Baraja: Ez egy fontos, motiváló mérkőzés lesz

Ruben Baraja
Ruben Baraja (forrás: Valencia CF, Youtube Screenshot)

A Valencia edzője is elmondta gondolatait az újságíróknak a Real Madrid elleni bajnoki összecsapás előtt.

Sporton kívüli ügyek

„Nem kell aggódnom olyan dolgok miatt, amelyeknek semmi közük a mérkőzéshez. Azért megyünk Madridba, hogy focizzunk, ez az, amiért dolgozunk. Nem aggódom semmi más miatt. Ez egy fontos, motiváló mérkőzés, egyrészt a stadion miatt, másrészt pedig azért, mert a Real Madrid ellen játszunk. Jó meccset szeretnénk játszani, jól akarunk harcolni, ennyi. Nem fogok kommentálni semmi mást, mivel sem nem olvasom ezeket, és befolyásom sincs rájuk.”

Vinícius

„Ő egy világklasszis játékos, ennyi. A célunk az, hogy menjünk és játsszunk egy futballmeccset, nem háborúba készülünk. Egy nagyszerű stadionban lépünk pályára egy nagyszerű csapat ellen, sok játékosa van az ellenfélnek, az egyikük Vinícius. Mi, mint klub, továbbá a szurkolóink is megtapasztaltuk a tavalyi helyzet következményeit. Szerintem mi vagyunk az egyetlen szankcionált klub, annak hívnak minket, amik nem vagyunk, meg kell védenünk magunkat a kellemetlen szituációktól, de már továbbléptünk. Megkaptuk a büntetésünket, most focizni megyünk Madridba. A futballra kell koncentrálnunk, nem a vitákra. Ennek véget kell vetni, a sporttal kell foglalkoznunk.”

Vinícius viselkedése az ellenfelekkel szemben

„Ő egy csodás játékos. Megteremti a különbséget, nagyszerű kvalitásai vannak. Nem csak Vinícius létezik, ott van Bellingham, Kroos, Modrić… Nem fogok több jelentőséget tulajdonítani ennek az ügynek annál, mint ami. Nem fogok a sporton kívüli dolgokról beszélni. Holnap egy nagyon motiváló meccs vár ránk, mivel lenyűgöző stadionban lépünk pályára, nem foglalkozom a sporton kívüli dolgokkal.”

Nem felülni a provokációnak

„Vannak konkrét esetek, amikor túl messzire mész, vagy hibázol, mint tavaly Paulista, bármi is volt az ok. Komoly rivalizálás zajlik, holnap remélhetőleg a Real Madrid szurkolói tisztelni fogják a Valenciát, és természetesen fordítva is ugyanez igaz. A múltból kiindulva a Valencia szurkolói mindig példásan viselkedtek, bárhová is mentek.”

15 év győzelem nélkül a Bernabéuban

„Ez egy nagyszerű kihívás egy nagyszerű csapat ellen. Jó formában vagyunk, arra koncentrálunk, hogy jó mérkőzést játsszunk, versenyezzünk és esélyünk legyen a győzelemre. Ambíciókkal, bátorsággal és agresszívan megyünk oda. Sok pontra van szükségünk. Mindig azt mondom, hogy sosem lehet tudni, honnan jönnek majd a pontok. Nem szoktam a játékos időszakomról beszélni. Jó formában vagyunk, reméljük, nagyszerű meccset játszunk majd, harcolunk a győzelemért és ambíciózusak leszünk. Tudjuk, hogy milyenek ezek a meccsek, egy igazán komplett játékra van szükséged, fókuszáltnak és intenzívnek kell lenned, minden pályarészen jól kell végezned a dolgod.”

Kezdő

„Nagyjából már kialakult, azt lehet várni, amit az elmúlt időszakban láttak tőlünk. Csak azért, mert a Bernabéuba vagy a Nou Campba mész, nem kell megváltoztatnod a játékodat. Megpróbálunk bátran, ambíciózusan, agresszívan játszani, letámadni, minden meccsen ezt tesszük.”

Bizonytalanság a posztját illetően

„Mindig tudtam, hogy egy edzőnek tapasztalat kell. A Valencia előtt voltak tapasztalataim, néhány pozitív, néhány kevésbé, de megvan a hátterem ahhoz, hogy megfeleljek ennek a kihívásnak, ez tavaly is segített. Ez az év a fejlődésé. Megpróbálok javulni, egy edzőnek pedig folyamatosan fejlődnie kell. Fiatal edző vagyok, aki képes tovább fejlődni. Szükségem van a játékosaim támogatására. Épp fejlődök, javulok, és szerencsére ezt itthon, a klubomnál tapasztalhatom meg.”

Bernabéu játékosként

„Akkoriban nem éreztük magunkat egyenlőnek, de amikor Madridba mentünk, nagyszerű rivalizálás volt, mivel harcban álltunk velük a bajnokságért. Mindig félelmetes csapat voltak, bármikor megnyerhették a meccseket, de a Valencia mindig keményen kiállt. Ez a mentalitás holnap is velünk lesz. Szeretnénk tisztán játszva végrehajtani a tervünket, és biztosítani akarjuk, hogy a Real Madridnak ne legyen jó napja.”

Sérültek

„Cenk és Jesús visszatért a keretbe, felépültek a sérülésükből. Vannak még, akik nem bevethetők.”

Pepelu a fiatalok példaképe

„Még mindig fiatal, de követendő példa. Úgy áll ehhez a szakmához, ahogy az nekem tetszik. A határig, a maximumig megy. A teljesítményének ez az alapja. Ez az állandóság annak köszönhető, hogy az élete a futball. Szenvedélyesen szereti ezt a játékot, a teljesítménye pedig a kemény munkája eredménye. Semmit nem kapott ajándékba.”

Almeida sérülése

„Régebben volt egy kisebb csigolyatörése, ami zavarja a felette lévő csigolyát. Ez az, ami állandóan kellemetlenséget okoz neki, nem tud egy edzést fájdalom nélkül végig csinálni. Nem tudjuk, hogy mikor lesz bevethető. Nem tudjuk, hogy mikor térhet vissza.”

Mentális felkészülés

„Remélem, hogy lesz eredménye. A Bernabéuba menni igen motiváló, első alkalommal pedig még inkább az. Ez az, ami miatt nagyon izgatottak és aktívak vagyunk. Nem lehetünk túlságosan rápörögve, de túl nyugodtak sem maradhatunk. Hinnünk kell abban, hogy amit az idény elején tettünk, nem fogok semmi mást kérni. Megpróbálunk csapatként játszani, ahogy tettük ezt Sevillában, a San Mamésben vagy Logroñóban. Ez a terv, az, ha valaki először játszik majd itt, nem kell, hogy zavaró tényező legyen.”

A válogatott szünet óta eltelt időszak

„Aggódnék, ha azt látnám, hogy a csapat nem teljesít jól, vagy ha holnap az ellentétét csinálnánk annak, amit eddig. Ez zavarna. Van egy kijelölt út, tudjuk, hogy milyen sebességgel kell játszanunk, milyen erőfeszítéseket kell tennünk. Ha ezt nem tennénk, az a kötelességünk elmulasztása lenne. Ha van egy terved, amit végrehajtasz, de nem nyersz, akkor tiszta a lelkiismereted. Remélhetőleg elég lesz ez, hogy pontokat szerezzünk, nagyszerű meccset játszunk és megnehezítjük a Real Madrid dolgát.”

Hugo Duro

„Bevethető, szerintem ő is játszik majd. Meglátjuk, hogy kezdő lesz-e vagy később száll be.”

Szélső védők

„Sok opciónk van. Meccs közben is tudunk váltani. Mindent ki kell értékelnünk, meg kell vizsgálnunk a lehetőségeket és a legjobbat kell kiválasztanunk. Azt kell tennünk, amiben hiszünk, amiről úgy érezzük, hogy helyes, így maradhatunk nyugodtak. Megpróbáljuk jól csinálni, reméljük, hogy ez is segít abban, hogy versenyképesek legyünk.”

A túlélésen túl

„Nem ez a megfelelő időpont, hogy elemezzük ezeket a dolgokat. Holnap versenyezni fogunk, meglátjuk, hogy mi történik. Ezek a találgatások sehová nem vezetnek. Minden egyes mérkőzésre koncentrálnunk kell, jó pillanatban vagyunk, ebből előnyt kell kovácsolnunk. Minél több pontunk lesz, annál közelebb kerülünk a célunkhoz. Az, ha eltérünk a tervtől, nem előnyös számunkra, tisztában vagyunk azzal, hogy ha nem győzöl, akkor kiesel. A meccsre kell koncentrálnunk.”

Forrás: valenciacf.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK