Véget ért a Barcelona és a Real Madrid 100 trófeás küzdelme

Real Madrid
Real Madrid (forrás: realmadrid.com)

A Real Madrid és a Barcelona könyörtelen tempójú trófea-vadászata nem tűnik lassulni. De a spanyol klubok közötti verseny, melynek célja a 100 hazai és nemzetközi trófea elérése volt, véget ért. A blancók lettek az elsők, akiknek sikerült elérni ezt a mérföldkövet, méghozzá a klubvilágbajnokság megnyerésének (és az elfeledett, 1994-es Copa Iberoamericanának) köszönhetően.

De mi is volt a Copa Iberoamericana?

Ha véletlenül pont pislantottál, akkor elképzelhető, hogy ki is hagytad a sorozat történetének egyetlen tornáját. A tornát, amelyet szponzori okokból Copa Iberiának is hívtak, a spanyol szövetség és a CONMEBOL alapította, azzal a céllal, hogy erősítsék a két szervezet kapcsolatát. A Király-kupa győztese játszott az akkori Copa de Oro győztesével, amely egyfajta dél-amerikai szuperkupa volt, ahol különböző dél-amerikai kupagyőztesek mérték össze erejüket. Ez a torna is csak egy kicsit volt sikeresebb a Copa Iberoamericanánál, hiszen három alkalommal, 1993-ban, 1995-ben és 1996-ban rendezték meg.

1994 májusában a Real Madrid, amely megnyerte az 1992/1993-as Király-kupát a Real Zaragoza legyőzésével, kétmeccses párharcot játszott a Copa Oro győztesével, a Boca Juniorsszal. Az első meccset május 19-én játszották a Bernabéuban, a Madrid 3-1-re nyerni tudott, köszönhetően José Luis Morales duplájának és Hierro góljának. A visszavágót hat nappal később játszották a La Bombonerában, itt 2-1-re nyert a Boca. A Real Madrid kétgólos hátrányban volt, amikor Luis Milla betalált, ezzel bebiztosítva a blancók sikerét. A csapat edzője Vicente del Bosque volt.

Milyen trófeákat nyert a Real Madrid?

A szombati győzelem azt jelentette, hogy a Real Madrid megszerezte 100. trófeáját. 14 BEK/BL-serlegük messze a legtöbb a világon, emellé társul 35 bajnoki cím, 19 Király-kupa-győzelem, 12 Spanyol Szuperkupa, egy Ligakupa, egy Eva Duarte-kupa (a jelenlegi Spanyol Szuperkupa elődje), két UEFA-kupa, öt UEFA-szuperkupa, két Latin-kupa, egy Copa Iberoamericana, három Világkupa és öt FIFA-klubvilágbajnoki cím.

És hogy áll a Barcelona?

A katalánok 97 trófeánál járnak, így ha nem is sokkal, de elveszítették ezt a versenyt. Az ő trófeáik: 26 bajnoki cím, 31 Király-kupa, 14 Spanyol Szuperkupa, két Ligakupa, három Eva Duarte-kupa, öt BEK/BL-cím, négy Kupagyőztesek Európa-kupája, két Vásárvárosok kupája, öt Európai szuperkupa, három FIFA-klubvilágbajnokság és két Latin-kupa.

A nagy fordítás

A Real Madridnak azután sikerült meglépnie három trófeával, hogy az elmúlt években fokozták a tempót. A blancók 12-vel vezettek (73-61), miután megnyerték a 2003-as Spanyol Szuperkupát, de a Barcelona egy komoly időszakának köszönhetően megfordította az állást és 89-83-ra módosított, mielőtt a Madrid megnyerte a Tizediket 2014-ben.

De a fővárosiak híresek a fordításokról, és a dolgok ezúttal sem alakultak másképp. Az legutóbbi hét idényben 16 trófea landolt a Bernabéuban, mialatt a Nou Campban csupán 8. A Barcelona persze ebben az idényben elérheti a 100-as mérföldkövet, de a Real Madrid egy újabb „remontadával” legyőzte őket.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK