Egytől egyig: Real Madrid – RB Leipzig (1-1)

EEEE2024 Egytől egyig 23/24

A Real Madrid egy kőkemény párharcban, hazai pályán, kínkeservesen, egy döntetlennel harcolta ki a továbbjutást a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. Ami a lényeg: a csapat kvalifikálta magát a legjobb 8 közé. Lássuk a szigorúan szubjektív értékelésünket!

Real Madrid (olvasói pontszám: 4,5)

Ez valami bicskanyitogatóan kegyetlen performansz volt, főleg az első játékrész. A kezdőcsapatot látván kapásból megütött egy rossz érzés, hogy „Csak-csak nem taktikázzuk el…”, ráadásul védekező-labdatartó felfogással egy Real Madridnak hazai pályán, egygólos előnyben kiállni a BL-ben… minden szempontból kínos és nem méltó, főleg nem a klub 122. születésnapján. Ezt a közönség is hasonlóan gondolta, a közelgő Taylor Swift és Shakira koncertek előzenekara egy hangos és szinte folyamatos füttyarzenál volt. Csapatszinten tovább nem szeretném húzni, kritikán aluli volt, a többit alább.

4/10
Szerkesztői pontszám
A mérkőzés előtti csapatfotó (forrás: realmadrid.com)
A mérkőzés előtti csapatfotó (forrás: realmadrid.com)

RB Leipzig (olvasói pontszám: 6,9)

Már a kezdőrúgástól kezdve érezni lehetett, hogy mit is akarnak kihozni ebből a párharcból, illetve a visszavágóból. A mérkőzés elején Šeško vezérletével veszélyeztettek, de Xavi Simons folyamatosan úgy kavargatta a kását, ahogyan csak akarta. Megállíthatatlan volt.

Vini góljára nem sokkal később érkezett a válasz a magyar válogatott védő, Willi Orbán által, de Dani Olmo 92. perces megoldása (szerencsére) a kapufát találta el, így nem tudták hosszabbításra menteni a párharcot. Orbánt egyébként hivatalosan a meccs legjobbjának választották, Gulácsi Péter pedig nem tehetett a bekapott gólról, de előtte többször szépet tornázott.

7/10
Szerkesztői pontszám

MECCSEMBERE – Toni Kroos (olvasói pontszám: 6,2)

Tulajdonképpen 7,5-öt adnék neki, de olyat nem tudok, így (a többiekre való tekintettel) fölfelé kerekítek. Szabad szemmel is láthatóan magasan a középpálya és a mezőnyjátékosok közül a csapat legjobbja volt. 95%-kal passzolt, ami ilyen presszing alatt lenyűgöző, többször körömmel is tovább tudta adni a lasztit, nem beszélve arról a leheletfinom érintésről, amit utolsó emberként, hidegvérrel meghúzott. Mindezek mellett ami igazán kiemeli, az a rengeteg védekező munkája. 11-ből 8 párharcot megnyert, 4 szerelés, 2 tisztázás… nem beszélve a 9/9 hosszú labdájáról. Az EB-re rengeteget erősödött a német válogatott a visszatérésével, ez kijelenthető.

8/10
Szerkesztői pontszám
Toni Kroos (forrás: realmadrid.com)
Toni Kroos (forrás: realmadrid.com)

Andriy Lunin (olvasói pontszám: 7,6)

Volt egy fontos védése lábbal a mérkőzés elején, annak ellenére is, hogy az akció egyébként les volt. Lábbal rendkívül pontatlan volt, viszont jó helyezkedéssel könnyűszerrel hatástalanítani tudta a vendégek távoli lövéseit. A bekapott gólról nem tehetett, viszont a kapufánál nagyon rosszul mérte fel a szituációt.

7/10
Szerkesztői pontszám

Dani Carvajal (olvasói pontszám: 5,2)

Számtalan segítséget kapott Valverdétől, így Raum helyett inkább Opendára kellett figyelnie, viszont valahogy hiányérzetem van… mintha folyamatosan el lett volna csúszva az az oldal. Simons és Openda keresztmozgásaival nem igazán tudott mit kezdeni és a párharcainak csak a felét tudta megnyerni.

5/10
Szerkesztői pontszám

Nacho (olvasói pontszám: 4,6)

A bekapott gól egyértelműen az övé, nagyon elaludt és lemaradt, pedig Orbán híresen jó fejelő játékos, kiemelt figyelmet igényel, mégis könnyen megelőzte. Tisztában vagyok a blancók csapatkapitányokra kiterjedő hagyományával, de ezesetben ez nagyon visszás. Nacho sosem volt vezéralkat, soha nem is lesz. Szeretem, imádom, legenda, de ezek tiszta tények.  Ez a szezon nagyon nem az övé. Még szerelést és labdaszerzést sem mutatott be.

4/10
Szerkesztői pontszám

Toni Rüdiger (olvasói pontszám: 6,5)

Nem úgy, mint német társa, aki továbbra is a védelem legstabilabb tagja. A vadember minden párharcát megnyerte. Külön kiemelném azt a szituációt, amikor hatalmasat blokkolt, felpattant, és a gólba tartó kipattanóból ellőtt labdát is blokkolta. Folyamatosan kereste a fizikális kontaktot. Negatívumként az első félidőben több indítás is az ő helyére érkezett, kezdetben ezekből veszélyeztetett a Lipcse.

7/10
Szerkesztői pontszám
Toni Rüdiger (forrás: realmadrid.com)
Toni Rüdiger (forrás: realmadrid.com)

Ferland Mendy (olvasói pontszám: 5,2)

Csendes meccs a francia bekk részéről. Dani Olmót többször hatástalanította, de a labdakihozatalokhoz és a támadásokhoz szinte egyáltalán nem tudott hozzátenni.

5/10
Szerkesztői pontszám

Aurélien Tchouaméni (olvasói pontszám: 5,4)

Ebben az öt középpályásos rendszerben egyáltalán nem találta a helyét. Többször elkésett és lassította az amúgy sem túl erős madridi iramot. A félidőben azonban játékrendszert váltott a mester, így „Csua” helyzete egy fokkal jobban nézett ki, de nem tudott felpörögni.

5/10
Szerkesztői pontszám

Fede Valverde (olvasói pontszám: 5,1)

Visszafogottnak tűnő teljesítmény, de talán inkább közepes. A támadóharmadban egy űrsiklóra megeresztett lövésen kívül nem termett neki sok babér, inkább Carvajalra segített rá, viszont mégis kiosztott 3 kulcspasszt. A kulcspasszok ellenére is elég alacsony maradt a várható assziszt-mutatója.

6/10
Szerkesztői pontszám
Fede Valverde (forrás: realmadrid.com)
Fede Valverde (forrás: realmadrid.com)

Eduardo Camavinga (olvasói pontszám: 5,0)

Neki még Tchuaméninél is rosszabbul ment ez a rendszer, csak már nem volt ideje bizonyítani, hiszen a félidőben ő lett a váltás áldozata. Nagyon nem volt tisztában azzal, hogy az adott szituációkban kit is kéne fognia a vendégek közül, vagy éppen kit kéne fogadnia.

4/10
Szerkesztői pontszám

Jude Bellingham (olvasói pontszám: 6,0)

Folyamatosan három ember vette körül, szinte levegőt sem tudott venni. Egyszer hagyták kettőnél többet lépni, akkor viszont 50 méteren keresztül vezette a labdát és tökéletesen tálalt Vini elé a gól előtt. A támadások során a hamis kilences pozíciójában tűnt fel, de akárhányszor kihúzódott balra, minden esetben elvesztette a labdát.

6/10
Szerkesztői pontszám

Vini Jr. (olvasói pontszám: 5,3)

Szerzett egy szép gólt, oké. Az volt a vezető gól, oké. Többször jól húzta meg a szélén, oké. DE… az a Willi Orbán eset… botrány. Egyikünknek sem lehetett volna egy szava sem, ha idő előtt elzavarják zuhanyozni. A felesleges kakaskodások lassan kezdenek átbillenni ostoba cirkuszi botrányokká, amikkel csak és kizárólag a csapatot hátráltatja, főleg ha kiállíttatja magát…

4/10
Szerkesztői pontszám
A mérkőzés előtti koreográfia, a klub 122. születésnapjának alkalmából (forrás: realmadrid.com)
A mérkőzés előtti koreográfia, a klub 122. születésnapjának alkalmából (forrás: realmadrid.com)

Cserejátékosok

Rodrygo (olvasói pontszám: 5,4)

Merőbben feljavult vele a támadójáték, miután beállt a szünetben. Volt egy ígéretes szólója is, de sajnos gyenge volt a befejezés. Vini és Jude „gyenge” játéka miatt nem sok támogatást kapott.

7/10
Szerkesztői pontszám

Luka Modrić és Joselu Mato a nagyjából 10 perces részvételükkel nem igazán változtatták meg a játék képét.


Edzői értékelés

Carlo Ancelotti (olvasói pontszám: 4,3)

Ahogy a nyilatkozatában is kiemelte, nagy baklövés volt ebben az összeállításban pályára küldeni a srácokat, de a Lipcse helyzetkihasználásának köszönhetően nem fázott rá a csapat. A mester tanult az esetből, vélhetően az irányítása alatt többet nem fogjuk erre az összeállításra csikorgatni a fogainkat. A második félidő egy fokkal korrektebb volt, Rodrygo beállításával a megszokott játékrendszert láthattuk kevésbé jól funkcionálva.

4/10
Szerkesztői pontszám
Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK