Carlo Ancelottit közel öt évre börtönbe küldené az ügyészség

Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti (forrás: realmadrid.com)

Az olasz szakember összetűzésbe került a spanyol adóhatósággal, a régóta húzódó ügy most odáig jutott, hogy az ügyészség öt évre küldené börtönbe Ancelottit. De mi is történik most pontosan? Nézzük az ügy hátterét.

A madridi ügyészség négy év kilenc hónap börtönbüntetés megítélését kéri Carlo Ancelotti számára, arra hivatkozva, hogy az olasz a Real Madridnál töltött első időszakában, 2013 és 2015 között nem fizetett be minden szükséges adót, miközben spanyolországi lakhellyel rendelkezett. Ancelotti a vádak szerint bevallotta a Real Madridnál kapott fizetéséből származó jövedelmét, de az arculati jogokból származó jövedelméről nem tájékoztatta a spanyol hatóságokat.

A vádirat szerint Ancelotti 2013. július 4-én aláírt egy szerződést a Real Madriddal, melynek értelmében 2013. július 5. és 2016. június 30-ig a klub alkalmazottja volt. Ezen szerződés díjazás részében a munkaviszonyából származó jövedelem mellett feltüntetésre kerültek az arculati jogok egy részének átruházásából származó bevételek is. A vádirat szerint továbbá Ancelotti 2013 júliusától Spanyolországban dolgozott és ott is tartózkodott. Azonban amikor 2015 május 25-én, a vártnál korábban fejezte be munkaviszonyát a Real Madridnál, nem hagyta el az országot, hanem októberig továbbra is bérelte az ingatlant, így „személyes kapcsolatai és gazdasági érdekeltségei szempontjából továbbra is Spanyolország volt az elsődleges helyszín”.

Arculati jogok

Az ügyész kiemeli, hogy „annak érdekében, hogy elkerülje az arculati jogokból származó bevételek utáni adózást”, (mind a Real Madridtól, mind más szervezetktől különböző eseményeken való megjelenés kapcsán kapott jövedelmek után) az olasz egy „összetett” és „zavaros” céghálózatba csatornázta ezeket a bevételeket és „eltitkolta az arculati jogokból származó bevételek valódi kedvezményezettjét, hogy így sem neki, sem az érintett cégek egyikének se kelljen adót fizetnie a Spanyolországban vagy külföldön szerzett ilyen bevételek után”.

Az ügyészség szerint Ancelotti 2013. július 1-jén aláírt egy szerződést, melynek értelmében tíz évre eladta az arculati jogait egy Vapia Limited nevű cégnek 25.000.000 euróért, „teljes hatáskört biztosítva nekik az arculati jogainak kezelésében”.

Meg nem nevezett cég

2013. július 4-én a vádlott megkötötte szerződését a Real Madriddal, amelyben arculati jogainak 50%-át a feljebb nevezett időszakra átengedte a sportszervezetnek. A másik 50%-ot egy „meg nem nevezett”, „meg nem határozott” cég birtokolta, amely az olasz edző nevében és megbízásából járt el. Kiderült, hogy ez a cég a londoni székhelyű Vapia LLP volt, nem pedig a Virgin-szigeteken működő Vapia Limited, amelyet csak egy évvel később közöltek a Real Madriddal.

„Így a vádlott a Vapia LLP-t használta fel arra, hogy hivatalosan az arculati jogok tulajdonosaként tüntesse fel magát, annak ellenére, hogy formálisan nem volt az, hiszen július 1-jén leszerződött a Vapia Limiteddel.”

Az ügyészség szerint Ancelotti időben benyújtotta a személyi jövedelemadóra vonatkozó önbevallását, amelyben spanyolországi illetőségűnek vallotta magát, és amelyben egy madridi ingatlant jelölt meg lakcímként és amelyben kizárólag a Real Madridtól származó, edzői munkájáért kapott díjazást tüntette fel. Ugyanakkor „kihagyta az arculati jogokból származó bevételeket, így adóvisszatérítésre volt jogosult”, melynek értelmében 2014-ben 39.575, 2014-ben pedig 529.076 eurót kapott vissza.

Az ügyészség megállapította, hogy 2014-ben 1.249.590 euró, 2015-ben pedig 2.959.768 euró arculati jogokból származó bevételhez jutottak a felek, amely után sem Ancelotti, sem a két nevezett cég nem adózott. Ehhez még hozzájön, hogy két külföldi ingatlan tulajdonjogát sem vallotta be az olasz. A vizsgálatok elvégzése után az elhallgatott jövedelmek, bevételek és a visszatérítések alapján a veszteséget a kincstár 1.062.079 euróra becsüli (386.361 euró 2014-ben, 675.718 euró 2015-ben).

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK