Guardiola: Nagyon szeretnénk megnyerni a BL-t

Pep Guardiola
Pep Guardiola (forrás: mancity.com, video screenshot)

A Manchester City edzője is megtartotta sajtótájékoztatóját a Real Madrid elleni BL-elődöntő visszavágója előtt.

A következő hónap meghatározza az örökségét?

„Az örökségem már most is kivételes! Nem vagyunk hülyék, tudjuk, hogy mennyire fontos a holnapi meccs, talán ez a legfontosabb azóta, hogy itt vagyunk. Elmondtam a játékosoknak, hogy éljék meg ezt óriási lehetőségként, élvezzék ki a pillanatot. Nagyon szerencsések vagyunk. A kezünkben van a továbbjutás, tőlünk függ, semmi különlegeset nem kell csinálnunk, csak magunkat kell adnunk, és meg kell nyernünk egy meccset ahhoz, hogy bejussunk a döntőbe. Mindent bele kell adnunk. Nagyszerű érzéseim vannak a csapattal kapcsolatban. Köszönöm nekik, hogy újra eljuttattak minket ide.”

Szeretné, ha érzelemmel játszanának a játékosok?

„Az érzelem megvan, erősen jelen lesz a meccsen. Ennek így is kell lennie. De csak ezzel nem lehet legyőzni egy olyan csapatot mint a Real Madrid. Van egy terved, amit végre kell hajtanod, egy kicsit jobban, mint ahogy az első meccsen tettük, néhány dolgon javítanunk kell. Több helyzetet kell kidolgoznunk, több labdát kell szereznünk, jobban kell figyelnünk a kontráikra, a labdajáratásukra. A Real Madrid ellen játszunk a BL elődöntőjében, ők a legnehezebb ellenfél, akit csak kaphattunk. De ez a kihívás, készen állunk rá.”

A tökéletes pillanatban érkeznek a meccsre?

„Nagyon jó, hogy bejutottunk az FA-kupa döntőjébe, hogy egy meccsnyire vagyunk a PL megnyerésétől, de jobban kell játszanunk ezen a mérkőzésen a Real Madridnál. Jól kell teljesítened, nem csak álmodozni kell. Azt kell tennünk, amit sok éve csinálunk. Jobbnak kell lennünk, mint az előző meccsen, hogy bejussunk a döntőbe.”

A klub tulajdonosainak hozzáállása a BL megnyeréséhez:

„Amikor hét évvel ezelőtt ide jöttem és aláírtam a szerződésemet, nem mondták, hogy nyerjük meg a BL-t. Azért hoztak ide engem és a stábomat, hogy a lehető legjobban teljesítsünk. Nem tagadhatom, hogy ezt az egy trófeát még nem nyertük meg. De meg akarjuk. Megvolt a lehetőségünk két idénnyel ezelőtt, amikor elveszítettük a döntőt a Chelsea ellen, tavaly pedig a Madrid ellen, most pedig ismét ellenük. Akarjuk ezt a sikert. Természetesen akarjuk. Az emberek azt mondják, hogy most nagyon közel vagyunk a trófeához, szerintem pedig nagyon messze. Ugyanakkor egy álom az, hogy itt lehetünk. Senki nem garantálja, hogy a jövőben is eljutunk idáig, de ha már itt vagyunk, akkor gyerünk, próbáljuk meg, az első pillanattól az utolsóig, együtt a rossz pillanatokban, együtt szenvedve a rossz pillanatokban… Együtt meg tudjuk csinálni.”

A hangulat:

„Tudom, hogy űzni fognak minket, tudják, hogy mit tettünk az elmúlt években, nem fognak minket cserben hagyni. A rossz pillanatokban is mögöttünk állnak majd. Természetesen nekünk kell a döntőbe jutnunk, de ott lesznek velünk.”

Esélyesek

„Nem tudom, hogy ki az esélyes. Nem tudom megmondani. Minden évben ott vagyunk az utolsó szakaszban. Holnap nem szerencsét akarok, remélhetőleg az a csapat nyer, amelyik megérdemli. Nem számít, hogy melyik, de remélhetőleg mi leszünk azok. Jól kell teljesítenünk, ez a célom. A játékosaim fejébe kell ültetnem, hogy csodálatos teljesítményre lesz szükségük ahhoz, hogy legyőzzék a Real Madridot, különben nagyon nehéz lesz. Van ötletem azzal kapcsolatban, hogy mit csináljunk másképp, mint az előző meccsen annak érdekében, hogy gördülékenyebb legyen a támadójátékunk, de szerintem ez a maga természetes módján is meg fog történni, mivel itthon játszunk. Itt szabadnak érezzük magunkat, felszabadultan játszunk, nem számít semmi, megyünk előre. Ezt érzem. Szerintem holnap mind ezt érezzük majd, ebben reménykedem. 10 elődöntőt játszottunk a BL-ben, elveszítettünk hetet. Sok dolgot nem irányíthatsz a futballban, de megpróbálhatod magadat adni, én ennyit kérek a játékosaimtól.”

Mit javítanak ki a meccsre?

„Remélhetőleg meglátjuk holnap, de nem mondhatom meg, nehogy Carlo… Semmi különös. Nem gondolom túl, ne aggódjatok. Semmit nem csinálunk másképp, mint a múltban, csak egy kicsit gördülékenyebbek leszünk, kicsit jobban játszunk, tudva azt, hogy az ellenfélnek megvannak a fegyverei.”

A kontrákkal több esélyük lehet a madridiaknak?

„Ha holnap ugyanolyan meccset játszunk mint tavaly, azt most aláírom. De ez nem fog megtörténni. Néha a meccs határozza meg magát, a fordulások, ahogy elveszíted a labdákat bizonyos helyeken, a pontosság, a gördülékenység, a védekezés, a reagálás; ez a sorozat rengeteg bizonytalansággal terhelt, amelyeket nem irányíthatsz, sem edzőként, sem játékosként. Meglátjuk. Van egy tervünk, amit megpróbálunk kivitelezni, mindeközben pedig megpróbálunk alkalmazkodni, hiszen talán valami újjal próbálkoznak.”

Számított arra, hogy a City idáig jut?

„Nem. Hét évvel ezelőtt nem gondoltam volna. Van önbizalmam, de nem elég. Ez a liga nehéz, a BL pedig… Ezért is mondom olyan sokszor, hogy mennyire elégedett vagyok.”

Tartoznak a tulajdonosoknak ezzel a tornával?

„A játékosok nem tartoznak nekünk semmivel. Nekik csak a lehető legjobban kell játszaniuk, ennyi. Nem kell elmondani nekik, hogy mennyire jó csapat a Real Madrid. Tudják. Az előző idényben a saját bőrükön érezték, ismerik ezt az idényt. Áldás, hogy itt lehetünk.”

Miért ilyen jó a Madrid ebben a versenysorozatban?

„Nem tudom. Ha tudnám, akkor tudnám azt is, hogyan győzzük le őket. De ami biztos, az az, hogy hihetetlenül komoly kvalitásokkal bíró játékosaik vannak. Ilyen játékosok nélkül ezt nem tudnák elérni. Amikor a Milan nyert, vagy mi a Barcelonával, akkor nálunk is top játékosok voltak.”

Mitől tart a legjobban a Madrid kapcsán?

„Attól, ami tavaly is történt. Mindig nagyszerű játékosaik vannak. Mindig az jár a fejükben, hogy mit fognak tenni. Fontos, hogy magadra koncentrálj, hogy milyen fenyegetést jelenthetsz. Megpróbáljuk holnap rájuk erőltetni a játékunkat. Csak azért, mert ismered őket, még nem fogod tudni irányítani is őket.”

A BL-győzelemmel javulna az öröksége?

„Nagyszerű játékosgeneráció volt itt, sokat nyertünk. Az én örökségem, amiről talán könyvet írhatnánk, de nem az alapján ítélik majd meg, hogy megnyertük-e a BL-t vagy nem. Nagyszerű időszakunk volt, remek futballt játszottunk, ez az örökség. Nagyszerű időket éltünk át Artetával is. Ez a legjobb örökség, amit hagyhatsz.”

Mi a nehezebb? Az erősségeket kidomborítani, vagy az ellenfél gyengeségeire rámenni?

„Az emberek jól ismernek minket. Ugyanúgy állunk hozzá a meccshez, mint eddig, nem csinálunk másképp semmit. Nem lenne értelme változtatni, hinned kell magadban, magaddal kell foglalkoznod. Legyen a Madrid vagy bárki más, lehetetlen csak az ellenfél gyengeségeit kiszemelni, keményen dolgoztunk és edzettünk néhány konkrét dologra.”

A City gyakran játszik döntetlent a BL-ben idegenben…

„Magunkat kell adnunk, nem bonyolítjuk a dolgokat. Kemény sorozat volt. Itt sem veszítettünk, minden hazai meccset megnyertünk akkor, amikor a döntőbe jutottunk. Holnap a lehető legjobban kell játszanunk. Nem gondolhatunk semmi másra, nem rágódhatunk a múlton. Felkelsz, felöltözöl, formába hozod magad és a lehető legjobban teljesítesz. Menj ki a pályára és játssz jól.”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…