat egyformán erős, szerintem nem csak azok a csapatok jók, akik a BL-ben vagy az El-ben játszanak. Az első helyezett is kikaphat az utolsótól, ilyen a bajnokság. Nagyon jó dolog, hogy ilyen nagy a verseny, izgatottan várom, hogy pályára lépjek a bajnokságban.

100% minden meccsen?
120% minden meccsen.

Végül üzensz valamit a szurkolóknak?
Nos, nagyon izgatott és hihetetlenül boldog vagyok, hogy itt lehetek. Nagyra értékelem a szeretetet, amivel az emberek az első naptól kezdve fogadtak, már a reptéren is, mindenki… Nagyon hálás vagyok, és biztosíthatok mindenkit, hogy mindent bele fogok adni, nem csak a meccseken, hanem az edzéseken is, és számíthatnak rám, mint a Manchester United egyik játékosára, aki meccseket és címeket akar nyerni, mint a többiek. Nagyon várom a kezdést, most pedig minden a kemény munkáról szól majd, és arról, hogy mindenkinek megmutassam, mire vagyok képes játékosként.

Forrás: manutd.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK