Alaba: Casemiro olyan helyzetbe került, mint én egy évvel korábban

David Alaba immáron második idényét kezdi meg a Real Madrid játékosaként, s az embernek az az érzése, hogy az osztrák válogatott labdarúgó lehet a klub történetének egyik legjobb igazolása. A védő a Bayern Münchennél lejáró szerződése okán ingyen érkezett, ezt követően tevékeny részt vállalt a Spanyol Szuperkupa, a spanyol bajnokság és a Bajnokok Ligája megnyerésében. Eddigi teljesítményét az idei Európai Szuperkupa elhódításával sikerült tetéznie. Ez utóbbi mérkőzésen a Real Madrid kettő találatából ő szerezte az elsőt. Azt megelőzően, hogy a Bajnokok Ligája idei kiírásában pályára lépne a Celtic ellen Glasgow-ban, a goal.com-nak adott interjút, melyben mesélt a Real Madridhoz igazolásának körülményeiről és betekintést engedett néhány kulisszatitokba is.

A Bayernnél eltöltött éveid során bizonyítottad, hogy az a típusú labdarúgó vagy, aki a pályán rengeteget kommunikál a társaival. Mennyire igaz ez rád a Real Madridnál?
Az első naptól fogva folyamatos interakcióban vagyok a csapattársaimmal, ez a játékstílusom részévé vált. Azon túl, hogy ezt alapból megkövetelik tőlem, önmagammal szemben is elvárás.

Mi a helyzet a nyelvvel?
A pályán már gond nélkül tudok spanyolul instrukciókat, utasításokat adni. Az első hetekben intenzíven tanultam a nyelvet. Kifejezetten fontosnak tartottam, hogy mielőbb megtanuljam az alapokat. A társakkal jól megértetem magam, de a tudásom valószínűleg nem elég ahhoz, hogy interjút adjak.

Eddigi pályafutásod során – legyen szó csapattársról vagy ellenfélről – ki volt az, akivel a legtöbbet kommunikáltál?
Elsőre Thomas Müllert mondanám, de Dante is ilyen játékos volt. Mikor még a védelem szélén játszottam, Dante volt hozzám a legközelebb, rengeteget beszélt hozzám, nagyon sok segítséget kaptam tőle.

Alaba

Rajtad kívül még ki az a Real Madrid csapatából, aki utasítja, irányítja a többieket?
Ebben a csapatban ez a feladat több játékost is érint: rajtam kívül jellemzően Modrić, Benzema és Kroos vállalja a kommunikációt a többiekkel.

Modrić, Kroos és Casemiro jó ideje alkotott tökéletes hármast a középpályán. Mit gondolsz a brazil távozásáról?
Egy évvel ezelőtt hozzá hasonló helyzetben voltam magam is, épp ezért sokat beszéltünk erről a kérdésről. A Real Madridnál eltöltött kilenc év után új kihívásra vágyott. Teljes szívemből kívánom neki a legjobbakat.

Néhány évvel ezelőtt már volt lehetőséged együtt dolgozni Ancelottival a Bayernnél. Mennyiben változott az azóta eltelt időben?
Mind emberként, mind edzőként ugyanolyan, még mindig ugyanazokat az értékeket képviseli. Talán az edzések metodikája és a formációi változtak valamicskét.

Mennyiben hasonlít egymásra Uli Hoeneß és Florentino Pérez?
Mindketten nagyszerű személyiségek, akik élnek-halnak a klubjukért. A lehető legközelebb akarnak lenni a csapathoz. Florentino minden mérkőzés után, néha edzéseket követően is bejön az öltözőbe, hogy beszélgessen velünk, játékosokkal. Uli Hoeneß is gyakran tett így. Számukra fontos, hogy tudják, hogyan érzik magukat a játékosok.

Alaba

Mennyire volt szoros kapcsolatod Hoeneß-szel?
Tizenhat esztendősen érkeztem Münchenbe, s mondhatom, hogy kezdettől fogva nagyon különleges volt a kapcsolatunk. Gyakran hívott az irodájába, hogy tanácsokkal lásson el vagy, hogy megkérjen valamire. Emlékszem, egy alkalommal azt mondta nekem: „Azt akarom, hogy nagyobb felelősséget vállalj a pályán és az öltözőben is.” Mindig nyílt és őszinte volt a kommunikációnk. Uli Hoeneß mind emberként, mind labdarúgóként nagy segítségemre volt. Mindvégig inspirációként szolgált a számomra.

Milyen volt a búcsú tavaly nyáron?
Az utolsó mérkőzésem után elköszöntem tőle és Karl-Heinz Rummeniggétől is. Az együtt eltöltött hosszú és sikeres időszakra tekintettel természetesen egy igen érzelmes búcsú volt.

A Bayerntől való távozásod után másfajta hangok is előtérbe kerültek: Hasan Salihamidžić nemrégiben elismerte, hogy hibát követett el a veled való tárgyalások során. Azóta beszéltetek egymással?
Nem, nem vagyunk kapcsolatban, de határozottan minden rendben köztem és a Bayern között. Inkább szeretek előre tekinteni, mint hátra.

Pini Zahavi mellett édesapád, George is rendszeresen ellát tanácsaival. Miként befolyásolta a vele való kapcsolatodat viharos válásod a Bayernnel és a Real Madridhoz történő átigazolásod?
Nagyon szoros a kapcsolatom édesapámmal, rendszeresen, sőt minden nap beszélünk egymással. Nagy segítségemre van abban, hogy tisztán lássak, és a futballra tudjak koncentrálni.

Beszélgettek a teljesítményedről?
Tizenhét éves korom óta jár ki a hazai meccseimre. Minden idegenbeli találkozó után ő az első, akit felhívok a buszról. Beszélgetünk a játékomról, megosztja velem őszinte véleményét. Másnap megküldi a különböző statisztikákat, amiket közösen kielemzünk.

ALaba

Édesapád zenész volt, míg a nővéred, Rose May, énekes. Milyen szerepet játszott korai éveidben a zene?
Zenében nőttem fel, nálunk állandóan szólt valami. A zene meghatározó a családunkban. Rengeteg a cd, a bakelit. Földön, vízen, levegőben: zene, zene, zene. És persze mindig mindenki együtt énekelt… 

Elgondolkodtál valaha egy énekesi karrier lehetőségén?
Természetesen álmodoztam ilyesmiről, de hamar rájöttem, hogy ebből nem lesz semmi. Ahogy a focit, úgy a zenét is kiskorom óta imádom.

Játszol valamilyen hangszeren?
A szüleim tanítottak zongorázni és gitározni, de nyilvánvalóvá vált, hogy a nővéremnek sokkal nagyobb tehetsége van ezekhez.

Tudsz játszani ezeken a hangszereken?
Igen, egy dalt el tudok játszani gitáron, kettőt pedig zongorán.

Gyerekkorodban jártál édesapád koncertjeire?
Elég gyakran. Néha a színfalak mögött, néha a színpad szélén voltam, olykor a közönség soraiban ültem. Mindenre élénken emlékszem. A bécsi fellépése a Donauinselfesten igazán különleges volt. Hihetetlen volt látni, mennyien hallgatják édesapámat.

Milyen zenét hallgatsz?
Leginkább hip hopot, R’n’B-t és keresztény zenét.

Ki az öltöző zenefelelőse? Ott milyen zenék szólnak?
Karim Benzema. Mindenféle zenét játszik.

Nővéreddel közösen éttermet nyitottatok Bécsben. Honnan jött az ötlet?
A szüleim tudták rólam, hogy szívesen kísérleteznék a gasztronómia területén. Volt egy ötletük, amivel megkerestek, s ami nagyon megtetszett, végül pedig közösen úgy döntöttünk, hogy éttermet nyitunk. Az egész folyamatot nagyon élveztük. Amikor Bécsben járok, az első utam az étterembe vezet.

Nemrégiben a "Viola Investment GmbH – Friends of Austria" tagjaként résztulajdonosa lettél a nevelőegyesületednek. Mi késztetett erre a lépésre?
Az Austria Wien a szívem csücske. Nagyon hálás vagyok a klubnak. Nem is volt kérdés, hogy a nehéz időszakban segítségükre sietek. Állandó figyelemmel követem a klub körüli történéseket, nézem a meccseiket és rendszeresen beszélek az ottaniakkal.

Elképzelhetőnek tartod, hogy a jövőben visszatérj?
Egyelőre ez igen távolinak tűnik a számomra. Sosem tekintek ennyire messzire a jövőbe. Még fogalmam sincs, hogy mi lesz velem néhány év múlva, vagy amikor végleg befejezem a labdarúgást.

Az a pletyka járja, hogy a Galatasaray nagy rajongója vagy. Igaz ez?
Valóban szimpatizálok a klubbal. Kiskoromban Bécs utcáin játszottam, sok barátom Törökországból származott. Három lehetőségem volt: Galatasaray, Beşiktaş vagy Fenerbahçe. Nagyon hamar eldőlt, hogy a Galatasaray lesz a kedvencem. Arra már nem emlékszem, hogy ennek mi volt az oka. A Galáról minden isztambuli derbit együtt néztem a barátaimmal.

Forrás: Goal
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK