Botrány a spanyol bajnokságban – Korrupciós ügyben nyomoz a barcelonai ügyészség

FC Barcelona
Nou Camp (forrás: realmadrid.com)

Az FC Barcelona 2016 és 2018 között 1,4 millió eurót fizetett egy, a bírói testület akkori alelnökének érdekkörébe tartozó cégnek. Egy adóhatósági vizsgálat során derült fény az esetre.

Josep Maria Bartomeu a botrányt kirobbantó spanyol Cadena SER kérdésére azt mondta, hogy ezek a kifizetések legálisan történtek, és költségcsökkentés céljából kerültek megszüntetésre. A korábbi elnök azt is elmondta, hogy már 2003-ban is léteztek ezek a kifizetések.

A Barcelona korábbi elnöke, Joan Gaspart (2000-2003) tagadta, hogy tudott volna bármilyen kifizetésről, Joan Laporta, korábbi (2003-2010) és jelenlegi (2021-) elnök először nem kommentálta az ügyet.

A barcelonai ügyészség magánszemélyek közötti korrupciós ügyben nyomoz a DASNIL 95 SL nevű cég ellen, mivel a kifizetésekkel kapcsolatos adóügyi szabálytalanságok miatt indult kincstári ellenőrzés. A hatóságnak az tűnt fel, hogy a cég olyan összegeket próbált levonni az adójából, amelyek nem stimmeltek, így indult el a nyomozás. A Cadena SER szerint 2016-ban 532728,02 euró, 2017-ben 541752 euró, 2018-ban pedig 318200 euró került a cég számlájára a Barcelona jóvoltából.

A vizsgálat egyik célja annak megállapítása, hogy Enríquez Negreira miért nem mutatott be olyan dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy valóban szolgáltatásokat nyújtott a Barcelona számára. Ő elmondta a Cadena SER-nek, hogy szóbeli tanácsadás történt, melynek része volt az is, hogy a játékosok hogyan viselkedjenek a bírókkal.

Az adóhatóság jelentésében az összegek kapcsán az alábbi szerepel: „Az FCB szerette volna biztosítani, hogy ne szülessenek ellene vitatott bírói döntések.” A számlákon “technikai tanácsadás” szolgáltatás került feltüntetésre.

A DASNIL 95 SL nevű cég tulajdonosa Enríquez Negreira fia, Javier Enríquez Romero. Nergeira elmondta a SER-nek, hogy bírói döntések kapcsán sosem favorizálta a Barcelonát.

José María Enríquez Negreira 13 éven át volt játékvezető a spanyol első osztályban (1977-1992). Visszavonulása után a katalán bírói testület elnöke lett, később pedig Victoriano Sánchez Arminio alatt alelnök volt a spanyol bírói testületben, egészan 2018 májusáig.

A katalán klubvezetés akkori tagjai egyébként elismerik az üzleti kapcsolat meglétét, állításuk szerint a jelentések rendelkezésre állnak az archívumban és bármikor bemutathatók a hatóságok számára.

Eddig Albert Soler, a klub korábbi sportigazgatója és Óscar Grau, korábbi CEO tett tanúvallomást az ügyben. Az adóhatóság jelentése szerint eddig még nem mutattak be olyan dokumentumokat, amelyek igazolnák, hogy létezett volna kereskedelmi kapcsolat a felek között, bár a kifizetések valóban megtörténtek.

A korábbi vezetés megerősítette, hogy a szerződés 2009-ből (Laporta első időszakából) örökölt, és Bartomeu szüntette meg 2018-ban. Ez az év egybeesik azzal, amikor Enríquez távozott a bírói testületben betöltött pozíciójából. A DASNIL 95 SL által kiállított utolsó számla dátuma 2018. július 5-i, a 2016 előtti szerződésekről az adóhivatalnak egyelőre nincs információja.

A Barcelona idő közben közleményt adott ki:

„A mai napon megjelent információkkal kapcsolatban, amelyek szerint az ügyészség nyomoz bizonyos külső cégek felé irányuló kifizetések kapcsán, szeretnénk tisztába tenni a következőket.”

„A múltban a Barcelona igénybe vette egy külsős technikai tanácsadó segítségét, aki videós formában nyújtott be technikai jelentéseket a spanyol állami utánpótlásban szereplő játékosok kapcsán a klub technikai titkárának.”

„Emellett ezzel a külső szolgáltatóval való kapcsolat kiterjedt profi bíráskodással kapcsolatos jelentések elkészítésére is, azzal a céllal, hogy kiegészítse az első csapat és az akadémia edzői stábjának rendelkezésére álló információkat, ami bevett gyakorlat a profi kluboknál.”

„Az ilyen típusú külső szolgáltatások jelenleg egy kijelölt szakemberhez tartoznak.”

„A Barcelona sajnálja, hogy ez az információ pontosan akkor látott napvilágot, amikor a csapat a legjobb formájában van.”

„A Barcelona jogi lépéseket fog tenni azokkal szemben, akik rombolják a klub imázsát az intézmény hírnevével ellentétes esetleges célzásokkal, amelyek ezen információkon alapulhatnak.”

A bírói testület (CTA) szintén kiadott egy közleményt:

„A CTA szeretné egyértelművé tenni, hogy Enriquez Negreira 2018 óta nem tagja a szövetségi struktúrának. A CTA elítéli az olyan magatartást, amely etikai kódexével ellentétes. Egyetlen aktív játékvezető és a CTA egyetlen tagja sem végezhet olyan munkát, amely kapcsán összeférhetetlenség gyanúja merülhetne fel. A CTA a hatóságok rendelkezésére áll és felajánlja teljeskörű együttműködését minden rendelkezésére álló információ átadásával.”

Laporta is kommentálta az esetet:

„A Cadena SER-ben megjelent információk kapcsán el kell mondani, hogy a Barcelona a múltban igénybe vette egy külső szolgáltató tanácsadási szolgáltatását utánpótlásban futballozó játékosok kapcsán. Emellett ugyanez a külső szolgáltató játékvezetői tanácsadást is nyújtott, ami a nagy kluboknál bevett gyakorlat, ahogy mindig is az volt. Jelenleg is van játékvezetői tanácsadónk a szervezeten belül, ami teljesen normális.”

„A hírek meglepnek, és nem véletlen, hogy ezek most láttak napvilágot. Szeretném elmondani, hogy minden olyan értelmezés, amely nem valós dolgokra utal, számíthat a klub részéről a megfelelő válaszlépésre. Tehát minden szükséges lépést meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megőrizzük a Barcelona becsületét és érdekeit.”

„És szeretném egyértelművé tenni a szurkolók számára. Nem véletlen, hogy ez az információ most látott napvilágot, amikor ilyen jól mennek a dolgok. Ez nem véletlen.”

Azt, hogy hova fut ki az ügy, mit derítenek ki a hatóságok, egyelőre még nem tudni, mindenesetre az FC Barcelona, a LaLiga és a bírói testület hírnevének érdekében is bízunk abban, hogy csupán félreértésről van szó, amelyre gyors és határozott magyarázattal szolgálnak az érintett felek.

Forrás: The Athletic, AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Luka Modrić és Brahim (forrás: realmadrid.com)
Tovább

A Real Sociedad elleni kezdőcsapat

Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára a Real Sociedad elleni bajnokin. Kezdőcsapat 25. Kepa2. Carvajal3. Militão6. Nacho20. Fran…