Alaba: Egyre inkább elmosódnak a határok a futball és a divat világa között

Alaba
Alaba egy párizsi divathéten (forrás: youtube srceenshot, paris videostars)

A Real Madrid osztrák védője köztudottan kedveli a divatot. Egy holland divatlap, a Numéro ebből az apropóból készített interjút Alabával, amit egy divatfotózással is egybekötöttek. (Ez utóbbiért biztosan megkapja majd a szokásos heccelést Lucas Vázquezéktől – a szerk. kieg.)

David, jelenleg a futballvilág egyik legjobb védője vagy. Hogyan kezdődött ez a szenvedélyed? Mi az, ami a leginkább izgalmas ebben a sportban számodra?

Ez eddig egy csodálatos utazás volt, amiért nagyon hálás vagyok. Emlékszem, hogy 10 évesen, amikor az első klubomba mentem, azt mondtam, hogy focizni akarok. Az első pillanattól kezdve tudtam, hogy mennyire imádom ezt a sportot, és már viszonylag fiatalom volt egy álmom, amit meg akartam valósítani. Ez az álom soha nem halványult el, nagyon boldog vagyok mindenért, ami történt eddig a karrierem során.

Mi a legjobb emléked a futball kapcsán és miért?

Ez egy nehéz kérdés. Rengeteg szép emlékem van. Szerintem a három BL-győzelem kiemelkedik közülük. Ezek igazán különleges pillanatok voltak. De a debütálásom a Bayernnél, a válogatottnál és a Real Madridnál szintén. Rengeteg célt sikerült már elérnem, nyertem sok trófeát, az egész utazás kiemelkedő volt számomra.

Mondanál valamit a gyökereidről? Milyen volt egy multikulturális háztartásban felnőni?

Édesanyám a Fülöp-szigeteki Davaóból származik, akkor költözött Ausztriába, amikor találkozott édesapámmal, aki pedig Nigériából emigrált ide. Bár Bécsben születtem, a gyerekkorom egészen nemzetközinek érződött. Édesanyám családjából sokan Bécsben élnek, így sok időt töltöttem a nénikéimmel és az unokatestvéreimmel. Imádtam.

Az elmúlt években egyfajta divatikonná váltál, mondjuk úgy, hogy nem a tipikus focista kinézettel bírsz. Mi az, ami ennyire megfogott téged a divatban?

A divat és a ruhák is a meghatározzák, hogy ki vagyok. A divat iránti érdeklődésem egészen korán kezdődött, mivel a szüleim nagyon ügyeltek a megjelenésemre, bármikor is hagytam el a házat. Próbálom a személyiségemet a stílusommal megmutatni, úgy érzem, hogy ez is egy önkifejezési forma számomra. Szerintem az is hozzájárult ehhez, hogy a zene is az életem fontos részét képezi, a két dolog pedig kéz a kézben jár. Az, hogy ebből a közegből inspirálódom, egyértelműen hatással van a stílusomra. Az, hogy Pharrell a Louis Vuittonnál van, pontosan azt mutatja, hogy a két világ összemosódik.

Hogyan merültél bele a divat világába?

Néhány évvel ezelőtt elmentem néhány divatshowra a milánói divathétre, innentől kezdve pedig mélyebben is elkezdett érdekelni a dolog. Egyre többet tudtam meg a márkákról, a dizájnerekről, a show-król és arról, hogy hogyan működik a divat világa. Együtt dolgozom egy sztájliszttal, mindig küldözgetünk egymásnak ötleteket, vagy ha látunk egy dizájnert, aki épp valami nagyszerű dolgot csinál.

Melyek a védjegyednek számító ruhadarabok, amelyek a stílusod meghatározó elemei?

Nincsen kifejezetten egy dolog, egy velem együtt változik. Voltak különböző korszakok az életemben, szerintem ez a stílusomból is látszik. Ma sokkal tájékozottabb és nyugodtabb vagyok az öltözködésben mint 8 vagy 10 évvel ezelőtt, úgyhogy nagyon nehéz lenne egy dolgot kiemelni.

A futball és a divat miben hasonlít egymásra? Mi kapcsolja össze őket?

Sok pozitív változás volt az elmúlt időszakban a divat és a sport kapcsolatában. Sokkal kifejezőbbek lehetünk, a két világ közötti határok kezdenek elmosódni. Egyre több együttműködést látni a két ágazat között, ami nagyszerű. Láttam, hogy Guillermo Andrade, aki a 424 alapítója, jelenleg az MLS kreatív tanácsadója, Ronnie Fieg pedig, aki a Kith-től van, jelenleg a New York Knicks kreatív igazgatója. Szóval egyértelmű, hogy minden egyre inkább összefonódik.

Ha személyi szinten nézzük, akkor azt mondanám, hogy a sportolók sokkal többek annál, mint hogy csupán sportoljanak. Őszintén hiszem, hogy jól kell érezned magad abban, ahogy kifejezed magad, hogy jól tudj teljesíteni a legmagasabb szinten.

Jótékonysági kezdeményezéseiddel sikerült egyensúlyt teremtened a futballkarriered és a közösség között. Tudnál mesélni ezekről a kezdeményezésekről és a háttértörténetükről?

Nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy milyen helyzetben vagyok és milyen lehetőségeim vannak, amiért hálás is vagyok Istennek. Szeretnék mindig visszaadni ebből valamit. Például a focipálya nagyszerű volt (Bécsben nyitott meg egy saját focipályát a közösség számára 2022 nyarán. A megnyitón ő maga is jelen volt és focizott a helyiekkel – a szerk. kieg.), mivel ez szimbolikus volt a gyökereim szempontjából, tehát remélem, hogy inspirálhatja azokat a gyerekeket, akik ott nőnek fel, ahol annak idején én is. Még mindig sokkal többet szeretnék tenni annak érdekében, hogy segíthessem a fiatalokat az álmaik elérésében és abban, hogy kihozzák magukból a maximumot.

Az eredeti interjút és a divatfotózás eredményét ide kattintva megtekintheted.

Forrás: Numéro
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Courtois
Tovább

Courtois: Álmodoztam erről a napról

A belga kapus a Cádiz elleni bajnokin tért vissza súlyos sérülése(i) után. A klub hivatalos csatornájának munkatársa ezzel…