Kepa: Nem akarok arról beszélni, mi lesz júliusban

Kepa
Kepa (forrás: realmadrid.com)

Kepa Arrizabalagának a maga 29 évével kettős célja van: a Real Madridban maradni és visszaszerezni a főszerepet a spanyol válogatott kapujában. Élete idénye lehetne, ha megszerezné csapatával a BL-elsőséget és a nemzeti csapattal az Európa-bajnoki címet.

Az 1994. október 3-án Ondarroában született Kepa volt a La Roja hálóőre az orosz rendezésű világbajnokságon, Katarban viszont már nem lehetett kerettag. Nem szeretné, ha ugyanez történne vele jövő nyáron Németországban. Reméli, hogy a spanyolok leteszik a névjegyüket Skócia és Norvégia ellen a soron következő sevillai és oslói mérkőzéseken.

Milyen várakozásokkal tekintesz a következő időszakra a válogatottal?

Az elmúlt években minden jól ment és talán most élvezem leginkább a futballt, igaz ez a klubcsapat- és válogatottbeli játékra is. A következő két meccsünkre nagy reményekkel tekintünk, ott akarunk lenni az Eb-n. A Nemzetek Ligájában megmutattuk, hogy bárki ellen felvesszük a kesztyűt, most két fontos összecsapás következik és nagy kedvvel vágunk bele a játékba. Ez az a pillanat, amikor letehetjük a névjegyünket és bebiztosíthatjuk a részvételünket a kontinenstornán.

Mit jelent egy kapus számára, amikor olyan csatárral nézhet szembe, mint amilyen Håland?

Håland egy világklasszis, aki képes megteremteni a különbséget két csapat között. Nagyon szorosan kell őt fogni, mert fizikálisan igen erős, remekül használja ki a területeket és sok gólt szerez a kapu közvetlen közeléből. Rá nem csak egy embernek, hanem mindannyiunknak figyelni kell. Ahhoz, hogy megállítsuk, csapatmunkára lesz szükség.

Vagyis jobb, ha az ember előre felkészül arra, hogy amennyiben ő a kapu elé kerül, akkor lőni fog?

Az adott akciótól és helyzettől függ, néha jobb számítani rá, máskor pedig nem. Azt állítom csak, hogy egy olyan csatárt, amilyen ő, jó blokkokkal lehet megállítani. Ha az egész csapat részt vesz a védekező munkában, az mindig előnyös.

Kepa az AS címlapján
Kepa az AS címlapján (forrás: Twitter/Tomás Roncero)

A válogatottban sosem volt hiány belső védőkből, most mégis két honosított játékost találunk ezen a poszton, a keretbe behívott négy középhátvéd közül három nem szerepel a BL-ben. Mi történt?

Mindenféle körülmény közrejátszhat abban, hogy egy adott poszton jönnek-mennek az emberek. De nincs okunk panaszra, remek játékosaink vannak, minőségi labdarúgók minden egyes poszton. Nehéz feladat egy szövetségi kapitánynak kiválogatni, kiket hívjon be. Mi, akik most behívót kaptunk, De la Fuente számára a legjobb opciót jelentjük.

Meg tudod magyarázni, hogy cseréli le egy játékos az átigazolást egy kölcsönszerződésre? Merthogy gyakorlatilag a Bayerné voltál, amikor hirtelen bejött a képbe a Madrid és néhány óra leforgását követően már arról szóltak a hírek, hogy visszatérsz Spanyolországba, a La Ligába és a fővárosiaknál fogsz játszani…

A kölcsönügylet gyorsan elrendeződött, néhány óra alatt lezárult a folyamat, talán két telefonhívás kellett hozzá. Öt idényt töltöttem egy olyan nagy klubnál, mint amilyen a Chelsea, úgy gondoltam, jót fog tenni a változás. Igaz, hogy ott volt lehetőségként a Bayern, de amikor hívtak a Real Madridtól, nem gondolkodtam. Az már mindegy, hogy voltak más lehetőségek is, az a fontos, hogy a nyáron mindez valósággá vált.

Igaz, csak kölcsönszerződéssel játszol a Madridban, de azt mondtad, szeretnél itt maradni.

Azok után, ami itt a nyáron lezajlott, nem szeretnék októberben arról beszélni, mi lesz jövő júliusban. Annyit mondhatok, hogy jelenleg nagyon elégedett vagyok. Mostantól minden munkám és vágyam arra összpontosul, hogy még gazdagabbá tegyem a Real Madrid történelmét és minden egyes percet, minden mérkőzést szeretnék kiélvezni.

Amennyiben előállnak a megfelelő feltételek és végül lehetőséged lesz arra, hogy a Real Madridhoz igazolj, akkor Courtois-val kell versengened, akit a világ egyik legjobb kapusának tartanak. Készen állsz erre a kihívásra?

Nos, a nagy csapatoknak kiváló keretük van és minden egyes poszton nagy tudással rendelkező embereket találunk. A Real Madrid világszinten is elsőrangú labdarúgók játszanak a pálya összes pontján. De ez kell ahhoz, hogy áprilisban és májusban még versenyben legyünk a címekért. Az, hogy versengés van a játékosok között, jót tesz a csapatnak, mely így remek eredményeket tud felmutatni.

Nagy csapatokban játszhattál, az Athleticben, a Chelsea-ben, de, gondolom, nagyon más megtapasztalni azt a figyelmet, amivel a Madrid játékosait követik. Itt a jót és a rosszat is nagyító alatt vizsgálják. Arra gondolok, hogy egy kapus, ha idejön a csapatával, és 30 lövésből csak négy gólt kap, hősként ünneplik, de neked elegendő egyet hibáznod ahhoz, hogy kritizáljanak.

Nos igen, ez ilyen. Mindannyian tudjuk, milyen nyomást jelent itt játszani és ezzel hamar szembesülsz is. Én szeretem azt a nyomást, amit Madridban helyeznek az emberre, egy olyan stadionban, amilyen a Bernabéu. Ez teljesen eltér attól, amit más csapatoknál megtapasztalsz. Itt máshogy éled meg a mérkőzést, sokszor csak egy vagy két olyan akció van, amikor játékba kell avatkoznod, de olyankor résen kell lenned.

Sokan vélik úgy, hogy Kepa egy remek kapus, de a játék bizonyos aspektusaiban még fejlődnie kell, ilyenek például a kijövetelek. Ezekkel a kritikákkal egyet tudsz érteni?

Azzal egyetértek, hogy javulnom kell, mert a folyamatos fejlődés híve vagyok. Minden mérkőzést kielemzek, az összes játékot, minden részletet. Természetesen mindenben kell még fejlődnöm, erre folyamatosan szükség van. Egyes mérkőzéseken előjönnek bizonyos szituációk, más találkozókon pedig másfélék. Alkalmazkodni kell, dolgozni, javítani a teljesítményen.

Kepa az elsőszámú károsultja annak, hogy Militão sérült?

Bármelyik társunk sérül meg, az egész csapatra hatással van. Ha van egy sérült, főleg, ha súlyos dologról van szó, az egész közösséget befolyásolja. Mindannyian szeretnénk, ha Militão egészséges lenne, de vannak még kiváló középhátvédek a csapatban.

A Real Madrid szerencsésnek mondhatja magát, hogy Bellinghamet a keretében tudhatja. Elérheti Mbappé vagy Håland szintjét?

Jelenleg, úgy vélem, senki sem múlja felül Bellinghamet. Mindannyian láthatjuk, mire képes a mérkőzéseken. Egy nagyon érett gondolkodású srác, világos elképzelésekkel. És nem csak a góljai miatt kell odafigyelni rá, hanem azért a munkáért is, amit védekezésben letesz az asztalra, az egész pályán jelen van. Bellingham egy korszakot fog meghatározni a Madridban.

Madridstore
Kattints a kínálatért! A vásárlás után jelezd, hogy a penamadridista.hu-ról jöttél! Hala Madrid!

Most, hogy már belekóstoltál, hogy ízlenek a nagy fordítások?

Nagyon is! Ebben az idényben már többször is olyan helyzetbe kerültünk, hogy hátrányból kellett fordítanunk, és ez az esetek többségében, szerencsére, sikerült. De meglátjuk, ha kicsit jobban kezdünk a meccseken, akkor erre nem lesz szükség. A Madrid viszont már megmutatta, hogy képes visszavágni és mindig tud reagálni.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK