Luka Modrić Puskás Ferenc nyomában

Modric
Modrić (forrás: realmadrid.com)

A horvát mágus még ebben az idényben megdöntheti a magyar legenda rekordját.

A Real Madrid horvát csillaga Paco Buyót utasította maga mögé a képzeletbeli dobogón, így már csak Puskás Ferenc van előtte a legidősebb, bajnoki meccsen pályára lépők rangsorában. Lukita májusban előzhet.

Luka Modrić ezen a hétvégén tovább írta történetét a Real Madriddal. A horvát kezdőként lépett pályára a LaLiga 14. fordulójában a Cádiz otthonában, ahol tapsvihar közepette hagyta el a játékteret, hogy átengedje helyét Dani Ceballosnak a találkozó 70. percében. Ezen a meccsen nem csupán a klub történetének 14. legtöbb mérkőzéssel rendelkező játékosa lett (505), de 38 évesen és 78 naposan ő lett a második legidősebb játékos, aki valaha is pályára lépett bajnoki meccsen a blancók színeiben.

Puskás Ferenc a láthatáron

Paco Buyót utasította maga mögé, aki 38 éves és 63 napos volt, amikor lejátszotta utolsó meccsét a Rela Madridban, egy 1996-os, Albacete ellen 2-0-ra megnyert találkozót. Már csak egyetlen legenda van előtte, mégpedig Puskás Ferenc, a legendás magyar, aki 1965-ben, 38 évesen és 233 naposan játszott a Sevilla ellen egy bajnokin. Így Modrić már most is elmondhatja magáról, hogy az elmúlt 58 év legidősebbje, a rekord megdöntése pedig már a láthatáron van.

A sors és az egészségi állapot persze nagy szerepet játszik majd abban, hogy Modrić átveheti-e Puskástól az első helyet. A Nuevo Mirandillában lett második, és a sors furcsa fintora, hogy az első alkalom, amikor megdöntheti a rekordot, szintén a Cádiz ellen lesz esedékes. Ha Ancelotti lehetőséget ad számára a pályára lépésre május 5-én a Santiago Bernabéuban, Modrić lesz a Real Madrid új nagyapja, aki átveheti ezt a tiszteletre méltó helyet „Cañoncito Pum”-tól. (Puskás Ferenc beceneve, amely a ágyúlövéshez hasonló erősségű lövésére utalt – a szerk. kieg.)

A tegnapi találkozón Modrić egy pillanatra érezte, hogy baj van. Szerencsére tapasztalatának köszönhetően tudja, hogy mikor kell megállni. A 68. percben kinézett a kispadra, cserét kért. A társai megölelték, aggódtak amiatt, hogy esetleg sérülést szenvedett. De szerencsére erről nincs szó, egy apróbb kényelmetlenséget érzett a bal combjában, de semmi komoly.

Modric és Rodrygo
Modrić és Rodrygo (forrás: realmadrid.com)

Az, ha az ember tudja, hogy mikor kell megállni, szintén egy képesség. Modrić azonnal megnyomta az állj gombot, amint azt érezte, hogy gond lehet. A mai napon további vizsgálatoknak vetik alá, ultrahangra is sor kerül, amennyiben szükséges, de a klubnál remélik, hogy nincs komolyabb gond. A mérkőzés után Ancelotti elmondta, hogy kissé túlterhelte a combját.

A Cádiz szurkolói állva tapsolták a horvát mágust a lecserélésekor. Megérdemelt búcsú. Mindez remek karrierjének és a meccsen nyújtott nagyszerű teljesítményének is szólt. Tchouaméni és Camavinga kiesésével a megszokotthoz képest más feladat hárult rá, de Valverde a meccs előrehaladtával levett némi terhet a válláról, így egymaga irányíthatott a gépházból.

A legvédekezőbb Luka

Modrić soha nem húzta ki magát a feladat alól, ezt a Cádiz ellen is láthattuk. Kulcsfontosságú szerepe volt a 0-3-as győzelemben, ahogy a számai mutatják. Bellingham mellett 3 sikeres szerelést mutatott be, és nála több labdát (9) csak Lunin (12) szerzett. Mindemellett Rodrygóval osztozva az első helyen, 3 helyzetet dolgozott ki. A brazil egyébként a második gólját Modrić gólpassza után szerezte, a horvát ráadásul egy kapufát is lőtt.

Ezt a nagyszerű teljesítményt az izmai sínylették meg. És bár nem jellemezte ezt az idényét az az állandóság, amit szeretett volna, mégis 12 mérkőzésen lépett pályára sorozatban a klubcsapatában és hazája válogatottjában. A legutóbbi válogatott szünetről ráadásul 175 plusz perccel tért vissza.

Madridban nagyon drukkoltak azért, hogy Modrić ne essen a FIFA-vírus áldozatául. És amellett, hogy látjuk, a játéka továbbra is fontos és úgy tűnik, hogy időtlen, látszik, hogy egy kicsit túlhajtotta magát, semmi több. Persze különösen óvatosnak kell lenni most, hogy az orvosi szoba telített (Courtois, Kepa, Militão, Camavinga, Tchouaméni, Güler, Vinícius…), így a Madrid nem engedheti meg magának, hogy újabb játékosokat veszítsen el.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK