Camavinga: Nem akarok egész életemben csodacsere lenni

A Real Madrid középpályása a goal.com-nak adott interjújában beszélt a behívóról, a világ legnagyobb klubjában betöltött csodacsere szerepéről és sokoldalúságáról is. Azt is kifejtette, hogy a Bajnokok Ligája megnyerése mennyiben válhat hasznára a Dánia elleni mérkőzés során.

2022. november 9-én, szerdán este Eduardo Camavinga meghallotta nevét a katari világbajnokságra utazó francia keret kihirdetése alkalmával. „Pontban 19:58 órakor a tévé előtt ültem…" – ismeri be, sőt, mosollyal az arcán azt is megállapítja, hogy 20:30 óráig borzasztóan lassan telt az idő – „Túl sok információ hangzott el…”

Jelenleg a francia válogatott tagjaként szerepelsz a világbajnokságon. Váratlanul ért a lehetőség, tekintve, hogy a Real Madridban leginkább a kispadot melegíted?

Azt nem mondanám, hogy meglepődtem, de természetesen voltak kétségeim. Bizonytalan voltam, vajon a szövetségi kapitánynak rám esik-e a választása. Mindenesetre reménykedtem. Voltak, akik nem lehettek itt, így megnyílt a lehetőség előttem. Amikor a nevem felkerült a listára, az határtalan boldogsággal töltött el.

Terhet jelent számodra a jelenlegi helyzeted a klubnál?

Természetes, hogy minden mérkőzésen szeretnék pályára lépni. A Real Madridnál azonban az a helyzet, hogy kivételes játékosok állnak előttem a sorban. Nem mondanám, hogy elégedett vagyok a helyzetemmel, mert nem kellemes folyton a kispadot melegíteni. Ugyanakkor türelmesnek kell lennem.

Gyakran emlegetik veled kapcsolatban, hogy sokkal hatékonyabb vagy a kispadról beállva…

Erre a jelenségre nincs magyarázatom. Amikor pályára lépek, nincs időm azon gondolkodni, hogy mit, hogyan kéne csinálnom, egyszerűen teszem, amiről úgy hiszem, hogy a csapat javát szolgálja. Azt tudom, hogy az előző idényben csereként beállva sokat segítettem a többieknek.

Ugyanebben a szerepkörben a Manchester City, vagy a Chelsea elleni meccseken egy kifejezetten energikus Eduardo Camavingát láthattunk. Jó döntéseket hoztál, a párharcok során és védekezésben is agresszív voltál. Elképzelhető, hogy azon a két találkozón láthattuk a legjobb verziódat?

Amikor beálltam, még hátrányban voltunk, szóval a jelenlétem döntőnek bizonyult. Biztos, hogy az egyik legjobb meccsemet játszottam. Ellenben úgy tűnik, hogy te nem láttad minden mérkőzésemet…

Valóban, de a City és a Chelsea elleni párharcok… Egészen más szinten voltál.

Ez igaz, az emberek e két mérkőzés alapján alkotnak képet rólam, de nem tudják, hogy hogyan játszottam korábban. Kétségtelenül a City elleni összecsapás volt az eddigi legjobb meccsem mióta a Real Madrid játékosa vagyok. Megnéztem már néhányszor ezeket a találkozókat… Még mindig kiráz a hideg tőlük.

Ott a pályán, tisztában voltál vele, hogy éppen mi történik azokban a pillanatokban?

Az első fordításunk a PSG ellen történt. Szóval, amikor betaláltunk, már tudtuk, hogy megfordítjuk a mérkőzés állását (Rodrygo gólja a City elleni visszavágón – a szerk.). Erőt merítettünk a történtekből, erőt merítettünk a szurkolóinkból. Ezek voltak a City elleni mérkőzés kulcsmomentumai.

És a Chelsea ellen?

Minden ugyanúgy zajlott, ahogy a City ellen. Hátrányban voltunk, majd az első gólunk feltüzelt bennünket, és érkezett a második. A magam részéről kijelenthetem, nekem plusz motivációt jelentett, hogy kiesésre állunk. Az pedig, hogy beálltunk, odatettük magunkat és sikerült gyorsan gólt szereznünk, hihetetlen energiákat szabadított fel mindannyiunkban.

Legyen szó akár a PSG, a City, vagy a Chelsea elleni mérkőzésekről, mindannyiszor csereként léptél pályára és akkor, amikor a csapat kiesésre állt. Lehet, hogy épp emiatt voltál lazább?

Nem, nem feltétlenül. Soha nem vagyok visszafogott. Ha épp akkor állok be, amikor nyerésre állunk, más lett volna a játék képe. Megpróbáltuk volna tartani a labdát és hatékonyan védekezni, hogy őrizzük az eredményt. Ezzel szemben, amikor hátrányban vagy, a legfontosabb, hogy menj tovább előre. Én ilyenkor nem vacillálok, mérlegelek, nem mondogatom magamban, hogy „Ó, úgyis kikapunk, minek törjem magam.” Ha beállok, és épp előnyben vagyunk, akkor is teljes erőbedobással játszom, hogy győzelemhez segítsem a csapatot.

Madridi uzlet
Kattints ide és nézd meg a kínálatot!

Le tudnád írni önmagad legjobb verzióját?

Rengeteg labdát szerzek, előre játszom, cselezek, kockázatot vállalok és párharcokat nyerek.

Madridban akad élen járó példa?

Mivel több poszton játszhatok, így több csapattársam is inspirál. Casemiro nagyon sok labdát szerzett, Modrić mind védekezésben, mind támadásban képes párharcokat nyerni, remekül lát a pályán és kiválóan rúgja külsővel a labdát. Kroos minőségi és pontos passzainak köszönhetően roppant fontos eleme a játékszervezésnek.

Hogyan értékeled a kialakult csodacsere pozíciódat?

Egy labdarúgó akkor érzi jól magát, ha mindig a pályán lehet. Nem mondanám, hogy bosszant a jelenlegi helyzet. Türelmesnek kell lennem. Nem akarok egész életemre ebben a státuszban ragadni. Be kell látnom, hogy sokan állnak előttem a rangsorban. Most tanulnom kell, aztán majd eljön az én időm.

Hogyan tudnál kitörni a jelenlegi helyzetedből?

Egyszerűen a pályán nyújtott teljesítményemmel. Minden azon múlik. A sokoldalúságom egyértelműen előny. Ha több poszton is bevethető vagy, több esélyed van a játékra is. De persze van egy pozíció, amelyben a legjobban érzem magam…

És melyik lenne az?

A hatos posztja, közvetlenül a védelem előtt. De nem lehet egyszerre mindent, alkalmazkodnom kell.

Ugyanakkor vannak olyan, a játék szempontjából kiemelkedő tulajdonságaid, amelyeknek köszönhetően magasabbra törhetsz…

Igen, ez így van. Vannak olyan tulajdonságaim, melyek révén, több poszton is bevethető vagyok. Végsősoron csak azt tudom mondani, hogy előnyös helyzetben vagyok.

Mire lenne még szükséged ahhoz, hogy a preferált pozíciódban megerősödj?

Azt hiszem védekezésben kellene stabilabbá válnom, továbbá nem engedhetem meg magamnak, hogy a pálya minden területén jelen legyek.

Didier Deschamps szintén beszélt a multifunkcionalitásodról. Ez szintén reménykeltő, nemde?

Ahogy azt már mondtam, a sokoldalúság előnyt jelent abból a szempontból, hogy több lehetőséged van pályára kerülni. Ha van szabad pozíció, akár ott is játszhatsz. Több lábon állva jelentősebb játékidőhöz juthatsz.

Beszéltél az edződdel arról, hogy melyik a preferált posztod, vagy egyszerűen elfogadod a döntését?

Nem, egyelőre nem beszéltem vele erről, de elfogadom, döntsön bárhogy. Egy játékosnak mindig a csapat rendelkezésére kell állnia. Vannak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy a jól megszokott pozícióban játszanak. Én ott fogok játszani, ahol az edző mondja.

Gondolod, az a tény, hogy a Real Madridban játszol, segíthet a világbajnoki mérkőzéseken?

A Bajnokok Ligájában nagyon nehéz mérkőzéseken kellett teljesítenünk, olyanokon, amelyeket az utolsó pillanatokban sikerült megnyernünk. Úgy hiszem, ez mindenképp a hasznomra válik, hiszen tudom, milyen az utolsó pillanatig küzdeni, ha hátrányba kerülünk. Még akkor is van esélyünk fordítani, ha a 92. percben vereségre állunk. Az előző versenysorozat legfontosabb tanulsága ez volt.
 

Forrás: goal.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK