Elképzelhető, hogy Bellingham vállát műteni kell

Bellingham
Bellingham (forrás: realmadrid.com)

Ha műtétre kerül sor, a játékos legalább két hónapig nem lesz bevethető.

Jude Bellingham vállproblémái azt jelentik, hogy a Real Madridnak hamarosan komoly döntést kell meghoznia gólvágója kapcsán, amely ráadásul az angol válogatott Eb-terveire is hatással lehet.

Bellingham, aki első 16 mérkőzésén 15 gólig jutott, amióta csatlakozott a Real Madridhoz a Borussia Dortmund együttesétől a nyáron, egy november 5-i, Rayo Vallecano elleni 0-0-s hazai bajnokin vállsérülést szenvedett, kiugrott a válla.

Végül végig pályán tudott maradni, de a Madrid következő két mérkőzésén nem szerepelt. A Braga elleni BL-csoportmeccsen a kispadon volt, a Valencia elleni hazai bajnokin pedig nem került a keretbe. Aztán csatlakozott az angol kerethez a válogatott szünetben, de végül egyik Eb-selejtezőn sem játszott.

A múlt hétvégén Bellingham visszatért, a Cádiz elleni bajnoki harmadik gólját ő szerezte, de szenvedett. Vállvédőben játszotta végig a meccset, miközben többször is láthatóan próbálta elkerülni az ütközést az érintett testrésszel.

Bellingham elképesztő kezdést produkált a Madridnál, és jelenleg úgy tűnik, hogy továbbra is vállvédőben játszik majd.

„Megvolt és megvan ez a problémája” – mondta Ancelotti a Cádiz elleni meccs után. „De a vállvédővel rendben van. Remek meccset játszott.”

Rodrygo és Jude Bellingham (forrás: realmadrid.com)
Rodrygo és Jude Bellingham (forrás: realmadrid.com)

Mielőtt tovább megyünk a cikkel, egy megjegyzést muszáj tennünk, amely általánosságban is igaz az orvosi kérdésekről szóló beszámolókra. Minden itt közölt információ alapos utánajárás következménye, a pontosságra vonatkozó szabványaink betartásával, de a futballsérülések természetéből és a kezelésük módjából adódóan könnyen előfordulhat, hogy változás áll be a tervekben, így igazából lehetetlen pontosan megmondani, hogy miként kezelik majd Bellingham vállsérülését.

A sérülés kezelése

Mindenesetre a klub forrásai, akik ismerik az ilyen jellegű sérüléseket, de szeretnének névtelenek maradni, azt gondolják, hogy a teljes megoldáshoz műtét szükséges.

Egy orvosi stábhoz tartozó forrás szerint a konzervatív kezelés általában az első reakció, de ha a váll kiugrik, a játékos fájdalmat fog érezni, ami magától nem múlik el.

A forrás azt is elmondta, hogy előbb vagy utóbb műtétre lesz szükség Bellingham esetében is, ám hozzátette, hogy ezzel lehet egy napot, egy hetet, egy idényt, vagy többet is várni. „Addig élhetsz így, ameddig el tudod viselni. Aztán operációra lesz szükség.”

A Real Madrid forrásai nem erősítettek meg semmilyen műtéttel kapcsolatos tervet. De ahogy számítani lehet arra, hogy amikor egy klub egy játékosa sérült, a lehetőség már szóba került. Az idő és további vizsgálatok fogják meghatározni a következő lépéseket.

Dr. Mikel Aramberri a madridi Alai Sports Medicine Clinic CEO-ja. Ő azt mondja, hogy általánosságban akkor ajánlják a műtétet, ha a játékos már korábban is szenvedett el ilyen sérülést. De ez nem minden esetben van így.

„Ha a váll állandóan kiugrik, akkor műtétre van szükség, hiszen enélkül a játékossal nem számolhat az edzője. De ha előfordul egy ilyen eset, majd három évvel később újra, ám a vizsgálatok nem mutatnak instabilitást, akkor nem mindig van szükség műtéti beavatkozásra.”

Dr. Santiago Arauz, aki a műtéti eljárásokra specializálódott madridi Clinica Cemtro vállspecialista egységét vezeti, a következőt mondta: „Az első vállkiugrásnál még lehet vitatkozni. Kettő után, ha teljes kiugrásról van szó, a legtöbb specialista a műtétet javasolja. Ebben eléggé nagy az egyetértés.”

„De bárkinél, akinek már ugrott ki a válla, ott van a kockázat, amelynek valószínűsége attól is függ, hogy mikor került sor az első esetre. Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb az esély a visszatérésre. Ha egy 16 éves kiugrasztja a vállát, amelyet helyre raktak, akkor 90% az esélye, hogy a sérülés visszatér. Minden egyes kiugrással nő az újabb sérülés esélye.”

Dr. Arauz szerint egy felépülési folyamat egy játékosnál legalább két hónapot venne igénybe.

„A küzdősportok esetén ez inkább hat hónap. Két hónap alatt nem gyógyul meg a váll teljesen, de vissza lehet térni a sporthoz, bizonyos kritériumok teljesülésével. Megfelelő mozgásképesség, gyors mozgás, fájdalom hiánya, megfelelő erő. A futball esetében előnyös, hogy megválaszthatod a műtét időpontját.”

Jelenleg nem tudjuk, hogy Bellinghamnek volt-e korábban hasonló vállsérülése, de a Dortmundnál töltött idejében készült fotók tanúsága szerint két alkalommal is viselt vállvédőt, egyszer 2022 augusztusában, egyszer pedig 2023 márciusában.

Brahim

Érdekesség, hogy Bellingham csapattársa, Brahim Díaz is válla is kiugrott ebben az idényben, még szeptember végén. A 24 éves játékos a probléma ellenére a sérülés után néhány nappal már játszott, ahogy teszi ezt azóta is.

Brahim
Brahim (forrás: realmadrid.com)

Brahim esetében a klub terve az, hogy Brahim műtétnek veti alá magát az idény végeztével, így nem kell kihagynia a sérülés miatt meccseket.

Bellingham és az Eb

Bellingham helyzete azonban némileg más. Brahimmal ellentétben neki egy nemzetközi tornára is gondolnia kell, hiszen közeleg az Európa-bajnokság, így ő ugyanolyan fontos az angol válogatott számára, mint a Real Madridnak.

A jelenlegi tervek szerint Bellingham tovább játszik, ahogy tette azt nagyszerűen a Napoli elleni BL-csoportmeccsen, megszerezve idénybeli 15. találatát ezen a győztes találkozón.

A múlt heti, Cádiz elleni találkozón legalább egy ellenfele többször is próbálta kihasználni a vállsérülést, ami láthatóan rendkívül frusztrálta Bellinghamet.

Bellingham ezen a meccsen vállvédőben játszott, amit maga Ancelotti is megemlített. A klub orvosi részlegéhez közeli források szerint ezt a fajta védelmet gyakran használják az NFL-ben is, de a Premier League-ben is alkalmazzák a módszert, melynek célja egyrészt az, hogy segítsen megtámasztani a kérdéses területet a fájdalom csökkentése érdekében, továbbá csökkentse az újabb ficam kockázatát.

Bellingham (forrás: realmadrid.com)
Bellingham a válogatottban (forrás: realmadrid.com)

A Cádiz elleni mérkőzés néhány rögzített helyzeténél Bellingham láthatóan a teste mögé helyezte a bal kezét, amikor próbált labdát szerezni. Amikor pedig a földre került, próbálta a lehető leggyorsabban magasba emelni a kezét, hogy elkerülje az érintkezést.

A Napoli ellen is látható volt, hogy próbálja elkerülni a váll további sérülését, ám még így is kiemelkedő teljesítményt nyújtott Ancelotti csapatában, a gólja mellett még egy gólpassz is kiosztott Joselunak a 4-2-es győzelem alkalmával, ráadásul a meccs emberének is őt választották.

Úgy tűnik, hogy előbb vagy utóbb a játékosnak és a klubnak el kell döntenie, hogy szükséges-e a vállműtét, és ha igen, akkor mikor kerüljön rá sor.

Forrás: The Athletic
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK