Kroos: Vini az a játékos, aki miatt érdemes nézni a focit

Toni Kroos
Toni Kroos a Manchester City elleni BL-meccs előtti sajtótájékoztatón. (forrás: realmadrid.com)

Carlo Ancelotti mellett a német játékos nyilatkozott a holnapi BL-meccs előtt. Toni a mérkőzés melleett beszélt Viniről, Guardiola csapatairól, kitért a sűrű menetrendre és az egyre több klubvásárlásra is.

A mérkőzés

“Három kulcstényezője lesz a találkozónak: jól kell játszanunk, gólokat kell szereznünk és jól kell védekeznünk. Egy ilyen ellenféllel szemben, akik meccsenként 3-4 gólt szereznek, csak így tudsz eredményes lenni.”

“Hazai közönség előtt játszunk, és megvan a tervünk, hogyan fogunk támadni és gólokat szerezni. Már rengeteg ehhez hasonló meccset játszottunk, bízom a tapasztalatunkban, tudjuk, mire kell figyelni az ilyen összecsapásokon. Reméljük, minden jól megy majd.”

Vini Jr.

“Fontos tisztában lenni azzal, hogy Vini még mindig rendkívül fiatal. Ez pedig azt is jelenti, hogy nem élt még át ezer hasonló szituációt a futballpályán.”

“Ő az a  játékos, aki a különbséget jelenti számunkra az mostani szezonban. 22 éves, nem normális, hogy az egész szezon alatt ilyen jól játsszon valaki. Ráadásul sohasem sérült.”

“Ha megkérdeznénk a védőket, akik találkoztak már Vinivel, akkor azt mondanák, hogy nagyon nehéz vele, mert folyamatosan keresi az egy-az-egy elleni szituációkat. Sokat segít a csapatnak a kvalitásaival. De mivel még fiatal, van mit tanulnia. Amikor nyugodt és összeszedett, akkor mindig elképesztően teljesít. Ha kibillen ebből, ami néha teljesen normális, mert sokat provokálják és a játékvezetők sem mindig segítik őt, akkor más a helyzet.”

“El kell fogadnia, hogy ezzel együtt kell élnie a következő 15 évben, meg kell tanulnia nyugodtnak maradnia és nem hagyni, hogy kizökkentsék. Ettől függetlenül jobban is védhetnék őt a bírók, mert sokszor van az, hogy már csak az ő reakciójára reagálnak, de arra nem, ami azt korábban kiváltotta. Vini pontosan az a játékos, aki miatt érdemes focit nézni, egyedül az ellenfelek nem nézik őt szívesen.”

Kemény menetrend

“Jól vagyunk. Sohasem keresek kifogásokat, ha valami rosszul sül el, nem fogom a fáradtságra. Néha jobban érzed magad, néha rosszabbul, ettől függetlenül az erőnk megvan. Nem leszünk fáradtak, mivel ez a Bajnokok Ligája elődöntője. Egyszerűen nem lehetsz fáradt.”

“De azért van még min javítani, mert nem ideális az, hogy háromnaponta meccset játszunk. Ebben azonban nem kapunk segítséget semmi itt, sem máshol, szóval meg kell próbálnunk a legjobbunkat hozni. Nincsenek kifogások.”

Ezt a ziccert ne hagyd ki! Az akció május 9. éjfélig tart.

“Már évekkel ezelőtt meghozták a döntést, ez nem most kezdődött. Igaz, hogy egy kicsit más a mostani szezon a vb miatt, de ez akkor sem egy aktuális probléma, mert már évek óra mondogatom, hogy túl sok a meccs. Persze, senki sem akar megszüntetni egy versenysorozatot sem, mert akkor kevesebb lenne a bevétel. De meg sem kérdezik a játékosokat, hogy tetszik-e ez nekik így vagy sem.”

Rooney nyilatkozata

“Egy éve ugyanezt hallottuk. Talán senki sem számított arra, hogy bejutunk a döntőbe és meg is nyerjük azt. Aztán mégis megtettük. Rooney-t mindig is kedveltem. De tavaly sokan mások is mondták ugyanezt, de ez nincs ránk hatással. Nem is motivál minket, mert nem is tudnánk már ennél motiváltabbak lenni.”

A City a legkeményebb ellenfél?

“Ezt nem tudom megmondani. Szerencsére sok meccset játszottunk már a BL kieséses szakaszában. Nem tudod megmondani, melyik ellenfél volt a legkellemetlenebb. De a Guardiola féle Cityt nem könnyű legyőzni.”

“Nem tudom, hogy motiváltabbak lesznek-e, mint tavaly. Az nyilvánvaló, hogy meg akarják nyerni a Bajnokok Ligáját, a legtöbb játékosuknak ez még nem sikerült. Szinte lehetetlen ennél motiváltabbnak lenni.”

Guardiola csapatai

“Pep csapatai mindig megpróbálják játszani a futballt. Ismerjük a filozófiáját, minden csapatán láthatod ezt. Mindig próbálnak valamit javítani, néha egy igazolással, mint például Haaland, aki egy más típusú játékos, mint akik korábban csatárt játszottak Guardiolánál. 51 gólt szerzett a mostani szezonban, ez pedig nem egy rossz szám. Egy nagyon erős Cityre számítunk.”

Posztja a középpályán

“Jól érzem magam védekező középpályásként is. A 8-as pozícióban magasabban tudsz játszani, ha pedig párharcot veszítesz, akkor vannak még mögötted társak. Ha a 6-os poszton játszol, akkor közelebb vagy a kapudhoz, és sokkal felelősségteljesebben kell belemenned a párharcokba, többet kell védekezned. Viszont ez csak akkor igaz, ha nincs nálunk a labda, mert amikor nálunk van, akkor nincs különbség a két poszt között. Mindig a saját játékomat játszom.”

“Mindkét poszton jól érzem magam, csak apró dolgokban vannak eltérések. Néha az a legjobb védekezés, ha nálad van a labda. Néha meg vannak meccsek, amikor olyan csapatok ellen játszuk, akik szeretik birtokolni a labdát, és ilyenkor mi a labda mögött védekezünk. De erről jobb megkérdezni a mestert. Én úgy érzem, mindkét poszton jó teljesítményre vagyok képes.”

Szerződéshosszabbítás

“Csak magamról tudok beszélni, mert nem én vagyok az elnök, hogy más játékosokról nyilatkozzak. Hetekkel ezelőtt azt mondtam, hogy minden jól halad. Nem az én dolgom, hogy hivatalos dolgokat csináljak. Ez a klub feladata. De minden jól halad. Többet nem kell erről beszélnem a klubbal, mert minden tiszta.”

“Nem láttam őt eleget játszani, hogy véleményt tudjak alkotni róla, mivel nem néztem sok Dortmund meccset. De ha ideigazol, akkor majd megnézem őt közelebbről.”

Kroos arra a kérdésre, hogy mit gondol Jude Bellinghamről.

A modern foci

“Úgy gondolom, hozzá kell szoknunk ehhez, mert nem igazán fog változni. Elképesztően sok pénz van a futballban, ami egy pozitív dolog. Amit én látok, azok a hatalmas különbségek. Nincs semmi bajom a más országból érkező tulajdonosokkal, mert mindig az a lényeg, hogy mit kezdesz azzal a rendeget pénzzel.”

“Ha azért veszel egy csapatot, hogy legyen mivel játszanod, az nem egy jó dolog. De ha azért veszel egy klubot, hogy jobbá tedd, akkor az jót tesz a labdarúgásnak is. Akadémiákat nyitni a fiataloknak szintén jó dolog. Mindig két módon lehet szemlélni a dolgokat és mindig kétféle példát tudsz mutatni.”

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…