Vini Jr. az UNESCO jószolgálati nagykövete lett

Vinícius Jr. és Audrey Azoulay
Audrey Azoulay és Vini Jr. (forrás: realmadrid.com)

A Real Madrid sztárja Pelé óta az első brazil futballista, aki ezt elmondhatja magáról.

Pénteken különleges látogatója volt a Real Madrid edzőközpontjának, hiszen az UNESCO főigazgatója, Audrey Azoulay érkezett a komplexumba. A vezető látogatásának apropója pedig nem volt más, mint Vinícius Jr. kinevezése UNESCO jószolgálati nagykövetté.

Vinícius Júnior nem csupán kivételes futballista, hanem elkötelezett szószólója az esélyegyenlőségnek Brazíliában, ahol azért küzd, hogy mindenki egyenlő oktatásban részesülhessen. Az UNESCO mostantól jószolgálati nagykövetei között tudhatja a brazil játékost.

„Az, hogy mindössze 23 esztendősen az UNESCO jószolgálati nagykövete lehetek, nem csupán óriási megtiszteltetés, hanem egy nagy eredmény és egyben kötelesség is, amelyet hátralévő életemben magammal viszek. Természetesen szeretném, ha nagyszerű játékosként ismernének el, de olyan polgárként is, aki próbál változtatni a dolgokon. 19 éves korom óta harcolok az oktatásért, az általam alapított brazíliai intézmény pedig folyamatosan fejlődik. Az UNESCO támogatásának köszönhetően most az egész világon pozitív hatást gyakorolhatunk.”

A brazil válogatott és a Real Madrid kiválósága az elmúlt években sokat küzdött azért, hogy minden fiatal számára hozzáférhető legyen az oktatás. 2021-ben megalapította az Instituto Vini Jr.-t, melynek célja a hátrányos helyzetű brazil gyerekek és tinédzserek segítése abban, hogy visszatérjenek az iskolapadba. A szervezet a sport értékeire támaszkodva inspirálja a mindenféle háttérrel rendelkező diákokat a tanulásra, továbbtanulásra.

Az elfogadásért és a kirekesztés ellen folytatott harc különösen fontos Vinícius Júnior számára, hiszen a játékos számos esetben szembesült előítéletekkel és rasszizmussal szurkolók részéről. Együttműködött a FIFA-val és Brazíliával, hogy megtörje a csendet és a tisztelet és a párbeszéd értékeit népszerűsítse, amelyet a „Rasszizmus, ne tégy úgy, mintha nem látnád” elnevezésű kampányban való részvétele is bizonyít. Vinícius Júnior a társadalmi igazságosság iránti elkötelezettségéért megkapta a 2023-as Socrates-díjat, melynek átadására az Aranylabda gálán került sor.

Audrey Azoulay a játékos számára kialakított programtervben prioritásként jelölte meg az „Oktatást mindenkinek” program népszerűsítését. Vinícius beszédeket fog tartani nemzetközi UNESCO konferenciákon, továbbá támogatni fogja a szervezet oktatási programjait világszerte.

Az UNESCO felmérései szerint jelenleg 250 millió gyermek és tinédzser számára elérhetetlen az iskola, ami 6 millióval nagyobb szám, mint 2021-ben. Emellett tízből hét gyermek nem képes elolvasni és értelmezni egy egyszerű szöveget 10 éves korában. A társadalmi egyenlőtlenség az egyik fő oka az iskolából való kimaradásnak és a tanulás hiányának.

Ez a második alkalom, hogy az UNESCO egy brazil futballistát nevez ki jószolgálati nagykövetté. Vinícius Júnior elődje ebben a szerepben nem volt más, mint Edson Arantes do Nascimento, vagyis Pelé.

Forrás: unesco.org, realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK