Ancelotti: Drasztikus lépésekre van szükség

Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti (forrás: realmadrid.com)

Az olasz mester a Rayo Vallecano elleni mérkőzés előtt beszélt az újságírókkal, bár a mérkőzésről nem esett szó.

„Aggódunk a történtek miatt, ahogy mindenki más is. Sokan és sokat beszéltek erről a helyzetről, ami teljesen jogos. Ez egy nagy lehetőség arra, hogy komoly javulást érjünk el. Vini Jr. eléggé ideges. Ma nem edzett, mert kellemetlenséget érzett a térdében, várjuk, hogy mi lesz a végleges döntés az ügyében. Aztán majd vitatkozhatunk arról is. Most szeretnénk a lehető legnagyobb motivációval felkészülni a holnapi meccsre.”

„Vini Jr. a történtek áldozata, nem ő a bűnös. Néha bűnösnek kiáltják ki, mivel az emberek szerint provokál. Persze, hogy tisztában vagyunk ezekkel a dolgokkal. Ő az áldozat, ahogy azok a szurkolók is, akik megfelelően viselkednek. Amikor a Mestalláról beszélek, nem a nagyjából 46.000 emberről beszélek konkrétan, hanem azokról a csoportokról, amelyek elfogadhatatlanul viselkednek, ahogy a Mallorca és a Valladolid esetében is történt. A rasszizmust félretéve, teljesen normálissá váltak a szidalmazások. Egyetértek azzal, amit Xavi mondott, az a követendő példa.”

„Miért hagytuk, hogy a sértegetések elfogadottá váljanak a futballban? Azt mondták nekem, hogy nem azt skandálta a közönség, hogy majom, hanem azt, hogy hülye. Ez is sértés, még ha nem is rasszista. Belefáradtunk, hogy napi szinten szidalmaznak minket. A kispad mögül azt kell hallanunk, hogy „a ku*va anyád, remélem, hogy a szüleid megdöglenek”. Ez nem egy háború. Ez sport. Nekünk pedig megvan a lehetőségünk arra, hogy megállítsuk ezt az egészet. Remélem, hogy az illetékesek határozottan cselekedni fognak. A FIFA elnöke teljesen egyértelműen fogalmazott. Remélem, hogy a spanyol szövetség, a LaLiga és a játékvezetők is követni tudják a példáját. Valenciában elfelejtették a teljes képet megmutatni. Spanyolország nem rasszista, de a rasszizmus jelen van Spanyolországban, ahogy mindenhol máshol is.”

„A mérkőzés megállítása lehet jó megoldás, de nem én vagyok az, akinek erről döntenie kell. Ez egy kritikus pillanat, drasztikus intézkedéseket lehet hozni a helyzet javítása érdekében. Az egyik az lehet, hogy nyilvánosságra hozzák az elkövetők nevét, és szerintem Valenciában ezt fogják tenni. Sok nevet kellene leírni. Ez lehet egy lépés, de van sok más is, amit meg lehetne próbálni, hogy megoldódjon a helyzet. A hatóságok nem igazán tudták, hogy mi is történik valójában. Hibákat követtek el.”

„Szerintem teljesen elavult a protokoll. Ha életbe lépteted, akkor már a csapat stadionhoz érkezésekor meg kell tenned. Ekkor kezdődtek a sértegetések, ez pedig szépen meg is cáfolja azokat, akik azt állítják, hogy Vini Jr. provokálta ki azokat. Ez már két órával a kezdősípszó előtt megtörtént, és egyáltalán nem volt elszigetelt eset. Hallottam egy valenciai interjúját, aki azt állította, hogy elszigetelt esetekről van szó és bocsánatot kellene kérnem, amiért azt mondtam, hogy mind a 46.000 ember tette, de egyáltalán nem 1-2 emberről beszélünk. A protokollt már ott életben kellene léptetni. Ha a 70. percben teszed meg, akkor hibázol. Már a meccs előtt és a meccs közben is meg kell tenni.”

„Beszéltem Vinivel a mérkőzés után. Nagyon ideges volt, de tudja, hogy mindenki támogatja, nem csak a Real Madrid. Csapattársak, ellenfelek. Feltétel nélkül támogatják. Nem hagyta, hogy ez a dolog letaglózza. Meglátjuk, hogy milyen büntetést kap, és meglátjuk, hogy adunk-e neki némi szabadságot. Ha kétmeccses eltiltás lesz a döntés, akkor egy hetet pihenhet. Ha csak egy, akkor fel fog készülni a Sevilla elleni meccsre, és játszani fog.”

„Nagyon komoly eset az, ha manipulálnak egy képet. Vini Jr.-t először megtámadta a kapus, majd Hugo Duro. Ha megtámadnak, akkor meg kell védened magad. Ez történt.”

„Nem tudom, hogy miért lett belőle első számú ellenség sok stadionban. Nem gondolom, hogy Spanyolország rasszista ország, de a futballpályákon a probléma jelen van. Ezt meg kell állítani, és talán amiatt, hogy az elmúlt években ilyen fontos játékosunkká vált, ellenségként tekintenek rá, ami előfordul a sportban. Vannak ellenségek a sportban, de az, hogy sértegetésekbe menjünk bele, már egy másik történet.”

„Várom, hogy mi fog történni, remélem, hogy valami valóban fog. Aggódom, mivel mi is erről beszélünk, és mindenki, aki benne van, meg akarja oldani. Mindenkinek nagyon rossz ez a helyzet. Mindenki, aki szereti a futballt, szeretné, ha ez a sportág olyan tiszta lenne, amennyire csak lehet, és várja, hogy mi történik majd. Mindenki arra számít, hogy lépéseket tesznek az illetékesek. Én a szövetségre, a LaLigára, a futballszurkolók intelligenciájára és az emberek edukálására számítok.”

„Nem elég az, ha elítéljük a dolgot. Ezt már nagyon régóta megtesszük, de ilyen hosszú idő után most már tényleges cselekedetekre van szükség, ami még nem történt meg, és biztosítanunk kell, hogy a problémát megszüntetjük. Ez a rasszizmusról és a sértegetésekről szól. Vannak országok, ahol nem hallasz ilyeneket. Angliában kevesebb ilyen van, mivel régen megoldották, amikor az angol csapatokat kitiltották Európából 5 évre még 1985-ben. Vannak elszigetelt rasszista esetek, de kevesebb sértés hangzik el. Például nincsenek rendőrök az angol bajnokikon. Itt olyan, mintha háborúba mennél. Egy kamion áll előtted, egy másik pedig hátul. Minek? Szerencsére Angliában nagyon komoly lépéseket tettek, megoldották a problémát.”

„Nem gondolom hogy Vini a távozását fontolgatná. Imádja a futballt, és különösen imádja a Real Madridot. Nem gondol a távozásra, mivel nagyon szereti a Real Madridot, itt akarja eltölteni a karrierjét, kulcsszerepe lehet ebben a csapatban. Szereti a Real Madridot, a klubot, a harcot a klub színeiben. Tudja, hogy a jövője ide köti, mélyen belül pedig érzi, hogy a Real Madridban akar játszani és itt akar dolgozni.”

„Meggyőződésem, hogy Spanyolország nem rasszista ország, ahogy Olaszország sem az, de vannak rasszista megnyilvánulások, amelyeket el kell törölnünk. Az intézményeknek lépéseket kell tenniük.”

„Gondolkodtam azon, hogy levonuljunk a pályáról, beszéltem Viníciusszal. Megkérdeztem, hogy folytatni akarja-e, és azt mondta, hogy igen. Ugyanezt mondta a játékvezetőnek, ennyi történt. Ez egy emberi reakció, a pillanat hevében. A jövőben lehet, hogy lehívom a játékost vagy a csapatot a pályáról, de ez nem az én felelősségem. Remélem, hogy sosem kell ilyen drasztikus döntést hoznunk, mivel nem szeretnék ilyen messzire menni. A pályán van egy bíró, ez a felelősség az övé.”

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…