Miért játszanak fekete mezben a kapusok a hétvégén a bajnokságban?

Iribar
Iribar (forrás: Athletic Club, Youtube screenshot)

Ezen a hétvégén Spanyolországban a futball – és a társadalom – egy különleges alakja előtt tisztelegnek a játékosok: José Ángel Iribar, az Athletic Club legendás kapusa, aki rekordot jelentő 614 alkalommal lépett pályára a baszk együttesben az ott eltöltött 18 idénye alatt, március 1-jén ünnepelte 80. születésnapját.

Az Athletic Club egy felhívást tett közzé a spanyol és egyéb, akár amatőr klubok számára, amelyben azt kéri, hogy a kapusok a hétvégi bajnoki fordulóban viseljenek fekete mezt, hogy ezzel fejezzék ki elismerésüket Iribar spanyol futballnak és történelemnek tett szolgálataiért.

José Ángel Iribar története

Iribar, vagy ahogy sokan ismeri, ’Txopo’ az észak-spanyolországi Zarautzban, Baszkföldön született. 1962-ben, 23 évesen kezdett el futballozni az Athletic Clubnál, még a Franco-rezsim idejében, amikor a katalán és a baszk nyelv használatát, ahogy a zászlókét, vagy bármi másét, ami potenciális szimbóluma lehetett valaminek a központosított Spanyolországon kívül, megtiltották. Akkoriban nem tudta, de Iribar a baszk zászló legalizálásának egyik kulcsfigurája, és a változások egyik jelképe lett az országban.

Franco 1975-ben hunyt el, és apró lépések következtek a diktatúrától a demokrácia irányába. 1976-ban, néhány hónappal azután, hogy a 30 éves rezsim véget ért, amikor az emberek még nem tudták, hogy mit szabad és mi az, ami miatt börtön vár rájuk, a Real Sociedad játékosának, Josean de la Hoznak támadt egy ötlete. Arról ábrándozott, hogy egy napon az illegális Ikurriña, a baszk zászló lengedezni fog, és úgy gondolta, hogy a labdarúgás segíthet ebben: egy Athletic Club elleni mérkőzés előtt be akarta mutatni a zászlót a stadionban.

Zászlót csempészni egy autó kerekében

De la Hoz a kék Fiat 128-asával utazott Zarautzba, Iribar szülővárosába, ahol megvásárolta a még mindig illegális zászlóhoz szükséges zöld, vörös és fehér anyagot. Megkérte nővérét – akinek egyébként fogalma sem volt a tervéről –, hogy varrja össze őket és készítsen belőlük Ikurriñát.

A Real Sociedad középső védője és kapitánya, Inaxio Kortabarria aztán a mérkőzés előtt elárulta Iribarnak a tervet, aki miután beszélt a csapattársaival, elfogadta azt. Együtt vitték volna ki a zászlót a pályára. Az elkészült lobogót aztán a Real Sociedad stadionjába szállították, de nem akárhogy. De la Hoz autójának pótkerekébe csomagolták, és azzal juttatták a stadionba, a pályára pedig egy vízzel és szivacsokkal teli táskában csempészték be, hogy elkerüljék a rendőrségi ellenőrzést.

Aztán a két kapitány, Iribar és Kortabarria pályára lépett, De la Hoz, aki csere volt azon a meccsen, lefutott a lelátóról, átadta a zászlót a két játékosnak, ők kibontották azt, majd magasba emelték a stadionban tartózkodók legnagyobb örömére. A rendőrség úgy döntött, hogy nem avatkozik be, így ez volt az első alkalom, hogy egy Ikurriña loboghatott Franco halálát követően rendőrségi következmények nélkül.

Iribar és Kortabarria az Ikurriñával
Iribar és Kortabarria az Ikurriñával (forrás: Youtube screenshot, Sergi Ràfols)

A zászló legalizálása

1977-ben, hónapokkal később Baszkföld polgármesterei jogi lépéseket tettek az Ikurriña legalizálása érdekében, kérésüket pedig 3 nappal később elfogadták. Iribar elmondta, hogy „ha bármely játékosunk nemet mondott volna, nem csináltuk volna meg”. De mindenki igent mondott, így Iribar segített történelmet írni. A zászló azóta is a klub múzeumában foglal helyet.

Iribar több mint 600 mérkőzést játszott az Athletic Club színeiben, kétszer nyert spanyol kupát, háromszor lett ezüstérmes. Emellett Spanyolországgal megnyerte az Európa-bajnokságot 1964-ben, az 1969-70-es idényben pedig a Zamora-díjat.

Az Athletic Club hivatalos közleménye:

Az Athletic Club azzal szeretne tisztelegni a 80. születésnapját ünneplő José Ángel Iribar előtt, hogy felhívja a LaLiga Santander és a LaLiga Smartbank klubjait, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéséhez, és kapusaik viseljenek fekete mezt ezen a hétvégén.

A klub szeretné kiterjeszteni felhívását a világ összes futballklubja és kapusa irányába, igazi megtiszteltetés lenne, ha bármely kapus bármely ligában szeretné kifejezni tiszteletét Iribar irányába a maga módján.

Txopo tiszteletére az Athletit Club már megegyezett Bizkaia tartomány klubjaival, hogy kapusaik fekete mezt viselnek ezen a hétvégén. A fekete mez a legendás kapus védjegye volt, aki 614 mérkőzésen lépett pályára az Athletic-ben, ami azóta is klubrekord.

Az Athletic Club engedélyt kapott arra a játékvezetők technikai bizottságától és a LaLigától, hogy ugyanazon mérkőzés mindkét kapusa viselhesse ugyanazt a színű mezt ezen a különleges meccsnapon a hétvégén.

Amennyiben ez néhány klubnál nem megoldható például a mezőnyjátékosok meze miatt, az Athletic Club azt kéri, hogy a kapus legalább a hivatalos csapatfotó erejéig vegyen fel fekete mezt a mérkőzés előtt, még akkor is, ha más színű mezben kell játszania.

Számos kapus jelezte már világszerte, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük