Egytől egyig: Athletic Bilbao – Real Madrid (0:2)

Egytől egyig 23/24

69 nap telt el az utolsó tétmérkőzés óta, apró érdekesség, hogy akkor is a Bilbao volt az ellenfél. Észre sem vettük és elrepült ez a nyár, szombat este pedig útjára indult a bajnokság 2023/24-es szezonja. A srácok a San Mamésbe utaztak, hogy aztán magabiztosan elhozzák onnan a három pontot. Jöjjenek most a mi pontjaink!

Real Madrid (OP: 7,8)

Tűkön ülve vártam, hogy lássam a csapatot játszani, hogy lássam a gyémánt alakzatot tétmeccsen is. A srácok nem okoztak csalódást: főleg az első félidő volt biztató, jól működött a védekezés, a letámadás, Luninnak nem is volt dolga. Elöl pedig jól működött az impró színház, Bellingham pedig. Á, még mindig hihetetlen, hogy 100 millió volt csak.

A második félidőben eléggé más képét mutatta a csapat, főként kontrákra rendezkedtek be, nem is volt emiatt folyamatos játék, bár még így is jöhetett volna egy-két gól. Mindenesetre tovább tart a jó sorozat: 15 éve nem talált legyőzőre a csapat a nyitófordulóban.

8/10
Szerkesztői pontszám
A csapat Courtois-nak kívánt mielőbbi felépülést a Bilbao elleni meccs előtt.
A csapat Courtois-nak kívánt mielőbbi felépülést a Bilbao elleni meccs előtt. // kép: realmadrid.com

Athletic Bilbao (OP: 5,3)

Az első félidőben nem igazán találták a meccs ritmusát, rengeteg volt az egyéni hiba, a pontatlan passz. Sokszor elgondolás nélkül próbálták eljuttatni a labdát Lunin kapujáig, ami nem is nagyon sikerült. A második félidőben feljavultak (vagy a Real Madrid vett vissza), mindenesetre többet mutatott a Bilbao, jöttek a beadások, de a Real védelme jól állta a sarat, és így is csak egyetlen kaput eltaláló lövésig jutottak.

5/10
Szerkesztői pontszám

MECCSEMBERE – Jude Bellingham (OP: 9,2)

Welcome, Jude! Nem úgy tűnt, mintha ez lenne az első tétmeccse madridi mezben. Néha fel-felötlöttek bennem azok a meccsek, mikor Zidane varázsolt természetes könnyedséggel a középpályán. Hihetetlen nagy fogás. A munkabírása, a sokoldalúsága: az egész pályát bejátssza, szerel, cselez és gólt szerez. Így kell debütálni! 13 megnyert párharc, egy kulcspassz, hat elszenvedett szabálytalanság. És ő a harmadik angol Cunningham és Beckham után a Real Madrid történelmében, aki góllal nyit az első meccsén.

9/10
Szerkesztői pontszám
Jude Bellingham első tétmeccsén gólt szerzett a Real Madrid mezében.
Jude Bellingham első tétmeccsén gólt szerzett a Real Madrid mezében. // kép: realmadrid.com

Andriy Lunin (OP: 7,4)

Ha az internetből indulunk ki, akkor nem lehettek nyugodt éjszakái Luninnak, hiszen Courtois sérülése után máris arról szóltak a hírek, hogy a Real hoz egy első számú kapust – sőt, már Kepa személyében meg is érkezett. Luninon viszont nem látszott meg, hogy bármin is izgulna: sőt, sokkal magabiztosabbnak láttam, mint korábban, jól irányított, remekül mozdult ki a beadásokra és – bár Ancelottinál nem elvárás, hogy a kapus lábbal is jó legyen – lábbal is jól hozta játékba a labdát. Remélem, több lehetőséget fog kapni idén. Ja, és kapott gól nélkül zárta a meccset.

8/10
Szerkesztői pontszám

Dani Carvajal (OP: 7,6)

Ez olyan Carvajalos volt, ez olyan csapatkapitányos volt. Többször is éreztem már, hogy Dani megkopott és nem életbiztosítás ott hátul, de most nagyot játszott. Ő adta a gólpasszt Rodrygónak – egész meccsen jól segítette a támadásokat és hátul is stabil volt. Bravo!

8/10
Szerkesztői pontszám

Éder Militão (OP: 7,2)

Amíg játszott, addig nagyon összeszedett volt ő is. Sajnos keresztszalag-szakadás lett a szerencsétlen mozdulatból, úgyhogy ő sem fog már az idei szezonban pályára lépni. Nagy érvágás, mielőbbi felépülést, Mili!

7/10
Szerkesztői pontszám
David Alaba
kép: realmadrid.com

David Alaba (OP: 8,1)

Tanárember. Elképesztő mennyire kiemelkedő belső védővé formálta át magát. Igazi vezér a védelemben, vezére a csapatnak. Emellett nagyon sokat ad hozzá a támadásokhoz is a technikai kvalitásainak hála, három kulcspasszal zárta a meccset, övé volt a legtöbb pontos passz (75), és még egy kapufát is fejelt.

8/10
Szerkesztői pontszám

Fran García (OP: 7,7)

Az elején voltak megingásai és mintha nem igazán tudta volna, milyen rendezvényen is van – az egyik eladott labdából lett az a tizigyanús eset. Aztán ő is feljavult, robotolt a bal oldalon, jól játszotta meg a labdákat, helyzetbe is került, amit aztán a Hősök teréig rúgott. Érdekes adat, hogy a csapat 60 labdaszerzéséből övé volt 14, Carvajalé pedig 11. A sokat elmond a támadófelfogásából, hogy neki volt a legtöbb (9) passza a támadóharmadban és ő ért legtöbbször labdába (98).

6/10
Szerkesztői pontszám

Aurélien Tchouaméni (OP: 7,4)

A kő, a szikla, a mozdíthatatlan pont. Már a felkészülési meccseken is látni lehetetett, hogy ez a Tchouaméni nem az, aki az előző szezont befejezte. Mindenhol ott volt, stabilitást adott a csapatnak, volt egy hatalmas blokkja is. 94%-os passzpontosság, négy tisztázás, öt megnyert párharc. 

8/10
Szerkesztői pontszám
Eduardo Camavinga
kép: realmadrid.com

Eduardo Camavinga (OP: 8)

Cama oh, Cama oh, Camavinga! 20 évesen már a 100. meccsét játszotta a Real Madridban. Elképesztő. Pluszpont Ancelottinak, hogy nem balhátvédként és nem kapusként számított most Camavingára. A középpályán tudja megmutatni igazán, mire is képes: labdával és labda nélkül is kimagasló teljesítményt nyújtott, négy szerelés mellett volt egy kulcspassza és egy sikeres csele is. Ha lehet, minden meccsen a kezdőben akarom őt látni.

8/10
Szerkesztői pontszám

Fede Valverde (OP: 7,5)

Két távoli lövése volt, ami elkerülte a kaput. Emellett annyit futott és annyit dolgozott labda nélkül, hogy nézni is kimerítő volt. Fede viszont fáradhatatlan, bízom benne, hogy megint visszatér a tavalyi formájához – és még a gólok is jönni fognak.

7/10
Szerkesztői pontszám

Rodrygo (OP: 8,3)

Nem sokat volt játékban, de a jobb oldalon többször is jól kevergettek Carvajallal és Fedével. A gólja is egy ilyen összjáték végén született, ráadásul ez volt a szezon első találata. Többet várok tőle és Vinitől is ott elöl, bár, azt látni, hogy neki jobban fekszik ez az új felállás, mint Vininek.

7/10
Szerkesztői pontszám
Rodrygo
Rodrygo szerezte a Real Madrid első gólját az új szezonban. // kép: realmadrid.com

Vini Jr. (OP: 6,3)

Felemás, szezon eleji, kicsit döcögős teljesítmény az új hetestől. Bár Ancelotti többször elmondta, hogy Vini jól alkalmazkodott az új formációhoz, azért vannak még gondok: kevesebb a területe, így sokszor besültek a cselei, vagy épp nagyon kiszámíthatóan csinálja. De legalább Vini újra és újra próbálkozik, aminek meg is lett az eredménye, voltak szép megoldásai, helyzetei is, de ennél még sokkal jobb lesz ez. Csak várjuk meg, amíg elkapja a fonalat.

6/10
Szerkesztői pontszám

Cserejátékosok

Toni Rüdiger (OP: 7,4)

Sajnálatos sérülés miatt kapott lehetőséget, de Rüdiger gond nélkül, nagy intenzitással szállt be a meccsbe. Felvette a ritmust és hozta a tőle megszokott keménységet. Megnyugtató, hogy ilyen védők ülnek a padon.

7/10
Szerkesztői pontszám

Toni Kroos (OP: 6,8)

Ancelotti beküldte őt, hogy jobban kontrollálja a csapat a meccset a második félidőben. A nyugodtság meg is érkezett, bár többször is magához képest pontatlanul játszotta meg a labdát, meg aztán egy eladott labdájából (igaz, szabálytalanság volt) 1v1-ben mehetett a kapura Belenguer, akinek a lövését végül Tchouaméni blokkolta.

7/10
Szerkesztői pontszám
Luka Modric
kép: realmadrid.com

Luka Modrić (OP: 7)

15 percre szállt be a meccs végén, ráadásul Joselu mellett ő volt a csapat másik támadója a letámadásoknál. De a Modrić-varázslat így sem maradt el: Carvajallal és Joseluval kevergettek a tizenhatos előtt, amiből aztán Modrić lövésig is eljutott.

7/10
Szerkesztői pontszám

Joselu (OP: 6,2)

Ő is 15 percet játszott, kilencszer ért labdába, semmi extra, de Modrićnak szépen készítette le a labdát.

6/10
Szerkesztői pontszám

Carlo Ancelotti (OP: 8)

Carlo tartotta magát a gyémánt formációhoz, és tartotta a szavát is és rendbe rakta a védekezést is. Kihagyta a két “öreget” és a fiatalokkal ment a középpályán, amit örömmel láttam. Érdekesség, hogy a csapat átlagéletkora a kezdőrúgáskor 24,7 volt. Elsőre ez egész jól nézett ki, és a cseréivel is értem, mit akart elérni.

8/10
Szerkesztői pontszám
Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK