Fűrész Attila: Sok futballzseni megfordult már Madridban, de Benzemához hasonló utat egyikük sem járt be

Fűrész Attila
Fűrész Attila a Bernabéuban (forrás: F.A.)

Követőink az elmúlt években többször is találkozhattak különböző felületeinken az Inverz Media nevével, hiszen a hazai könyvkiadó több olyan kiadvánnyal is megörvendeztette a magyar madridistákat, amelyek szorosan kapcsolódnak szeretett csapatunkhoz, a Real Madridhoz, emellett pedig mi sem mehettünk el szó nélkül. Ott voltunk a „Real Madrid – Tizedszer Európa futballtrónján”, az „A Real Madrid legendái”, az „Iker Casillas – Szent kezek” és a „Cristiano Ronaldo képes története” című könyvek megjelenésénél, most pedig ismét itt vagyunk, hiszen nemrég megjelent a „Benzema – Árnyékból a fényre” című kötet, amely a Real Madrid történetének egyik legeredményesebb támadójának életével, karrierjével foglalkozik. Fűrész Attilával, a könyv társszerzőjével beszélgettünk.

Nyár végén megjelent a Real Madrid legendájával, Karim Benzemával foglalkozó kiadványotok, melynek címe „Benzema – Árnyékból a fényre”. Ez már az ötödik Real Madridhoz szorosan köthető könyv az Inverz Mediától, aminek mi, madridisták kifejezetten örülünk. Kérlek, mesélj arról, hogy honnan jött az ötlet, hogy ezúttal a francia szupersztárról írjatok könyvet?

Szerzőtársammal, Dénes Tamás futballtörténésszel – aki az egyik legelismertebb szakíró itthon – időről időre „belebotlottunk” a témába. Hol a budapesti Eb-meccs kapcsán, amikor Benzema visszatért a válogatottba, hol a tavalyi BL-menetelés során, amikor az vezetésével a Real Madrid újra feljutott a csúcsra, s megnyerte a bajnokságot és a BL-t. Elkezdünk beszélgetni róla, s hamar kiderült, alig tudunk Karimról valamit, miközben egy nagyon érdekes személyiségnek tűnik. Ha a felszínt kapargatod, elsőre az általános vélekedés köszön vissza vele kapcsolatban: „Nagyszerű futballista, de pocsék ember.” Úgy gondoltuk, ennél jóval többről szól a története. Ez a kíváncsiság hajtott minket, hogy megírjuk ezt a könyvet.

Való igaz, Benzema a magánéletéről szóló hírek, pletykák miatt rendkívül megosztó személy, a sportteljesítménye elvitathatatlan. A két dolog nyilván összefügg egymással, az egyik kihat a másikra. Ti hogyan közelítettétek meg ezt a kérdést a könyvben?

Egyrészt próbáltuk külön kezelni a magánéletét és a sportpályafutását, másrészt ezek egymásra gyakorolt hatását is bemutattuk. Egy jó nagy fejezet szól Benzema civil életéről, ebben szó esik az életstílusáról, a pénzhez, gazdagsághoz fűződő viszonyáról, a kapcsolatairól és a botrányairól. Utóbbiak közül a nagy vihart kavart Valbuena-ügy részletes bemutatása remélhetően új megvilágításba helyezi a történetet, és kiderül, Karim miért „vállalta be” ezt a valóban csúnya ügyet, ami kétségtelenül majdnem kettétörte a karrierjét.

Számodra mi jelentette a legnagyobb kihívást ennek a könyvnek a megalkotásában?

Az ilyen típusú könyveknél a legnagyobb kihívást egyértelműen az információk megszerzése, ellenőrzése és konzisztens összefűzése jelenti. Lényegében minden fellelhető dokumentumot megvizsgáltunk, természetesen a Benzemáról szóló eddig megjelent külföldi kiadványokat is áttanulmányoztuk, s eközben szép lassan kialakult bennünk egy kép az egészről. Tamással megosztottuk a feladatokat: ő a kiváló francia nyelvismerete és tájékozottsága révén a lyoni és a válogatottbéli történésekben mozgott otthonosabban, míg én a Real Madridnál töltött időszakokat és a civil részt dolgoztam fel. Egy életrajzi könyv többféleképpen születhet meg. A legegyszerűbb módja talán az, ha leülsz az illetővel, akiről szól és hagyod, hogy elmesélje a történetét. Ez remek, viszont könnyen torzíthatja a valóságot, hiszen sok esetben nem kapsz objektív képet róla. Az pedig nagyon ritka, hogy szabad kezet adjon neked, és azt írj, amit te gondolsz róla. A másik, amit mi teszünk: feltérképezzük az illetőt és aprólékosan összerakjuk a képet. Ez a mi olvasatunk róla.

Ha kiemelhetnél egy dolgot Karim Benzema kapcsán, amely a könyv részét is képezi, mi lenne ez és miért?

Számomra az a legkiemelkedőbb Benzemában, hogy mindvégig hitt gyerekkori álmában, sosem adta fel, s végül sikerült is megvalósítania, övé lett az Aranylabda. Gondoltuk volna mondjuk öt-hat éve, amikor már harminc éves volt, hogy valaha megnyeri? Nem volt benne a pakliban. Ő sokszor lenyilatkozta, hogy ez a célja, ami elképzelhetetlennek tűnt Ronaldo és Messi árnyékában, ráadásul sokszor formán kívül játszott, és inkább a botrányáról szóltak a hírek. Aztán amikor úgy hozta a sors, előlépett és megvillantotta a klasszisát, felemelve ezzel a Real Madridot. Nem véletlenül mondta róla Pérez elnök a búcsúztatásakor, hogy a klub százhuszonegy éves történelmének egyik legnagyobb alakjává vált. Sok futballzseni megfordult már Madridban, de Benzemához hasonló utat egyikük sem járt be. Ezért különleges.

Köszönjük, hogy betekintést nyerhettünk a könyv elkészítésének hátterébe. Esetleg számíthatunk arra, hogy a jövőben is jelentkeztek a magyar madridisták és a futball szerelmesei számára kedves kiadványokkal?

Évek óta tervezek egy Real Madrid-sztorigyűjteményt, amely több száz rövid, informatív, egyben elgondolkodtató és vicces történeteken keresztül mutatja be a klubot és játékosait a kezdetektől napjainkig. Remélem, egyszer megvalósul…

(Az Inverz Média “Benzema – Árnyékból a fényre” című kiadványa 2023. november 2 és 12 között 35%-os kedvezménnyel vásárolható meg. Kattints ide a részletekért!)

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK