Savio: Ha a cselezés provokáció, akkor valami nagyon nincs rendben

Savio
Savio Bortolini (forrás: realmadrid.com)

A Real Madrid korábbi kiválósága, Savio Bortolini az AS munkatársával beszélgetett Marokkó fővárosában, Rabatban.

Csalódott vagy amiatt, hogy nem egy Real Madrid – Flamengo döntőt nézhetsz meg szombaton este?

Igen, nagyon. Hatalmas volt a várakozás Brazíliában a Flamengo szurkolói között, és igazából a magam részéről is. Mindannyian egy Madrid – Flamengo döntőt szerettünk volna. Csalódás volt elveszíteni az elődöntőt. A hazámban ez még csak az idény eleje, de ha egy olyan fontos célod van, mint a klubvilágbajnokság megnyerése, akkor másképp kell felkészülni. A Madridnak is nehéz volt, de ez csak azt mutatja, hogy a futball a világ más részein is komoly fejlődésen ment át. Senki nem nyer már könnyen meccseket.

Mit gondolsz Viníciusról?

Imádom! Ha megkapja a labdát, mindegy, hogy ki áll vele szemben, megindul. És ha nem sikerül, akkor újra próbálkozik. Szeretem az ilyen játékosokat. A játéka mellett a mentalitását is kedvelem. És micsoda gólt lőtt az Al-Ahly ellen!

Gondolom tisztában vagy azzal a mérgező hangulattal, amit körülötte teremtettek az elmúlt időszakban a spanyol bajnokságban.

Hogy őszinte legyek, nem értem a dolgot. Nem szerencsés, ami történik. Semmi olyat nem látok, ami igazolná azokat a dolgokat, amik vele történnek. Kívülről nézve látok egy srácot, aki próbál játszani, kihasználja a legjobb képességét a pályán, ami a cselezés. És a sebessége. Nem látok provokációt. Ha provokációnak minősül az, ha kicselezel egy ellenfelet, akkor valami nagyon nincs rendben, elveszítjük a futballt. Ő egy olyan srác, akinek élmény nézni a játékát. Sajnálatos, ami zajlik. Szégyenletes, és ezt nem tudom megérteni. Az ellenfelek azok, akik provokálják őt. Remélem, hogy lenyugszanak a kedélyek, és a futballra koncentrálhatunk.

Ha a cselezés provokáció, akkor te is provokátornak születtél…

Tudom! De mi mást csinálhatnál a labdával? Mindig odapasszolod a melletted lévőnek? Istenem! Minden játékosnak megvan a maga karaktere. Néhányan jók az emberfogásban, néhányan kiválóan passzolnak, gólokat lőnek… És vannak a cselgépek. Én úgy nőttem fel Brazíliában, hogy Garrincha cseleit, improvizatív futballját figyeltem. Az én karakterem is egy kicsit hasonló volt ehhez és Viniéhez. Minden a cselezésről és a sebességről szólt, soha nem a provokációról, vagy hasonlókról. Egyszerűen így próbáltam jobban játszani, jól teljesíteni. Semmi több.

Rodrygo elmondta, hogy 10-esként látja magát. Gondolod, hogy ez az a poszt, ahová a legjobban illik ebben a madridi keretben?

Jó kérdés! (nevet) Ez a srác, a kvalitásai mellett képes a pályán különböző módokon olvasni a játékot. Ha a jobb szélre rakod, jól teljesít. Ha a bal szélre rakod, jól teljesít. Középen? Kicsit hátrébb? Ugyanez. Ő egy olyan játékos, aki rendkívüli intelligenciával rendelkezik ahhoz, hogy különböző szerepeket tölthessen be. Nagyon nehéz egy olyan játékost találni, aki ilyen szinten képes erre.

Endrick nagyszerűnek tűnik…

16 éves, de amit eddig láttam tőle Brazíliában, az nagyon tetszett. Még mindig egy kölyök, rengeteget kell fejlődnie, ez még hiányzik belőle, de nagyon erős és hihetetlen potenciállal rendelkezik. Nem tudjuk, hogy mit tartogat számára a jövő, de sikeres lehet Madridban.

Madridstore akció

A Chelsea közel tízszer annyit költött el a téli átigazolási időszakban, mint az egész spanyol liga együttvéve. Madridban a fiatalabb játékosok leigazolása felé mozdultak el, különösen Brazíliából, ez lehet az egyetlen járható út a Premier League elleni küzdelemben?

A labdarúgás rengeteget változott. A Madrid 23 évesen igazolt le. A modern futballban 18 évesen elhagytam volna Brazíliát. A Madrid mindig ott van, ápolnia kell a hagyományait, a 14 európai trófeával és a talán már öt klubvilágbajnoki címmel. Nem tehet mást. Ha vársz egy játékosra egy évet, az ára 20-ról 100 millió euróra nő.

Reinier esetében nem volt kifizetődő ez a taktika, de Vinihez és hozzád hasonlóan ő is a Mengãóból került ki…

Ez nem könnyű. Nagyon magas szintekről beszélünk. Sok játékost láttam a Madrid mezében, játékosokat hatalmas potenciállal, de végül játéklehetőség nélkül. Ez egy hatalmas nyomással bíró klub, az eredményeket mindig és mindig azonnal várják. A Bernabéuban hatalmasak az elvárások. Nem mindenki kapja meg az esélyt. Reinier remekül játszott a Flamengóban, de néha nem könnyű adaptálódni.

Egy még mindig átalakuló Madridot láthatunk, az ötszörös BL-győztesekkel és az olyan fiatalokkal, mint Camavinga, Tchouaméni, Vini, Rodrygo?

Egyértelmű. Ez egy remek egyvelege a tapasztalatnak és a fiatalságnak. Ez egy megújulási folyamat, a keret folyamatosan kerül megújításra. Rendkívül kiegyensúlyozottan zajlik, az eredmények pedig eközben is jönnek. A csapat megnyerte a BL-t az előző idényben, és azt a rendkívül magas szintet, amit a Madrid ilyen hosszú ideje képvisel, rendkívül nehéz elérni.

Nehéz lesz bárkinek is megismételnie azt, amit a Madrid az előző idényben elért Európában.

Néztem a meccseket a gyerekeimmel Brazíliában. Ők a Flamengo és a Madrid szurkolói. És te jó ég! Nagyon fontos dolgokat éltem meg Madridban, a Hetediket is, de a tavalyi év… Amit elértek, az őrület volt. Elképesztő hittel rendelkeznek, a Madrid mindig nagyon erős. Ez egy olyan csapat, amely soha nem adja fel, ki kell végezned őket, mert nem adják fel.

Visszatérsz majd Spanyolországba, hogy megnézd az új Bernabéut?

Remélem, igen! Öt évig volt lehetőségem a Bernabéuban játszani, ami hatalmas büszkeséggel tölt el. A szurkolók mindig nagy szeretettel fogadtak a lelátókról. Ez most a futball templomának továbbfejlesztése, remélem, hogy én is eljutok majd oda.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…