Vini Jr.: Ez tényleg nem futball. Ez a LaLiga.

Vinícius Jr.
Vinícius Jr. a Valencia elleni mérkőzésen.

A tegnapi, Valencia elleni mérkőzésen történt rasszista eseményekre reagált a közösségi médiában Vinícius, amire hamar megjött a LaLiga elnökének, Javier Tebasnak is a reakciója.

Vinícius Jr. a következő gondolatokat osztotta meg a mérkőzés után:

“Nem ez volt az első alkalom, nem is a második és nem is a harmadik. A rasszizmus teljesen elfogadott lett a LaLigában. A liga úgy gondolja, ez teljesen normális, a szövetség szerint is, az ellenfelek pedig szintén felülnek erre. Nagyon-nagyon sajnálom.

Ez a bajnokság egykoron Ronaldinhoról, Ronaldoról, Cristianoról és Messiről szólt, ma meg a rasszizmusról. Egy csodálatos nemzet a spanyol, akik kedvesek voltak velem, mikor idejöttem. Nagyon szeretem Spanyolországot, de ez az ország most engedi, hogy egy rasszista ország képe alakuljon ki róla a világban.

Elnézést kérek minden spanyoltól, aki szintén elítéli a rasszizmust, de ma Brazíliában mégis rasszista országnak gondolják Spanyolországot. És ezt csak felerősítik az olyan történések, mint a tegnapi, mert ez hétről-hétre jelenlévő probléma. Sajnos nem tudom magamat megvédeni. Ezzel egyetértek. De erős vagyok, és a végsőkig el fogok menni a rasszizmus elleni harcban. Még akkor is, ha ez innen még távol is van.”

Javier Tebas, a La Liga elnöke, így reagált Vini szavaira:

“Ez azért van, mert akiknek el kellene magyaráznia neked, hogy a La Liga mit tesz a rasszizmus ellen, azok ezt nem tehették meg. Pedig mi megpróbáltuk elmagyarázni neked, de egyszer sem jelentél meg a megbeszélt időpontban, amit ráadásul te kérvényeztél. Mielőtt kritizálod és rágalmazod a La Ligát, előtte érdemes lenne megfelelően informálódnod. Ne hagyd magad manipulálni, és próbáld meg megérteni, mit miért teszünk ebben a közös munkában.”

Vini aztán válaszolt is Tebasnak:

“Szóval megint ott tartunk, hogy a La Liga elnöke, ahelyett, hogy elítélné a rasszizmust, megjelenik és elkezd engem támadni. Amennyire sokat beszélsz, olyan keveset olvasol. A ligádról egyre rosszabb kép alakul ki, csak nézd meg a hozzászólásokat a nekem szánt posztod alatt. Meg fogsz lepődni.

Ha ignorálod a történéseket, akkor egyenlő leszel a rasszistákkal. Nem vagyok a barátod, hogy a rasszizmusról beszélgessek veled. Én tetteket és büntetéseket akarok látni. A hashtagek nem hatnak meg.”

Mintha mi sem történt volna

Vini később posztolta a mérkőzés hivatalos jegyzőkönyvét is, melyben De Burgos Bengoetxea, a mérkőzés játékvezetője nem tüntette fel, hogy lett volna bármiféle probléma a szurkolókkal. 

“Az ‘Ez nem futball. Ez La Liga.’ újabb fejezete: A játékvezető nem írt semmit a jegyzőkönyvbe a rasszista bekiabálásokról. RFEF, nagyszerűek vagytok!” – írta Vini.

Vini írása megtette a hatását, mert nem sokkal később, “rendszerhibára” hivatkozva kikerült egy módosított jegyzőkönyv is, melyben már ott volt, hogy Viníciusnak a nézőtérről azt kiabálták be, hogy “majom, majom”, majd ezután a bíró életbe léptette az ilyenkor szükséges protokollt.

A felvételek nem hazudnak

És akkor álljon itt néhány videó, ami teljesen hiteltelenné teszi egyrészt a Valencia szóvivőjének szavait, aki szerint Ancelotti rosszul halotta és nem is majmozták Vinit, másrészt a valenciai újságnak, a Super Deporte-nek a cikkét, akik a következőket írták:

“Az edukáció teljes hiánya volt a legszomorúbb Ancelottitól. Az olasz edző elvonatkoztatott a meccstől, a csapata gyenge teljesítményéről és túl messzire ment azzal, hogy rasszistának nevezte az egész Mestallát. Ez hazugság, amit ráadásul hatalmas arroganciával párosítva kommunikált.”

A lap aztán folytatta: “Vini Jr. pedig továbbra is hülyén viselkedik, egy megrögzött provokátor.”

A videó spanyolul feliratozva van, szóval, aki nem érti, nyugodtan rákereshet, mit is kiabáltak Vininek, de többek között elhangzott, hogy “Te hülye néger, egy idióta vagy”, “egy kibas**ott majom vagy”, “idióta vagy” “Vinícius, haljál meg” “egy fekete sz*r vagy”. És a végén jött a huhogás is. 

Ja, és arról is vannak felvételek, hogy ez nem a meccsen kezdődött, már akkor inzultálták Vinit a szurkolók, mikor a csapatbusz megérkezett a stadionhoz.

Remélhetőleg ennyi bizonyíték elég lesz, hogy ne csak vizsgálják a történéseket, hanem legyen valamiféle szankciója is ezeknek, mert ez a fajta viselkedés sehova nem való, a futballhoz meg végképp semmi köze.

Vini, a provokátor

Ahogy például a fenti újságcikk mutatja, létezik az a narratíva is, hogy Vini a provokátor és igazából magának köszönheti ezeket a bekiabálásokat. Így működik az áldozathibáztatás. Minek ment oda, ugye? Hát, például focizni, szórakozni és szórakoztatni, aztán hétről-hétre ebben a környezetben kell neki működnie. Ez pedig nem normális.

Elég megnézni azt, hogy mi történik Vinivel egy BL-meccsen vagy a meccs után, egy vb-n, egy klub vb-n és mi történik a bajnokságban. Idén 15 sárga és 1 piros lapja van. Ebből mindössze 1 sárgát szerzett a BL-ben. És mindannyian tudjuk, ki ellen szabálytalankodnak a legtöbbet.

Tegnap este óta Vini mellett egyébként rengeteg sportoló, klub, szövetség, sőt, Brazília elnöke is kiállt. Szomorú, hogy még mindig itt tartunk, de bízzunk benne, hogy lesznek mostmár ennek következményei és tényleg a fociról fog szólni a spanyol foci.

Forrás: Vinícius Jr. (Instagram, Twitter), Javier Tebas (Twitter)
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…