Elbúcsúztatták Amancio Amarót a Bernabéuban

Amancio búcsúztatója (forrás: realmadrid.com)

Szurkolók, korábbi játékosok, hírességek és a Real Madrid számtalan képviselője, köztük Florentino Pérez klubelnökkel meglátogatták az Amancio Amaro tiszteletére a Santiago Bernabéu Stadionban felállított emlékhelyet, hogy végső búcsút vegyenek a klub tiszteletbeli elnökétől.

A Keselyű ötöse

Az 1966-os BEK-serleg, a 9 bajnoki trófea, a 3 Király-kupa-serleg és az 1964-es Európa-bajnoki trófea is helyet kapott a kápolnánál, ahol olyan legendák is megjelentek, mint az Amancio által elindított Keselyű ötösének négy tagja: Butragueño, Sanchís, Martín Vázquez és Pardeza.

Butragueño: „Ez mindannyiunk számra egy rendkívül szomorú nap. Amancio sokat jelentett nekünk, csodálatos időszakot töltöttünk a Castillában. Játékosoként ő volt a klub akkori legjobbja, aki átadta a győztes mentalitást a fiataloknak. Amancio, Gento és Di Stéfano igazi példaképek. Ők építették fel azt, amit a Real Madrid képvisel. Az inspirációjuk örökké velünk lesz.”

Pardeza: „Elképesztő játékos volt, hatalmas veszteség ez a Real Madrid szurkolói számára. Kizárólag elismerően tudok beszélni a munkájáról és arról, hogy milyen ember is volt ő. Nagyszerű mester volt.”

Amancio búcsúztatója (forrás: realmadrid.com)

Sanchís: „Szerencsés voltam, hogy ő volt az edzőm, amikor elkezdtem focizni a csapatnál. Annak a generációnak a legmeghatározóbb játékosai közül Di Stéfano és Amancio már elhagyott minket. Hálásak lehetünk nekik azért, hogy átadták nekünk azokat az alapokat, amelyek ahhoz kellettek, hogy ilyen csodálatos karrierünk legyen. Mindig nagyon fontos, hogy valaki az utad elején megadja neked a lehetőséget.”

Martín Vázquez: „Ez egy nagyon szomorú nap a Real Madrid számára. Ő egy ikon volt, a Madrid történetének egyik legjobbja. Az öröksége örökké fennmarad. Az életben szükség van olyanokra, akik megadják neked a lehetőséget, ő pedig sokunk számára jelentette ezt.”

Legendák

Santillana, aki Amancio csapattársa volt: „Ő egy legenda, a Real Madrid a klub történelmének szerves részét veszítette el. Mi csak Varázslónak hívtuk, mivel mindig varázsolt, hihetetlenül technikás volt és mindenki mást túlragyogott.”

Pirri, szintén korábbi csapattársa, aki ott volt vele a Hatodik megnyerésekor: „Ő a kapitányom, csapattársam, de ami a legfontosabb, a barátom volt. Csodálatos személyiség volt, nagyon szeretetteljes.”

Raúl: „Egy klublegenda volt, a Real Madrid történelmének része. Mindig ott lesz velünk a meccseken, mindig emlékezni fogunk rá. Szenvedélyes futballista volt.”

Casillas: „Minden madridista számára inspirációt jelentett, hatalmas veszteség.”

Santamaría: „Egy barát távozott. Mindent győztes mentalitással csinált.”

Miera: „Nagyszerű csapattárs és barát volt. Emlékszem, hogy mindig bátorította a többieket az öltözőben, csodálatos játékos volt.”

play-rounded-fill

Gallego: „Ő volt a példaképem, aztán jó barátom lett. Ő egy kivételes játékos volt, olyan dolgokat csinált a pályán, amelyeket annak idején nem igazán láthattál.”

Camacho: „Fiatal korom óta a hősöm volt, volt szerencsém játszani vele és az edzőmnek is tudhattam.”

San José: „A tehetsége és a karaktere is kivételessé tette őt. Nem gyakran fordul elő olyan generáció, mint a Keselyű ötöse, de hihetetlenül nehéz őket a csúcsra juttatni, ő pedig megtette ezt.”

Fernando Sanz: „Ő egy legenda a maga nemében, mindig szeretettel fognak rá emlékezni a Real Madridnál.”

Antonio Ruiz: „A sportág zsenije volt, beragyogta az egész pályát.”

Sok-sok korábbi játékos között olyanok is megjelentek, mint Del Bosque, Mijatović, Valdano, Solari, Emiliano Rodríguez és Clifford Luyk.

A női csapat

Alberto Toril, a női csapat edzője is megemlékezett Amancióról: „Egy legenda hagyott itt minket. Annyi mindent elért, a klub pedig nagyra értékelte őt. Azzal a tudattal hagyott itt minket, hogy mindenki szerette és erős értékeket hagyott maga után.”

Nahikari: „Ő egy emlékezetes 7-es. Ennek a számnak az olyan játékosok miatt van történelme, mint ő.”

Spanyol futball

Más spanyol klubok képviselői is megjelentek, hogy leróják tiszteletüket Amancio előtt.

Az Atlético Madrid elnöke, Enrique Cerezo: „Varázslatos játékos és csodálatos ember volt. Minden futballszurkolónak meg kellene emlékeznie róla, mivel ő volt az egyik legnagyobb. Az Atlético közösségében is nagyon szerették, büszkék vagyunk arra, hogy ismertük őt.”

Roberto Solozábal, az Atlético korábbi játékosait tömörítő szövetség elnöke, továbbá Adelardo, az Atlético Madrid legendák Alapítványának elnöke is elkísérte Cerezót: „Ő nem rivális volt, hanem barát.”

A Barcelona képviseletében Eduard Romeu, a pénzügyi részleg alelnöke és Juan Manuel Asensi, a játékosok szövetségének és a katalánok legendáinak vezetője jelent meg. Az Athletic Clubot Andoni Goikoetxea, az Espanyolt Rafa Marañón, a katalán klub tanácsadója és Amancio korábbi madridi csapattársa képviselte. A Spanyol Labdarúgók Szövetségének elnöke, David Aganzo szintén megjelent.

Közéleti személyiségek

Az elnöki páholyban feltűnt többek között José Manuel Franco, a Spanyol Sport Döntőbíróság elnöke, Alberto Núñez Feijóo, a spanyol Néppárt elnöke, Begoña Villacís, Madrid alporgármester asszonya és Enrique Ossorio, a Madrid autonóm közösség alelnöke.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK