Collina: Szeretnénk érthetőbbé tenni a VAR-t a nézők számára

Collina
Collina (forrás: Youtube screenshot, TJ Sports USA)

Pierluigi Collina, korábbi legendás játékvezető, jelenleg pedig a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke arról beszélt egy interjúban, hogy milyen célból tették a VAR és a játékvezető közötti párbeszédet nyilvánosan hallhatóvá a klubvilágbajnokságon.

Az ötlet felmerülése

Akár a labdarúgó világbajnokságon, akár a világ bármely parkjának gyepén futballozzanak az emberek, a játékszabályok ugyanazok. Hogy ezeket miként határozzák meg? Ki dönt róluk? Nos, ezt a feladatot az IFAB, vagyis a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Szabályalkotó Testülete végzi el, mint a játékszabályok független őre, az egyetlen testület, amely jogosult a játékszabályok módosításáról dönteni, arról megállapodni. A labdarúgó közösséget meghallgatva a céljuk az, hogy javítsanak és fejlesszenek a játékon a futballisták, a játékvezetők és szurkolók számára, miközben védik és erősítik a futball szellemét és egyszerűségét.

Mivel a nyelv problémát jelenthet, úgy gondoltuk, hogy a FIFA-klubvilágbajnokság kiváló alkalom lehet a bevezetésre.”

Az IFAB 2023. január 18-án, egy Wembley Stadionban tartott éves üzleti ülésén úgy döntött, hogy a labdarúgó és technikai tanácsadó testület 2022 októberi javaslatát elfogadja. Ezáltal a videóbíró és a játékvezető közötti kommunikációt nyilvánosan elérhetővé teszi mind a stadionokban, mind pedig a televíziónézők számára minden nemzetközi versenysorozatában a következő 12 hónapban. Az első ilyen esemény a FIFA-klubvilágbajnokság, amely február 1-jén kezdődött Marokkóban.

Collina gondolatai

A torna első néhány mérkőzése már lezajlott, most a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, Pierluigi Collina mondja el a gondolatait a téma kapcsán:

„Azért döntöttünk úgy, hogy elvégezzük ezt a kísérletet, mivel jelzéseket kaptunk arra vonatkozóan, hogy a VAR beavatkozásokat érthetőbbé kell tennünk a labdarúgásban érdekelt felek, különösen a helyszínen tartózkodó nézők és a televíziónézők számára” – magyarázza Collina.

„Mivel a nyelv problémát jelenthet, úgy gondoltuk, hogy a FIFA-klubvilágbajnokság kiváló alkalom lehet a bevezetésre, tekintettel arra, hogy ez egy többnyelvű sorozat, a nézők pedig mind a hat kontinensről érkeznek a helyszínekre.”

A kísérletet a szurkolók egyértelműen innovációnak fogják fel, bár más sportágakban már bevett gyakorlat, hogy a bírói döntésekről ilyen formában tájékoztatják a szurkolókat.

„El kell mondanom, hogy más sportágakban van már ilyen jellegű tapasztalat, ilyen például az NFL, ahol már jó ideje alkalmazzák ezt. Úgy tűnik, hogy a játékvezetők számára ez egy meglehetősen kellemes megoldás. A futballban problémát jelenthet a nyelv, különösen akkor, amikor olyan nyelven kell közölnöd a döntést, amely nem a saját anyanyelved. Lehet, hogy ez nem lesz könnyű. De mivel ezek a bejelentések meglehetősen tömörek lesznek, úgy gondolom, hogy a játékvezetőknek nem lesz problémájuk vele.”

A jövő

A kísérlet egészen a döntőig folytatódik, amelyre február 11-én kerül sor Rabatban, az U20-as világbajnokság tekintetében pedig jelenleg is folynak az egyeztetések. Ezen tornák eredményeinek kiértékelése után a 2023-as nő futball világbajnokságon is megjelenhet a megoldás, ám ez még a jövő kérdése.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK