Hivatalos közlemény: Rasszisták, el a futballtól!

RFEF Racistas, fuera del fútbol
Racistas, fuera del fútbol (forrás: RFEF.es)

A Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) rasszizmus ellenes kampányt indít.

Az RFEF a mai nappal elindította kampányát, melynek szlogenje: „Rasszisták, el a futballtól!” („Racistas, fuera del fútbol”), célja pedig az, hogy kiírtsa a rasszista és idegengyűlölő magatartást a futballpályákról, tudatosítva a szurkolókban, hogy a bármilyen okból történő sértegetés vagy diszkriminatív viselkedés nem elfogadható.

A kampány része egy logó, amelyen egy „elég” vagy „állj” jelet mutató tenyér látható egy színes körben, ami Spanyolország sokszínűségére hivatott rámutatni. A szimbólumot időtállónak tervezték, hogy képviselni tudja az RFEF és az egész spanyol futball küzdelmét az egyenlő bánásmód és a diszkriminációmentesség védelmében, valamint az ezekkel az értékekkel ellentétes hozzáállás felszámolásában.

A kampány a női kupában debütál

A kampány, amelynek részleteit a 2022/2023-as idény 125-ös számú körlevele tartalmazza, a mai napon elindul, először a női Király-kupa elődöntőjében, amelyre Leganésben kerül sor. A kampány aztán az idény végéig folytatódik az összes nemzeti sorozatban, ideértve az első, másod- és harmadosztály meccseit, továbbá az első- és másodosztályú kispályás bajnokságokat is mind a férfi, mind a női szakágakban.

A kampány keretén belül bevezetett konkrét intézkedések közé tartozik az is, hogy a mérkőzések kezdete előtt a pályán egy, a szlogent tartalmazó transzparenst helyeznek el, amelyet a csapatok pályára lépését követő protokoll lefolytatása után a játékosok és a játékvezetők együtt a kezükben tartanak.

Az RFEF közösségi oldalain a #RacistasFueraDelFútbol hashtaget használják majd, a LaLigát pedig felszólítják, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az minden első és másodosztályú mérkőzésen megjelenjen a televíziós közvetítésekben.

Emellett az RFEF az amatőr bajnokságokban is koordinálja a szükséges lépéseket, amelyben a helyi szövetségeknek fontos szerepe lesz. A játékosokat arra szólítják fel, hogy az „elég” jel felmutatásával fejezzék ki azon kívánságukat, hogy a rasszista és kirekesztő viselkedés teljesen eltűnjön a futballból.

Szurkolói felhívás

Az RFEF szerint a szlogennek és a szimbólumnak két célcsoportja van: egyrészt az emberek, akik rasszista és idegengyűlölő magatartást tanúsítanak, számukra az üzenet egyértelmű: „az erőszakot a futballban és a társadalmunkban nem tolerálhatjuk”; másrészt pedig minden futballszurkoló. „Bárki, aki a diszkriminációt és az erőszakos viselkedést ösztönző rasszista magatartás tanúja lesz, azt nyilvánosan elítélheti, sőt, el is kell ítélnie, szükség esetén pedig jelentse azokat, hogy így együtt tudjunk véget vetni egy olyan problémának, amely az egész spanyol labdarúgás megítélését rontja.”

A végrehajtott intézkedéseket a feljebb említett körlevél tartalmazza, amely kiemeli, hogy az RFEF célkitűzései és alapelvei közé tartozik, hogy „biztosítsa, hogy minden szükséges intézkedést végrehajtsanak a megkülönböztetés, erőszak, rasszizmus, kirekesztés, idegengyűlölet minden formája ellen, különösen a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetésre.” Az RFEF ezért a maximális együttműködést kéri minden futballszervezettől annak érdekében, hogy a javasolt intézkedések bevezetésre kerüljenek és a kampány hatékonyan fejlődhessen.

Forrás: rfef.es
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Thibaut Courtois
Tovább

Orvosi jelentés: Thibaut Courtois

A Real Madrid hivatalos közleménye a játékos műtétje kapcsán. Játékosunk, Thibaut Courtois a Real Madrid orvosi csapatának felügyelete…
Real Madrid hivatalos közlemény
Tovább

Hivatalos közlemény

A tegnapi napon a klub ismét hivatalos úton reagált az El Sadarban elhangzott, Vinícius-t célzó szurkolói inzultusokra. Az…