A Real Madrid brazil befektetései

Rodrygó 22. születésnapját ünneplik a honfitársak (forrás: realmadrid.com)
Rodrygó 22. születésnapját ünneplik a honfitársak (forrás: realmadrid.com)

Vinícius, Rodrygo és Militão jelenlegi piaci értéke lenyűgöző változást mutat a szerződtetésük óta, és ne felejtsük, hogy Endrick jövő nyáron érkezik.

A Real Madrid átigazolási politikája az utóbbi időben kifejezetten egyértelmű volt: fiatal, ígéretes játékosokat kísérelnek meg leigazolni elfogadható áron, és ha a játékos potenciálja jelentős, hajlandóak magasabb összegeket is kifizetni. A cél az, hogy ezeket a tehetségeket a klubon belül fejlesszék, hogy végül hozzájárulhassanak a csapathoz, mind sportszakmai, mind pénzügyi sikerek tekintetében, akár a pályán, akár a transzferek révén.

Ezt a megközelítést több példa is bizonyítja. Martin Ødegaard példának okáért 16 évesen, kevesebb, mint 3 millió euróért érkezett, többször volt kölcsönadva, és amikor végül az Arsenalhoz került, a norvég játékos eladása több, mint 40 millió eurót hozott a konyhára. Ennek ellenére ez a transzfer mindkét fél számára kifizetődőnek bizonyult.

Martin Ødegaard (forrás: realmadrid.com)
Martin Ødegaard (forrás: realmadrid.com)

Brazília, egy igazi madridi szerelem

A spanyol óriás nem dogmatikus a tehetségek felkutatásában, nyitottak a különböző országokból érkező futballisták felé. Többféle nemzetiségű tehetségeket céloztak meg, többek között angol (Jude Bellingham), francia (Tchouaméni, Camavinga) és ukrán (Lunin) játékosokat. Van azonban egy ország, amely különös módon felkeltette a klub érdeklődését, ez pedig Brazília.

Nyilvánvaló, hogy nem úttörő dolog a történelem legtöbb világbajnoki győzelmét arató országában keresgélni, a brazil piac hatalmasnak számít közel 215 millió lakossal, mégis alapos szűrést igényel a feladat. Juni Calafat, a Real Madrid vezető játékosmegfigyelője kulcsszerepet tölt be ebben. Ő volt az, aki javasolta más dél-amerikai játékosok szerződtetését is a csapatba (például Valverde), de a brazil piacra különös figyelmet szentel.

Vinícius, Rodrygo és Militão értéke

A brazil piac rendkívül jövedelmezőnek bizonyult a blancók számára, hiszen a csapatban szereplő három brazil származású fiatalember máris jelentős, 200 millió eurós értéknövekedést mutat (a Transfermarkt adatai szerint, ez azt a különbséget mutatja, hogy mennyit ér egy játékos jelenleg, és mennyit ért a játékos a szerződtetésének pillanatában – A szerk kieg.). Vinícius annak idején 45 millióba került, most 150 millióra értékelik, ami 105 millió eurós értéknövekedést jelent. Rodrygo értéke 40 millió euróról 100 millió euróra ugrott, 60 millió eurós plusszt mutatva.

Éder Militão 2019-ben 50 millió euró fejében igazolt a csapathoz, mára értékét 70 millió euróra taksálják, 20 millió eurós növekedést indikálva. Összességében ez a három játékos 185 millió eurós vagyongyarapodással járult hozzá a Real Madrid pénzügyeihez, azzal a nyilvánvaló fenntartással, hogy tudjuk, a valós átigazolási piac nem így működik.

Vini Jr., Éder Militão és Rodrygo (forrás: realmadri.com)
Vini Jr., Éder Militão és Rodrygo (forrás: realmadri.com)

Casemiro és Danilo időszerű eladása

Voltak azonban olyan játékosok is, akik távoztak a klubtól, mégis pozitív eredményt hoztak a mérlegben. Casemiro, akit 2013 januárjában szerződtettek 6 millió euróért a São Paulóból, egy ideig a Portó együttesében szerepelt, majd visszatért, hogy Kroosszal és Modrićcsal alkossonanak egy legendás középpályás triót. A Real Madridot 4 Bajnokok Ligája serleghez segítette hozzá, majd amikor úgy döntött, hogy Manchesterbe költözik, az átigazolása 70 millió eurót hozott a klub kasszájába. Mások, mint például Danilo, hasonló összegek fejében érkeztek és távoztak (31,5 millió euróért szerződött a Portóból, 30 millió euróért távozott a Manchester Cityhez – A szerk. kieg.).

Casemiro, a 2022-es győztes Bajnokok Ligája döntő után (forrás: realmadrid.com)
Casemiro, a 2022-es győztes Bajnokok Ligája döntő után (forrás: realmadrid.com)

Reinier és Lucas Silva, mint csalódások

Nem minden igazolás volt sikeres, de a sikereseket figyelembe véve a kudarcok viszonylag csekélyek voltak. Reinier, aki 2020-ban érkezett a Flamengó csapatából 30 millió euróért, nehezen tudott érvényesülni, 1 évet a Borussia Dortmundnál, majd 2 évet a Gironánál töltött kölcsönben. Jelenleg az olasz első osztályban szereplő Frosinone csapatát erősíti kölcsönjátékosként, de az értéke jelentősen csökkent, már csak 2 millió eurót ér, ami 28 millió euróval kevesebb, mint amennyit a Real Madrid kifizetett érte.

Egy másik figyelemre méltó eset Lucas Silva volt, akit 13 millió euróért szerződtettek, fél szezont töltött a habfehéreknél, bebizonyítva, hogy nem tudja teljesíteni az elvárt színvonalat, majd többször kölcsönbe került, amíg a szerződése le nem járt, és nem tért vissza Madridba.

Reinier a bemutatásának napján (forrás: realmadrid.com)
Reinier a bemutatásának napján (forrás: realmadrid.com)

Endrick és Ancelotti, 2024 kérdése

A klub ifjúsági akadémiáján több reménység is jelen van, akiket minimális erőfeszítéssel sikerült megszerezni. A következő nagy tehetség Endrick, aki 2024. nyarán érkezik Madridba, a klub pedig 35 millió eurót fizet a Palmeiras csapatának (a játékos teljesítményétől függően még további 25 millió eurós bónusz is kifizetésre kerülhet – A szerk. kieg.). Még meg sem érkezett, mégis érzékelhető a hatása: amikor a Real Madrid leigazolta, 20 millió euróra értékelték, a jelenlegi piaci értéke 25 millió eurót mutat a Transfermarkt szerint. A jelek tehát pozitívak.

Bár a brazil tehetségek felkarolásában elért sikerek számottevőek, egy lehetséges hátulütővel is járhatnak: a Real Madriot sokkalta nagyobb figyelem övezi Brazíliában, mint a Barcelónát. A klub sikerei felkeltették a brazil labdarúgó-szövetség érdeklődését, amely jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Carlo Ancelotti legyen a nemzeti válogatott következő trénere.

Brazíliában szinte tényként kezelik, hogy Ancelotti jövőre érkezik és az üzletet véglegesítették, de maga az olasz vezetőedző ezt tagadja, mondván: „Ezek csak pletykák.”

A Real Madrid nem zárta be számára az ajtókat: szerződése 2024-ig szól, de nincs okuk azt hinni, hogy a hosszabbítás kizárt lenne. Ancelotti számára a Real Madrid a legfontosabb, és ha nem folytatja tovább a klubnál, úgy tudja, hogy Brazíliát érdekli a sikerreceptje.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK