Viszlát, Amancio!

Amancio
Amancio Amaro (forrás: realmadrid.com)

Amancio Amaro Varela 83 esztendősen hunyt el. 1962 és 1976 között klubunk játékosa, mostanáig pedig a Real Madrid tiszteletbeli elnöke volt. 14 idénye alatt 471 meccsen lépett pályára, 155 gólt szerzett és a klub egyik legnagyobb legendájává vált.

Eredmények

1969 októberében született La Coruñában. A Deportivótól érkezett a Real Madridba azt követően, hogy a másodosztály gólkirálya lett. Amancio volt a kapocs a sorozatban öt BEK-címet nyerő csapat és a Yé-Yé korszak között. A világfutball egyik legjobb szélsőjeként gyors volt, remekül cselezett, és olyan kulcsfontosságú gólokat szerzett, mint a Partizan elleni BEK-döntő első találata.

Ahogy a BEK-ben a „Hatodikat”, úgy a spanyol bajnokságban kilenc trófeát, a Király-kupában pedig három trófeát nyert. Két alkalommal volt a spanyol bajnokság gólkirálya (1969-ben és 1970-ben). Játszott a spanyol válogatott színeiben az 1964-es Európa-bajnokságon, ahol végül felállhatott a dobogó legfelső fokára. Abban az évben az Aranylabda-szavazáson harmadik lett.

play-rounded-fill

Bajnoki címre vezette a Castillát

Amancio edzőként is letette névjegyét a Real Madridban. 1984-ben történelmet írt a Castillával, amikor megnyerte a másodosztályú bajnokságot. A spanyol futball történetében azóta sem tudta senki megismételni ezt a bravúrt utánpótláscsapattal. A következő idényben átvette az első csapat irányítását, és alapvető szerepe volt abban, hogy a legendás játékosgeneráció, a Keselyű ötöse megszilárdította helyét a csapatban.

Tiszteletbeli elnök

2022 október 2-án megválasztották a Real Madrid tiszteletbeli elnökének. Korának egyik legfontosabb játékosaként Amancio tagja volt a FIFA XI.-nek, amely pályára léphetett Brazília ellen a Maracanában 1968-ban, emellett spanyol sportban betöltött szerepének elismeréseként megkapta a Királyi Sportérdemrend aranymedálját.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Thibaut Courtois
Tovább

Orvosi jelentés: Thibaut Courtois

A Real Madrid hivatalos közleménye a játékos műtétje kapcsán. Játékosunk, Thibaut Courtois a Real Madrid orvosi csapatának felügyelete…
Real Madrid hivatalos közlemény
Tovább

Hivatalos közlemény

A tegnapi napon a klub ismét hivatalos úton reagált az El Sadarban elhangzott, Vinícius-t célzó szurkolói inzultusokra. Az…
Real Madrid hivatalos közlemény
Tovább

Hivatalos közlemény

A klub hivatalos úton is reagált a hétközi BL-meccseken tapasztalt rasszista megnyilvánulásokra. A Real Madrid hivatalos panaszt nyújtott…